Want your
own Fotopage?







 


By: Naz Rinn Chan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 29-Oct-2007 07:17 Email | Share | Bookmark
VANILLA BLUEBERRY CAKE

 
Alhamdulillah..ucapan dan doa dari semua yg dekat dan jauh datang bertalu-talu. Walaupun tanpa majlis besar-besaran..hadiah berbakul-bakul..bunga berjambang-jambangan tapi rinn rasa bertuah. Mungkin atas izin Allah dan berkat doa kalian semua rinn bisa bernafas lagi hingga ke hari ini.
Di hari istimewa ini dear hubby belanja makan tengahari di luar tapi dalam perjalanan pulang, katanya abg ipar nak datang rumah sebentar lagi. Ada sedikit urusan. Teringat pula nak jamu tetamu sedikit. Cheese cake dah buat. Rinn cuma cadang nak masak spaghetti bologneise bersama sedikit hidangan sampingan seperti fries, frankfurters, buah-buahan dan kuihraya. Di dlm masa yg pendek tak bnyk dapat dilakukan. Dalam hati teringin nak buat sebijik kek lagi..masa keluarga abg ipar sampai, rinn baru siap memukul adunan. Bakar sponge cake tak sampai 1/2 jam..sempatlah sambil sembang2, hidang-menghidang dan makan kuih raya. Inilah hasilnya ..


VANILLA BLUEBERRY CAKE
Resipi asal sponge cake dari Chef Alex Goh.

Bahan-bahan:
3 biji kuning telur
20gm gula halus

100gm tepung gandum, diayak
50gm mentega cair
1 camca teh esen vanilla

3 biji putih telur
100gm gula halus

Isian Blueberry dan whipping cream utk hiasan

Cara-cara:
1. Pukul kuning telur bersama gula halus sehingga sebati. Ketepikan.
2. Di dlm bekas yg lain, pukul putih telur hingga kembang dan kental.
Masukkan gula halus. Teruskan memukul sehingga kental dan tidak tumpah
bila mangkuk diterbalikkan..
3. Masukkan adunan putih telur ke dalam adunan kuning telur. Gaul sebati.
4. Kaupbalikkan tepung gandum. Lakukan sekadar tepung gandum sebati dengan
adunan. Jangan terlebih pukul.
5. Kaupbalikkan mentega cair dan esen vanilla.
6. Tuang ke dalam acuan yg telah dilapik kertas gris. Bakar selama25min - 30min.
Keluarkan serta-merta setelah siap dibakar dan sejukkan atas redai.
6. Potong kek kepada dua bahagian dan lapiskan dengan isian blueberry & whipping cream.
Hias permukaan kek ikut citarasa.

Beberapa hari berturut-turut asyik dengan paparan kek ye!!..Tak pe tuuu..kenkawan yg menjamu mata di sini takkan menambah berat badan selepas melihatnya tapi empunya diri yg memasak dan memakan inilah yang akan menanggung akibatnya...Mujur kadar metabolisme badanku ini tinggi..jadi kebarangkalian rinn nak gemuk memang sedikit.
Lepas ni kita banyakkan resipi lauk-pauk pulak ye. Teruskan keriangan berhari-raya. Kepada yang dah mula bertugas..Selamat bertugas dan berhati-hati di jalan raya sepanjang perjalanan pergi dan pulang...

Oh ye..semasa dear hubby transit di KLIA tempoh hari dia sempat video call dari sana..tunjuk beberapa handbags dari sebuah butik handbags. Katanya nak prezen kat rinn utk bday..tapi rinn tengok tak de yg berkenan pulak. Bukan apa..rinn ni kalau beli barang tak puas kalau tak belek dengan tangan dan mata kepala sendiri..So, rinn ended up kata, "lain kalilah bang.."..
Bila pulang, dear hubby hulurkan yg ini..seutas jam tangan dan sehelai casualwear berwarna krim..rinn suka dan terimakasih bebanyak ye dear !! Hubbyku yg tak pernah sunyi dari buah tangan sekembalinya dari outstation..tak kira dekat atau jauh..


Quote:
1.rawcanvas : Waalaikummussalam...dan Salam Raya. Terimakasih di atas ucapan dan doa. InsyaAllah, selagi ada kudrat dan idea nak masak apa, rinn akan terus ke udara...
2.kamalina : Sesiapa yg jadi ibu automatically akan boleh memasak utk anak2nya..Tak pandai pun akan usaha utk masak juga kannn... Setakat boleh masak aje kakrinn, taklah terrer mana poonn...
3.mOk nDa : Terimakasih di atas ucapan dan doa. Alhamdulillah sekiranya ada resipi2 yg kena pada selera mOk nDa. Daging Masak Hitam tu mmg ala-ala masakan kenduri..kena pulak dgn nasi hujan panas tu...
4.liana : Tq. Ehh..mana pulak setahun lebih muda..masih 14 tahun lagik ni !!! Blueberry filling tu kakrinn beli yg siap. Mana lah ada raw blueberry nak buat sendiri... . Try lah..mesti puashati dgn hasil airtangan sendiri nanti.
5.boxhousestudio : Sebaya pun tapi dah lekat panggil KakTun ni, tak pe ke?? Life begins at fourty...dah start dari last year !!!..Heh Heh Heh..Mana muda belia lagi KakTun!! Kalau masuk puteri UMNO kena reject lah. Kena join wanita UMNO..umur dah lebih 40.. Terimakasih atas doa2 ikhlas KakTun tuu..tq tq.
6.Mama Syakir : Tq so much dan Slm Perkenalan juga. Selamat terus menjamu mata dan selera..nak jamu selera kena lah masak ye !!!
7.sofu : Sedap selalu kalau dengan kek ni !! Kakrinn tak mintak pun prezen tu..tapi dah org bagi..tadah tangan aje lah ye..
8.Sabrina : Alhamdulillah, semakin lama semakin murah rezeki semakin mencurah-curah kasihsayang dan buahtangan. Hadiah tu pun salah satunya..cantik ye??..Sab tak pakai jam tangan, Sab tgk waktu kat HP aje lah tu ye..
P/S : Nak bagi kek tu pun camner ekk. Kakrinn rasa spagethi tu dah selalu sangat keluar kat FP org..tu yang tak upload gambarnya.
9.jeff : Kalau buat sendiri lagi boleh makan banyak potong !!!
10.Lee Lin : Ha ah..ni nak jadik bakal angkasawan dapur yg pertama lah nii !!! Nak pi masak kat angkasa pulak !!!
11.Emy-mama Fahim : Tak pe, terimakasih atas ucapan dan doa...ingatan tu yg penting !!
12.Muna : Alamak..Nanti jangan salahkan rinn kalau kek2 ku itu menggemukkanmu !!..Bukan gemuk laa...montel dan chomel !!!
13.MamaFaMi : Alamak..Mama nak bukak Kelab "0-Metabolic-Rate" Mama. Mari !! Mari !! Saper lagi nak join...
14.Mohd Azhari Azizan : Membakar tak pe..Jangan terbakar sudah !!!
15.mamasya : Bila rajin nanti buatlah..takkan selama-lamanya nak malas kaannn!!?? Alhamdulillah, rezeki cik abg bagi..terima dgn hati yg terbuka....
16.kc : Jgn ler telan ayaq liuq kc..pi beli aje kat kedai. Jauh nuuun di KL tuuu...kalau kakrinn balik KL boleh lah jugak join..lenkali lah ye. Anyway, thnx for inviting...
17.myperiukbelanga : Ooopppss...silap majlis tu Nisa...wakakakaka ...Ishhh, janganlah cakap macam tu. Lain orang lain caranya sambut bday..lain pula hadiahnya...Yg penting ingatan tuuu..
18.cik wan : Terimakasih atas semua ucapan dan doa ikhlas dari cik wan...ha ah, cantik dan kakrinn suka.
19.Bonda RaqynRafiqin : Terimakasih lah bonda susah2 wish bday dan titipkan doa. Alhamdulillah, kakrinn masih bernafas hingga ke saat ini. Ye tak ye jugak ye..Ecah sekali dgn kakrinn. Cantik Kek Barbie tuu..walaupun firts time Bonda buat. Kakrinn yg tak berani nak try lagi...Ishhh, tak pe..tak yah susah2 antar sebiji kek..hantar selori laaaa..baru gempaq SP !!!
20.Acik : Kek sedap..hadiah cantik..Alhamdulillah !!
21.cak : Nak buat camner..semangat nak buat kek tengah membuak-buak ni. Dah konpiden buat kek span. Dulu langsung tak yakin..sampai masuk tong sampah pun pernah!! Beli aje penimbang biasa tu..kakrinn pun bukan pakai digital scale. Kalu yg makro-makro tu..main agak2 jer...baguih betul!! Patut ler kekadang kek bantat..muffin bantut..biskut keraih !!!...Tak mintak pun jam tuu..dah cik abg nak bagi..ambik jer lah yer !!!
22.liana : Kalau tengah mood bagus..sibuk2 pun mcm2 boleh menjadik. Kalau sebaliknya...jgn lah suruh apa2..sure terlingkup !! Heh Heh..dapat prezen, mesti seronok !!
23.RFAH : Terimakasih atas ucapan dan doa.
24.kelly lee : Time-time bosan ler rinn masuk fp dan nak baca citer kenkawan..blabber lah, no problem..bukan kena tax pooonnn!!! Haa..cepat2 check blueberry tu..sebelum dia expired. Membazir pulak nanti. Slowly-slowly ler belajar, InsyaAllah one day..Looking forward to viewing yr blog/fp..
25.kakmOn : Orang Brunei panggil "Puja Usia" ya??..Baru paham. Terimakasih kerana mendoakan yg baik2. Kek biasa aje kakmOn..KakmOn boleh buat yg lebih sedap lagi tuuu...
26.WanZee : Tq..dan Salam Raya buat Wan Zee sekeluarga.
27.ummi@aqil : Terimakasih di atas ucapan dan doa...
28.cek de sam : Haaa..ni dah bagi idea nak perabih blueberry..Apa tunggu lagi??..Jom ke dapur...
29.hanieliza : Alaaa KakLiza ni, baru 14 thn laaa..muda trang tang tang lagiiiii...Mau kek ke??..Apakan daya ku...kek pun dah selamat masuk perut semua...!!! Thnx KakLiza atas ucapan dan doa..also for the surprise call !!
30.Ain : Better late than never. Terimakasih atas ingatan Ain. Kek sedap..jam cantik, Alhamdulillah. Ni first time nak pakai jam 4 segi. Selama ni asyik bentuk bulat jer....
31.Ana : Tq. Amik aje resipi tu...Mudah-mudahan elok jadiknya nanti..semoga dapat menggembirakan hubby n doter. Seronok tau kalau dapat hasilkan kek sendiri...
32.nabialishad : Buat aje intan oiii....Anak2 ramai, sure sekali hadap buleh selesai.... Intan dok sakan beraya lagi ke..siap nyanyi2 lagik nii....
33.Ouled Kenitra : Alhamdulillah, diri disayangi seadanya...
34.muhd shafie nuradrianasofia : Salam Raya Bro. Kalau suka kek tu kenalah minta org rumah buatkan ye..Kalau boleh antar pun saya tak tau alamat rumahnya.. Alhamdulillah saya pun suka dgn pemberian dari hubby tu..Gambar penuh yg mana tu?? Tuan kek...heh heh..biasa-biasa aje
35.ummi zufayri : Terimakasih atas ucapan dan doa ikhlas tuu
36.mommy Qaisara : Hmmm..cepat2 masuk rumah ye..resipi boleh amik bila2 masa. Tak le pandai tara mana..setakat boleh laaaa....
37.Azasobian : Waalaikummusslm, Terimakasih atas ucapan dan doa..
38.nisa garden of galleria :
39.kuchai : Tq Tq.. ..Dah namanya pun Indon..lauk2 tuu mesti ada ler...
40.boxhousestudio : Baiiiiiik Kak Tuuuuunnn.....




View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net