Want your
own Fotopage?






 


By: Naz Rinn Chan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 22-Sep-2007 14:18 Email | Share | Bookmark
RAMADHAN THE 9TH..NASI GORENG KAMPUNG & SPAGETTI GORENG

 
 
 
We ate out on Ramadhan 8th after visiting MIL who underwent appendix surgery in a hospital. So, no juadah on that day to be presented here. On Ramadhan 9th, here are what we had.

NASI GORENG KAMPUNG

Bahan-bahan:
Nasi secukupnya
Bawang besar
Bawang putih
Ciliapi, lebih pedas lebih bagus
Ikan bilis
Belacan
Kangkung
Kicap cair
1 biji telur
Garam secukup rasa

Cara-cara:
1. Goreng Ikan bilis hingga garing. Ketepikan.
2. Tumis bawang besar, bawang putih dan ciliapi hingga layu.
3. Masukkan belacan. Hancurkan dan goreng hingga garing sedikit.
4. Masukkan kicap cair. Kacau seketika.
5. Masukkan kangkung.
6. Masukkan garam secukup rasa. Gaul rata.
7. Masukkan nasi putih.
8. Buat kawah di tengah gorengan nasi dan pecahkan telur di dalam nya.
9. Gaul rata hingga menyalut nasi.
10. Masukkan ikan bilis goreng tadi dan kacau rata.

***************************************************************************************************************************

SPAGETTI GORENG

Bahan-bahan:
250gm spagetti, direbus dan toskan
1 biji bawang besar kuning, dicincang
2 biji bawang putih, dicincang
1 sudu besar cili kisar
1 sudu besar serbuk kari
200gm daging cincang
1 camca teh serbuk lada hitam
1/2 camca teh serbuk lada putih
2 biji tomato, didadu
Baby Corn, dipotong kecil
Carrot, didadu
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tiram
Garam & Gula secukup rasa
Oregano (optional)
Thyme (optional)
Parsley (optional)
Cheese (optional..apa2 cheese pun ok, rinn guna 2 cheese slices)

Cara-cara:
1. Tumiskan Bawang besar dan bawang putih. Tumis hingga layu.
2. Masukkan lada hitam & lada putih.
3. Masukkan buah tomato dadu. Masak hingga hancur.
4. Masukkan sos cili, sos tiram dan serbuk kari. Kacau sebati.
5. Masukkan daging cincang dan masak.
6. Masukkan spagetti. Perasakan dengan garam & gula.
7. Akhir sekali masukkan cheese dan masak hingga rata.

This is my resipi "campak-campak". Just chuck in anything that came accross my mind..those things available in the kitchen of course !!!.. But not bad as long as you have the basic raw materials. The following were the side dishes. Instant Wedges and cekodok pisang made from the almost-gone-to-dustbin ripened bananas

While everyone was enjoying their home made teh tarik, I enjoyed drinking this soothing Teh "0" limau panas. Yes..reaaaally soothing as compared to the iced one !!!


Quote:
1.jeff : Ada bnyk choice pun kadangkala sampai tak tau nak makan yg mana.. >>
2.mamacollections : Dah pindah rumah baru ye...
3.zakiah z : Tak ler pulak pernah cari resipi sauce utk wedges tu. Kali ni kakrinn cuma guna mustard yg dalam botol kuning tu..Brand Heinz..
4.Sabrina : KakRinn pun nasi goreng kampung. Bila masak suka bubuh cilipadai bnyk2 bagi pedas dan bubuh ikan bilis goreng lebih sikit..belacan mesti bubuh ya.. Best ke restoran mamak tu..Kakrinn dah tak berani nak pi restoran mamak lagi setelah mendengar pelbagai cerita yg memualkan pasal cara masakn diorang..Tak taulah this particular restoran..
5.dOd : Uisshhh..sampai menggoncang goncang nii...Sat gi tumbang pulak, suusaaahhh...
6.Ana : Resipi tu boleh dicari tapi sebab Kakrinn tak pernah cuba lagi tak eloklah kalau kakrinn recommend kat Ana. Takut tak sedap dan tak sama yg mcm kat KFC tu pulak..InsyaAllah di lain kali kakrinn buat experiment dulu ya...
7.jaja : Salam Ramadhan buat jaja juga. Tak pe tanya soalan. Lamb chop tu kalau beli yg dah siap di marinate..boleh terus bakar dlm oven. Just letak atas wire rack tu tapi tray yg dibawahnya sila alas dgn aluminium foil supaya air tidak menitis ke tray or dasar oven. Kalau dila[ik senang nak bersihkan. Terbalikan sekali dua pun sudah cukup sebab kita bakar guna api atas dan bawah. Harap soalan dah terjawab
8.zanaz70 : Aikk..masih pagi dah lapor ke??
9.hajar : Takut makanan memebusuk dlm courier sebelum sempat sampai ke hajar !!!
10.Bonda : Kalau canggitu..lenkali mai belah malam lah !!!
11.idderes : Memang soothing teh 0 limau panas nii..TQ for the petua. Nanti pass kat drebar noooo...
12.cek de sam : Petuanya..Kakrinn tak guna semua tepung gandum tapi gantikan separuh sukatan tepung tu dengan tepung naik sendiri. Yang lainnya mcm biasa, lecek pisang dgn sedikit gula dan garam, tambah sedikit air. Masukkan campuran tepung gandum dan tepung naik sendiri. Adjust laa kepekatan bancuhan tepung tu. Kalau tak pandai "jemput" tepung dgn jari jemari, guna sudu pun tak pe sebab bancuhan tepung tu bila digoreng akan jadi bulat dengan sendiri. Dia akan timbul di permukaan minyak ketika digoreng...Selamat mencuba !!
13.mamasya : Kakrinn dah terangkan dekat atas tuuuu...Selamt Mencuba ya!!
14.nisa : Resipi biasa2 aje tapi kalau sampai kena tadah airliur dgn besen..mintak maaf lah ye...Aiseyman..Rumah sebelah ada orang laaaaaa....
15.fitto : Tu sebab fitto duduk jauh dari makanan Malaysia..Asyik tgk sushi, udon, tempura etc...Kalau fitto ada kat Malaysia..entah2 tgk cekodok pun dah tak lalau ekkk...Orang2 rumah ni biasa aje sebab dah selalu tgk dan makan !!!
16.ida isk : Menu barat tu pun dah tak berapa barat daaaahh..Mana ada mat salleh goreng spagetti...Itu spagetti yg telah melalui proses pemelayuan..
17.liana : Wedges tu anak2 kakrinn yg surh beli kat Giant. Tak pernah lagi buat sendiri. Lenkali ehh..lepas kakrinn buat experiment...
18.kay : Uuuuu..jgn telan airliur berlebihan nanti makruh..silap2 boleh batal posa !!!
19.Mohd Azhari Azizan : Terimakasih, Alhamdulillah MIL kakrinn dah semakin sembuh. Dah boleh bergerak sana sini dan makan seperti biasa. Cuma masih terasa nilu dan stress di bhg perut bila batuk..biasalha kan tuuu. Heh heh..time soq biasanya kami makan nasi dgn lauk lebihan buka puasa. Mungkin tambah telur omelet atau sardin. Tak pun buat nasi goreng atau bee hoon goreng. Bila jemu dgn nasi kami makan roti dgn pelbagai lauk yg sesuai utk mencicah roti. Time nak prepare soq pendek..malas nak bangkit awal sgt. Tu yg kelam kabut sikit..malas ler pulok nak snap2 gambo !!!!
20.Roylazim : Mulanya dah nak masuk tong sampah dah pisang tu sebab dah lebam2 kulitnya tapi sayang ler pulak. Memang sungguh..Lakuuuu cekodok pisng tu, esp my MIL..dia yg makan tak berhenti one after another..
21.sofu : Cekodok mmg tiada tandingan..walaupun ia tu cuma kuih tradisi lama...
22.KakLeen : Waalaikummussalam. Rinn pun kekadang tergesa2 time bukak posa tuu. Org lain sibuk makan & minum..kita sibuk..klik klak sana sini..heh heh..Teringin gak nak tengok nasi grng kg versi KakLeen. Lenkali bila buat tempek kat fp ekkk...
23.LeeLin : Wow!! dah buat 2x ye. Tapi pada kakrinn nasi goreng kg sedap lagi..sebab pedas dan masin ikan bilis..UUUuuuu..unbeatable taste !!!!
24.sue : Sikit cukup ke..??/sedapnya cekodok pisang tu...bulat-bulat.
25.cik miera : Kakrinn tak buat sos wedges tuu. Cuma beli yg siap..Brand Heinz, botol plastik kemek berwarna kuning, tudungnya putih. Sebenarnya yg kakrinn guna tu adalah mustard..bukan sos yg mcm kat KFC tuuu...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2014.

ns4008229.ip-198-27-68.net