Want your
own Fotopage?








 


By: Naz Rinn Chan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 8-Jan-2008 18:46 Email | Share | Bookmark
TERUNG SAMBAL BILIS & BUBUR GANDUM

Terung ya..bukan jerung !!!
Sambal Terung..
Bubur Gandum..

Dalam rumah ni cuma rinn yang makan terung. Yang lelain tak reti makan walaupun dah buat promo akan kesedapannya. Kalau buat dalca bubuh terung pun pasti ia akan tersingkir dari sayur-sayuran yang lain. Rinn jugak yang menyelamatkan terung dari masuk ke tong sampah. Oleh kerana rinn sorang aje yang suka..maka cara masaknya pun terpulanglah pada rinn nak buat macam mana tapi selalunya rinn masak begini.


TERUNG SAMBAL BILIS
Bahan-bahan :
Sedikit minyak masak utk menggoreng dan menumis
Sebatang terung panjang, dibelah dan dipotong panjang
Sebiji bawang besar, dicincang halus
2 biji bawang putih, dicincang halus
Segenggam ikan bilis, dibasuh dan dicincang halus
Sedikit belacan
2 sudu makan cili kisar
Sedikit air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara :
1. Goreng terung dgn sedikit minyak hingga layu dan agak garing tepinya.
2. Panaskan sedikit minyak dan goreng ikan bilis hingga garing. Ketepikan.
3. Gunakan minyak yg sama, tumiskan bawang hingga layu dan kekuningan.
4. Masukkan belacan, cili kisar dan tambah sedikit air asam jawa. Tumis sehingga cili masak.
5. Masukkan gula dan tumis lagi hingga sambal likat.
6. Masukkan semula ikan bilis. Perasakan dgn sedikit garam dan kacau hingga sebati.
7. Masukkan semula terung yg digoreng tadi dan gaul sekadar tersalut sambal pada
terung.

Maka tengaharinya rinn makan nasi berlaukkan Terung Sambal Bilis ini dengan ikan gelama putih goreng. Alya dan Ken teringin nak makan sebab nampak sambal tu jer. Terung tu jugak yang tak ingin dijamah. Memanglah kan, susah nak cari budak-budak yang suka makan terung. Orang dewasa pun boleh dibilang dengan jari agaknya.

Lepas masak utk lunch dan sebelum hantar Alya pi kelas piano, sempat siapkan bubur gandum. Dah lama tak membubur. Kalau buat pun selalunya bubur kacang hijau. Memang sedap bubur gandum ni..tak kiralah dimakan hangat-hangat atau sejuk. Marisa pulak tak sempat2 nak makan bubur walaupun time tu sebenarnya time lunch !! Bagi jer lah...habis semangkuk, membuatkan dia jadi tak lalu nak makan nasi pulak . Rinn dan Alya makan bubur selepas balik dari kelas... Ken, lepas balik dari sekolah petangnya pun join kami sama..makan bubur !!!

Seperti biasa resipinya mudah sahaja.
Bahan-bahan:
250gm Bijirin gandum
1/2 cawan gula pasir
1/2 camca teh garam
1 paket santan serbuk, dibancuh dengan secukup air
2 helai daun pandan

Cara-cara :
1. Rebus bijirin gandum sehingga kembang dan empuk.
2. Masukkan gula dan kacau hingga larut. Kemanisan ikut selera masing-masing yaa..
3. Masukkan santan secukupnya. Tambahkan garam untuk mendapatkan
rasa lemak bubur.
4. Biarkan mendidih, masukkan daun pandan yg telah disiat dan diikat. Kacau dan
padamkan api.

Asyik dok ulang makan bubur sampai kenyang dibuatnya. Makan malam pun dah jadik tak penting hari ni..!!!


SALAM MAAL HIJRAH KEPADA SEMUA MUSLIMIN DAN MUSLIMAT. DIDOAKAN SEGALA YG TERBAIK BUAT SEMUA...

Quote:
1.boxhousestudio : Ubatkanlah rindu mu itu dgn membuat bubur gandum sendiri heh heh heh...Ni bukan kes rindu bubur ni, ni mes rindu mak kaaaaannnnn....
2.chendana : Skrng ni selalunya sebelah pagi panas seblah ptg hujan...So, pokok pandan kat belakang rumah tu makin menjadik-jadik rimbunnya sebab cukup cahaya mentari dan air !!! Aikkk...awatnya yg tak de selera makan nii??? Demam ka??...
3.rani : Hi rani. Sebab dah tahu rani sukalah kakrinn saja tempek dua-dua masakan tu kali ni !!! Saja
nak buat rani terliur...lawak jer noooo........
4.yati-m : Huuu..boleh tahan jugak ramai peminat si terung panjang ni...
5.zatidhati : Simple jer lauk kegemaran amma ye. Ari tu baca citer zati pasal amma pun zati ada tulis pasal masakan kegemaran amma..serba-serbi ulam-ulaman, sambal belacan, singgang, asam pedas...yg simple2 aje ya. MIL rinn makan bnyk pantangnya..kena pilih2 jugak, walaupun dia tidak cerewet tapi bila sesekali datang ke rumah kenalah masak ikut selera dia. No chicken..no sayur2 sejuk..no liat2 sbb gigi dah bnyk luruh..Umur pun dlm 70an jugak. Waa..susah nak cari budak lelaki suka terung mcm taqiuddin !!
6.fara : Fara pulak suami yg suka terung ya. Oklah tuu..next time try goreng dulu ya..kalau tak memang dia nampak lunyai..lembik semacam dan rasanya pun lain !!!
7.LeeLin : DALCA ! DALCA ! DALCA ! DALCAAAAAAAAAAAAAAAAAAA....
( Org citr pasal terung sambal..dia citer pasal dalca pulak... $- )
8.lina@alma : Sila..sila..jgn lupa buat yaa...
9.MamaFaMi : Sesekali dapat cukup cahaya dan mood kita pun baik...so, Good Lense Day laaa..Kalau dak mcm rambut jugak !!! Bad Hair Day... . Kalau mak rinn dulu-dulunya selalu dgn bubur kacang hijau..Bila dah kawin, MIL pulak perkenal bubur gandum..heh heh..Meh ler join kita makan bubur !!!
10.Roylazim : If we could ever colet..monitor rinn pun rinn akan colet bila tgk masakan akak..
Salam Maal Hijrah buat akak sekeluarga juga..Hijrah ke mana esok???
11.mama AINA : waalaikummusslm..jadik mangsa terung ya kita !!! Makan ajelah kalau kita dah suka.. Resipi kek pisang ni banyak kalau carik dlm internet..rasa kek pisang pun dah dipelbagai dgn menambah koko, kacang, kismis dll. Nanti rinn cuba cari yg simple dan pass kat Aina thru Alya. Selalunya kalau terlebih pisang pun boleh buat kek tu jadik bantat dan tak berapa naik sebab dia berat pisang. Rinn tak pernah buat kek pisang sebab anak2 tak minat..tapi kalau buat cekodok pisang...ZASSSS...sat aje licin pinggan !!!
12.Ibu NF : Sebelum terung tu kecut dan layu terbuang..baik dimasak ya..sayang bila masuk tong sampah nanti.
p/s : Tak beli lah ibu NF..sebab kakrinn tak berminat sgt. dgn tray getah tuu..Mcm lembik aje. Tapi dari segi keberkesanan membakar mungkin lebih baik dari tin tray..Tgk muffin yg kakrinn bakar aritu..membumbung elok kaannn....
13.anna : Bukan nak mkn terung tu hari-hari kann..Kakrinn sebulan sekali pun payah sebab tak syiok kita sorang jer yg makan. Ha ah..digrill or goreng tanpa minyak pun boleh jugak..
Salam Maal Hijrah buat anna sekeluarga juga !!
14.ida isk : Hijrah ke mana 1 Muharam nanti...???
15.Kak Leen : Salam Ukhwah Sempena Maal Hijrah buat KakLeen sekeluarga. Semoga kehidupan singkat kita ini lebih diberkati untuk waktu2 yg bakal mendatang...Kita yg perlu mencari keredhaanNya bukan hanya menunggu tanpa berbuat apa... Terimaksih juga atas ucapan dan doa utk Along Afina. Mudah2an ye KakLeen..agar dia lebih berusaha di masa depan.
16.nabialishad : Iye iye..sudah kembali...walau tak pi mana jauh pooonnn..Intan ni mmg bz selalu..di rumah or di opis equally bz. Terung kalau bakar/grill..baru rasa ke"terungan"nya dak...
psst : awat tak request seperiuk???....heh heh heh...
17.sinnchan : Campur cilipadi pun biasa buat...cuma tak pernah le lagi bubuh petai !! Sure lagi berdesing terangkat tuuuu...heh heh...kita yang syiok sendiri kat terung yaa !!!!
18.Ana : Kalau buat pajeri,,hubby kakrinn yg laju..cukup dgn pajeri dan ikan masin jer..Ana duduk Penang ke?? Boleh tau Rope Walk bagai..???Kakrinn pun dah lamaaaa sgt tak ke daerah tuuu...
19.liza*UmmiHaziq&Hazim* : Nasib si terung-terung tuuu laaa..tak berapa isukai kaum lelaki dan budak2 yaa... Salam Ukhwah Sempena Maal Hijrah.
20.umi-kal : Sesekali pekena bubur best jugak kan auntie.. Mat Salleh reti ke makan bubur ???
Salam Maal Hijrah buat auntie sekeluarga juga....
21.mummy jam : Asalkan pedas ye mummy...kira ok lah !!! Salam Maal Hijrah buat mummy sekeluarga...
22.ummi zufayri : Kalau lapar kena isilah perut tuuu..kat sini boleh jamu mata aje !!!
Salam 2008 dan Salam Maal Hijrah buat ummi zufayri sefamily...
23.ibufarhanz : Mesti sedap sambal terung makcik tuuu...sampai terbawa-bawa hingga sekarang ye..!!!
24.Fendy, Tini & Aiman Harith : Waalaikummussalam semua, heh heh..hubby anti-terung gak ekkk... Apa pun tq sudi jenguk dapur kakrinn....
25.RFAH : Tak rajin mana pooon, pace biasa aje niii....Rfah pun boleh rajin jugak..ada will ada way...Salam Maal Hijrah. Masa yg bagus utk berhijrah dari malas ke pada rajin...
26.sofu : Salam 2008 & Salam Maal Hijrah buat sofu sekeluarga..Bagus! Bagus! rajin-rajinlah makan sayur..lepas ni boleh try yg sambal pulak !!!
27.Nur : Gambar cantik pun sayang, bukan boleh diambik makan...seb baik Nur tak reti makan terung..Salam Maal Hijrah !!
28.kak rusnah : Boleh tahan ramai gak yg suka terung ya termasuk kak rus. Rinn ingatkan tak de peminat sangat terung ni, rupanya sangkaan meleset. Kena pulak yg lembut dan gebu tu yaa..!!
29.mamasya : Salam Maal Hijrah 1429 buat mamasya juga. Mamasya pun peminat terung jugak ya...
30.fifi faad : Ni mesti kes lama tak makan bubur gandum..!!!
31.Daalia : Tau laaa..kan Daalia suka yg podas podas !!! Rinn pun suka pedas...tapi tak tolak juga kalau dihidangkan bubur..any bubur mmg suka esp bubur candil !!! Cuba tanya bibik..sure dia tahu..Sukanya dengar Daalia bersemangat nak masak time off kerja..Pasal apa tau..meriah lah lagi nanti dunia masak-masak FP...
32.myperiukbelanga : Ayoyo Nis oooiiii..Kalau lu ngap lu punya PC...nanti lu kena pi beli PC baru pulak !!!! Salam Maal HIjarah buat Nis sekeluarga juga....
33.wan : Salam 2008 & Salam Maal Hijrah Wan..Tq sudi jenguk dapur kakrinn...Tadi kakrinn skodeng sat flicker Wan...OOOoooohhh..tokey cupcakes rupanya yaa...chomel-chomel lagik deco nya..Ajar kakrinn boleh ???
34.syazwaniadnan : Kakrinn bet time tak poser pun sure licin gakkk heh heh heh
35.kamalina : Kalau dah suka terung, masak cara apa pun pasti tak mengecewakan..melainkan kalau masak tak sedap lah !!! Tapi terung bakar tu yg paling mudah sekali kan..dan sedap !!!
36.liana : Tak terlepas laaaah..Ni kan dah mai jenguk.. Mesti terangkat kalau tumis dgn cili padi ekk. Ha ah, Alya mmg masuk kelas piano at Yamaha Music School sebab kat situ diorang boleh masuk Grade dan dapat sijil bila lepas exam setiap Grade. Sebelum ni Alya cuma suka-suka pi belajar keyboard kat sekolah yg sama tapi cuma Elementary Class..tapi sebab cikgu muzik dia kata Alya agak cekap..dia recommend Alya main piano. Fees dia RM50 utk satu jam kelas, seminggu sekali. Entrance fees RM200..plus kena belilah buku2 muzik yg ada notes tu. Kakrinn dulu masa kecik2 tak de peluang..So, skrng ada rezeki..bagilah peluang kat anak2.. Salam 2008 & Salam Maal Hijrah.
37.cikinur : Oikk..dok bayar posa kaaa.. Tak pe..tak pe..nanti boleh masak terung utk bukak posa. Biasalah kan kat tempat orang..ada barangan murah..ada barangan mahal. Terung tak fresh kira tak best lah noooo....
38.cek de sam : Salam 2008 & Salam Maal Hijrah buat mamaera sekeluarga..
Bijirin gandum tu macam barli je rupanya. Kalau nak buat bubur kena beli yg biji-biji lah mcm barli tu. Ada dijual di pasaraya dan kedai2 runcit.
39.kamalina : Ok, tapi kena tunggu bila brg dah ada kat tangan kakrinn ya.
40.afairuz : Yg pedas mmg always appetising !!!
41.MaDiHa : Tapi aritu ZatidHati ada kata anak lelaki dia suka mkn terung sebab tergoda tgk nenek dia dok makan selalu. Ishhh...ramai gak yg suka masak dgn cilipadi ekkk. Mesti berasap kepala !!! Alaaa...masaklah satu style MaDiHa..satu lagi style hubby..jgn gaduh2 depan rezeki !!! Kalau MaDiHa nak bubur kena masak lain lah nampaknya...dah abih aaaaarrrr...
42.Ouled Kenitra : Alamak..nanti banjir keyboard mu..syusyah oooooohh.. Semoga anak2 gembira kembali ke sekolah !!!
43.classmateALYA : Heh Heh Heh....Mai aje makan kat rumah Makcik Rinn....








View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net