Want your
own Fotopage?








 


By: Naz Rinn Chan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 9-Nov-2007 04:57 Email | Share | Bookmark
DAPURKU DISINGGAHI TETAMU BERUNDANG......

 
Ahakss...pasti kenkawan tertanya-tanya siapakah gerangan yg telah berkunjung ke dapur Rinn pada cuti Deepavali baru-baru ini.. Kalau Rinn tunjukkan buahtangan di bawah ini tentunya kenkawan dapat meneka siapa dia...

Dah tahu?? ..Buahtangan yg di bawah ini mungkin agak sukar utk meneka siapa yg membawanya tapi boleh cuba...

Hajat di hati mereka hendak membuat surprise visit tapi oleh kerana khuatir Rinn mungkin tiada di rumah, maka terpaksalah buat "appointment". Akhirnya pada mlm sebelum Deepavali tu Rinn sms diorang, jemput ke Deepavali Open House di rumah Rinn ...exclusive utk mereka. Heh! heh! heh! jangan jeles...
Diorang setuju utk datang selepas zohor. Tetamu nak datang mestilah nak kena jamu sikit. Ok lah..cadangnya nak buat yang tidak terlalu berat dan tidak terlalu ringan. Untuk menjimatkan masa, Rinn rebus ketupat segera dan buat kuah kacang pada mlm sebelumnya. Esoknya cuma nak masak Soto Ayam, Nasi tomato, Rendang Daging, Puding Jagung dan Rojak Buah. Hari ni sempat pi beli buah nenas, jambu batu, sengkuang, timun, belimbing. Mempelam muda aje tak jumpa. Kuih raya dan kerepek2 pun masih ada saki-baki lagi.
Pagi Deepavali, Rinn pun masaklah. Tidaklah kelam-kabut cuma slow and steady sebab dalam hatiku berkata, "Aaaahhhh...janji Melayu...sure lambat diorang sampai." Tup! Tup!...Diorang called, kata dah ada kat highway !!! Alamak!!...Masa tu dah zohor pun, memang patut pun diorang dah ada kat situ. Masak dah hampir siap..cuma rendang aje yg masih di atas dapur menunggu kering sedikit. Mintak tolong anak tengokkan sebentar. Dapur berselerak, di atas meja makan masih belum terhidang apa-apa, air minuman masih belum dibancuh..and the best part of it, Rinn ni mandi pun belum lagi !!! Padan muka aku..!! Kalau dah mandi pun, sure Rinn pi mandi lagi..bucuk dapur !!
Sekali lagi diorang call, katanya diorang sebenarnya dah sampai pun dok pusing-pusing dlm kawasan taman. MasyaAllah!!!..Tiada pilihan..Rinn terus jemput diorang ke rumah sementara Rinn bergegas mandi. Dear hubby sedang bermain dengan "new toy"nya di bawah pokok sukun sambil memerhati dua anak2 kecil kami yang masih seronok bermain air di halaman rumah.
Kesian diorang ekkk..kunjungan tak bersambut di muka pintu. Tak pelah..at least dear hubby dah jemput masuk dan anak lelaki layan cakap sebentar. Beberapa minit menunggu akhirnya Rinn pun siaaap..tapi tak sempat mekap dan pakai baju raya Deepavali !!! Kami pun bersalam-salaman..hug-hug..berbalas senyuman bla bla bla...Layan diri makan kuih raya di ruang tamu sambil bertanya khabar apa yg patut sebagai mukaddimah pertemuan pertama.

Lepas tu Rinn ajak diorang ke ruang makan dan dapur. Heh Heh..ajak tetamu tolong sama menghidang makanan dan minuman. Bagus betul Puan Rumah ni ye !!! Haa..tulah, nak datang sangat..tapi tak pe, Rinn suka tetamu yang boleh dibawa ke tepi dan ke tengah...sporting gitu. Kalau yang asyik nak control ayu tu leceh jugak ekk... Inilah hidangan yg tak seberapanya untuk mamaziezadan EJ aka Bonda..... Soto Ayam, Nasi tomato & Rendang Daging, Nasi Impit & Kuah Kacang, Rojak Buah dan Puding Jagung..Disulami air oren.

Maap lah ye mama dan EJ kalau ada yang tak kena dengan selera. Masa berlalu agak pantas tanpa terasa dah berjam kami menghadap makanan sambil terus rabung bersembang itu dan ini. Rinn dan mama laju jer dengan rojak buahnya. Kebetulan EJ bawak buah kedondong/amra..bertambahlah lagi sedapnya kami meratah. Tapi dalam banyak2 topik yang kami seronok berkongsi bersama, yang di bawah ini adalah yang paling gempaq !!.....

Sebuah katalog peralatan baking yang dear hubby bawak pulang dari negara China semasa dia ke sana beberapa minggu yg lalu. Kebetulan kawannya di sana tu memang minat memasak..lelaki you !! Banyak barangan yg dipaparkan menarik minat kami bertiga. Hasil seni dekorasi kek dan cupcakes pun ada. Mama dan Ej siap snap-snap lagik..Lepas ni bolehlah kita tengok hasil seni diorang ekk. Ada juga di antara barangan yg diiklankan tidak terdapat di pasaran tempatan. Mama dan Ej pun siap membuat pesanan beberapa benda sekirannya Rinn berpeluang ke sana nanti. Semakin lama bersembang semakin rancak, anak EJ sesekali merengek. Mungkin mengantuk tuu..Jam menunjukkan lebihkurang 5.45pm. Walaupun kami masih belum puas bersembang, Mama dan EJ dah minta diri nak pulang. Sebelum tu sempat juga kami bergambar bersama buat kenang-kenangan...Seronok dapat berjumpa mereka..sporting abih !!! Baru pertama kali berjumpa seolah dah kenal berbelas tahun lamanya Di kesempatan ini Rinn nak mohon maaf pada mamazieza dan EJ terhadap sebarang kekurangan dan ketidakselesaan semasa kunjungan kalian ke rumah Rinn. Rinn rasa sungguh berbesarhati menerima kunjungan kalian sebagai kenkawan FP pertama yg menjenguk dapur Rinn yg berselerak..Bak kata Rinn, dapur orang yg memasak ye !! Kalau tak masak sure dapur kemas rapi dan kering sentiasa... Jangan serik nak mai lagi ye !!
Selepas maghrib dua orang kawan dear hubby berkunjung pulak ke rumah. Langkah kanan..masih ada makanan terhidang. Bagi orang utara mungkin hidangan soto ayam agak asing tetapi kenalah kita beri diorang rasa kepelbagaian masakan orang Malaysia kan. Sekali lagi meja makan riuh-rendah dengan sembang mereka. Terasa kembali kemeriahan beraya..walhal hari itu adalah Deepavali. Apa-apa aje lah.
Oh ya..resipi Soto Ayam akan menyusul pada entry akan datang..


Quote:
1.ida isk : Iye lah tu. Asyik dok belek gambar2 kek kat katalog tuu..tetiba mama teringat yg ida dgn ciskeknya. Jual murah ye ??...Kalau ida ada sekali sure tak habis sembang sehari semalam...sambil belek2 katalog. Tak pelah, InsyaAllah nanti rinn upload gambar2 barangan yg mungkin ada pasaran di sini. Boleh ler order kemudian... Ida dah jadik tokei paper cups..Rinn pon tingin nak jadik tokei gak..berangan lah tuu !!!
2.mamazieza : Gambar sapa lagiiii...?? Buat-buat tak kenal ler pulak !!! Terimakasih kembali mama. Ajak-ajak ayam tu lama daaaah, mama aje yg tak muncul2 . Makan sungguh kita ye..sampai cekodok sarapan pagi dan tiramisu yang tinggal sepotong itu pun you all sebat....bagus! bagus! senang layan tetamu canggini..self-service gitewww....
3.MaDiHa : Masak biasa-biasa aje MaDiHa oooiiii...Orang jauh pun kalau boleh KakRinn jemput sekalii...Haa..baru tau mamazieza dan Bonda itu sungguh jelita !!!
4.boxhousestudio : Mari! Mari! kita duduk sembang sambil makan-makan. Bukan tak teringin KakTun nak jumpa dengan semua kenkawan tapi apakan daya..semuanya jauh2 belaka. Uuuu..kalau boleh tolong basuh pinggan dan kemas-kemas lepas makan seronok lah puan rumah !!! Borak2 pasal baking ni memang melekakan...tambah bila ngadap katalog..hmmm tak sedar masa berlalu begitu pantas !!
5.Bonda RaqynRafiqin : Besau besau pun chomel....!!! Uuuuu..mama siap call Ej ye..Pasal makan tu no problem. Mana yg sempat kakrinn buat..sedap tak sedap kena tanya selera masing-masing lah ye sebab tekak orang ni bukannya sama. Heh heh..pandai Ej ye..buah amra tu ada bnyk lagi, kalau buat jeruk pun ok gak tuu. Sayur peria masih ada dlm esbok. Dah tau nak masak apa, cuma masalahnya mesti kakrinn sorang aje yg makan nantiiii........
P/S : Ok, nnt kakrinn carikan...
6.intan : Alaa...intan oooiii, tak semestinya yg dekat akan berjumpa, yang jauh takkan bertemu. Kalau dah jodoh kat mana-mana pun boleh berjumpa...Kalau diizinkan Tuhan akan bertemu jua kita intan ehhh...
7.zakiahz : Biasalah org kita..puasa sebulan raya pun nak kena sebulan gak ye !!! ..Puasa tak cukup pun nak raya sebulan gak.. Kalau zakiah mai rumah..kakrinn nak hidang nasi ngan sambal belacan, ulam petai dan ikan kering..wakakakakakkkkkaaa
p/s : Choc tressure tu sape2 pun kenal ekk...Depa datang solo...Ej aje bawak anak daranya tuu...
8.idderes : Kalau idd nak buahtangan tuu kena lah bodek mamazieza...
9.kakmOn : Cukup ke semangkok tuuuu... Aiseymaannn...tak pasal2 rinn dapat dosa ye..tunjuk soto ayam kat kakmOn huhuhuhuhu.... . Insyaallah, masa cuti sekolah nanti Rinn akan ikut dear hubby ke China..bawak anak2 sekali makan angin, bior kembong peruttttt!!! Jom lah ikut sekali.....
10.Sabrina : Bukan pakar masak Sab..pakar makan !!! Pas tu..bila dah mesra..jadik pakar sembang pulak !! Alah Sab..kalau dah masuk gang, topik perbualan tak semestinya pasal masak & makan aje kan...Sab pun boleh join sebab Sab kan suka makan mcm kami-kami niii....
11.iyta anita_ghani : Oopppss..maaf lah dek oiii..Kakrinn bukan taknak ajak..tapi ni kan open house Deepavali utk mamazieza dan Ej aje.. ...tapi kalau iyta muncul di depan pintu..akan kakrinn persilakan jugak...
12.WanZee : Tetamu kehormat tuuuu...cuma tak sempat bentang kapet merah jer..sebab tak de !!!
13.Ana : Alllaaaaa..jgnlah nangis. Nanti kakrinn sumbat puting baru tau !! Boleh sajaaa kalau nak datang...Jangan datang mengejut aje, tak pasal-pasal nanti kena pulak tolong KakRinn masak kat dapur !!
14.Azfa : Aikk..Azfa pun nangis jugak. Hmmm...you all ni laaa. Macam lah kakrinn ni celebrity chef..Tukang masak dapur sendiri aje laaaa...Masak biasa-biasa aje tapi kalau nak rasa jugak mai ler... 15.mamasya : Biskut orang famous..mestilah orang tau. Memang seronok habis...macam Sya lah dapat jumpa kakmOn..tapi rasanya hidangan kakmOn lagi terangkat !!! Hidangan dari chef tak mandi ekkk.. tapi dah basuh muka 7x dan gosok gigi sampai wangi oooooo.....
16.umi-kal : Anytime auntie...
17.myperiukbelanga : Sesat ka?? Nanti Rinn hantar submarine pi ambik Nisa dari SG mai seberang ke M`sia...
18.hajar : Ha ah walaupun baru 1st time jumpa mcm dah kenal lama..seronok sangat !!!
19.kak jie jie : Rinn di SPetani. Kalau nak rasa tiramisu nampaknya kena buat lain sebab yg ari tu dah selesai. Haa..skrng akak dah kenal mama, Ej dan rinn. Bila pulak boleh kami kenal rupa pasar akak ??
20.idderes : Boleh sajaa....
21.kak kham : Anytime kak kham....mai ler
22.jeff : Cicah garam???..Bukan gula ke..or kicap+gula+cilipadi tumbuk..!!!!..Uuuuuu..pedasnya!!
23.liana : Jgn tak percaya..baru berkumpul 3 org meriahnya mcm ada 20org tetamu !!...Gambar clear mungkin sebab kakrinn pakai camera bagus sikit..sikit jer.. .Masa awal2 dulu amik gambo pakai hp aje gambonyer pun tak clear sgt. Nak besarkan pic? Kakrinn selalu edit gambar sikit..bagi border, tulis nama etc. Pastu masukkan dalam photobucket baru pindah balik masuk FP. Tapi kalau liana nak cara direct., lepas update newentry dan masukkan gambar, liana double click kat gambar kecik yg nak dibesarkan tu bagi dia besar dulu. Lepas tu "right click" kat gambar besar, press kat Properties (Yg bawah sekali). Nanti akan keluar details termasuk URL address utk gambar tu. "Copy" address tu. Pas tu pi balik kat Text box yg liana tuliskan cerita2 liana dan "paste"kan address tu kat tempat di mana liana nak gambar tu keluar. Lepas tu "highlight" (hitamkan) address tu dulu, then "click" kat "Img" yg dlm kotak kecik2 atas text box tuuu. Pas tu save/update aje. Cuba refer kat sini http://discuss.fotopages.com/ftopic2293.html?
24.Mohd Azhari Azizan : Projek aje haram..tapi makanan halal !!! . Announce makan-makan ke?? Uuuuuu..kena projek besar2an tuuuu kalau nak jemput semua warga FP !!
25.masriyah : Boleh saja..Bila nak balik ???
26.cak : Tuuu laaa..dulu cak yg beriya-iya nak meet-up sekali dgn depa laa. Alih2 depa yg mai dulu !! Tu kakrinn kata kat depa..kalau cak ada ni sure lagi kecoh !! Katalog tu biasalah..dah diorang minat kek & deko, mestilah jadik topik hangat. Masak2 biasa aje..cuma teringin nak jamu sesuatu yg jarang org hidang masa open house..tu yg buat Soto. Cak jadik ke mai utara mcm yg cak cakap dulu tuu??
27.zatidhati : Bila-bila zati berkunjung ke utara calling calling ler...Rinn pun dah lama tak ke Pantai Timur..Kalau ke sebelah sana pun tak lalu Pekan. Kalau diizinkan..InsyaAllah kita akan bertemu jua..
28.LeeLin : Ikutlah style diorang..jemput diri sendiri bila nak datang rumah kakrinn
29.eena : Resipi Puding Kastard Jagung ada kat link dessert sebelah kiri ni. Kakrinn di utara..cuti2 panjang balik KL....
30.Roylazim : Yg dekat2 ni boleh lah kita jumpa..yg jauh boleh jugak jumpa tapi kena plan some big events baru berbaloi turun somewhere to meet-up !!
31.liana : Same-same..entah liana paham entah idak apa yg kakrinn tulis tuu. Nak ngajo pakai tulisan ni lembab sikit..Senang kalau boleh tunjuk terus kat PC..
32.maklang : Mak dara sunti laahh!!!...Semua dah beranak pinak poooonnn !!! Mamazieza ni kat dlm FP ni mungkin muka jarang kuar..tapi kat luar dialah antara yg femes...rajin buat PR sana-sini !! . Tak payah tunggu ada sedara baru nak naik ke utara..Kakrinn ni kira sedara sesama Islam apa.... . Entah2 mmg sedara apa..Hu Hu Hu..baru iye..jejak kasih !!!




View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net