Want your
own Fotopage?








 


By: Naz Rinn Chan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 27-Dec-2007 09:52 Email | Share | Bookmark
SHE`S DONE HER BEST !! .......BROWNIES

Depan pejabat sekolah
Suasana sibuk di tepi dewan
Waris-waris yg resah menunggu
Saling bertanya...dan mengucap tahniah
Along & rakan-rakan
Brownies sebelum hari keputusan
Alhamdulillah..walaupun Along Afina tidak tersenarai dalam keseratus dua belasan 8A`s scorers di sekolahnya..kami tetap bersyukur. Keputusan 7A 1B itu adalah yg terbaik pernah Along rekodkan sepanjang 3 tahun dia berada di sekolah ini. Agak kecewa pada mulanya tapi Along tabah menerima keputusan. Pada kami itu adalah hasil daripada segala usahanya selama ini...masih ada yang lebih teruk daripada itu tetapi nampaknya semua anak-anak ini cukup tabah. Terpancar kegembiraan di setiap wajah yg berjaya dengan cemerlang..selebihnya jelas terbayang agak kecewa tapi masih terlihat kesungguhan untuk menebus ketidakcemerlangan pada kali ini..untuk membuktikan sesuatu pada masa akan datang.
Ya..benar tu. Kegagalan kali ini tidak bermakna kegagalan pada hari esok. Masih banyak ruang dan kesempatan untuk membuktikan sesuatu. Ayahnya sempat berjenaka, " Nampaknya kena bawak Along pi jalan-jalan banyak lagi sebab tak cukup pengetahuan ilmu alamnya !!" Along kecundang pada subjek Geografi nya. Hanya dapat B. Memang jarang pun Along score dalam subjek itu. Tapi tak pe lah, you`re still our baby dengan banyak kelebihan yang lain. Untuk kertas kerja kursus, Along memperolehi "cemerlang" untuk kesemua 4 subjeknya. A untuk kesemua subjek oral dan A juga untuk PAFA seumpamanya. Along akan meneruskan misi persekolahannya di sekolah ini juga kerana kami percaya sekolah ini adalah antara yg terbaik di Malaysia. Walaupun tidak berstatus asrama penuh, standard sekolah ini telah ditingkatkan dengan hanya menerima pelajar2 yg memperolehi 5A utk kemasukan tingkatan satu dan kalau tidak silap hanya 5A ke atas utk kemasukan ke tingkatan 4. Mungkin telah dinaikkan lagi rinn pun tak pasti. Yang pastinya semua pelajar dari tingkatan 1 hingga tingkatan 6 yg tidak dapat mengekalkan prestasi 5A ke atas akan diberi surat amaran dan kemungkinan utk disingkirkan dari sekolah pun ada.
Syabas untuk kesemua anak-anak SMKI SP yg telah mengharumkan nama sekolah. 112 orang daripada 220 lebih orang pelajar-pelajar nya yang menduduki peperiksaan PMR tahun 2007 berjaya mendapat straight A`s. Last year`s record was broken as well !! Hebat! Hebat!.... Congratulations to all !!

Bagi pelajar-pelajar yg berjaya dengan 8A ini kebanyakan mereka memohon untuk bertukar ke sekolah-sekolah berasrama bantuan penuh kerajaan ataupun MRSM. Ada juga yang selesa untuk terus belajar di sini kerana telah mendapat status senior. Kalau dah namanya mutiara dicampak ke lautan mana pun pasti akan tetap menyinar. Begitu juga lah dengan anak-anak ini.

Along okey aje..minatnya dengan brass band masih boleh diteruskan di sini. Akan terus tinggal di asrama harian dan kembali ke bangku sekolah seperi biasa pada awal tahun depan. Mungkin ada di antara kawan-kawan rapatnya akan berpindah ke sekolah yang lebih baik tapi ikatan persahabatan yg sedia terjalin masih boleh diteruskan. Sekarang kan macam-macam ada..petik saja, tekan saja..semua akan segera connected !!!

Along Afina di sebelah kanan sekali bersama-sama rakan-rakan seperjuangan.

Setiap yang ditemui pasti bertanya dan ditanya.."Macam mana??"..Tentunya ingin tahu keputusan masing-masing. Ucapan tahniah, bersalam-salaman, berpeluk-pelukan dan tepukan di bahu silih berganti. Keputusan yg dinanti-nanti selama beberapa bulan sudah pun terjawab. Perjalanan masih panjang lagi..Yang dah tersurat tetap tersurat, apa yang tersirat..harus difahami dan banyak moral yang harus dipelajari.
Kepada anak-anak kenkawan yang turut berjaya dengan cemerlang, Rinn ucapkan syabas !!

Pada malam yang penuh debaran menunggu hari esok, rinn sempat menyediakan Brownies untuk anak2. Rinn buat pada sebelah petangnya actually. Resipi biasa dari dapur KakLiza tapi rinn drizzle sikit dengan pink chocolate dan bubuh gula-gula berkilat yang kecik2 tuu. Saja nak menceriakan suasana. Dalamnya rinn campurkan kacang walnut dan almonds. As always sedap saja kalau dengan coklat niii...yummm!! yummmmm!! ....Sedang menikmati Brownies, tetiba PLUP !!!!...Aaaahhh..power trip lagi ka..termasuk kali ini dah tiga kali dari semalam..bukan sekejap. Sampai dua tiga jam lamanya. Pasang lilin..maka makan lah kami Brownies dalam kesamaran cahaya lilin..sedar tak sedar habis separuh talam 10" x 10" tuuu.....


Untuk resipinya sila semak kat tepi sebelah kiri ni. Resipi Brownies KakLiza tapi setiap kali membuatnya ada saja yg rinn tokok tambah atau terkurang bahan. Apa-apa aje lah...janji boleh makan !!!


Quote:
1.sofu : Tq. Kalau SPM lagi hebat debarannya....
2.Daalia : Tq Daalia. Biasalah..kita pun kalau frustrated sure leleh-leleh kannn... Kita support aje diorang punyer feelings. Bnyk lagi ruang dan kesempatan utk berjaya bukan takat di bidang akademik. I`m sure Ellie mesti ada kelebihan lain yg tak ada pada org lain...
3.nabialishad : Intan akan lalui semua itu tak lama lagi...Bersedialah dari sekarang...Buatlah brownies tu, kan intan dah ada loyang cutter yg cute mute !!!
4.cikinur : Tq cikinur. Syukur pd Illahi. 8A ke 7A ke..sama aje. Yg penting pelajaran mesti diteruskan. Yg penting lagi adalah kemahiran hidup..kalau akademik je ok tapi yg lain ko..tak jadik jugak kan !!! Kek mendap lepas siap kukus adalah perkara biasa...tapi mendap sikit jer lah. Yg menunjukkan ia gagal adalah bila kek tu bantat/keras padat lepas dikukus. Kalau mendap pun tapi kek masih lembut..kira ok lah tu...
5.liana : Tq liana. Geog dapat B tu kira bagus dah sebab along selalu tak menyerlah dlm subjek tu. Tak tau pasal apa. Dia kata cikgunya tak best...mungkin alasan sebab org lain kenapa boleh dpt A. Apapun dah cukup baik result tu...drpd dpt C or D..lagi tak cantik slip result tu kan.!!
Liana cuba pi kat Legenda Height ada kedai bahan kek nama"Sayang" kalau tak silap. Sederet dgn Nasmir. Loyang mcm tu selalunya tak jual kat supermarket !!!
6.kak rusnah : Tq kak rus. Dia dah cuba sedaya upaya.....
7.Hanieliza : Tq KakLiza. Semoga result kali ini akan jadi pendorong utk Along Afina lebih berjaya di masa depan. Iyelah kan anak KakLiza dah selamat meneruskan penjuangan di MRSM. Along dulu dpt MRSM Grik, Perak tapi kami buat keputusan tak payah lah pi sbb jauh..lagipun dia masih form 1 masa tu. Kesian pulak...
8.zany : Tq zany. Tak de rahsia apa pun..Cuma jgn terlalu mendesak dan paksa belajar teruk2. Main-main jugak, berseronok berseronok jugak, makan angin buat jugak..tapi bagi seimbang dengan belajar. Otak kena cergas..kalau tak beraktiviti dan asyik dengan buku nanti jammed pulak. Pas tu, sentiasa ingatkan diorang solat jgn tinggal..Bab ni mmg susah kalau tak tekan dari awal. Kekadang geram jugak. Pas tu dlm nak buat apa pun sentiasa ingat mak ayah..itu penting. Selebihnya berdoa pada Allah SWT, Insyaallah.
9.MamaFaMi : Tq mama. Ha ah lah..rinn pun tak pukul atau jentik sekali pun walau tak dpt straight A`s. 7A`s tu pun dah straight A`s jugak kan..cuma tersngkut 1B jer !!! Rinn pun koman sepana jugak kalau bab hafal2 mcm geog & history ni..heh heh heh..turun kat anak kot !!! Bab masak ni kalau ada exam buat roti..siang2 rinn dah flop!!! wakakakakaka.....
10.jeff : Iye lah tahniah buat semuanya...
11.cak : Ha ah, syukur Alhamdulillah tak de C or D...SPM result lagilah dup dap dup dap ekkk...
Brownies tu saja buat utk anak2 esp Along yg sleepless everynite..Dah dpt 7A ni, mlm nya kami buat baca yassin satu keluarga tanda kesyukuran sbb angah aritu dpt 5A dan Along dpt 7A..Makan2 tu biasalah...
12.liza : Tq liza. Baguslah kalau liza pun dah pandai buat brownies. Seboleh-bolehnya kita cuba semua resipi yg pelbagai..tak limitkan pada kek aje. Barulah meriah meja makan kita nanti..Cik abg & anak2 pun mesti suka...
13.mamazieza : Tq lah mama ooiiii. Tu dah kira bagus ekk..drpd kenkawan dia yg lain ada yg 4A..5A..lagi tension. Nak suruh dpt bnyk2 A pun tentu nak kena ngadap buku jer...nanti masak, kemas, basuh baju apa pun tak reti ekkk...tak de kemahiran hidup !!! Buat cekodok pun nanti hanchusss !!! Zaman kita dulu nak dapat 1A pun merangkak..dapat satu tu pun dah melompat satu dunia !!!!...wakakakakaa... ..Mak dia hari-hari belanja makan kat dapur sendiri... ..
14.Lee Lin : Tq Lin. Ye tak ye gak ekkk...wabillahitaufiq wal hidayah...Next year leh pi honey moon..!!!!
15.aein : Tq aein. SPM lagi mencabar..harap2 Along lebih tabah dan berusaha lebih lagi.
16.lin : Tq lin..
17.nita : Tq Tq...syukur sgt2. Harap2 tidak saja bijak akademik..semoga yg lain pun diseimbangi. Mak ayah ni cuma lihat dari jauh..sesekali bagi ingatan andai dah hampir terbabas atau alpa si anak2 tuuu...
18.Ida Natrah : Tq Ida.
19.masihjelita : Tq si masihjelita. Alhamdulillah, rezeki Tuhan bagi. Semoga adik masihjelita pun majujaya masa buat praktikal nanti...
20.Mohd Azhari Azizan : Terimakasih atas ucapan. Iye lah semoga adik2 Along akan sekurang2nya menurut jejak atau lebih baik lagi. Sebab kakrinn bukan org SP, tak berapa tau lah kehebatan SMKI ni..bila dah jadik sebutan sana-sini baru tau..mmg hebat rupanya. Uuuuhhh...buat apa lepak kat rel ketapi ??? Bahaya tuuuu...
21.ummi zufayri : Tq Tq..Alhamdulillah dgn kejayaan ini..
22.sinnchan : Tq akak. Syukur Alhamdulillah ke atas rezeki Tuhan beri. Bab menghabiskan duit mmg pandai..tapi dihabiskan pada benda2 yg berfaedah lah.. ..Tak baik membazir... Isshhh..adik ipar rinn pun dok mengadu sakit kebas tangan kanan..katanya sejak accident motor ari tu. Ini akak pulak ye..rinn tak berapa tau lah, mungkin pasal sejuk kot..Akak kerap makan benda2 sejuk atau tidur dlm air-cond..Badan tak tahan kot. Rasanya urut bukan penyelesaiannya..elok pi jumpa doktor ni..
23.{ibnwanza} : Terimakasih atas ucapan dan sokongan kata2...
24.umi-kal : Tq auntie..
25.auntie fliffy : Waalaikummussalam, tq for the wish. Harap2 begitulah ya...
26.mrsjemain : Waalaikummussalam An, itu lah..lama sungguh tak dengar khabar..harap semuanya tip-top di sana. Also thnx for the wish...kira ok dah keputusan tuuu. Masih ada ruang lain utk buktikan kejayaan yg lebih manis kan..Send my congrats to ur nephew juga !! Ok nnt kakrinn jenguk rumah An...lama sgt dah tunggu niii...
27.kamalina : Time kacih...iyelah, dah cukup baik utk segala usahanya selama ini. Kakrinn masih tetap bersyukur dan berbangga dgn anak2 kakrinn walau apapun keputusannya..Masa kamalina juga akan tiba nanti...
28.boxhousestudio : Waalaikummussalam dan terimakasih atas ucapan. Along ok jer...Betul jugak ekkk...diorang yg dpt 8A pun tak tentu lagi dapat gi obesi...lawak jer lah !!! Bagi pihak rinn dan hub..pelajaran dan kebajikan anak2 tetap kami utamakan..tapi yg lebih penting bukan saja pandai akademik..tapi kena mahir hidup juga. Kalau semua A pun tapi tak reti masak nasi..hancus jugak !!! Kalau semua A pun tapi tak hormat orang tua pun...kira gagal lah !! Jadi bagi balance lah semuanya...Pasal tinggal di asrama ni mmg ada pro & con nya...tapi kena jugak bagi diorang belajar berdikari..kalau asyik duduk bawah ketiak mak bapak nanti spoil pulak..
29.cek de sam : Tq mamaera...Hu Hu Hu..jauhnya nak melancong sampai ke sana !!! Tapi kalau ada peluang seronok jugak tuuu....
30.syah :
31.boxhousestudio : KakTun..loyang cutter tu rinn beli kat Mesia jer. Kalau KakTun nak tau..kat China tak de loyang cutter tuuu !!! Diorang tak kenal brownies kot...Tapi tak delah sampai dapat 100pcs..cuma 60pcs jer. Tak de apa yg nak didebarkan KakTun ooiiii....gadget biasa-biasa aje..
32.Ana : Waalaikumussalam Ana. Tq atas ucapan. Tu lah..tak pasal2 kena makan brownies dalam cahaya lilin..tak sedar sampai habis separuh loyang !!!
33.zanaz : Terimakasih...Iye lah, result sepadan usaha. Kena usaha lebih dan guna cara yg betul utk dapat result yg lebih bagus..Kira ok lah tu kan...
34.harleena : Terimakasih...Benar tu, doa ibu turut menyumbang..jadi doakanlah yg terbaik utk anak2..Semoga anak Harleena juga akan berusaha keras utk melakar kejayaan...
35.liana : Alamak...!!!..mati-mati kakrinn ingat liana kat SP..kat Johor rupanya. Maaflah ye...
liana bukak lah yellow pages...kot lah ada jumpa kedai bakery. Selalunya kedai kek mmg tak jual peralatan baking ni. Kat Tesco SP ada muffin tray, kat sana tak de ye???
Hmmm..pasal link ye. Mesti addressnya silap tu. Cuba pi kat "archieve" (Ada kat sebelah deretan no. mukasurat FP ni) . Bila dah keluar senarai entry mengikut turutan tarikh tu..liana pilihlah entry mana yg ada resipi or cerita yg nak di link kan. Right-click supaya keluar "properties"..Ada kat bhg bawah sekali. Klik utk dapatkan address URLnya. Lepas tu "copy" address tu. Pi kat "setting" dan klik kat "links". Pi kat sebelah kanan atas..ada "Add link" kat situ. Paste address URL tu kat URl dan isikan petak2 lain dengan sempurna. Insyaallah..cuba dulu ye.
36.linda@anna kaori cake : Tq, mudah2an berjaya hendaknya. Linda pun semoga maju jaya dlm bznez ya..
37.kejora : Tq..tq. Heh heh heh ..hari2 pun makan besar tapi tak besar2 dok slim gituuu...
38.ida isk : Tq..tq. SPM nanti tak tau lagi camner tapi Insyaallah.
Pasal barang ida tu jgn risau..rinn cuma akan hubungi semua org bila barang dah sampai. Rinn tak nak lah nanti barang belum sampai tapi dah mintak settle bayaran. Sabar ye... Hmmm..cian ida ekk..tak tercapai hajat nak ke kedai bakery kat Bandung tuu..sape yg rekemen?? Tak pe, lenkali pi lagi....
39.Bonda RaqynR : Tq auntie EJ..InsyaAllah fina akan buat lebih baik nanti. Hadiah??? Heh Heh Heh....
40.lynnhassan : Setuju! Cerdik mcm2..bukan setakat belajar jer...
lynn bz but kek..sesekali mai jenguk pun kakrinn dah gembira. Trip ke Guangzhou kakrinn boleh arrange sebab kenal dgn org sana yg buat package tuu. Nantilah bila ada hari yg baik kita buat ekk...
42.wiz : Thnx wiz. I`ve done nothing extra different from other parents...Just the usual guidance..BUT we always make sure that they get the best environment to study. We never want them to be pressured with the hopes to get straight As all the time..Just do their best and the rest just leave it to Allah.
43.ezura : Tq ezura. Brownies nak cheer kan mlm sebelum along amik result !!!
44.chendana : Tq...Kakrinn biasa2 aje..taklah pressure sangat budak2 tu. Tapi agaknya diorang paham perasaan mak ayahnya..Kami suka bagi cerita2 contoh sebagai penggalak..esp kisah benar mak ayah diorang laaaa....Tak lah hebat mana, tapi setakat nak jadikan perangsang tu booooleh lah..
p/s : Issh apa salahnya, bila mai SP cntx laa..
45.Lee Lin : Selamat Tahun Baru buat Lin sekeluarga jugak?? Azam lama dah ok ka???
46.Nur : Tq. Selamat Tahun Baru utk Nur sekeluarga juga...
47.maklang : Tq atas ucapan. Tak de lah pandai mana punn...Takat nak lepas periksa. Apa yg kakrinn dan hubb lebih tekankan adalah kemahiran hidup..kalau cuma pandai buku aje pon tak leh survive nanti !!!
Kalau mahir hidup plus pandai buku...Bonus lah tuuu !!!
48.zuhri : Terima kasih zuhri..
49.ct : Tq. Mudah2an...
50.Daalia : Same goes to you. May this year will bring to you more prosperity in life as well as career...Ellie tak pi boarding pun tak pe, kat mana2 pun ok janji nak belajar..... Adik along yg UPSR ari tu pun masuk ke sekolah sama dgn along nya. Dua-dua dah kat asrama....
51.kak rusnah : Selamat Menyambut Tahun Baru buat kak rus sekeluarga juga...Rinn doakan yg baik-baik aje utk kak rus. Yg penting kita semua masih dilindungi dan diberkati Allah SWT.
52.hanizura : Tq. Alhamdulillah...Kejayaan menyebelahi anak2 kami. Syukur pad Allah...
53.rozzan : Tq Bro. Happy New Year 2008 buat Broo sekeluarga juga...
54.jeff : Salam Tahun Baru 2008 buat jeff sekeluarga juga..Sukses dlm semua bidang ya !!!
55.fazizaid : Tq kakfazi. Salam Tahun Baru 2008 jugak.
56.mamazieza : Ni org ke berapa mama dah wish ni??? ..Salam Tahun Baru 2008 dan Salam Maal Hijrah...
57.mummy jam : Tq..Tq..Salam Tahun Baru 2008 dan Salam Maal Hijrah
58.zakiahz : Tq. Alhamdulillah walaupun tak straight A`s. Setuju tuu....bebudak skrng cerdik mcm2...semua serba ada. Cuma nak dgn tak nak belajar aje.. Salam Tahun Baru 2008 & Salam Maal Hijrah buat zakiah sekeluarga juga ya..
59.Hajar : Tq. Mudah2an begitu lah hendaknya ya. Salam Tahun Baru & salam Maal Hijrah buat Hajar sekeluarga juga...
60.eyy eny yusniza : Tq..Tq. Alhamdulillah. Thnx also for trying out some of the recipes here and glad to hear that you were doing fine with the recipes. I`ll e-mail you soon as I open my mail..
61.fitto : Arigatou ne. Syukur pd Allah sebab permudahkan urusan dunia kami..anak2 berjaya pun atas usaha diorang, kakrinn cuma back-up aje !! Ehh..bukan fitt ari tu ada sampai China gak kan..hmmm, jgn stress2 sgt belajar/kerja..sesekali rilek2 pi lah cuti-cuti Jepun..Masih tak abih jelajah kan..???
62.mommy hafiy : Uuuu..what a co-incidence !!! Mesti nostalgic tuuu...Sekolah ni masih maintain seperti dulu. Tu lah harap2 along akan usaha lebih lagiii...
63.Acik badariah : Tq. Baik... tapi tak cukup baik lagi tuuuu....
64.MaDiHa : Tq MaDiHa. Tak lah bijak mana...Semua tu usaha diorang, mak ayah cuma back-up dari belakang jer. Sentiasa pesan..yg penting no.1 jgn tinggal solat..Bnyk yg boleh dipelajari dari solat ni..esp dari segi keimanan dan disiplin diri. Yg tu asas pegangan hidup. Pas tu kena ada kemahiran hidup, tak cukup kalau hanya pandai buku saja...tapi tak reti hormat org tua, tak tahu masak nasi, tak tau lipat baju, tak tau IT..dan seterusnya. Kalau nak buat apa2 pun ..mintak diorang ingat mak ayah...Selebihnya tawakkal kpd Allah SWT. FYI..kakrinn tak pernah antar anak2 ke tuisyen. Cukup sekadar di kelas tp mesti pastikan tumpuan sepenuhnya diberikan. Yg di sekolah tu dah lebih dari cukup..Jgn bebankan dgn tuisyen. Kalau terlebih paksa, khuatir diorang stress...nanti tak leh tumpu pelajaran...Selebihnya tunjukkan yg kita prihatian & sayangkan diorang..marah bukan ertinya tak suka...tapi kena tegas !!!
65.babybatriesyia : Terima kasih, Alhamdulillah..berkat usaha diorang. Dah baca PM nina..thnx.
66.ilda : Tq, Alhamdulillah rezeki anak2.
67.Sue: Ha ah..kat SP. Laguna Merbok tu ada jugak lah ronda-ronda dulu masa nak cari rumah..tapi akhirnya setteldown kat Tmn kempas. Ada a few kenkawan yg duduk sana juga. Iye lah..mudah2an along afina usaha lebih lagi nanti.. Brownies tu simple jer...boleh buat sendiri dan deko ikut citarasa...Sure lebih mengancam nanti tgk hasil air tangan sendiri !!!
68.misliha : Bagi pihak along, rinn ucapkan terimakasih di atas segala ucapan dan doa. Dia dah berusaha dan itulah hasil dari usahanya selama ini..mudah2an dia akan lebih berusaha dan kuatkan semangat utk lebih berjaya di masa depan..Thnx ye Miss !!!








View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net