Want your
own Fotopage?






 


By: Naz Rinn Chan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 7-Sep-2007 02:02 Email | Share | Bookmark
KEK PRUNE KUKUS LEEN

 
 
 


KEK KUKUS PRUNE LEEN
Sumber : Leen Omar of RNet

Bahan-bahan:
250gm butter (Rinn guna magerine)
2 cwn tepung naik sendiri
1 cwn gula caster
1/4 tin besar susu pekat manis
5 biji telur
20 biji buah prunes, diblend halus dgn 100ml air (Rinn guna Sunsweet pitted prunes)
5 biji buah prunes, dihiris kasar

Cara-cara:
1. Didihkan air dalam pengukus.
2. Putar butter, gula halus dan susu pekat hingga sebati.
3. Masukkan telur satu per satu.
4. Masukkan prunes yg dikisar halus.
5. Kaup balikkan tepung. Jangan terlebih putar.
6. Masukkan prunes yg dihiris kasar.
7. Gris loyang dengan sedikit butter dan alaskan dengan kertas greaseproof.
8. Tuangkan adunan dan letak beberapa biji prunes di atas adunan sebagai
hiasan.
9. Kukus selama 1 1/2jam.
** Balut tutup pengukus dengan kain supaya air tidak menitis ke atas kek.
10. Biarkan kek sejuk seketika sebelum dipotong.

1. 20 pitted prunes to blend with 100ml water.
2. Blended prunes.
3. Beat butter, caster sugar and condensed milk.
4. Add egg one by one.
5. Add blended prunes.
6. Cut in flour.
7. The batter.
8. Place a few pitted prunes on top.
9. After 1 1/2 hrs steaming.







Quote:
1.Cak : Bebudak kat rumah ni poooonn..lajuuuu jer ngap ngap kalau ada buah prune tu. Tp bila dah jadik kek..rasa gitu-gitu jer. Sedap kek ni..tak manis sgt mcm kek buah. Pasal sira keria tuu..tak tau nak cakap ape dah laaa kalau tak leh nak saboo..Lenkali kalau nak lagi cepat..lepas goreng, golekkan aje atas caster sugar..jadik keria moden mcm donut!!!!
2.tupperfan : Tak de lah pandai mana pun, setakat suka mencuba resipi2 baru sambil berkongsi dengan rakan-rakan maya. Hmmm..dah lama tak selak katalog tupperware..heh heh heh
3.Hajar : Yang ni mmg dijamin tidak semanis kek buah..boleh try tengok !!
4.Ana : Aiikkk..masih disimpan lagi resipinya ???..Kakrinn dah 3x buat nih..Ana tunggu ape lagi???
5.dOd : Ha ah, sesuai sgt utk bulan pose dan raya...
6.Jie Jie : Time rajin boleh lah rinn amik gambo step-by-step tuu..Time anak kacau..alamatnya gambar makanan dah siap jer lahhh...Eh, cukup ke Kak Jie Jie nak sepotong aje tuuu..
7.Nur : Isshhh...jgn ler telan air liur bnyk2..kalau time bulan pose ni..makruh jadiknya...
8.Idderes : Baru habak kat Nur di atas tuuu...
9.zabariah : Terimakasih..kalau dekat boleh kuajak makan sekali...
10.MamaFaMi : Tu diaaa..sampai tak dan nak rasa, punya nak bagi kawan !!!...Tak pe lah..nnt mama buat lah lagik sekali ekkkk....sedap tau !!!
11.fifi fad : Alhamdulillah, sekiranya sedap kongsi dgn yg lain..kalau sebaliknya beritau rinn, boleh diperbaiki lagi...
12.Sabrina : Kalau canggitu..letak kek ni depan Sab..mesti sat jer luak, sebab mmg sedap. Tak de deco ape pun Sab oooiii...Just letak-letak..snap-snap... Cuma angle nya jer kot yg mungkin kena...
13.ida isk : Ida ni malas yg kukus tapi kalau yg bakar rajin sokmo !!!..Ada gak yg tanya sama ada boleh ke nak bakar kek ni..Entahlah, rinn pun tak pernah try..takut nnt masuk tong sampah pulak !!!
14.mrs shah : Silakan lah cuba mana2 resipi yg berkenan di hati..Memang untuk dikongsi bersama-sama dan bertukar-tukar pendapat setelah mencubanya...
15.mamasya : Kebarangkalian utk gagal bila buat kek kukus adalah lebih rendah berbanding kek yg dibakar. InsyaAllah takkan gagal..cuma jgn "derhaka" pada resipi...Bak kata ramai kenkawan FP kita..
16.Jeni : Ayoooo Jeni, Bos tak payah lah masak...tunggu anak buah mai sua depan mata..then rasa jer..heh heh... ..Kalau malas nak buat order aje dari anak buahnya...
17.jeff : Setuju..`sungguh enak dimakan begitu sajaaaa.....`
18.lynnhassan : Selamat berprojek mengukus...sure kukus berjam-jam tuuu..sebab nak kek yg tahan lama
19.kelly lee : Alaaaa..jgn le marah kelly oiii...I just show what I have to show...niat kita baik nak share the process of making and the outcome as well..Sorry I made you drool.. Buat jer laaaa..
20.zatid`hati : Zati dah buat yee..sedap sampai terlupa diet tuu...Alaa zati kalau kita citer bab makan ni put aside dulu lah bab diet tuu..Bolan posa ni boleh kot..natural diet dgn berposa..
21.idderes : Terimakasih kembali..
22.boxhousestudio : Aikk...gagal ye. Hmmm...setahu rinn laa..kalau kek kukus ni susah nak fail. Mungkin ada silap mana2 tuu..Nanti cuba lagi tau. Rinn tunjuk step-by-step tu mungkin tak detail sgt tapi harap dpt membantu..."Salam Ramadhan buat Kak Tun sekeluarga juaa...."
23.Lee Lin : I put mine.. you put yours..we`re tie...okey gituu
24.Roylazim : Ha ah kak. Tak seperti kek buah kan heavy rasanya..tapi yg ini dia moist and light walaupun nampak dense...tak muak pulak tuu
25.glownana : Heh heh heh..akak tak pernah ambik tempahan, cuma bagi resipi utk dikongsi aje..
26.lie syahmie12 : Ala kadar aje..Hmm mkn sambil minum nescafe..idea yg bagus tuuu..
27.precious@poknie : Kalau page ni kena freeze..akak pun kena freeze sama laaaa......
28.za : Pada yg tahan godaan..bila-bila masa pun buleh tengok...
29.unnamed : Dah mula makan kurma beberapa hari ni..Akak makan keluaran Yusof Taiyoob...
30.inamohd : Kalau margerine dalam tin kakrinn selalu guna Planta. Kalau butter blok yg saiz 250gm tu kakrinn suka pakai buttercup...
31.maklang : Lawak lah maklang nie..dengan kek pooon buleh merajuk !!!..Lupa baca Bismillah kot masa nak masak kek tuuu


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2014.

ns4008229.ip-198-27-68.net