Want your
own Fotopage?








 


By: Naz Rinn Chan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 31-Oct-2007 06:09 Email | Share | Bookmark
TOMYAM PARI BAKAR

 
Pagi tadi dapat panggilan kejutan dari Kak Liza ..tak sangka walaupun dah belated KakLiza took the trouble nak call semata-mata nak ucap Selamat Ulangtahun. Terimakasih KakLiza. Memang baguih punyer PR ..Biasalah dengan KakLiza ni kalau tak sembang pasal masak memang tak sah. Rinn pun sebenarnya sedang bersiap2 nak ke pasar. KakLiza kata dia dan ibundanya nak masak Tomyam Ikan Bakar.
Heh! Heh!..KakLiza dah bagiku idea nak masak apa hari ini. Jadi dengan hebatnya kita pun buatlah Tomyam Pari Bakar makan cicah dgn air asam. Sebenarnya kalau ikut KakLiza mesti dia akan blend cili, bawang, serai, belacan, asam jawa campur garam & gula, pati ikan dan apa2 lagi yg patut utk dapatkan rasa tomyam. Rinn ambil jalan mudah. Cuma guna pati tomyam buatan Siam yang siap dibeli di pasar.

TOMYAM PARI BAKAR
*Basuh ikan pari dan lumur dengan asam jawa.
*Biarkan sebentar utk menghilangkan rasa hanyirnya. Kemudian bersihkan semula.
*Lumurkan pati tomyam, sebatang serai yg diketuk dan beberapa helai daun limau purut
yang dikoyak-koyak.
*Perapkan selama 20 minit. Bakar dalam oven sampai masak.
*Perahkan air limau kasturi semasa menghidangkannya. Inilah hasilnya....

Makan ikan bakar ni memang sedap cicah dengan air asam. Rinn kalau buat air asam suka letak hirisan buah tomato, bawang besar dan cilipadi banyak-banyak. Dah jadi macam salad buah tomato pulak ye. Keseluruhannya menu ini rasa seperti ikan pari bakar yang biasa cuma ada perisa tomyam. Ok, selamat menjamu selera...



Quote:
1.Lee Lin : Kalau nama makanan boleh apa saja kerana ia adalah nama khas..makanya, ayat Lin "Bakar Tomyam Pari" juga adalah betul...
2.MaDiHa : Jangan biarkan keyboard anda basah....
3.sofu : Heh Heh..nak buat camner inikan dapur cyber..boleh jamu mata jer laaa ye
P/S : Sesama..Kuah kacang ni lepas siap dimasak memang tak berapa kawwww...tunggu lepas beberapa jam, bila kacang tu serap segala rencahnya barulah terbit rasanya. Masa itu adalah sesuai kalau nak adjust garam, gula dan asam jawanya....
4.Hanieliza : KakLiza yg kata nak masak..last2 rinn yg enterframe dulu ekk... Mekaseh ler bg idea spontan !! Selamat Berbuka posa dgn ikam bakar tomyam...Topic bila Tepon ngan KakLiza???..Masak-masak laaaa...apa lagiiiiii....
5.Nur : Boleh saja guna ikan lain..
6.ida isk : ..Betul tuu..tanyalah apa saja, InsyaAllah berjawab !!!
7.kak jie jie : "Selamat Hari Raya" selepas posa 6...Dah bakar ikan pari nya tuuu..???
8.kay : ..menarik
9.jeff : Uuu..jauhnya teringat ikan pari, sampai kat istana negara... Asam Pedas Pari mmg kawww...tapi anak2 tak tahan pedas!!
10.liana : Ikan pari masak pecal?? Hmmm..1st time dengar ni...Bakar pas tu cicah dgn kuah pecal ye??
11.cek de sam : Terlupa agaknya dgn ikan pari ye??...
12.MamaFaMi : Hmm..ye tak ye jugak..tekak mama ni kalis ikan pari ye (pinjam ayat Lee Lin..)..
13.mamasya : Ha ah, sebab ikan pari ni almost tak de rasa..so kena masak bagi bnyk ramuan..dan kena pedas-pedas, baru menjelma keenakannya...
14.cak : Tak abih lagi posa 6??..Heh heh heh..rebus & bakar aje, eloklah tu..save minyak sebab nak kurangkan goreng-menggoreng ye. Raya2 ni mmg laaa...godaan makanan begitu bnyk sekali..
15.rani : Jamu mata aje pun nampak sodap ehh...Kakrinn pakai NikonD40..yg telah jatuh terhempas beberapa ketika dulu..lensenya ada prob sikit tapi masih bertahan lagi ke hari ini !!
16.rawcanvas : Rinn guna pati tomyam yg paste punya bukan yg kiub. Cuma tambahkan serai dan daun limau purut dan adjust sikit asam, garam dan gulanya...
17.Mommy Qaisara : Ciannyer..next time kena masuk fp b4 lunch, kalau dak naya perut tuuu. Betul tu..ikan pari ni mmg kena yg fresh..kalau tak fresh dia berbau semacam...hanyirnya pun berlebihan dari biasa...
18.fazizaid : Baunya pun harum kan kakfazi.. Mat Salleh tak makan pari kot..tu yg tak de kat market..
19.mummy jam : Tu dia..godaan sampai nak pi cari jugak tuu...
20.kamalina : Ada jalan mudah mengapa nak susah2kan diri..ye dak??..Alasan lah tu kalau dah malas...
21.Sab : Ikan bakar kalau kat restoran memang sedap..tak tau pasal apa ekkk..ramuannya tu mesti ada secret recipe ..Kalau tanya sure tak habak punyer..Sabo Sab..nanti ditelan pulak monitor tuuu..
22.umi-kal : Ambooiii...sampai tak terkata tuu..nak hulur pun apa kan daya..
23.elinatra : Bonus tuuu...kalau boleh masak.
24.masriyah : Oikkk...jgn mas oiii..abih monitor tu nanti kena NGAP !!!
25.idderes : lazat dan berkhasiat..sebab dibakar !!!
26.hajar : Uuuu..main tengok aje dah tau sedap..hebat! hebat!





View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net