Want your
own Fotopage?








 


By: Naz Rinn Chan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 20-Sep-2007 07:15 Email | Share | Bookmark
RAMADHAN THE 7TH...CHICKEN CHOP

 
It wuz a bit late when Acik requested me to make chicken chop for iftar. I seemed reluctant coz I was thinking about the sauce that could be troublesome to make, preparation wise as well as taste wise. I was afraid I wouldn`t get the required taste coz you know..during this fasting month we can`t taste our cooking and there`s no food taster as well !!
However, I finally decided to cook it coz I didn`t want to dissappoint Acik...(Shhh..dia ni cerewet sikit pasal makan !! ) The rest of other kidz supported her suggestion...I surrended !!! Kena ler buaaaat...Made a quick glance-through into the recipe here and hurried to the kitchen. Here`s the outcome..Thanx KakLiza for the recipe...


CHICKEN CHOP
Altered recipe based on 1 whole chicken

Bahan-bahan:
1 ekor ayam sederhana besar, dibersihkan dan dipotong 6
Tepung gandum, utk menyalut ayam
2 biji telur, utk mencelup ayam

Bahan perap :
2 sudu besar rempah kari
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar cili kisar
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu besar minyak masak

Cara-cara:
1. Gaulkan ayam dengan bahan perap selama 3 jam. (Rinn perap 1 1/2 jam jer.. )
2. Golekkan ayam ke dalam tepung gandum.
3. Kemudian celupkan ke dalam telur yg telah dipukul.
4. Goreng ayam (Deep fry) hingga garing.

Bahan hiasan:
Broccoli, dicelur
Carrot, dicelur
Baby Corn, dicelur
French fries
Coles slaw
**(Cincang kobis dan sedikit carrot. Campurkan mayonese, sedikit krim putar, sedikit gula dan perahkan sedikit limau kasturi/lemon)

SOS LADA HITAM
1 bawang besar, dicincang halus
3 bawang putih, dicincang halus
4-5 sudu besar serbuk lada hitam, boleh adjust ikut kepedasan..
2 sudu besar sos tomato
3 sudu besar kicap
3 cawan air rebusan daging
2 sudu besar tepung jagung, dibancuh dgn sedikit air
1 1/2 camca teh garam
1 sudu besar gula
minyak utk menumis

Cara-cara:
1. Tumis bawang besar & bawang putih hingga layu dan wangi.
2. Masukkan air rebusan daging.
3. Masukkan sos tomato, kicap, lada hitam dan tepung jagung. Kacau sebati.
4. Masukkan garam dan gula. Adjust rasanya ikut selera.

This Blackpepper sauce could be hot for little children due to the amount of blackpepper. You may adjust it according to your tastebuds.

Meanwhile, Angah requested sirap for drinks. I addded some selasih and it created such a happening and amusing iftar when I told them we used to call it "Air Telur Katak" when I was young...they made fun of it and felt kinda "yulk" to drink..but the jug full of it finished by the time we finished our breakfasting !! As usual it was without ice cubes..


Quote:
1.zakiah z : Kalau menu mcm chicken tu okeylah satu menu jer..sebab semua org suka. Kalau menu nasi + laukpauk..ada sikit fussy jugak bebudak ni. Anak2 sendiri..hanya kita sendiri yg paham slera mereka..So, pandai2 lah nak masak macam mana.. Kalau nak ikut selera setiap org jenuh jugak tuuu...
2.MamaFaMi : Supermom ni pun kekadang ada moody gak. Time malas nak buat..so paannjaaaaang ler carik goooood excuse. Kalu mood baguih punyer, InsyaAllah !! Nak kata apa kan..kalau dah geli & tak suka..usah ler paksa-paksa minum maa oooiii..
3.lynnhassan : Syesyekali ubah selera...ok gak
4.Nur : Kakrinn pun tekak org kampung tapi dah kena ajor makan western!! ..Alahaaai, kesian lah Nur punya son..pi lah cari yee..nanti kempunan pulak budak tuuu
5.Ain : Acik ni memang susah sikit nak pancing selera makan dia. Very limited choice of food. Yg dia suka bun, roti, western food..Kalau makan nasi cuma suka lauk sambal tumis, tak kiralah udang ke, ketam ke, sotong ke..Selasih tu mmg laaa, ramai gak yg tak gemar, tapi kalau budak2 ni diorang bedal aje !!!
6.idderes : Betul tuu..
7.LeeLin : Western food utk tekak org melayu...heh heh heh..
8.Roylazim : Dah buat ke air selasih tuu??..Kalau budak2 tu tak kenal telur katak sure diorang tak boleh nak relate selasih tu dgn telur katak. Anak2 rinn pun tak tau kalau rinn tak habak
9.Cakcibur : Kakrinn pun sebenarnya jarang rasa masakan. Main agak2 jer. Tapi selalunya bulan posa ni Tuhan tolong kita kot..tak pernah ler lagi masak terlebih or terkurang..just nice ler rasanya..Cak tu dah mmg biasa masak..so, main campak2 aje pun tak ler terbabas !!!
10.nabialishad : masak western yg tu aje pun yg senang..boleh ler buat. Pinggan ada banayk extra..tapi isinya dah habis masuk perut !!! Uuuuu..nabia ni opposite MamaFaMi..suka air selasih pulak ye!!
11.saudah : Tak yah try..buat terus !!..Ais memang tak sentuh ler..bebudak ni pun jarang2 mintak ais. Kalu nak buat yg sejuk pun just guna air dari petiais..tanpa ketul ais nya.
12.sofu : Sila sila..jgn tak cuba. Rasanya minum air panas lebih puas time bukak posa niii...
13.Kak Leen : Waalaikummussalam, sama laa KakLeen, mak rinn pun suka buat air selasih ni masa kami kecik2 dulu. Ni dok perkenal kat anak2 ler pulak. Resipi tu pun KakLiza punya..kita pun pinjam
14.Mohd Azhari Azizan : Boleh saja ditambah apa yg patut. Kalau tambah lembang semangkuk dan rakan2nya..dah jadik air kembang semangkuk yg selalu org tua2 buat utk menyejukkan badan..
15.mommy_d&d : You oso supermom..oso can do chicken chop!! Usah dok geli geleman ekk..itu air cuma nampak mcm telur katak..tapi rasanya sedap!!
16.liana : bnyk kali ubah selera pun ok. Sat western, sat eastern, sat oriental..everything in da world laah!!!..liana pun suka selasih gak ke??
17.cik wan : Salam perkenalan dan Salam Ramadhan buat cik wan sekeluarga. Terima kasih ler sudi singgah..resipi & gambar2 biasa jer tuuu..tak lah terrer mana pooon!!
18.MaDiHa : Betull puas hati..Beli ayam seekor dalam RM10. Boleh potong 6..Kalau makan luar sepinggan chicken chop ada lebihkurang rm8. Save banyak tuuu....
19.za : carik jangan tak carik...nanti kempunan susah pulak
20. Appleboutique : Nice collections you have there..
21.Tina : Biasalah..bulan posa kan. Tapi bila time bukak posa..air minum yg lajuuu..makanan tu jamah sikit-sikit jer.
22.,jeff : Memang tu lah rakan2 sekutu chicken chop
23.Sabrina : Kakrinn buat seekor ayam potong 6 dah puas makan dah. Sab buat nanti..seekor ayam belah dua..bagi puas makan dengan Yang . Ais tu minum jugak tapi selalunya yg chilled dlm petiais. Jarang bubuh ice cubes...
24.mamasya : Kalau tak pasal Acik yg request tuu..maleh jugak nak buat time2 buka posa ni. Tapi bila dah siap masak dan anak2 makan sedap, puas hati puashati jugak lah.
25.Andaman Adreen : Alhamdulillah, sedap dimakan hingga menjilat jari.




View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net