Want your
own Fotopage?






 


By: Naz Rinn Chan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 3-Jan-2008 09:56 Email | Share | Bookmark
EGGLESS CHOCOLATE CAKE

 
 
 
 
 
 
Salam Tahun Baru dan Salam Maal Hijrah buat semua,
Lega rasanya semua hal persekolahan anak-anak dah selesai. Boleh kembali aktif di dapur..Selalu pun aktif jugak tapi tak sempat nak eksperimen resipi baru...baru pada rinn lah kan. Pada kenkawan mungkin resipi dah lapuk...tapi pada rinn walaupun resipi lama tapi kalau lain tangan yang buat ia akan kembali menjadi baru !!!
Semalam sempat mencuba "KEK COKLAT TANPA TELUR". Ni bukan kes tak de telur kat dapur..tapi seminggu dua ni rinn dan hubby kena pantang makan ayam, telur dan ikan2 yg "bisa"..sebabnya kami kena penyakit yg tak leh makan benda2 tu buat sementara waktu. Haru jugak ya..sebab selalunya boleh bedal apa saja. Alih-alih kena pantang2 pulak..nak masak pun kena pilih2 bahan. Hmmm..nampaknya kena jadik vegetarianlaaaaaa...
Bila dah selalu makan kek..keinginan nak makan tu tetap ada. Anak2 pun tanya awat maknya ni dah lama tak buat kek padahal baru ari tu buat browmies. Alasan paling kuat sebab mixer dah KONG..Alasan kedua sebab malas nak handmix..alasan seterusnya sebab kena pantang makan telur. So, rinn pun cari2 lah resipi kek yg eggless. Jumpa kat "Resipi Sihat Pilihan Bijak"..Jom tengok !!!


KEK COKLAT TANPA TELUR
Sumber : Resipi Sihat Pilihan Bijak
Bahan A:
- Ayak kesemua bahan di bawah.
1 1/2 cwn tepung gandum
1/2 cawan susu tepung
2 canca teh baking powder
1 camca teh soda bikabonat

Bahan B:
- Guna mixer utk pukul bahan2 di bawah sehingga berkrim. Rinn guna hand whisk jer..
3/4 cwn majerin
3 sudu makan serbuk koko
1 camca teh esen vanilla

Bahan C:
- Kacau semua bahan di bawah sehingga larut.
150ml air panas
2 sudu makan madu
1/2 cwn gula caster
1 camca teh serbuk nescafe segera

Cara-cara :
1. Masukkan tepung yg diayak dan bahan C ke dalam adunan mentega secara berselang seli.
2. Lakukan sehingga habis dan adunan sebati.
3. Bakar di dalam acuan yg telah dilapik dengan kertas selama 45 minit pada suhu 160 darj cel.

Bila hampir masak, baunya seperti kek coklat biasa yg menggunakan telur. Anak2 dah tak sabar2 nak rasa tapi rinn siap2 dah warning diorang mungkin kek ni rasanya tak seperti kek coklat biasa kerana tak menggunakan telur. Diorang nampaknya tak kisah..lagipun manalah nak tau apa bezanya sebab ini first time buat.
Alhamdulillah, walaupun rasanya tak sesedap kek coklat biasa tapi kami makan macam biasa jugak. Yang penting ianya tak menggunakan telur dan kepada org2 yang anti-egg kerana masalah kolesterol bolehlah ringan-ringankan tangan cuba resipi ni. Acik suka pulak...walhal selalunya dia lah yg paling banyak songeh kalau pasal makan ni. Tapi rinn suka sebab dia honest..dan boleh jadik food taster yg jujur..tak hipokrit. Benda tak sedap pun nanti dia kata sedap. Anyway kalau nak menyedapkannya lagi..boleeeeeeeeh.. Macam selalulaaahhh....bubuh aje ganache. Abih citer kan. Ok, selamat mencuba..


Sedang mengemas-ngemas tadi rinn capai satu beg plastik hitam yg di dalamnya ada beberapa lose flowers dan sebuah pasu. Rinn beli tak lama dulu sebelum pi Guangzhou. Memang ingat nak arrange flowers tu utk Raya Haji tapi apakan daya tak kesempatan..sibuk itu dan ini..makanya baru tadi rinn gubahkan...walaupun kerastangan ye puan-puan. Nak buat tu taklah sampai 20 minit pun tapi nak allocate 20 minit tu pun ambik masa berbulan-bulan lamanya. Very bad time management uuhh ..Kalau nak tau..dulu-dulu lepas berhenti kerja ada gak angan-angan, konon-kononnya nak bukak florist tapi itulah kannn...hajat tak kesampaian. Meh nengok hasilnya..




Sebelum tu pun ada gak menggubah beberapa jambangan tapi hanya dua ni yang masih kekal. Yang lainnya dah buruk dan berabuk. Nak dibasuh pun nampak dah teruk sangat warnanya..Dah jadik habuan tong sampah pooonnn.




Gubahan bunga yang begini memang guna banyak bunga, pelbagai warna dan pelbagai saiz untuk mendapatkan keseimbangan dalam jambangannya. Kalau nak guna bunga yang sama pun boleh jugak tapi cara arrangement nya adalah berbeza. Seperti selalu yang kita lihat ianya elok digubah menjadi bentuk bulat. Hmmm..kan best kalau pandai IKEBANA...jimat bunga. Nampaknya nak kena berguru dengan Puan Chendana Ayu kita tuuu...khabarnya dah balik ke Malaysia for good !!! Kenkawan pun kalau dah boring masuk ke dapur..boleh lah jugak hilangkan kebosanan dengan menggubah bunga. Seronok tau lihat jambangan bunga niii.....Ok, jumpa lagi nanti.


KEPADA KENKAWAN YG ADA MENGIRIM BARANGAN DARI GUANGZHOU DI HARAP DAPAT BERSABAR. BRG2 NAIK KAPAL PD 25HB DIS 2007 DAN DIJANGKA SAMPAI SELEPAS 14 HARI. PALING LEWAT PUN 10HB - 12HB JAN 2008 ETA. RINN HANYA AKAN MENGHUBUNGI KENKAWAN SETELAH BARANGAN SAMPAI UTK URUSAN PENGIRIMAN DAN BAYARAN. HARAP MAAF SEKIRANYA MEMBUAT KENKAWAN TERTUNGGU-TUNGGU YA..

Quote:
1.chendana : Apa nak malukan..kakrinn menggubah pun bukan ada ikut formal class mcm chendana. Main hantam saja tuuu. Ikut gerak hati dan jari. Untung chendana dapat belajar Ikebana ye. Nanti bolehlah kakrinn refer kat gambar2 yg ada kat FP chendana...mintak izin ni !!!
2.kamalina : Biasa aje tu..gubahan pesyen lama. Kalau tgk moden2 punyer gubahan lagi mengancam. Bunga2nya pun cantik2 dan mahal2 belaka.
Kalau tak pasal kena pantang tak de nya kakrinn nak cuba resipi tuu. Rasa lebih kurang kek coklat biasa jugak.
p/s : Sila baca pengumuman kat atas ye. Harap dpt bersabar sedikit masa lagi..
3.ezura : Mcm2 kes dgn telur ni ye. Kek tanpa telur pun ada gak ekk...silalah cuba, kot kena dgn selera walaupun rasanya tak sewangi dan se lemak kek yg guna telur. Heh Heh..gubahan kerastangan tuuu...
4.Lee Lin : So, bila nak tergerak nak cuba?? Heh Heh Heh...
Apa benda pun kalau tak de kehendak nak buat..mcm2 alasan ye. Samalah kes nak masak n cucuk bunga ni...kalau tak de mood apa pun tak jadik !!!
5.yati-m : Sila...sila..cubalah resipi tak pakai telur ni !! Jgn jadik hantu dah lah yee...
Alahaaaiii yati..tak de nyer boleh jadik wonder woman, takat tahu sikit itu dan sikit ini.....
6.Eryne Jasmine : Jgn simpan aje..kena cuba jugak kalau nak tau hasilnya !!
p/s : Sila baca pengumuman kat atas ye. Harap dpt bersabar sikit lagi...
7.mummy jam : Tq, tapi kerastangan la mummy...
8.Roylazim : KakRoy pun apa kurangnya . Pesan mak rinn tu KakRoy, jadik org pompuan ni kena serba boleh walaupun tak pandai mana..Sedikit kemahiran hidup dapat bantu bnyk dlm kehidupan rumahtangga terutamanya utk suami dan anak2. Memasak, membasuh, mengemas, menjahit, menggubah, berkebun, memandu, menghias...semua2 lah. Malulah nanti kalau butang baju suami pun mertua yg jahit !!! ( Ni citer benar niii....berlaku di depan mata ...)
9.Nur : Tq, tak de lah pandai mana..takat boleh sikit2 sebab suka tengok jambangan bunga. Kalau pi kedai bunga tuu....leka belek satu...satu..jambangan yg dah siap digubah..
10.MamaFaMi : Tak perlu lah tabik-tabik spring niii...Setiap org ada kelebihan & kekurangan. Mungkin rinn boleh yg ini tapi bnyk lagi yg rinn tak reti...heh heh heh..Kalau ma bawak bunga selori..rinn tak gubah dah, rinn buat katil..tiduuurrrr..zzzzzzzzzz..
11.rafidah_aimah : Happy new year to u too. Itu lah yee..kalau asyik tunjuk makanan nnt bosan pulak..sesekali selit lah bunga...
12.zany : Main cucuk-cucuk aje tuuu...gubahan pun pesen lama. Kalau nak berkreatif dgn bunga ni kena bnyk imaginasi dan bnyk buat rujukan..baru lebih ngancam. Kakrinn ni cuma nak hilangkan kebosanan. Nanti kakrinn check e-mail ye..
13.kak rusnah : Tq, tapi masih boleh improve lagi kannn. Uuuu..rinn tau kedai bunga Lynd tuu tapi tak pernah singgah lagi. Kat kedai tu bunga2nya cantik dan berkualiti..Sure mahal. Kak Rus gubahlah cepat ..rinn nak tengok hasilnya !!!
14.WanZee : Salam Tahun Baru. Tak de lah..takat nak suka-suka jer..penghilang kebosanan!..Sapa tak nak cik abg sayang...bonus tuuu kalau boleh serba-serbi...walau tak se terror mana poonnn...
15.jeff : Nanti kita update with more BANG!! BANG!! ekk....
16.wiz : When my kidz were small..I too didn't put any potted flowers around, be it artificial or living plants !! Scared they might end up broken. Hey..who said you're not good at flowers !! Just look at your fondant flowers..Uuuuuu...they're just too beautiful to be eaten !! And I saw your bunga telur too....heh heh heh.. Mana mau lariiiii..????
17.Hajar : Sikit-sikit tu boleh laaaaa....
18.Ana : Heh heh heh...Angan2 jadik florist tu mmg ada tapi tinggal angan-angan jer lah... Semangat tak cukup kuat !! Ana boleh buat tuuuu....cuba lagik sekali.
19.zatidhati : Bila dah siap dan letak kat atas piano anak baru terperasan nampak sponge tuuu..tapi bila nak tutup, dedaunnya dah tak de pulak. Beli sikit sangat. Apa pun tq for the advice..berguna tuuu..kata2 dari org ada pengalaman...
20.ida isk : Waalaikummussalam ida. Haaa...elok sgt lah kalau ida nak buat kek ni utk Dept Head ida. Tapi rinn rasa kena bubuh choc ganache ler..sebab rasanya agak hambar..Tapi kalau dia tak kisah..tak pe. Kami pun tibai mcm tu jer....licin !!!
p/s : Isshhh..ida ni lah, tak sabar2 dia yee..oklah nanti rinn sms. Rinn ingat nak tunggu brg2 sampai dulu baru nak cntx...tak naklah terima duit sebelum brg2 konpem sampai..
21.Daalia : Alaaa Mazlia oiiii...main cucuk-cucuk ikut naluri jer tuuuu. Masak-masak tu esp bab lauk2 pun main campak2 jer..mcm Mazlia gak..tapi kalau bab kek..jgn campak2 ye, nanti kek bantat..haru pulak !!! Uuuu..tak sabar nak tengok peanut butter muffin mazlia..nanti kita usha tengok ekkk....
22.wan : Nampak mcm kek coklat biasa tapi rasanya agak hambar sebab eggless kot..tapi kalau di bubuh ganache rasanya lebih sedap !! Try laaa...
23.wan :
24.Azam, apabrand.com : Sila...sila...menarik juga ya biznez Azam nie. Selamat maju jaya..!!
25.cek de sam : Sila..sila..jgn tak cuba. Gubahan bunga tangkap muat jer tuuu...
26.boxhousestudio : Dulu rinn tgk kat TV..ada satu tuanpunya florist tu dia buat demo..gubah bunga pasu besar..main cucuk-cucuk..10minit siap !!! Lagi pro...memang pro puunnn !!!
Alaaaa..Kak Tun, bila KakTun sebut2 pasal pi kelas Lynn tuuu..rinn makin teringin nak pii...Mula-mula mmg lah terkial-kial sebab baru belajar, bila dah terrer nnt..KTun pejam mata pun boleh buat !!
27.Muna : Tq Muna..but there's still room for improvement !!
28.lynn : Lynn kan bz dgn bznz, mungkin tak de masa nak belek bunga...Jalan paling mudah..beli jer yg dah siap gubah heh heh heh..siap duit jer lah ye. !!! Dengarnya mmg kat air hitam tu bnyk kedai jual bunga ekk...Kakrinn pun dah lama sgt tak ke selatan. Kali terakhir 3 tahun lepas agaknya..ikut hubby pi jumpa bznz client dia kat JB. Tu pun sekejap je...tak singgah mana2 pun !!
29.maklang : Haaa..elok kombinasi tu..adik minat masak, kakak minat gubah bunga. Negndeng2 lah kat kakak maklang..sure dapat sebakul bunga free !!! Nanti maklang balaslah sedulang brownies !! Kira settle lah tuuuu.....
30.Emy-mama Fahim : Tak semestinya kalau boleh masak dan gubah bunga boleh laris kedai..skill2 lain pun kena ada jugak !!! Nak meniaga ni bnyk yg nak kena consider dek oiiiii.....Kita masak/makan & gubah utk sendiri dah laaaa....
31.cak : Gubah ikut pesyen lama boleh laaaa..Haq yg moderen moderen punyer..hmmm..tak test power lagik !!! Heh Heh..takkan laa cak nak tenggek pasu atas bunga. Lya pun tahu nak cucuk bunga dlm pasu.. ..
Dua penyakit yg berlainan tapi cara pantang sama. Kakrinn ni mmg batuk dari dulu..sejak kerja duduk dlm air-cond sokmo....tak tahan sejuk. Tapi batuk tu sesekali jer...cuma tak hilang sepenuhnya. rimas jugak dibuatnya. Kebetulan jumpa tabib China kat umah MIL...dia buat cara acupuncture tapi tak cucuk needle just cucuh api kat tulang belakang at a few spots yg kena urat batuk. Pas tu bagi ubat serbuk akar2 kayu...mahal betul. Adalah dlm dua sudu makan tp regenya RM200 !!! Mkn ubat tu cuma sekali dlm 4 hari..secubit jer pulak tuuu. So far belum nampak lagi kemujarabannya...Nak kena dah apek ni!!! Hubby pulak ada timbul bengkak kat wrist dia..mcm urat kembang tapi keras. Guna cara yg sama cucuh api kat sekeliling bengkak tu..Alhamdulillah, dah surut bengkak tuu...Batuk kakrinn ni ubat dan cara hospital dah tak mujarab dah !!! Batuk org kaya kot..wakakakakakkakakakakaa..bukan batuk sakit !!!
32.Daalia : Alamak..kalau canggitu..simpan aje lah buat sentimental value !!! Bebudak mmg laaa..lebih handy dgn P&S camera. Sure bnyk koleksi self-potrait dia tuuu...buh dlm friendster ya?? Dah tgk muffin Daalia...suka kaler hijau lembut nya tu. Harap2 sedap secantik rupanya....
33.zanaz : Dok kat bangi pun boleh mai ketuk umah kakrinn di SP. Mai ler...
34.MaDiHa : sama-sama, sikit jer tu...advice ikut pengalaman. Seni gubah oleh tangan yg keras wakakakakaka...saja nak menghilangkan kebosanan, sesekali beleklah bungaaaaa....cucuk sana cucuk sini !!!
35.liana : Kalau nak bunkak kedai munge..lama dah krinn bukak. Masalahnya, semangat tak cukup kuat !!!Mcm yg dilihat di gambar, kek tu moist jugak walau tak selembap choc moist cake...
36.Phalinn : Happy New Year to you tooo...Semoga kerjaya Phalinn lebih menceriakan hidup seharian..
37.zie : Sebab tu kalau mai Guangzhou kena bawak fulus manyak2 !!! Mesti rambang mata punyer.. Handbag2 tu mmg murah..tapi harganya pun ikut grade jugak. Kalau AAA Grade..mahal jugak dek oiiii..sebab mmg sebijik mcm yg ori. Kalau nak yg ori..siaplah ratus2..ribu2 ..ALong ke? Ok jr dia..tq atas ucapan tuu...
38.Daalia : Bagus! Bagus! masaklah selalu utk hubb and kidz. Air tangan isteri/ibu kan tiada tandingannya. Kalau asyik makan masakan maid..lelama anak2 ikut cakap maid !! Tak lah melawak jer.. ..But when come to think of it, mungkin ada kebenarannya...Sebaik2nya elok ibu yg masak kan. Utk career woman mcm Daalia ni gunalah waktu yg ada masa cuti2 or weekends utk jamu keluarga. Resipi kan berlambak di internet...pilih saja mana berkenan..tapi kena masaklah ye !!! ..Bila kena puji nanti sure makin bersemangat nak masak selalu...I know Daalia pun tak kurang hebat skill memasaknya !! Tgk saja masa open house raya hari tuuu...What a spread..!!!!
39.min472 : Waalaikummussalam...Tq sebab sudi singgah dapur kakrinn. Tak dapat bagi kenkawan dan adik2 rasa masakan..dpt jamu mata semua dgn gambar2 yg menarik pun kakrinn dah gembira !!!
40.fazizaid : Main cucuk-cucuk aje kakfazi oiiiiii....seb baik "tergubah" jugaaa...
41.mamasya : Tq di atas ucapan dan doa buat Along Afina. Harap2 dia lebih berjaya nanti. Tak pandai mana punnn..setakat suka-suka aje, taklah sampai nak bukak florist. Kek Coklat tu ok lah jugak. Kalau nak sedapkan lagi bubuh choc ganache...Salam 2008 dan Salam Maal Hijrah buat mamasya juga..
42.rani : Hi rani. Kakrinn sebenarnya ok jer..cuma batuk sekali sekala..tak sembuh sepenuhnya..tu yg buat jadik rimas. Insyaallah, mudah2an rawatan kali ini akan berhasil...
43.mrs jemain : Alahaaaai An oooiii...I have this little skill but you may have something bigger than that. Setiap org ada kelebihan dan kekurangan masing2. Just use it to the utmost !!! ..Azam Maal Hijrah kaa???..Teringin nak pi umrah laaa.... ...
44.attyra : Jgn bimbang..e-mail add atie ada pd kakrinn. Will cntx you soonn.....



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2014.

ns4008229.ip-198-27-68.net