Want your
own Fotopage?






 


By: Naz Rinn Chan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 26-Sep-2007 03:32 Email | Share | Bookmark
RAMADHAN THE 12TH & THE 13TH...CHAR KUEY TEOW

 
I missed one day update, sorry frenz !! Pretty busy with some other chores and obligations. Let me just wrap them up in this entry. For the main dish on the 12th..it wuz char kuey teow. Nothing special about this char kuey teow, I just fried using the raw materials I had in stock.

CHAR KUEY TEOW
Bahan-bahan:
Sebungkus kuey teow
Udang basah saiz sederhana
3 biji bawang putih, diketuk
2 sudu cili kisar
2 sudu kicap cair
2 sudu sos tiram
3 sudu kicap pekat
2 biji telur
Daun kucai
Taugeh
Garam secukup rasa..

Cara-cara :
1. Tumiskan bawang putih.
2. Masukkan cili kisar dan kacau hingga naik minyak. Masukkan udang.
3. Masukkan semua sos. Kacau rata. Masukkan sedikit garam.
4. Pecahkan telur dan kacau hingga telur agak kental sedikit, terus masukkan
kuey teow dan taugeh. Kacau rata tapi jgn terlalu lama kerana ini akan menghancurkan
kuey teow dan melayukan taugeh.
5. Padamkan api dan taburkan daun kucai secukupnya.

The following are the laukpauk for the 2 days. All biasa-biasa aje except the fried fish !! We just love fried fish to be served panas-panas right after it is taken out from the frying wok. My youngest always asks for a big fried fish when she has her rice. And this fried Ikan Selar was ready only right after the azan maghrib commenced. Heh Heh Heh..I started my cooking at 6.30pm yesterday !!!!!!... ..Jenuh bersilat !!!..But it was nice to have all your food served and enjoyed while hot...



I made Bread Pudding on the 12th and still have balance for the next day. Same goes with the fruits..starfruit and papaya...but with some langsat on the 13th but no pic. So, they were the desserts for both days.


We had teh o panas on the 12th but on the 13th Angah wanted to drink air cincau. Went to look for raw cincau..but on my way back home I saw this air soya...Hmmm..there emerged the idea to combine them two..and here is our thirst quencher on the 13th...tadaaaaa... As usual..it was luke warm drink.



Quote:
1.liana : Kalau letak kerang meeeemang ler lagi sedap. Dah tukar nama Kuey Teow Kerang ler pulak..Buttercream resipi ni ada berbagai-bagai..kakrinn pun sebenarnya jarang guna buttercream. Kalau buat cupcakes pun plain aje sebab bebudak kat rumah ni tak berapa suka icing2 ni. Mungkin liana boleh rujuk kat FP lain yg lebih expert pasal buttercream ni..
2.Muna : Even tho I look slim bcoz I am tall but there`s still part of my body which is fat !! And I just hate that.. Cookies aarr...later later laaaa...maybe one week b4 raya baru nak whip sth
3.Nur : Bebudak kat rumah kakrinn pun mcm tu jugak..tak berapa suka sgt CKT..Kalau nak goreng kena buat yg basah2 sikit mcm yg kat kedai tuuu. Kalau goreng kering..alamatnya tak dimakan laaa... Nur kira hebatlaa boleh pekena CKT kat Banquet Causeway tuu everyweek..mesti sedap betul tuuuu... No problem punyer kalau kita berjiran...
4.mamasya : Ummm..kuey teow jugak ye.. Ha ah..sedap kombi air tuuu...
5.Ain : Mak kakrinn pun kekadang panggil Mee teow..Air soya cincau mmg sedap bulan2 posa nii...
6.Lee Lin : Kena ada QC gaaak, kalau dak..nnt kalau ada sorang yg batuk..then the whole family will get one..Bila dah batuk..nnt mai pulak selsema and so forth..Lecehlah kalau bebudak ni sakit. So far, ALhamdulillah..mujur jugak bebudak dan mak budak plus bapak budak ni tak kisah minum air suam.. Tuu laa..dah kena baru nak tobat eehh... ..Tak tamak laaah, kakrinn pun kekadang masuk aje semua..jadikler nasi goreng macma-macam !!!!
7.liana : amboooiii..buat garage sale ke liana nie..!!
8.ana : Air suam ni bagus untuk bila2 masa pun. Air ais tu sesekali tak pe...tapi kalau budak2 memang susah gak nak control..orang tua poon ekk. Mujur anak2 kakrinn tak berapa kisah dgn ais nii...
9.masriyah : Hidangan biasa aje seperti hari tak puasa..
10.MamaFaMi : Mai ler join iftar kami yg serba sederhana ini...
11.fitto : Sporting laaa...nnt bila teringat kakrinn jawab ekk. Hmm kat nihon rasanya ada cincau tapi not surelaa halal ke dak..dan mungkin susah nak jumpa. Nampaknya kena tunggu balik Mesia la fit ooiii..Ikan goreng panas2 tu memang laaa..tambah2 kalau yg isi gebu-gebu tuuu....cukup makan dgn kicap!!!
12.idderes : Hmmm..lagu Jamal eek..lagu2nya memang mendayu2 belaka...
13.cik wan : Heh Heh..very wise..masuk blog masakan time lepas bukak posa..kalau dak..leleh ler....
14. cek de sam : Iye lah...mat salleh mana lah kenal cincau..kalau jelly bnyk lah ye...tapi tak de yg sama rasa dgn cincau ekk..
15.Mohd Azhari Azizan : Biasalah kann...bila dah berumahtangga, masing2 punyai tanggungjawab yg lebih pd keluarga..nak lepak ngan kenkawan pun very limited time esp pada yg dah jadik isteri. Dok kelek anak 24jam!! Bila dah lama tak jumpa sure bnyk cerita yg nak dikongsi kann...
16.nana : Resipi ada kat tepi belah kiri nie....
17.rozzan : Separuh pertama bulan puasa ni ok lagi lah..Lepas tu tumpuan dah mula beralih ke hal2 lain. Nak bagi perhatian kat persiapan lain sama...
18.MaDiHa : Pakai microwave tu sebab nak jimat masa dan malas nak bawak kuar pengukus.. Tapi hasilnya kedua-duanya sama aje !!..Tak perah asam limau..kurang sikit lah enaknya tuuu...
19.Azfa : Awal sangat jamu mata..tu yg jadik lapar tuuu...
20.Roylazim : Ala KakRoy..kalau benda yg simple2 tu bolehlah buat within that short period..Kalau nak bersantan, berkisar bawang segala..pakat tak payah lah jawabnya..
21.ieyna aka mummy kimi : InsyaAllah..kalau ada resipi kakrinn akan terus menerus paparkan di sini..TQ kerana sudi singgah ke dapur kakrinn..Apa2 yg berguna jadikanlah rujukan demi keharmonian rumahtangga..Masakan dari air tangan isteri itu lebih berkat utk keluarganya
22.cak : Sempat ke..tak sempat ke..kena masuk dapur gak sebab malas nak ke PARAM..Bila ke PARAM lagilah leceh..sampai tak tau nak pilih apa..end up terbeli mcm2 lepas tu terbuang tak habis makan. Masak sendiri boleh adjust2 mana yg patut. Uuu..tak pe, selera Lya tengah bagus tu..Bila tak berselera makan nanti kita pulak yg susah hati kaaann...
23.meorjay : Selamat berbuka, then....
24.Jie jie : Ni mesti baru lepas bukak posa..!!!
25.Lord Ck : Penulen air mmg disyorkan utk semua rumah..dan saya gembira kerana saya dah lama menggunakannya demi menjaga kebersihan air yg kita minum sehari-hari..
26.kuchai : Heh Heh Heh..scroll aje...it`s only an eye torture !!
27.Kak Leen : Waalaikummussalam, tq Kak Leen. Biasa-biasa aje tu...masak ikut apa yg ada dlm simpanan...Kalau nak spesel kena plan dulu nak masak apa, then baru ke pasar
28.Sabrina : Makan berdua lah romantik...Tak "mengkelan" (tercekik) makan dek kerenah anak2 esp yg kecik2 ni.....InsyaAllah, bila ada rezeki nanti Sab & Nazri akan dapat makan beramai-ramai juga...Ikan goreng panas2..???..Memang kegemaran kami anak beranak...
29.MiSS EJ :
30.SueAnne : Resipi puding roti ada kat lin sebelah kiri fp kakrinn. Hairan jugak ye kenapa tak menjadi..Sue cuba resipi yg ini, InsyaAllah menjadi..sbb mudah.
31.saudah : Biasalah..Char kuew teoy ni adalah di antara masakan yg agak sukar utk dimasak. Even kakrinn pun kekadang tak dapat rasa yg mcm kita selalu makan kat kedai ( Kedai yg sedap laaa..). Kakrinn tau diorang ada special sos tapi tak pasti made of what. Iye lah mungkin odah guna terlalu sikit minyak. Lebihkan sikit kicap cair pun tak pe..bagi dia berair sikit..taklah kering sgt. Masak kuey teow ni pun nak kena cepat sebab kalau terlalu lama di kuali nanti kuey teow tu lembik dan hancur. Jgn putus asa, cuba lagi ye..
32.wiz : True..I pun jarang2 dapat that authentic taste. Some said they put taucu but I never tried it. My hubby once brought back the ready made sauce he bought from somewhere for this CKT but honestly I pun tak tau apa contentnya. Kicap apa ekkk...nak kena pi tanya jugak kat orang jual tuu. Ada diorang nak kasi tau??? ..


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2014.

ns4008229.ip-198-27-68.net