Want your
own Fotopage?







 


By: Naz Rinn Chan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 4-Nov-2007 03:17 Email | Share | Bookmark
TIRAMISU

 
Sebenarnya Rinn nak post entry lain tapi disebabkan tak sabar-sabar nak tunjuk kat Lee Lin yang KakRinn nya ini dah menjumpai square dishware yang sama-sama kita belek masa melawat fp Puan Muna kita ni dulu, maka terpaksalah entry itu di tangguhkan. Masihkah Kau Ingat??..Brand dan harganya tidaklah secanggih dan semahal Puan Muna kita punya tuu. Cuma RM14.99, bersaiz 16cm x 20cm. Saiz kedua terkecil di dalam koleksinya. Yang besar bersaiz 20cm x 20cm, harganya RM19.90..yang ini berbentuk segiempat. Yang bulat dan oval pun ada. KakRinn jumpa di GIANT hypermarket. Kalau ikutkan hati nak aje KakRinn membeli semuanya tapi bila mengenangkan kabinet dapurku yang chomel itu dah penuh dan melimpah ruah, maka terpaksalah aku melupakan niat tersebut.

Sebagai percubaan pertama penggunaannya, Rinn telah memenuhi hajat diri sendiri untuk membuat Tiramisu..Dah janji dengan maklang azie kata nak buat dan bubuh nama Tira-Tak-Miss-You... Kalau dak sure miss lagi nak membuatnya !! Nak pakai casserole yang transparent, besar sangat saiznya. Nanti tak cukup pulak kek dan adunan cream cheese, melainkan kalau dibuat 2 adunan. Banyak sangat pulak, saper nak makan...
Resipi seperti biasa dipinjam dari Dapur KakLiza..ianya telah singgah di dapur Maklang dan beberapa dapur teman-teman FP yang lain.

TIRAMISU
Sumber : KakLiza d`Hanieliza

Bahan-bahan:
1 biji Sponge Cake 10in x 10in
Rinn guna coffee sponge cake yg dibuat menggunakan resipi Chef Alex Goh. Resipi asal ada di sini. Cuma Rinn tambahkan 1 sudu besar coffee emulco.
Serbuk nescafe secukupnya (Rinn guna nescafe 3 in 1 )

Adunan cheese:
1 ketul cream cheese (250gm)
1/2 cwn gula castor
1 cwn yogurt perisa asli (150ml)
2 camca teh gelatin, dibancuh dengan 1/4 cwn air panas (Rinn tambah ini
untuk setkan bancuhan cream cheese ini)
* Cream cheese di pukul hingga berkrim. Masukkan gula dan teruskan memukul. Masukkan yogut dan pukul lagi. Akhir sekali masukkan bancuhan gelatin.

Cara-cara:
1. Potong kek untuk membuat lapisan dasar tiramisu.
2. Tuangkan sebahagian adunan cheese sehingga menutupi kek dan taburkan
serbuk nescafe di atas cream cheese secukupnya.
3. Lapiskan dengan kek lagi.
4. Seterusnya tuangkan lebihan adunan cheese dan taburkan serbuk nescafe.
* Bilangan lapisan kek dan adunan cheese adalah bergantung kepada saiz bekas yang
digunakan.


Lepas siap melapis Tiramisu , Rinn terus masukkan ke dalam freezer biar cepat keras adunan cheese. Anak-anak pun asyik bertanya-tanya dari masa Rinn bakar Coffee Sponge Cake lagi..kek apaaaaa lah yang mak nak buat ni..
Akhirnya dapatlah merasa Tiramisu sebagai dessert makan malam. Mereka kata sedap tapi tak leh makan banyak2 sebab dah kenyang selepas makan malam. Secara keseluruhan, Tiramisu ini ada kombinasi rasa yang pelbagai, perisa kopi, masam, manis, lemak...sesuai untuk pencuci mulut. Yang bawah ini adalah bangunan Tiramisu yang Rinn bina menggunakan lebihan kek dan cream cheese. Kalau buat kecik-kecik macam ni baru boleh nampak clear lapisannya tapi..lebih senang buat masuk casserole aje, pas tu potong dan scoop....


Quote:
1.rani : Makanan yg sedap lebih menyelerakan kalau dihidang dalam bekas yg cantik..tak gitu??..Kamera tu besar dan agak berat. Penggunaannya ikut kemampuan..kalau bnyk belajar boleh guna bnyk function. Kalau malas nak pikir, guna auto focus aje pun ok.
2.Muna : Heh Heh Heh..Sayang nak buang lebihan kek & krim chis tuu..tu yg buat lapis2 bg nampak tinggi. Buat satu jer pooonnn...Uishhh!! Tak aci laa Pn Muna dapat free.....
3.kamalina : Skrng dah tau cara nak buat bolehlah kamalina mencubanya...
4.kak jie jie : Tak masuk gelatin pun ok. Rinn bubuh sebab nak bagi dia pegang cream cheese tu biar jgn lembik sgt.
Re : UUUuu..dah msk ikan pari. Tak pe alter resipi ikut selera masing-masing...
5.hanieliza : Buat aje dua-dua sekali..tak gaduh nak buat pilihan. Kenkawan pun boleh rasa kedua-duanya.. . Terimaksih juga krn bagi pinjam resipi....
6.masriyah : Memang betul, buat kecil2 lebih mudah dan nampak lapisannya. Tapi ni kes malas..tu yang tuang aje dlm casserole...
7.liana : Dah ada resipi ni bolehlah liana cuba nanti. Dishware tu boleh masuk oven.. Kalau teringin beli aje mangkuk tuu..Beli satu dah lah..buat pelepas geram !!!
8.fazizaid : Suka tiramisu tuu boleh buat..Suka bekas tuu..kena beli laaaa....
9.mamasya : Uuuu..senang citerlah kalau bolehterus scoop dr screen monitor !!!
10.LeeLin : Heh Heh Heh..jgn jeles !! Haaaiii..takkan nak puashati dgn free bowl tu jer.. ( Saje la ni nak goda Lin...)..Tiramisu ni oklah sedap..tapi tak leh mkn bnyk..cepat muak !!!
11.MamaFaMi : Kalau nak..pi beli aje ma. Rasanya all women..infact men pun sama saja. Women dgn big gilrz toys nyer..men dgn big boys toys nyer..Tak gitewww..???
12.nabialishad : Ha ah, affordable price. Kalau tak mengenangkan tak de tempat nak simpan dah kat dapur chomel kakrinn ni..dah lama dah kakrinn angkut semua..!!! (Tamak betull kaannn...!!)..Tiramisu ni lebih kurang mcm non-baked ciskek gak..cuma diperasakan dgn taburan serbuk coffee/nescafe.
Re : Alhamdulillah, candy intan dah menjadik. Lepas siap di masak mmg terasa sgt manisnya..tapi lelama ok jer. Kalau dah namanya candy..kenalah manis dek oooiiii...!!!
13.mamazieza : Beli aje ma..simpan bawah katil!!! ..Kalau tak cukup tempat..mai simpan kat umah rinn heh heh heh. Nak buat tiramisu kat mana2 pun ok...jgn buat kat opis dahlah, nnt kena hambat dgn bos pulak !!!
14.Sabrina : Tuuu lah..tak semestinya yg murah itu tidak cantik, begitulah sebaliknya. Kalau dah ada yg murah why go for more expensive ones!! Seeloknya tiramisu kena letak dlm bekas transparent..baru boleh nampak lapisannya. Bekas kakrinn yg transparent tu agak besar..bila try nak buat nampak mcm tak cukup jer kek dan krim cheese tu..So, pakai ler mangkuk baru tuuu...
15.Ana : Ha ah, kat GIANT SP. Ehhh..kena gak cari tisu..mesti comot kat mulut, esp kalau budak2 yg makan !!!
16.ummi zufayri : Next time, just come after your tummy full !!!..Lawak jer noooo....
17.kakmOn : Nanti lepas bukak posa boleh buat lagi tiramisu tu kakmOn...buat dessert !!!
18.Roylazim : Cuba jangan tak cuba..nanti kempunan sapeeee yg susah !!!
19.wiz : Ooopppss..don`t put the blame on me if you are one of the dieters too!! Well, it`s up to individuals..dieting is for those who are strong enuf to ignore good food spreads !!! If not..then forget abt it..
20.Mohd Azhari Azizan : Kakrinn pun sebenarnya tak berapa suka icing..Kakrinn suka bubuh whipping cream aje..#Org lelaki biasalah..minat nescafe..kaw! kaw! lagiiikkkk.....
21.Eryne Jasmine : Waalaikummussalam. Pasti seronok sangat tuuu..tiramisu Eryne laku mcm goreng pisang panas!! Nnt kalau buat lagi..jgn lupa click! click! photonyaaa....
22.za : Cuba pi rasa dulu kat mana2....Nnt kalau berkenan boleh cuba buat sendiri !!
23.maklang : Pelik ler dgr maklang panggil kakrinn.. ..Panggilan "maklang" tu sendiri dah bunyi macam senior sangat. Uiishhh...seronoknya kalau jadik menantu maklang..ibu mertua dok puji selalu..heh heh heh...perasan dah nie !!! Rumah kosong bnyk kat Taman niii...nnt kita citer lain noooo....
24.eixora : Ho ho ho..nampaknya tiramisu & bekas ni dah mneggoda ramai pengunjung fp nie...
25.NorAlHidayah : Pernah makan ???
26.zatidhati : Semua orang buat sama aje zati..mungkin gambar tu aje yg buatkan tiramisu rinn nampak extra sedap pulak yee... Cuba jgn tak cuba...
27.dOd : Sampai bila nak tido tak lena niiii...cepat-cepat pi buat !!!
28.Daalia lea1207 : Yes..yes..give it a go !! You're not gonna regret it. Lagi puashati kalau sendiri buat....
29.liana : Hebat! Hebat! Dah siap beli sekali. Betul ke liana beli dgn harga RM19.90?? Ishhh..mesti ada silap kat mana2 tuu...Tak pelah, janji puashati barang dah jadik milik sendiri. Ha ah..selalunya mmg boleh masuk segala oven...
30.nor noreziz : Hai nor, sebenarnya kakrinn tak pernah pi mana kelas formal pun. Sekadar mencuba..trial n error. Bnyk nengok mak kakrinn masak masa kecik2 dulu..Adalah jugak belek buku2 masak dan tanya kenkawan. Yg lelainnya pandai2 sendiri !!
31.umi-kal : Nampaknya ramai peminat tiramisu nii...auntie pun jgn miss the train !! Boleh saja kalau nak pi shopping sesama..sambil minum2..kenal2..best kan !!
32.zura : Iye..cara mudah dan cepat adalah dgn membeli ready made sponge cake..kalau nak cepat lagik..beli tiramisu yg dah siap !!! Lawak jer nooo..di penghujung raya niiii....
33.liana : Aikkk...Ni yg heran ni. Aritu Ana pun cakap benda yg sama. Kakrinn pun terfikir, kakrinn ke yg tersilap tengok..Kakrinn pi carik balik receipt belian. Mujur jumpa dlm handbag. Mmg betul..yg kakrinn beli harganya RM14.99. Tak tau lah nak cakap ape... Agaknya GIANT SP punya org silap letak barcode kot..
34.niNIE : Bunyinya macam Pakar Kewangan....
35.rawcanvas : Makanan yg tak sedap pun boleh nampak sedap jika gambarnya menarik. Rinn takde apa2 ilmu dlm bidang fotografi ni, sekadar suka2 dan ikut naluri. Mungkin sbb terlalu suka sgt tengok buku2 masakan yg memaparkan food photography yg cantik2...terpengaruh lah niii. Anyway, thnx I `ll take that as a compliment .
36.srsfeqah : Tapi yg ni menang membeli dan menang memakai !!! Ramai yg dah terpikat nii..Yg dah beli pun ada !!! Tiramisu ni mudah saje..bila2 boleh cuba.
37.jeff : Fuyyooo...Tiramisu = Mercedes
38.syazwaniadnan : Uiikkk..main intip-intip pulak ye. Awat tak bg salam..heh heh..Waalaikummusslm..tq sebab suka mai dapur kakrinn. Hebat! Hebat!...Habis disambar semuanya ye!!! Boleh pakai jugak ye promo kakrinn yg tak berbayar ni. Nak kena mintak komisen kat GIANT nih ..Belek sudah, beli sudah, bawak balik pun sudah...bila pulak nak memakainya ???
39.boxhousestudio : KakTun tak teringin ke..??? Setuju dgn pendapat KakTun..cuma dia tebal dan berat sikit laaaa....
40.Ouled Kenitra : Baguslah kalau begitu. Kena bagi sembuh betul2. Kalau tidak, bila umur bertambah nanti, takut jadik sakit lutut mcm org tua2 pulak...
41.zakiah : Tiramisu ni rasanya lebih kurang non-baked cheesecake jer. Tapi yg ini dia diperisakan lagi dengan rasa kopi. Ha ah kakrinn beli bekas tu di GIANT. Ada beberapa org yg dah tergoda dan siap pi beli lagik !!! Boleh diguna utk microwave dan oven jugak.
42.Acik : Buat aje bila dah sampai seruuu......



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net