Want your
own Fotopage?







 


By: Naz Rinn Chan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 4-Oct-2007 21:41 Email | Share | Bookmark
RAMADHAN 22ND..AGAR-AGAR SIRAP LONGAN

 
It has become less exciting cooking for iftar. That`s why there was an elapse in my updates..heh heh heh..Just cooked simple dishes for the past few days and yesterday I intended to make our favourite agar-agar sirap but saw a can of longan sitting unattended for quite sometime in my cabinet. Hmmm..this is what I came up with...


AGAR-AGAR SIRAP LONGAN
Bahan-bahan:
20gm agar-agar kering (Jelly strip)
1 tin longan
4~5 cawan air
2 sudu besar gula pasir (Adjust manis ikut selera)
4 sudu besar sirap merah (Rinn guna syrup F&N)

Cara-cara:
1. Didihkan air dan masukkan agar-agar. Kacau sehingga agar-agar larut.
2. Masukkan gula pasir dan kacau lagi sehingga gula larut.
3. Keluarkan sebahagian agar-agar cair dan asingkan ke dalam mangkuk
dan campurkan dengan 1/2 tin air longan dari tin.
4. Sementara itu, susun 3 biji buah longan ke dasar setiap acuan agar-agar.
Curahkan bancuhan agar-agar dan air longan tadi setakat menenggelamkan
buah2 longan. Biarkan separuh keras.(Jgn sampai terlalu keras kerana ini
akan mebuatkan ia tidak melekat dengan agar-agar sirap merah nanti)
5. Campurkan sirap merah ke dalam lebihan bancuhan agar-agar asal tadi.
Kacau rata dan tuangkan ke dalam acuan berisi buah longan dan agar2 putih
berperisa longan tadi.
6. Biarkan sejuk dan boleh dihidangkan.

Nota :
1. Jika tiada acuan-acuan kecil, boleh gunakan acuan besar. Cuma susunkan saja
buah-buah longan di dasar bekas. Tuangkan agar-agar putih berperisa longan. Biarkan
separuh keras..baru tuangkan agar-agar sirap merah.
2. Lebih elok ditapis larutan agar-agar ini sebelum dituang ke dlm acuan.
3. Boleh juga menggunkan serbuk agar-agar sebagai ganti jelly strip.


This isn`t a fixed recipe. We can always substitute the longan with some other thing like lychee, peach, Nata De Coco, fruit cocktails etc. Be creative and you`ll be delighted to see the outcome..

Quote:
1.MamaFami : Dah jodoh antara kita maa...kat tempat rinn, agar2 4 seringgit !!..tapi rinn tak lalu sangat tengok yg depa buat sebab terlebih berkaler-kaler...Tu yg buat simple aje ni, bebudak pun suka. Kalau buat yg extended version ke..remix version ke..mampuih tak disentuh !!
2.jeff : Memang wangi baunya bro..sejuk dan menyegarkan lagik!!
3.mamasya : Eloklah tuu..drpd dibiarkan expired, dibuat dessert bukak posa pon bagus juga...
4.Lee Lin : Setuju 100%..Memang nak kena ubah budaya makan kuih raya yg banyak mentega nii..That`s why dah sampai hari Isnin ni pun kakrinn belom start apa2 projek kuih raya lagik..wakakakaka
5.achikalya : Sebut betul-betul.......
6.wiz : Thnx, My kids and me cuma suka jelly yg macam ni..well, normally without the longan/lychee..kalau yg bersusu dan berkaler-kaler..berlapis2 etc ..alamatnya kitorang tengok jer laa...Wow, that would be easy for you..if you can feed the kidz sampai kenyang hanya dgn makan jelly!!! Tak yah ler masak lauk-pauk... ..Just kidding..
7.lina@alma : less is more actually..Kalau buat jelly yg pelik2 nanti saper pon tak nak makan !! Hahh..cepat2 balik buat nanti ye...
8.Eryne Jasmine : Waalaikummussalam Eryne, boleh saja diganti dengan agar2 serbuk, no hal !!..Kakrinn ni lebih suka yg strip drpd yg serbuk..tak tau ler pulak kenapa. Orang lama agaknya.....
9.Acik : Oooppsss..sayang-sayang pon kena makan jugak....
10.leezsa : Kebetulan kena pulak kombinasi warnanya tu..tu yg nampak jelita..heh heh perasan sekejap !!11.MaDiHa : Buat comey-comey camtu..senang nak serve..nak attract bebudak ni supaya makan, sebab diorang ni bukan suka sgt agar2. Cuma suka agar2 sirap yg simple jer..tapi yg ni sebab diorang suka longan/lychee..tu yg buat juga..mujur dimakan...
12.nabialishad : Iyo lah intan oiiii..kakrinn pun anak ramai gak..kalau serve ape2 yg feveret diorang..sat aje licin macam kena sapu ikan piranha !!!
13.kak jie jie : Boleh saja kak jie jie..pilih saja buah-buahan yg tak buat kak jie jie demam heh heh heh...
14.idderes : Sedap secantik rupanya... Salam Aidilfitri buat idderes sekeluarga jua..
15.anasalwa : Waalaikummussalam anasalwa, terimakasih kerana jadikan fp kakrinn sumber rujukan. Nanti bila di oversea..rajin2 lah masak sendiri ye...Selamat Berangkat, tapi jgn lupa utk terus ber fp..!!
16.cek de sam : Simple tapi mmg sedap dan menyegarkan..Oh! ni mesti kes anak2 tak suka agar2... 17.ida isk : Tahun ni ida bz dgn biskut dan kek, tu yg lupa pada si agar-agar !!!..Takpe..nanti pagi raya ida serve laa agr2..bagi satu kelainan di meja raya !!!
18.Sabrina : Buat dgn lychee pun sedap juga..tapi yg kakrinn ada masa tu cuma longan..so, agar2 sirap longanlah jadiknya...Nnti Sab buatlah dgn lychee ekkkk...
19.Muna : Thnx, kebetulan kombinasi kaler nya kena pulak..
20.Mohd Azhari Azizan : Ada ke agar2 dlm plastik ice cream m`sia?? ..Tak biasa nampak pulak..Apa pun mesti nostalgik kannn...
21.umi-kal : Cantik sebab dah dimekapkan !!..Lawak jer naa auntie.. Rinn pun sama, mohon maaf andai terkasar bahasa terlanjur kata. Salam Aidil Fitri buat auntie di perantauan..Jgn lupa mainkan lagu Dendang Perantau di Hari Raya nanti...
22.gee : Bila dah top up bekalan..nanti boleh ler buat
23.ReActivate : Waalaikummussalam...tu yg nak kena buat sendiri baru tau tricknya macam mana. Tak ada yg pelik..semuanya gambaran yg benar belaka..Salam Aidil Fitri buat ReActivate sekeluarga juga..
24.ReActivate : Jadik dah tuuu...thnx...
25.Emy-Mama Fahim : Agar2 pun boleh jadik cute ekkk...Kakrinn pun sama, ingin mengucapkan Salam Aidil Fitri pada Emy sekeluarga..Jaga kesihatan sama ye!!
26.Roylazim : Rin teringat konyaku jelly akak yg kaler kuning dulu tuuu...
27.alrifayuni : Sila..sila.... Tumpang iklan tuan rumah
28.Haniss : Betul tu..refreshing sungguh rasanya time berbuka posa..
29.Cak : Kakrinn pun, dok bz apa entah!!..Sesamalah kita bermaaf-maafan..Selamat Hari Raya juga buat Cak sekeluarga....
30.cik wan : Salam Aidil Fitri buat cik wan sekeluarga jug, maaf zahir dan batin.
31.kamalina : Sayang atau tidak..ianya adalah untuk di NGAP!!! Salam Aidil Fitri buat kamalina sekeluarga juga.
32.myperiukbelanga : Salam Aidil Fitri buat Nisa. Heh Heh..betul tuu..bila dah sampai umur macam ni..kuih2 raya dah tak berapa fancy lagi ekk..Memang ingat nak buat sth like agar2 or puding pada raya pertama nanti..Ubah budaya sikit..sikit jer!!! Maaf Zahir Batin ye..kot ada terkasar bahasa..melawak dan berjenaka tanpa disedari terlanjur kata..Raya mesti Happy happy yaa....
33.icatcher :
34.LeeLin : Ayat ampu nak kuih raya ekkk..kan kakrinn dah kata tak buat kueh raya sangat Tak pe, next kakrinn akan post one entry pasal satu kuih raya yg tak pernah nampak lagi dimana2 fp..tungguuuu!! No prob dear..selagi ada kudrat nak kayuh senduk..akan ku tampilkan resipi2 yg best. Yg tak best pun kena gak enter frame syakali-syakali... . Salam Aidil Fitri buat Lee Lin sekeluarga...dengan ucapan, jgn teriak masa salam tangan ayahbonda di pagi raya
35.KakLeen : Waalaikummussalam KakLeen, tu laaa...ingat nak hidang agar2 jugak di pagi raya nanti !!
Salam Aidl Fitri maaf Zahir Batin buat KakLeen sekeluarga juga...
36.Rfah : Salam Hari Lebaran buat Rfah sekeluarga juga...
37.MaDiHa : Salam Aidil Fitri but MaDiHa sekeluarga juga...
38.kc : Salam Hari Lebaran buat kc sekeluarga juga. Maaf Zahir Batin yaa..




View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net