Want your
own Fotopage?






 


By: Naz Rinn Chan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 24-Sep-2007 00:34 Email | Share | Bookmark
RAMADHAN THE 11TH...ROTI JALA & KARI DAGING

 
My MIL was discharged after two days admitted. Dear hubby decided to take her to our home coz he felt that it would be much safer for her to be with us. I am at home and able to look after her. She actually stays with hubby`s younger sister`s family and since both husband and wife will be off to work everyday, she`ll be left alone at home. So, for the time being it`s better if she stays with us.
Because I wuz too busy in the kitchen preparing for iftar and SIL with her family were also in the house, I decided not to snap pics on what I cooked on Ramadhan 10th. Too many people around kinda made me feel uncomfortable clicking here and there !!!
So, today let me just update on what we had on Ramadhan 11th. Our main menu was Roti Jala. It requires very minimum ingredients and easy to prepare. But preparation will consume longer time since I have to do it one by one...to get some quantity.

ROTI JALA
Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
4 cawan air
1 biji telur
1 camca teh garam
1/2 paket serbuk santan (Guna santan segar pun boleh)
Sedikit serbuk kunyit

Cara-cara :
1. Campurkan semua bahan ke dalam mangkuk besar dan kacau hingga
sebati dan rata. Tapis untuk mengelakkan tepung berketul dan bakal
tersumbat di lubang acuan roti jala.
2. Tebar roti jala di atas kuali leper atau non-stick frying pan. Terbalikkan
beberapa kali sehingga masak.
3. Hidang bersama kari ayam atau daging.

I normally serve roti jala with chicken curry, but since my MIL does not take chicken I cooked beef curry instead. Do I have to write down the recipe?? Tak payah lah ehhhh...
We had rice as well with the following dishes. Drinks as per usual..teh o panas and warm water and not forgetting, some dates. But hubby bought 2 bottles of 1.5 litres diet coke on his way back home...Hmmmm...with 10 kidz around in the house, what do you expect??..Diorang hentam cukup-cukup!!!...


Quote:
1.Ana : Kakrinn pun kekadang tak bubuh santan, ikut dan aje. Baguslah kalau ada health conscious, beringat sebelum kena lebih parah. Sebab tu jugaklah kakrinn guna santan serbuk !! Tapi tak pastilah sejauh mana it helps. Ganti dgn susu pun ok gak tuu...
2.MamaFaMi : Ha ah, rinn pun baru tengok acuan tu..mcm teko air pulak but with 3 muncung yee. Baut jer lah ma oiii..kita lawan menjala pulak
3.maklang : Cantik ekk.. TQ. Entahlah, rinn memang suka menjala roti nie. Dulu masa muda2 pun dok koyak rabak jugak..la ni dah veteren..oklah sikit. Maklang tapis dulu tak bancuhan tepung tu??..Yang kuar menitik2 tu sebab bancuhan tepung pekat sikit kot..pas tu mungkin masih tepung yg berketul2, tu yg tersangkut kat hujung lubang..jadik tersumbatlah !!! Rinn pun kerat ujung tu bagi besar sikit..
4.Miss EJ : Nice collections u have there..
5.mamasya : Tak pedas sgt sebab kakrinn biasanya guna cili kisar brand "Puteri"..Cilinya tak seperti boh yg kekadang berbau semacam tu. Cili dia pekat, merah dan tak pedas sgt bila dimasak. Bila lagi nak menjala ???
6.Lee Lin : Ha ah lah tuuu, kes nak cepat..ada identiti sendiri tapi tak menarik lah tak digulung sebab dah biasa tgk yg bergulung-gulung...
7.nazarita : Jual kuih raya ya..?? Selamat berbiznez..Semoga sukses selalu...
8.leezsa : Sedap tuu..kalau mkn nasi lemak & sambal sotong kembang..
9.nabialishad : At least ada gak semangat nak buat.Cuma nak convert semangat pi praktikal tu jer laa...
10.Mohd Azhari Azizan : Tu kira suka sangat lah tuuu...
11.maklang : Oooohhh...Rinn pun dah gunting hujung acuan tu bagi besaq sikit.. Ada gak pernah nampak murtabak balut roti jala..Tapi rasa lebih kurang sama tuuu...
12.zanaz : Alaaaa kalau sendiri aje yg suka makan pon apa salahnya masak sendiri..boleh ulang makan tak de orang nak enterframe. Kalau semua orang suka, jenuh berebut..!!!
13.Ahli Dermawan : Promosi macam ni pun ada yee..
14.liana : Petuanya kena gelek lebih sikit..tak lah melawak aje..Kalau kita menjala tu pusing satu arah aje, jangan buat simpang-siur. InsyaAllah cantik jalanya...
15.idderes : Sudah pekena roti jala ke belum di bulan posa ni...???
16.Boxhousestudio : Waalaikummussalam KakTun. MIL sakit appendix, dah operate buang dah pon. ALhamdulillah, dia dah semakin sihat..dah boleh bergerak macam biasa, makan dan gagah juga nak berpuasa. Walau dah berumur 70thn..semangat nya kuat. MIL mmg ada bbrapa masalah dlm perut..Selain angin, gastrik..baru setahun lepas operate buang ketumbuhan dlm rahim..last2 dgn rahimnya sekali kena buang. Rinn jauh dari mak sendiri, jadi dapat berbudi sedikit pada MIL pun dah bersyukur..MIL pun mak kita juga kaann...
17.cek de sam : Hu hu hu..hebat tuu..laki bini menjala. Mujur tak dapat ikan duyung...Rupa tak mcm jala tak pe janji sedap !!! Kalau jala cantik, itu bonus hasil kerja kita
18. mam@nis : Sebab proses nak menjala tu makan masa..kakrinn dlm masa yg sama buat kerja lain juga. Tak de lah masa terbuang ngadap kuali tuu. Nak letak atau tidak santan or susu or serbuk santan etc itu terpulang pada resipi masing2 tapi rasanya lebihkurang aje bila dah cicah dgn kari.
19.ida isk : Tak pernah le lagi cicah kuah durian...lebih suka kari.. ..Kuah durian tu kalau dgn serabai baru best !!
20.masriyah : Nampaknya ramai yg buat roti jala bulan posa kali ni. Selalu mmg buat kari ayam tapi sebab mak mertua ada..kakrinn masak kari daging. Dia tak makan ayam!!!
21.lynnhassan : Ooohhh..lynn dekat dgn toke roti jala rupanya..main tekan tepon jer laaa ye !!!
22. Muna : Masa muda-muda dulu koyak rabak jugak jala rinn.. . Kalau setakat nak try dulu rasanya tak payah lah Muna susah2 jadik mcgyver nak tebuk lubang tin..Hard ware work gak tuuu..Try and error ngan paper cup jer dulu..Kalau paper cup..Elsa pon boleh help decorating it ..Mkn ubat apa tuu sampai biol ???
23.Haniss : TQ..kalau dah biasa buat eloklah jadiknya. Kalau tak biasa sesapa pon tak buleh dpt yg cantik..ye dak??!!..Alhamdulillah, MIL beransur pulih. Luka di luar ok dha..cuma masih terasa nilu pd bhg dalam..tapi MIL dah start puasa balik..
24.mamazieza : Kalau rinn bekerja macam mama, rinn pun akan tunjuk-tunjuk jugak laa ma !!
25.sofu : Eloklah tuu..pasti mendapat sambutan hangat bila mamanya masak sendiri utk suami & anak2..
26.Bonda : Jgn main rasa-rasa..buat jer EJ ooiiii...Boleh ecah tolong menjala sekali !!!
27.Ahli Dermawan :
28.liana : Sila..sila..
29.rawcanvas : Selain rinn..ada jugak kenkawan fp lain yg biasa menyebut sayur bening ni..Bunyi nya seperti you rinduuuu sgt kat your mom ye..
30.mrsjemain : Sotong tu fevret hubby kakrinn while nasi goreng kampung tu fevret kakrinn & anak sulung !! Lebih pedas lebih terangkat.... ]
31.fitto : Iye..kalau tak ditapis nanti ada bintil2 tepung yg tersangkut di lubang acuan tu..tersekat2 lah aliran bancuhan tepung tuu. Pakai tapis santan..yg jaring2 besi halus tuu.
32.fitto : Alaaaa..kena tag pulak ke ??..Boleh skip tak...
33.fazizaid : Ha ah..dah lama tak menjala..teringin pulak nak makan dgn kari !!
34.Cak : Roti jala anytime pun sodap. Sesuai juga time Ramadhan...Kat sini biasa jer ikan bakar dgn sambal..walaupun ada air asamnya juga. Sayur bening??..heh heh..mak n arwah abah ada keturunan jawa Sumatera !!
35.Kak Leen : Waalaikummussalam Kak Leen, Hebat! Hebat!..sampai ke sana baunya Kak Leen ???...
36.Roylazim : Oh Yes!!..KakRoy sudah teringin dan terliurrr dah tuuu....nak makan sambal sotong !!!


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2014.

ns4008229.ip-198-27-68.net