Want your
own Fotopage?






 


By: Naz Rinn Chan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 18-Sep-2007 05:16 Email | Share | Bookmark
RAMADHAN THE 5TH..BEE HOON SUP

 
We skipped rice in today`s menu. Suggested BeeHoon Sup to the kidz and they gave green light. So, here`s the sempoi one..no hassle in preparing it !!

BEEHOON SOUP

Bahan-bahan:
1 bungkus bee hoon, dicelur bersama sedikit serbuk kunyit
500gm daging lembu, direbus bersama seperiuk air (simpan air rebusannya)
1 camca serbuk lada putih
2 inci kayu manis
2 biji buah pelaga
2 biji bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
Garam secukup rasa

Bahan Hiasan..tapi boleh dimakan yaaa...
3 biji ubi kentang, dihiris halus memanjang dan digoreng
Daging yg direbus tadi, dihiris halus
Daun bawang & daun seleri, dipotong halus
Bawang goreng...Ni terlupa nak bubuh pulak
Lobak masin, dicincang halus

Sambal kicap cili api

Cara-cara:
1. BeeHoon yg telah dicelur ditos dan diketepikan.
2. Untuk kuah supnya, cuma panaskan sahaja semula air rebusan daging tadi
bersama rempah ratus dan serbuk lada putih.
3. **Jika ada sup bunjut boleh juga digunakan.
4. Perasakan dengan garam.
5. Bubuh beehonn dalam mangkuk..tabur bahan hiasan. Tuang kuah sup dan makan
dengan sambal kicap cili api.

We had some side dishes as well, and here they are...

The paratha was an instant one. As we all know this idea of using instant paratha, roti canai or capati as the pastry puff was inspired by our ever rajin experimenting ida isk. I made using strawberry jam as filling..
The roti pizza was ordered by our third daughter..as simple as ever. Just spread some butter on bread, skim some tomato sauce, place sliced sausages and anything suitable..lastly place cheese slice on top. Then toast as usual...
We had Air Barli Suam for drinks. I normally serve hot drinks or warm water during iftar. Very rare to see cold drinks on table..unless requested by the kidz. Itu pun syakali-syakali.......
[/b]

Quote:
1.MaDiHa : Kentang goreng tu sebenarnya idea budak2 ni..Kalau buat BeeHoon Sup mesti suruh kakrinn goreng kentang macam tuu. Ada yg tak suka daun2 sup, ada yg tak suka taugeh, ada yg suka bwg goreng..Kalau boleh nak kosong aje beehoon sup tu..Kalau org dewasa ni lain..lagi nak taruk macam2 !!
2.Hajar : Kalau dah lama tak makan mmg sedap..Kalau selalu sgt..boring gak...
3.sofu : Tak amik order laaaa..pizza roti tu paling mudah, janji ada bahan !!
4.jeff : fish ball & fish cake tak berapa jalan kat rumah ni..sebab susah nak cari yg sedap. Kekadang masin kekadang masam..might as well tak letak...Bwg goreng kita suka...
5.cek de sam : Yupp..so easy !!
6.mommy_d&d : True, nanti lesu aje the next day. Bebudak kat umah ni tak kisah..lagi bagus sebab nanti kalau pekena ais selalu boleh jadik batuk susah jugak..siang2 bukan boleh makan ubat !!
7.nabialishad : Kena balik jugak oooo..bukan boleh bukak posa kalau nengok makanan kak sini. Jamu mata boleh lah .Kentang goreng tu idea anak2...yg tu ada lajuuuuu jer makan..
8.mrsjemain : Waalaikummussalam. Memang seronok makan ramai-ramai..Iye lah..kalau kerja bnyk memang cepat saja masa berlalu..mcm An laaa..bz memanjang. Dah nature of worknya begitu, nak wat camner..Kakrinn bertadarus selalunya malam or lepas subuh..time tu sunyi dan tenang rasanya. Tahun ni nak habiskan jugak 30juzuk. Last year tak sempat habis..Yupp, air suam yg paling bagus di bulan posa niii... nanti kakrinn jenguk fp An....
9.Muna : Hey..you are not laaaa. Just look at ur fp..lots and lots of food there....!!!!
10.MamaFaMi : Tu lah..depa pon tak kisah. Kami gi Hatyai bukan pasal nak shopping..sebab nak ikut boss yg ada urusan kerja. Tak best laaa..awal2 posa boss tak de sama. Dah bnyk kali pi sana sampai dah tak tau nak beli apa.. . Kentang goreng tu idea budak2 ni laaa...last2 makan kentang goreng tu yg bnyk dari beehoonnya !!!!
11.Ana : Taugeh tu biasa bubuh tapi tak de stok pulak masa tuu. Anak2 tak berapa suka taugeh..habih dikuis buang !! Bubuh kentang goreng tuu ok gakkk...Budak2 mesti suka. Silap2 tak makan beehoon, diorang tibai kentang goreng !!
12.lynnhassan : lobak masin tu kesukaan anak sulung, sambal kicap mesti kena ada..mesti pedas2 tapi kakrinn & hubby aje yg makan laaa..limau nipis kekadang perah siap2 dlm sambal kicap tuu. Uuuu...hari2 beehoon sup, senang nyaaa...tak yah fikir menu lain !!!
13.fitto : Kalau pi china town ada kot beehoon...kakrinn pun dah tak ingat kat mana tempat tuu. Heh heh..pizza roti yg senang tak yah uli doh pizza !!!]
14.Cak : Memang ler sesapa pun akan tengok kentang goreng buat kali pertamanya dalam bee hoon sup. Yang tu cuma ada kat rumah nii.. idea budak2 ni laaaaa...sedap jugak tau !! Lobak masin tu anak sulung yg suka. Kalau guna ayam buat supnya mmg sedap kalau bnyk kaki ayam.Tambahan pulak bila direbus lama dan kaki ayam tu dah lembut betul..best!! Itu cili kicap mmg tak buleh tak ade...
15.LeeLin : Sepatutnya anak/anak menantu masak kat mak/MIL.. Tapi memang lah kan..nothing compares masakan org tua kita kann..Bak kata P.Ramlee pulak "Hentam sajalah labuuuu.."
16.mamasya : BeeHoon kalau sesekali buat boleh tahan lah orang2 rumah ni makan. Kalau tanya diorang masa nak buat..memang diorang tak berapa nak setuju. Taklah fevret sgt. Tu yg mudahnya ada instant paratha nie...boleh dipelbagai intinya kannn..
17.maklang : Tu Bee Hoon Sup Rinn laaa Bee Hoon Sup Utara lebih kurang aje cuma tak de kentang goreng tuu..rencah hiasannya selalu ada taugeh, bwg goreng, lobak masin cincang, daging dipotong kecil, daun sup/saderi..Tapi sambalnya mesti merah. Sambal merah tu cuma guna cili kering kisar yg ditumis dengan sedikit minyak, air asam jawa, garam dan gula secukup rasa. Tak payah bawang2...Tapi Rinn lebih suka sambal kicap cili api jer...
18.sinnchan : Waalaikummussalam. Isu hangat sungguh tuu. Hal-hal begini bukannya asing sudah bagi kita semua cuma mungkin kita alpa dan tak prihatin tentangnya. Budaya makan luar memang sudah menjadi gaya hidup masyarakat kita terutamanya bagi yg sentiasa sibuk bekerja dan sibuk dgn pelbagai urusan. Segala2nya terletak di tangan kita, jadi sayugialah jika kita pertimbangkan dengan minda yg waras. Usah main..."ok lah tuuuu.."..Restoran Nasi Kandar pun saya dah tak pernah jejak sejak mendengar pelbagai kisah menjijikkan. Betul atau tidak dakwaan itu kita tolak tepi, selagi kita merasa was-was baik kita elakkan. Oleh itu..rajin-rajinlah masak dan makan di rumah walaupun hanya berlaukkan ikan goreng dan sayur pucuk ubi. Nak menu sedap..kita ada lambakan resipi di internet. Yang penting..makanan kita bersih dan kita pun tak was-was !!!
19.Kak Leen : Waalaikummussalam KakLeen yg budiman..Air Bali kerap menjadi pilihan di rumah ni. Di samping airnya yg sedap dapat jugak mengunyah biji2 bali tuu. Kami mmg tak amalkan minuman sejuk waktu bukak posa.. Uuuuuu, KakLeen tak khuatir batuk ke minum ais bulan2 posa nii...
20.Acik : Dugaan sebab dok jamu mata. Pizza Roti yg mudah, cepat lagi sedap...!!! Selamat meneruskan puasa mu juaa...
21.Haniss : Memang BeeHoon Sup Utara diwarnakan kuning kunyit. Sambalnya pula merah..Lobak masin cincang memang semestinya...tapi ooooooppppsss...kalau makna beehoon sup panas2 usah diselang-seli dgn ais sejuk..nanti gigi cepat rosak !!!
22.Idderes : Ahakkkss..dia dah tergoda dengan air barli kakrinn..Buat jangan tak buat !!!
23.Nur : Cukup ke 4 mangkuk??
24.kakmOn : Walaupun duduk rumah tapi tak ler nak masuk dapur awal utk masak. Tambah pulak bulan posa ni..kalau buleh nak minima kan masa di dapur !!..KakmOn pun gunapakai tips tu ye..Heh Heh..campak2 pun kalau silap campak..tercampak ke tong sampah !!!
25.liana : Salam perkenalan dan Salam Ramadhan. TQ kerana sudi juga mencuba resipi2 dari fp kakrinn yg tak seberapa ni. Boleh saja gantikan dgn butter..campur serbuk badam sebenarnya menambahkan lagi kesedapan shrtbread tuuu... Menu hari ni kena tunggu kemunculannya di fp kakrinn esok...
26.Penyulawa : Ni mesti kes tidur lewat dan tak kunci alarm clock ye?/..Tak pe..Kalau niat kita nak puasa ikhlas, InsyaAllah Allah beri kemudahan...
27.Mohd Azhari Azizan : Memang banyak kegunaan kentang dalam masakan. Ia juga mengandungi bnyk khasiat dan vitamin. Cubalah kentang goreng tu dlm beehoon sup..pasti tak mengecewakan..




View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2014.

ns4008229.ip-198-27-68.net