Want your
own Fotopage?








 


By: Naz Rinn Chan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 1-Oct-2007 01:09 Email | Share | Bookmark
RAMADHAN THE 18TH..PULUT KUNING & RENDANG

 
Why pulut kuning in the middle of Ramadhan..???..It wuz Marisa`s 4th Birthday on the 30th of September actually..I baked a vanilla butter cake as well but just plainly served. So, the cake has not been the attraction of the day. Everybody was eyeing the pulut kuning and the rendang since they had been served on the table..we just had to wait for the azan maghrib to commence...
Selamat Ulangtahun yg ke 4, Marisa. Even though you`re a big girl already by now, you`re still a baby to us in the family..Simply becoz of her cheekiness..Youngest simply means the boss in the family, that`s what youngest children always have in mind..Your wish is everybody`s command !! Boriiiiiiing jer abg & kakak2.. Nevertheless, we would always pray for your good health, cheerful spirits, and longlasting prosperity through out the years to come. Be a child who will make mak ayah proud of...You`re an angel and we love you so dearly, sweetie.



PULUT KUNING

Bahan-bahan:
1/2 kilo beras pulut
3 camca serbuk kunyit
2 keping asam gelugur
Air secukupnya utk merendam pulut
2 cawan santan
2 camca garam
1 sudu besar gula

Cara-cara:
1. Rendam pulut dengan serbuk kunyit dan asam gelugur selama lebih dari satu jam.
2. Sesekali hendaklah dikacau supaya rata salutan warna kuning pada beras pulut.
3. Alas loyang pengukus dengan daun pisang atau daun pandan. Tuangkan beras pulut.
4. Kukus sehingga asap keluar dari penutup kukusan.
5. Keluarkan loyang dan gaulkan santan yg telah dicampur garam dan gula.
6. Kukus semula hingga pulut masak dan elok lembutnya. Sesekali elok digaul pulut
di dalam loyang menggunakan senduk kayu supaya rata masaknya.
7. Angkat loyang kukusan. Pulut boleh dihidang dengan rendang daging atau ayam.



RENDANG DAGING

Bahan-bahan :
300gm daging lembu, dipotong kecil2
Air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
Kerisik secukupnya
2 helai daun kunyit, dihiris

Bahan kisar:
5 biji bawang merah
5 biji bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
5 batang serai
1 inci kunyit hidup
3 biji buah keras
10 tangkai cili kering, direndam dalam air dahulu
Air secukupnya utk mengisar

Cara-cara:
1. Panaskan minyak dan tumis semua bahan kisar.
2. Masukkan daging.
3. Masak sehingga daging lembut.
4. Masukkan air asam jawa, garam dan gula secukup rasa. Terus kacau dan biar
hingga kuah pekat.
5. Masukkan kerisik dan kacau rata. Masak hingga agak garing dan naik bau wangi kerisik.
6. Taburkan hirisan daun kunyit.

When her sisters and brother asked what Marisa wanted for her birthday..all the way she was mentioning chocolates..lots of chocolates actually. So, before iftar dear hubby brought them all to a nearby Supermarket to get chocolates for Marisa. Marisa got her chocolates as well as a Teletubbies VCD. Strange enough how could she get that since she isn`t really a fan of Teletubbies..I had a strong feeling that this must be her brother who ushered her to the in-store VCD shop. I wasn`t wrong... Tak pe lah..you both can enjoy the VCD.
Next, was this.....

The day before dear hubby went off-road to this one kampung orang asli at Kuala Mu, Slim River Perak. This is his third time following a group of people led by an ustaz in his campaign to attract more orang asli to embrace Islam. I only knew this place through his story and photos during his stay there. As fas as I understand, these orang asli have been adopting this ubi kayu as their daily meals. They don`t take rice like we do. So when these group of people came visiting they would always bring along lots of foods including rice, sardines, ikan masin, canned food, biskut kering etc. which come from various sources of donations, be it individuals or organizations. Vegetables are not a problem at all as they can plant around the petempatan.
I was supposed to cook..again!!..sambal ikan bilis to eat along wiht this ubi rebus but time just didn`t permit. We just made do with the rendang. What is different about this ubi kayu is that it does not contain those fibres like the one we usually eat. The texture is tender and a little sweet in taste.
Well, so much on the orang asli stuff..Here`s Marisa celebrating her 4th Birthday...


Quote:
1.Roylazim : Thnx KakRoy for the wish. Tinggi ekk..Tu laaa ingat nak buat 3 tingkat tapi tier nyer tak de heh heh heh.. ..Selalunya cuma makan pulut dgn kari ayam tapi teringin nak makan rendang pulak..tu yang masak serentak rendang daging dan ayam..Belum raya dah masak rendang ekk.. Bikin org tuu teringinn....
2.LeeLin : Thnx for the wish. Istana mana pulak nie..Kalau nak tau tuu..kakrinn cuma masukkan dalam tupperware 4 segi..pastu terbalikkan jer..Acuan yg canggih manggih enggak ada sih!!..
3.sofu : Thnx for the wish. Ooohh..mak sofu pun same date ekk..tapi anak merdeka, best nyer Tak pe..bila2 lapang mai ler jenguk...
4.eena : Thnx for the wish. Rendang ayam tu resipinyer sama jer dgn rendang daging..cuma gantikan saja daging tu dgn ayama. Tapi lebih elok kalau ayam tu digoreng spearuh masak dulu supaya tidak hancur. Yg kakrinn buat tu tak digoreng sebab nak cepat !!! Nak kejar waktu berbuka...
5.mamasya : Thnx for the wish. Tuu laaa..bulan2 posa ni tak teringin sangat nak makan kek tambahan pulak kalau yg bericing..Budak2 pun tak minak sangat, tu yg ganti dgn pulut kuning. Lebih lajuuu diorang dan mak ayah dia makan time bukak posa..Kenyang pun kenyang!!..Sya pun ada anak 4 tahun gak ekk..
6.cik wan : Thnx for the wishes. Nama ala-ala latin..mungkin sebab masa kakrinn ngandung dia asyik dok tengok telenovela latin jer kot !!!
7.liana : Thnx for the wish. Bday anak liana pun makan pulut kuning gak hmmm..sedapkan. Sesekali gantikan kek bagus juga. Mak dia tak masak tak pe..Tok masih ada utk masakkan..Kakrinn ni tekak org kampung.. sukun dan ubi rebus cicah dgn lauk2 pedas tak dapat dipisahkan !!!
8.zakiah z : Saja jer gantikan kek dgn pulut kuning. Biasa jugak org buat kaann... Ha ah, kakrinn rendam cuma sejam jer. Pada kakrinn kalau tak rendam langsung pun tak pe..cuma masa kukus tu panjang sikit laa..tapi tak le panjang mana. Kalau buat serimuka pun kakrinn tak rendam dulu pulut tuuu..Tak de beza rasanya, rendam atau tidak. Ohh..Husna pun sebaya Marisa ye..tapi Marisa ni bongsu, manja yang amat !!!
9.zanaz : Thnx for the bday wish. Sedap ke nama Marisa tuu..KIV laa utk anak zana seterusnya
10.cek de sam : Thnx for the wish. Sedap ke nama tuu...heh heh, punya lama kakrinn KIV sampai anak yg bongsu baru boleh bubuh !!!
11. hajar : Thnx for the wish, hajar. Sesekali celebrate dgn pukut kuning..time-time posa ni tak teringin sangat nak makan bday kek pulak!! Buat jugak kek tapi tak di deco..makan mcm tu jer.
12.masriyah : Terimakasih masriyah, di atas ucapan. Pulut pengganti kek...sedap dimakan dgn rendang
13.idderes : Ha ah, sedap dan mengenyangkan !!
14.inaa : Terimakasih di atas ucapan. Resipi biasa jer..Aikk?? Awat takleh masak??
15.Sabrina : Laaaa..Sab teringin makan pulut kuning??..Tapi tak leh makan pulak ye..Kenapa??Ada alahan ke??..Betul tuu..kalau Sab mai sua pinggan..kakrinn mesti bagi punya pulut kuning, mana boleh biar orang kempunan !!
ppsstt: Thnx for the bday wishes
16.kelly lee : Thnx for naughty-naughty wishes. Memang naughty pun Marisa ni..anak bongsu lah katakan. Ooohh..anak Kelly khatam Quran pun makan pulut kuning ekk... Alaaa..Rinn pun kekadang cheat jugak kalau kat dapur ni especially bila tak cukup bahan, mulalah mereka macam2 !!!..Jadi Mc Gyver kat dapur kita ni yee..!!!
17.Eryne Jasmine : Thnx for the wish, Eryne. Biasalah anak masih sorang..Dia lah racun dialah penawar, kena layan jer laa mama Eryne ooiii !!! Ok, nanti kakrinn pi lawat puding jagung Eryne..
18.ida isk : Terimakasih di atas ucapan. Rinn sebenarnya kalau sukun/ubi rebus ni..boleh saja cicah dgn apa pun janji pedas dan sedap !!! ..Heh heh..pukul 9am dah masuk dapur orangggg...
19.maklang : Terimakasih di atas ucapan maklang tuuu. Chomei tapi notiii...Cubit aje pipi dia tuu maklang ooiiiii..!!!
20.Nur : Thnx for the wishes, Nur. Ala la la..kesian ler pulak hubby Nur teringin pulut kuning tapi tak dapat lagi ekk..Buatkanlah Nur...Bulan posa dan raya ni jer makan sedap-sedap..Lepas tuu..puasa balik ler..
21.Mohd Azhari Azizan : Terimakasih di atas ucapan. Betul tuu..sambut bday dgn pulut kuning taklah lekeh pun..lebih sedap di makan time bukak posa!!
22.Haniss : Terimakasih di atas ucapan bday tuu. Menu biasa-biasa aje tuu...taklah grand mana pun.
23.leezsa : Kalau dah tak tahan..lekas-lekas lah buat !! Nanti kempunan pulak..Terimakasih di atas ucapan harijadi utk Marisa... Drizzle tu kemudian-kemudian pun boleh buat..tak semestinya kena buat time tuu jugak..Bila free sikit nanti drizzle laa ye..
24.KakLeen : Waalaikummussalam KakLeen. Terimakasih di atas ucapan bday tuu..Masih tak terlambat, yang penting ingatan dari KakLeen dan doa-doa untuk Marisa. Tq again...
25.abstractdementia : Sabo...sabo..nanti raya boleh tibai rndang daging cukup-cukup!!!
26.Ain : Hilang pi mana pulak Ain...Ni ada ni komen Ain. Tq for the wish for Marisa..Cubitlah pipi dia tu..memang nakal pun Auntie Ain oooiiii..Tak deco ape poon pulut tu..
27.Kak Jie Jie : Memanglah Kak Jie Jie, dia dapt coklat berlonggok-longgok sampai comot mulut2 tu makan coklat !!!..Pulut kuning tu sbg pengganti kek harijadi...ada kelainanlah sikit, lebih kenyang dimakan time bukak posa...berbanding kek
28.MamaFaMi : Uuuu..Mama yg sentiasa bz in da kitchen!!!..Thnx for all the wishes & doas..Castle apenyer maa...cuma letak dlm tupperware, pas tu terbalikkan jer wakakakakkaka..!!!
29.nabialishad : Thnx intan for the wishes. Ha ah, nanti boleh kayuh basikal pi sekolah sesama dgn anak intan ..Tak de nyer mcm2 ape poonn...cuma pulut kuning dan rendang jer !!
30.boxhousestudio : Terimakasih atas ucapan tu..Marisa bongsu, tak de adik daaaahh..dah tutup kedai!!!
Pasal hubby rinn tuu..memanglah dia seorang yg adventorous..suka sgt outdoor aktiviti..tambahan pulak bila ada kesempatan ber 4WD ke perkampungan orang asli..dengan tujuan yg murni..bertambah semangatlah kawan nak pi. Dah 3 kali ke sana..dan beberpaa lagi tempat lain yg jadi tumpuan group ni. Iye lah, sebelum orang lain sambar diorang..group ni ambik kesempatan utk memperkenalkan Islam pada diorang..Tu yg kena follow-up selalu, Alhamdulillah..hasilnya tidak mengecewakan.
31.MaDiHa : Thnx for the wishes. Mak Marisa ni time rajin masak..hmmm mcm2 nak masak. Time tak de mood nak masak..goreng telur jer !!!
32&33.Bonda Raqyn Rafiqin : Hari2 biasa pun boleh EJ oiii..cuma nanti org lain sure akan tanya jugak..Oiiikkk ada celebrate apa2 ke???
34.tariqzaidanirah : Thnx for the wish..Ubi cicah gula, menarik tuuu...
35.jeff : Bro pun pilih cicah dgn gula gakk....
36.WanZee : Ha ah, simple aje, walaupun setengah org nampak macam susah. Boleh saja dipelbagaikan resipi rendang tuu..ikut selera masing2.
37.fitto : Thnx for the wish! Mesti pi Taishikan pakai baju raya nanti...Uuu, siap promo batik ke Korea, bagus!1 Bagus!!
38.KakLeen : Waalaikummussalam Kak Leen, sama-samalah kita bermaaf-maafan sempena menjelangnya Syawal yg mulia ini. Rinn pun ingin menyusun sepuluh jari memohon ampun dan maaf sekiranya ada apa2 yg tersilap..terkasar bahasa selam kita berkomunikasi di alam maya ini. Halalkan makan minum rinn di dapur maya KakLeen juga !!!!
39.Wiz : Pity you Wiz !! As for me..I`d prefer ketupat nasi to ketupat palas or lemang. So, tak de lah sesi penyiksaan diri if I don`t get the pulut. Makan tu makan jugak..but take good care of your health yaa. I tau how difficult it is coping up with this asthmatic problem..Don`t spoil your raya okey!!!
40.kc : Thnx for the wish kc. Huuu...kalau macam tu kc buatlah pulut kuning juga for your next bday celeb. Jgn ngidam-ngidam....
41.mommy_d&d : Thnx for the wishes. Meh..meh..makan pulut kuning!!
42.myxo :







View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4007038.ip-198-27-81.net