Want your
own Fotopage?








 


By: Naz Rinn Chan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 9-Nov-2007 08:05 Email | Share | Bookmark
SOTO AYAM

 
 
Seperti yang dijanjikan inilah hidangan Soto Ayam yang Rinn hidangkan kepada mamazieza dan Ej & anakanda Ecahnya semasa diorang berkunjung ke rumah tempoh hari. Rupanya Soto Ayam tidaklah asing bagi mereka walaupun mereka orang utara. Mungkin kerana mereka sudah biasa merantau ke negeri lain...macam Rinn jugaaa.... . Seronok tengok Ecah makan..walaupun cuma bubuh suhun goreng dan sup soto tu aje.

SOTO AYAM
Bahan-bahan :
1 ekor ayam, dipotong 8
Air secukupnya untuk merebus ayam dan buat sup
15 biji bawang merah, dihiris halus
4 biji bawang putih, dihiris halus
3cm halia, dihiris halus
7cm kulit kayu manis
5 kuntum bunga lawang
5 biji buah pelaga
10 biji lada hitam
1 camca teh lada putih

Bahan kisar kering :
1 camca teh ketumbar biji
1/2 camca teh jintan manis
1/2 camca teh jintan putih

Bahan tabur:
Taugeh, dicelur sedikit
Suhun, digoreng
Kacang tanah, digoreng
Daun sup & daun bawang, dihiris halus
Bawang goreng

Nasi impit
Sambal kicap (*Tumbuk atau kisar cilipadi, tuangkan kicap manis secukupnya, perahkan jus limau kasturi)

Cara-cara:
1. Tuang air ke dalam periuk besar secukupnya untuk merebus seekor ayam. Biarkan
air mendidih. Masukkan ayam dan semua bahan-bahan kecuali bahan tabur, nasi impit
dan sambal kicap.
2. Setelah ayam masak, keluarkan dan sejukkan. Siat-siat isi ayam dan ketepikan.
3. Tulang-tulang boleh dimasukkan semula ke dalam kuah sup kepada yg suka.
4. Perasakan sup dengan garam dan gula.
5. Hidangkan bersama nasi impit, pergedil daging, taugeh, suhun goreng, kacang goreng,
bawang goreng, hirisan daun sup & daun bawang dan sambal kicap.

PERGEDIL
Bahan-bahan:
4 biji kentang, direbus dan dilecek
200gm daging cincang
1 camca besar serbuk lada putih
1 camca teh garam
10 biji bawang merah, dicincang halus
1 sudu besar tepung gandum

Bahan celup:
Gaul sebati 3 biji telur dan 1 camca teh tepung gandum.

Cara-cara:
1. Satukan kesemua bahan di dalam mangkuk dan gaul sebati.
2. Kepal adunan menjadi bulat dan leperkan.
3. Celup ke dalam adunan telur dan tepung dan goreng hingga masak.

Sesungguhnya Soto Ayam memang enak dimakan dengan sambal kicap cilipadi. Tanpanya maka hilanglah kenikmatan memakan Soto Ayam. Pergedil pun adalah sekutunya..wajib ada. Kepada yang belum pernah merasa, inilah masanya untuk mencuba satu lagi nikmat kepelbagaian masakan masyarakat Malaysia...


Quote:
1.Lee Lin : He He He..Kakrinn mcm sumpah-sumpah, boleh jadik org negeri manapun..nak belajar semua masakan Malaysia..sebab kita org Malaysia !!!!
2.mamazieza : Senang kan jadik sumpah-sumpah..tibai jer makanan negeri mana pun... Makan punyer pasal ye ma, ulcer pun lupa.... . Satu aje yg Rinn masih tak reti nak makan..BUDU !!!! Cencalok okey lagiii....
3.Mohd Azhari Azizan : Ha ah..memang boleh sangat-sangat kalau buat lauk makan nasi. Kak rinn pun suka gak....
4.Ana : Ishh..tak lengkap lah tanpa pergedil. Resipi sambal kicap dah kakrinn update kat atas tuuu..mudah aje !!
5.mamasya : Sambal kicap tu lah yg mesti ada..baru berasap telinga..tapi budak2 ni biasalah kan, tak tahan pedas. Org dewasa pun kekadang surrender dgn cili api nii....
6.izanman : Aikk..resipi sup aje. Takkan tak jadi izan oiii..Tak pe lah nanti cuba lagi ye !! Jgn serik...
7.Eryne Jasmine : Ha ah tak leceh sgt, cuma bahan taburnya aje tu yg macam2 dgn pergedil Sesetengah org malas nak buat..tapi kalau tak de tuu tak lengkap lah ye !!!
8.Acik : Tak de terrer tara mana nyer. Setakat boleh masak jer...Kalau ada resipinya InsyaAllah boleh ikut... Nak jadi "chef" Acik kenalah rajin2 masuk dapur....
9.intan : Seronok tau intan tengokbudak2 makan. Tambah2 bila makan sampai comot2 muka dan baju..Tak kisahlah tu janji nak makan. BUdak2 kan kekadang susah nak makan. Boleh saja kalau nak jadik toke barangan deko kek..Nanti kakrinn usha satu dulang brownies chomel utk intan ye...
10.maklang : Biasalah maklang kalau masuk dapur org semunya nampak sedap belaka sampai maklang lupa yang dapur maklang tu punnnnnn apeeeee lah kurangnya! Sentiasa badaboommm!!!!
11.liana : Heh heh..sungguhlah mmg mcm girl baby boy liana tuu..mungkin sebab rambut dia yg panjang ..mcm maggi mee lagik!!! Nak buat link tu ekkk...?? Liana tgk kat atas tuu FP tu kan ada dia tulis deretan mukasurat FP kita. Kat hujung kanannya ada tulis "archieve" kan. Klik kat situ. Nnt akan keluar senarai entry2 liana yg lepas. Right click kat mana2 tajuk entry yg liana nak link kan. Copy URL addressnya. Pastu pi kat "setting"..klik kat "link" nanti akan keluar kotak2 yg perlu diisi. Liana baca dan isi lah apa yg berkenaan. Pastu save/update mcm biasa. Kalau nak link dari website lain pun serupa gak. Cari dan copy URL addressnya dan pi kat setting => link..paste add tu kat kotak yg patut. Cuba ye..kalau tak pahem tanya lagi.
12.MaDiHa : Kalau dicampur dengan rempah kurma kuah dia jadik pekat dan nampak kekuningan sikit. Kakrinn prefer yg kuahnya clear heh heh...ikut selera masing2 lah ye. Sedap jugak tuuu..janji ada pergedil dan sambal kicap pedas !!!
13.rani : Oooppsss dah beli kamere nikon..Hebat! Hebat!...Tapi sebelum amik gambo kena lah masak dulu..baru boleh update gambo masakan..Gambo lain pun ok jugaaaakkk.....
14.kamalina : Memang sedap dan pedas !!
15.nadia : Hmmm..kat utara ni jarang-jarang org serve soto ayam time open house. Selalunya laksa ler selain ketupat & lemang. Kalau kat Johor mungkin bnyk ye.....
16.dOd : Hebatnya kalau bau soto boleh sampai ke bangi....
17.nn : fried soto tu mmg wajib ada..kalau tak tak nama soto ler...
18.Sabrina : Maknanya Sab kena masak lagilah tuuuu....
19.Daalia : Haaa..sama mcm anak Ej lah, makan soto cuma bubuh suhun goreng n supnya aje. Janji nak makan yee...
20.NorAlHidayah : Bahan apa yg tak de?? Duduk mana ni??..Kalau duduk oversea tapi teringin nak makan masakan kita kena pepandai alter resipi lah jawabnya. Sup soto ni rasanya goes well almost with anything..Buat aje !!!
21.cikwan : Waalaikummussalam. Heh Heh..SP kat area-area Park Avenue, Parkson Ria, Emereld Puteri....Tempat kakrinn selalu berlegar2.... tuuuu. Dekat aje tuu dgn Puteri Jaya.
22.jeff : Kena sorok nasi impit bawah perdegil lah kalau mcm tuuu....!!!
23.kak jie jie : Kalau dah namanya sup..boleh saja dimakan dengan pelbagai bahan yg lain. Rinn pun suka sup... psst : Nasihat tu utk diri rinn sama.....sape yg tak teruja kan !!!
24.Bonda RaqynRafiqin : Heh Heh Heh..shhhhhhh...kakrinn pun kalau pi rumah yg serve makanan ada pergedil...memang kakrinn tibai cukup2. Tak malu betulll...!!! Nak wat camner..sedap!!!
25.syazwaniadnan : Budak degil teringin pergedil...Jaga-jaga nanti kena bedil !!!!
26.Mommy Qaisara : Soto mmg tak leh dipisahkan dari masyarakat Johor. Kakrinn yg bukan org Johor pun suka sgt soto. Pergedil memang ada pelbagai resipi berbeza..ikut selera masing-masinglah. Boleh cuba bubuh udang kering nanti..
27.zakiah z : Hmm..mmg mudah zakiah. Cuma benda2nya tu aje yg macam2....nasi impit, pergedil, kacang goreng, suhun goreng, daging ayam carik, daun bwg/daun sup/ bwg goreng..mcm2 lah..cukup syarat !! Tapi berbaloi buat sendiri ..puas makan !! Kakrinn org Selangor, So KL tu taklah asing bagi kakrinn walaupun setelah kawin kakrinn menetap kat SP. Dah jadik org utaralah kirannya niii.....
28.rawcanvas : Gambar kali ni agak malap sebab diambil pada wakt malam..tak cukup pencahayaan..Anyway, malap-malap pun, itu soto memang sodap !!!
29.lynnhassan : Ingatkan budak2 aje hantu kicap..org2 dewasa ni pun sama je ye..cuma dibubuh ciliapi heh heh..TQ for the recipe. Lenkali Kakrinn cuba....
30.MamaFaMi : Nak tunjuk gambao kena refer sifu dulu ekkk... Lawak jer noooo..Buat aje la maa..Yg ni tak fattening..makan ler seberapa bnyk !!! Pedas2 sampai berasap telinga....
31.kuchai : Hebat PC ni ekk..boleh hantar bau sampai ke sana !!!
32.ida isk : Nak jemput laaa cuma ida aje tuuu jauh sangat...!!!
33.lina@alma : Lenkali InsyaAllah rinn jemput. Nak masak macam2 tapi kerja slow and steady..last2 tetamu kena tolong hidang dan tolong makan..cuma tak yah tolong basuh pinggan mangkuk !!!
34.babybatriesyia : Ha ah org SP..Sao Paolo !!! dok ehhh..lawak jer ...Lenkali kita wat makan-makan lagi rinn jemput ye...
35.zura : Alamak..kena buat open house to all ke?? Kena panggil tukang masak FP yg lain sama laaa...tolong kakrinn masak biar cepat siap !!! Tak kira lah makanan Johor ke mana ke?? Janji makanan org M`sia !!!
36.liana : Boleh saja. Cuma butter tu make sure dilembutkan pada suhu bilik dulu selepas dikeluarkan dari petiais. Jgn keluar petiais terus dipukul dgn gula.... Nanti kek tak gebu....
37.zanaz70 : Nak buat nua senang tapi tu lah bahan2 rencah dan bahan taburnya macam2. Lenkali boleh ler join kami di utara.....
38.cak : Tak cuti pun boleh buat cak..budak2 pun sure suka cuma jgn bubuh sambal kicap la kat diorang !!!




View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net