Want your
own Fotopage?






 


By: Naz Rinn Chan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 8-Sep-2007 11:39 Email | Share | Bookmark
AYAM PERCIK ALA INDONESIA

 
I am always a big fan of Ayam Percik. All around I have tried and as many are aware of, Ayam Percik taste vary from places to places. The colours are either red or yellow. Since the tastes are varied, the ingredients are different as well. Even I myself not really sure which one is actually my favourite of all.
This time I get to try something from my Indonesian Cook Book, and the recipe is called Ayam Percik Ala Indonesia.I cooked this because all ingredients are in hand and I was actually in a hurry preparing for lunch..later had this ayam percik with nasi tomato.

AYAM PERCIK ALA INDONESIA

Bahan-bahan:
1 ekor ayam, dipotong 8

Dikisar
3 biji bawang besar
6 ulas bawang putih
2 inci halia
3 batang serai
6 biji buah keras
Santan pekat dari sebiji kelapa (Rinn guna satu packet santan serbuk)
*Rinn tambah 2 sudu cili kisar

Dikoyak2
2 helai daun kunyit
6 helai daun limau purut

Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara:
1. Masukkan semua bahan kisar dan santan dalam kuali dan kacau seketika.
2. Masukkan ayam dan kacau sehingga kuah agak mendidih. Perasakan
dengan garam dan gula.
3. Keluarkan ayam dari kuali dan atur di atas dulang pembakar. Sementara
itu, terus masak kuah hingga likat.
4. Bakar ayam pada suhu tinggi sehingga garing. Sesekali siramkan kuah percik
ke atas ayam.
5. Hidangkan ayam bersama kuahnya.

Unlike the ayam percik I used to buy at pasar malam which is red in color and with sticky gravy..the taste is also "pedas-pedas manis"..this ayam percik Indonesia is yellow in color and less sweet. Almost like the one at Ayamas..which cost you about RM16.00 per bird..Oh Ghoshhhh!!!! Besides, not hot at all. Asam jawa pun tak bubuh..but the aroma of tumeric leaves and kaffir lime leaves simply makes the dish fragrant. Sedappp...


Quote:
1.Cak : Cak pukoi 4 ekk..Kakrinn lagi parah..pukoi 6pm baru pekena. Semakin nak bulan posa semakin lambat lunch..agaknya sebab paginya bekfast heavy kot. Anyway..tu ayampercik main celup2 ..bakar jer. Org malas pun buleh bikin...Pasal komen tu kakrinn harap Cak taklah terpengaruh dgn kata2 kakrinn. Yang penting keputusan Cak itu adalah yg terbaik utk semua..esp utk Cak n family..ok
2.mamasya : Yang ni sesuai utk hidangan bukak posa sebab simple jer..proses tak renyah. Rasanya pun sedap..tak pedas & manis mcm yg selalu kita jumpa kat pasar mlm...
3.Jie Jie : Hmm..sekali imbas mmg mcm ayam percik Kelantan tapi rinn tak pasti yg Kelantan punya bahan2 dan cara buat. Kena pi selidik heh heh heh....
4.kakliza : One fine malas day oso can laa sis....
5.Nur : Oh!!..dia sudah jatuh cinta pandang pertama dgn ayam percik kuuuu....
6.jeff : Heh Heh Heh..Nampaknya bro kena buat 30 days punya menu list utk bukak posa ni..Baru buleh nampak projection nya..Yang mana terlebih mengidam nak makan..Bulan posa memang ler bnyk yg teringin tapi bila dah pekena air..gluk gluk gluk...kenyang pulok dah !!!!
7.cek de sam : Aikk mamaera..siap nak buat list 30 hari tuu..hebat hebat..tapi bagus jugak ekk..taklah tiap2 hari perlu nak pikir..pikir satu kali masa buat list, sampai harinya terus masak !!
8.Sabrina : Kalau Sab jiran kakrinn senang citer laaa..mai aje terus ke dapur. Yang kat pasar malam tu mmg susah nak cari yg sedap..sedangkan kat hotel pon kekadang average jer rasanya. Susah betul kan kalau cerewet pasal makan nie...
9.Hajar : Hmm mmg sesuai...
10.Muna : Hmm..Muna mmg suka ayam kan sbb bnyk Muna buat entry masakan ayam. Ayam percik kuning ni synonym dgn Kelantan...tapi sama jugak mcm yg kat Ayamas Restaurant. Alhamdulillah kalau dalca tu kena ngan selera u all. Say hiiii to ur fren yaaa....
11.fifi fad : Hebatlaaa if ayam buleh nampak mengiurkan...tang mana tuuu
12.Mis : Iyelah..tinggal esok lusa jer. Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak buat mis sekeluarga juga ya..Semoga lebih beroleh keberkatan hendaknya..Amin.
13.boxhousestudio : Ha ah..kebetulan pulak kuahnya ada bnyk. Rinn simpan elok2 dlm fridge...nak buat second round bila 2..3 hari puasa nanti..
14.saudah : Sila sila..buat sendiri lagik puas hati..kalau beli memang mahal jugak. Tambahan pulak kalau di bazaar Ramadhan..cekik darah sungguh !!!
15.Lee Lin : Selamat Menyambut Ramadhan buat Lee Lin jugak...Heh Heh resipi yg menggegar jiwa akan di KIV dulu..kita bubuh resipi yg orang tak lalu nak makan. Contohnya...entahlah...tak pikir lagiii poonnn
16.fazizaid : Entahlah kakfazi. Yang kat Mesia ni pon ada bermacam2 versi..Last2 kita buat versi kita sendiri !!! ..Apron brutal ada gambar skulls.....
17.MaDiHa : Best dan simple....buleh masuk list menu bulan posa..
18.zura : Buat saja nanti di bulan posa. Selamat Menyambut ramadhan buat Zura dan keluarga..
19.Mohd Azhari Azizan : Sebenarnya menu hari2 biasa dan menu bulan Ramadhan kakrinn tak de bezanya. Macamana kakrinn masak selalu itu jugaklah utk bulan posa..cuma mungkin ada tambahan pencuci mulut mcm kuih2 manis dan mesti ada buah-buahan. Buah kurma pulak satu kemestian..Minuman selalunya yg panas...tak amalkan ais. Bebudak ni gasaklah yee... Salam Ramadhan buat Azhari dan keluarga juga.....
20.Ana : Di bazaar Ramadhan memang harga makanan agak tinggi dari biasa. Nanti Ana cubalah masak sendiri ye...
21.MamaFaMi : Oh iye ke..kalau mama nak tau, itu gambar diambil dengan tergesa2nya..sebab nak cepat itu dan ini mengejar masa. Apa yg dikejarkan sangat pun tak tau...kualiti ada sikit low laaa....tapi kalau ia telah membuat mama tukar fikiran pasal ayam percik..itu sudah bagus !!!
22.maklang : Laaaa...dah nengok makanan perut sesapa pon mesti jadik lapor. Sama jugaklah bila rinn pi jenguk dapur maklang !!!
23.Wiz : Haii wiz. Let`s make it this way..we`re equal.You are the pro at your own kitchen..well, I am at mine..agree ???...Taklaaaahhh..that`s not actually the issue..I believe each one of us has his/her own desire of what you want to become..it`s how people look at you. We are actually the mirror of others and vise versa..But I still think that the result of your baking/deco is awesome..tak semua orang boleh buat tau !! Salam Ramadhan buat WIZ and family..Semoga beroleh lebih keberkatan dariNya...Amin.
24.kakmOn : Ayam penyet??? ..First time dengar...Huish, mesti best kakmOn ada bela ayam sendiri..lebih berkhasiat kalau ianya ayam kampung..cuma nak masak tu laaa, kena lama sikit ekk..
25.usahwantudung : Salam..Dah namanya pun dapur cyber..jamu mata jer laaa... Cantik2 koleksi tudungmu...
26.masriyah : Ha ah, kegemaran ramai orang. Salam Ramadhan buat masriyah sekeluarga juga...
27.Sabrina : Salam Ramadhan buat Sab dan Nadzri..Semoga Beroleh Lebih Keberkatan dariNya..
28.ida isk : rajin-rajin bangkit sahur tau..!!!
29.Roylazim : rinn pun harapkan Kakroy sentiasa beroleh kesejahteraan dan kekuatan untuk menjalani ibadah puasa dalam suasana penuh harmoni...Rajin2 bangkit sahur tau !!!
30.nabialishad : Salam intan, mana ada main yuran-yuran...pengeras ayam golek sekor dah lerr...Salam Ramadhan buat Intan sekeluarga..Jenuh jugak ye, kena masak macam biasa sebab anak2 intan kecik2 lagi tuuu...nak kena bagi makan mcm biasa..!!!
31.MaDiHa : Salam Ramadhan Buat MaDiHa sekeluarga jua....
32.kamalina : Bukan nak berkira tapi pepaham ajelah harga makanan di Bazaar Ramadhan..Buat sendiri lebih berbaloi.. . Kakrinn paling malas nak ke bazaar sebab tak suka nak bersesak2..Makanan pun belum tentunya sedap..kecuali buah-buahan ..Dah beberapa tahun berturut2 kakrinn langsung tak jengah bazaar. Masak di rumah walaupun simple2 jer..dah cukup. Salam Ramadhan buat kamalina sekeluarga...
33.mommy_d&d : Ustazah Erna mai daaaahhh..Terimakasih krn saling ingat-mengingatkan siap tulis jawi lagik...salam Ramadhan buat Erna Sekeluarga..D&D turut belajar posa dak???
34.Nur : Waalaikummussalam Nur, selalunya memang ada di rumah. Cuma hari ni ada bz sikit..Sama-samalah kita menunaikan ibadah puasa. Semoga beroleh lebih keberkatan di bulan yg mulia ini..
35.auntie fliffy : Salam auntie fliffy. Menu hari-hari biasa dan bulan Ramadhan Rinn sebenarnya sama aje..tak de lah spesel mana pooon. Cumanya mungkin di bulan Ramdhan ni makan lebih buah-buahan dan disertakan juga juadah kuih-muih. Kurma pula satu kemestian...Selamat menunaikan ibadah puasa, semoga beroleh lebih keberkatan...
36.jeff : Baguslah kalau rajin bangkit sahur. Sahur adalah yg membezakan puasa kita dgn puasa ugama lain..
37.fitto : Salam Ramadhan buat fitrah & suami juga. Hmm..itulah lumrah manusia. rambut sama hitam tapi hati lain2..Hanya manusia yg bertamadun jer tau erti kemanusiaan..hatta rendah sekalipun martabat pembantu rumah di pandangan mata majikan. Ooppss..dah jumpa resipi kenan di hati??


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2014.

ns4008229.ip-198-27-68.net