Want your
own Fotopage?






 


By: Naz Rinn Chan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 28-Oct-2007 02:48 Email | Share | Bookmark
I WAS BORN ON THE 28TH OF OCT 1966...

 
On this Very Special Day, I baked myself a Strawberry Cheesecake...... Let me make a wish....... ..Okey...sudah!!



Birthday birthday pun kena buat kek sendiri ye..kesian! kesian!..tapi tak pe my better half dah kembali exactly on 12pm last night !! Ceria lah sikit hari ini...

STRAWBERRY CHEESE CAKE
Sumber : Chef Alex Goh

Bahan-bahan:
Dasar kek:
180gm biskut marie
100gm mentega, dicairkan
* Kisar kering biskut marie. Campurkan dengan mentega cair dan tekan padat dalam loyang. Sejukkan dalam petiais selama 20minit or so.

Isian kek:
250gm cream cheese
40g gula halus

30gm tepung gandum
3 biji kuning telur
150gm yogurt asli

3 biji putih telur
60gm gula halus

200gm inti strawberry (Strawberry filling)..boleh ganti dgn jem strawberry

Cara-cara:
1. Putar cream cheese hingga ringan. Masukkan gula halus dan putar lagi hingga sebati.
2. Masukkan tepung gandum dan putar lagi hingga sebati.
3. Masukkan 3 biji kuning telur dan terus putar hingga sebati.
4. Tambah yogurt asli dan putar hingga licin.
5. Di dalam bekas yg lain, pukul putih telur hingga berbuih dan kembang. Masukkan gula
dan putar lagi hingga kental. Masukkan ia ke dalam adunan keju di atas.
6. Sapukan inti strawberry (atau jem strawberry) ke atas dasar kek biskut marie tadi.
Kemudian tuangkan adunan cream cheese.
7. Bakar pada suhu 160 drj di dalam dulang berisi air (kaedah bain-marie) selama 60 minit
atau sehingga kekuningan.
8.Keluarkan kek dari oven dan biarkan sejuk. Simpan dalam petisejuk selama 5 jam atau
semalaman. Hias ikut citarasa.


Quote:
1.mommy_d&d : Tq for d wish and Selamat Hari Raya buat Erna sekeluarga. harap2 semua dah ok dengan d&d ye..Take care .
2.jeff : Terimakasih di atas ucapan dan doa..
3.Muna : Tq for d wish... Fantastic ye...hmmmm
4.cek de sam : Tq for d wish and doa !!
5.idderes : Ambooooiiii...siap nyanyi lagi. Terimakasih idd.
6.zie : Terimakasih atas ucapan dan doa. Happy belated Bday juga buat abah zie ye. InsyaAllah, selagi ada idea dan kerajinan kakrinn akan terus memaparkan resipi2 lain..
7.iyta : Terimakasih atas ucapan. Iyta nak buat kek sendiri??..Silakan..lagi bagus sebab dapat rasa hasil airtangan sendiri. Kalau iyta dekat umah kakrinn buleh gak prezen kek sebijik dua..
8.umi-kal : Terimakasih atas ucpaan dan doa. Bahagia rasanya ramai kenalan maya menghulur ucapan dan doa..
9.auntie fliffy : Terimakasih di atas ucapan. Alhamdulillah, Tuhan bagi secebis ilmu yg boleh menggembirakan suami & anak2. Suami mmg kerap outstn..tapi kami dah biasa. Raya pulak agak meriah sebab berpeluang menziarah sanak-saudara terdekat. Cubalah buat kek tu..rasanya taklah susah sgt. Salam Raya Maaf Zahir Batin...
10.umi ryzal : Uuu..Ikan pekasam adalah kegemaran suamiku
11.mamasya : Tq di atas ucapan dan doa. Tuuu lah..mujur dia balik tepat pada waktunya. Biasa beberapa kali sambut bday tanpa dia...tapi ingatan dan ucapan tetap sampai juga. Ni kan zaman IT!! Ciskek tu plain aje sebab kami anak-beranak memnag suka yg simple tanpa heavy deco.
12.liana : Tq for d wish and doa. Ciskek biasa aje tuu..Boleh saja, meh pinggan..kakrinn nak bagi kek!!
13.hajar : Terimakasih atas ucapan dan doa. Ciskek palin aje tuuu...Kalau kedai sure depa deco maut punyer sebab nak tarik pelanggan...
14.wiz : Goteinei ni arigatou gozaimashita !! Wiz cakap bahasa apa tuu..rinn pun balas guna Japanese..Eloklah ye, mcm itik cakap dgn ayam..It`s not really the language kan..the communication that counts!! Niway..thnx for d wish and doa. I wished I could make myself a nicely decorated cake mcm wiz buat kek pengantin tuu..tp penpaham jer lah ye !!!
15.lynnhassan : Terimakasih atas ucapan dan doa. Heh heh heh...sendiri buat sendiri makan tapi mmg puashati...
16.Cak : Tq Tq...Ha ah, tak yah pakai minyak sapi. Kalau pakai nanti jadik biskut arab pulak. Tapi sesetengah org bubuh gak. Kakrinn rasa yg ni okey dah sedapnyer..Iye Cak, Mak Dara yg ramai anak dara. Kalau Cak tambah lagi dua org dara samalah kita...
17.lina@alma : Tq for d wish and doas...Very thoughtful of you kak lina.
18.Sabrina : Bila tgk Sab di sini teringat bday Sab yg lalu dapat kasut jogging ye !! ..Kasut tu dok resting atas rak kasut atau tuannya pakai buat riadah ??? ..Terimakasih lah Sab atas ucapan dan doa. Dah boleh buat kek sendiri, eloklah kita buat sendiri kan..terjamin semuanya bersih dan halal...
19.saudah : Terimakasih atas ucapan dan doa. Iye lah odah..semenjak boleh buat kek senditi ni jarang dah beli kat kedai melainkan kalau terdesak. Rasanya lebih puashati buat sendiri walaupun dekonyer tak semaut yg di kedai !! Bau harum kek dari oven sendiri lebih menyegarkan...
20.Lee Lin : Lin punyer wish kontot tapi kakrinn suka...thnx dear
21.ida isk : tq mai wish. Pepandai aje ida ni..tahun mana pun kalau org tu dah kreatif..kreatif jugak !! Bday ida Dec ye..??..Selamat memikirkan hari bahagia dan berangan nak buat kek apa??
22.nic : Thnx dear. Silah buat..simple jer ciskek ni.
23.Azfa : Alahaaaiii siap nyanyi lagi ye, terimakasih bebanyak Azfa. Supermarket mana pulak ni...Awat tak tegur..tak salah bertanya. Kalau silap mintak maap jer...
24.Acik : Tq for d wish. Kalau Acik dekat boleh juga hulur sepotong dua ciskek tuu..
25.zatidhati : Terimakasih bebanyak di atas ucapan dan doa. Sejuuuuk aje hati mendengarnya. Rinn sekeluarga mmg suka cickek..tak kisah perisa apa. Zati suka opera kek ye...Leceh juga nak buat bnyk lapis2 tuu..tapi kalau dah suka dan nak makan, kena buatlah ye. Carrot kek tu rinn pun suka juga, dah lama tak buat.. Harap zati dah sihat sepenuhnya dari kejadian hari itu...
26.Qaisara & Co : Tq for d wish dan doa...and A Very Happy 1st Bday buat sikecil Qaisara yg chomel tuuu!! Boleh saja kalau nak potong kek sama auntie Rinn tapi rasanya mama Qaisara dan planned a nice Bday party utk Qaisara kan..Auntie tunggu update nya...
27.Roylazim : Tq for d wish and doas KakRoy. Alhamdulillah..so far memang terasa sangat diri disayangi..kenkawan maya pun tak kurang memberi kebahagiaan dlm mewarnai kehidupan rinn seharian.
28.iLda : Tq for d wish and doas iLda...
29.Mohd Azhari Azizan : Terimakasihlah di atas ucapan dan doa. Cukuuuuup..sebab sebelum makan kek tu suami kakrinn dah belanja lunch di luar. Balik rumah kira makan dessert tu lah..lepas tu ada keluarga abg ipar mai, kakrinn sempat buat lagi satu kek dan beberapa hidangan lain. Selamat Ulangtahun yg ke 30 buat Azhari..Kakrinn doakan segala yg baik2 buat Azhari..Semoga berbahagia selalu.
30.iLda : Baguslah tu..lama-lama biasalah nanti tu. Duduk rumah sendiri akan lebih banyak mengajar iLda erti hidup berumahtangga..Hargailah setiap satunya..Rasanya lama-lama mesti iLda terer di dapur bila dha duduk sendiri ni...
31.zanaz70 : Arigatou Ne..di atas ucapan dan doa. Kek plain aje zana...
32.tariqzaidaniah : Terimakasih atas ucapan dan doa...juga kerana kerap mai jenguk dapur !!!
33.Nur : Thnx Nur. Yg simple-simple bolehlah buat sendiri..Kalau nak yg deco maut-maut kena order dari sifu2 kek kat fp/blog ler...
34.sofu : Ramainyer yg menyumbang suara nyanyi bday song utk kakrinn. Terimakasih atas ucapan dan doa...Alhamdulillah Tuhan masih pinjamkan nyawa hingga ke saat ini.
P/S : Keluarga abang kakrinn ada kat Sg Kapar Indah (Sementa)...Dekat tuu....
35.Rizan : Terimakasih Rizan atas ucapan dan doa seikhlasnya...
36.mamazieza : Hebat lah mama ni..siap tepon, siap tulis lagi nak wish bday rinn. Toche..toche.. Mama,,kalau mama nak kena cantas kepala dengan MPSP mama rembatlah pasu2 emas tuu..rinn tak mau subahat ooooo.....Ingatan, ucapan dan doa dari mama tu dah melebihi segalanya. Thnx again...
37.mummy jam : Thnx for d wish mummy...
38.kamalina : Tq for d wish n doas, mai ler selalu jenguk dapur kecil kakrinn ni. Time rajin kakrinn masak..time malas kakrinn tutup dapur !!!
39.nabialishad : Ha ah dah bertambah 165 hari lagik !!! Tq ler bg ucapan dan panjatkan doa. Goda mata aje..kalau nak kena mai umah ler
40.MamaFaMi : Toche..toche..Baik "Senior Chef.." Mama senior rinn dalam fp...tak boleh dinafikan.. Jangan buli junior dah lah yer....
41.hannan : Tapi hannan muda trang tang tang lagiiii.... ..Nanti next year boleh kita celebrate sekali dlm fp ye !!! Alhamdulillah kalau Apam tu kena dgn selera...mai ler singgah selalu.
42.Rita & kids : Thnx for d wish. Seronoknyaaa..Farish sambut his 1st Bday. Sure mamanya buat big party tuuu.. Ok..next year Farish boleh celebrate dgn auntie di alam maya..
43.maklang : Tq Tq...Oooppsss..kita dapat adik baru !! Panggilalah apa2 yg sedap...nak wat camner kan, itulah dia hakikat perkenalan di alam maya. Dapat ingat tarikh tu pooon dah kira bagus. Sesetengah tu langsung tak ingat ape..bday ke, anniv ke, bday anak2 lagilah haruuu....
44.ateh : Terimakasih atas ucapan. Sebaya kita ye... About the cake base..rinn ingat kurang butter tu. Cuba ikut sukatan dan peraturan seperti di atas. So far, it`s ok with me...





View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2014.

ns4008229.ip-198-27-68.net