Want your
own Fotopage?







 


By: Naz Rinn Chan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 4-Sep-2007 08:35 Email | Share | Bookmark
CHOCOLATE TREASURE

 
This is an attempt to pirate mamazieza`s signature cookies and break her market domination. Hope she will not spot check this entry as she is always busy baking this cookies to meet her deadlines . Hey..this cookies is among the top-rated in RNet community and it really sells!!!!....
No laaahhh...Honestly, this is just a way to assist her promoting her cookies sale for Hari Raya. Don`t get mad aaar mama. You`ve given me your consent earlier. On the other hand I get to try it out myself and check if it really fits to be in my Kuih-Raya-To-Bake list...It does!!! Thanx mama, for this lovely recipe. Am I fit to be your helper???...It seems that you have a lot to bake. See for yourself....

CHOCOLATE TREASURE

Base Biscuit:
250gm butter
25 g susu tepung
65 gm gula kastor
250 gm tepung gandum/rose flour/tepung biskut (Rinn guna tepung gandum jer..)
65 gm tepung jagung
50 gm koko

Untuk topping:
2 cwn cornflakes
500 gm white chocolate
50 gm almond nibs
50 gm golden raisins/blackcurrants/kismis (Rinn guna mixed fruits pulak...)
Cooking chocolate untuk drizzle

Caracara:
1. Pukul butter dan gula sehingga sebati, masukkan tepung gandum, tepung jagung,
serbuk koko dan susu tepung yg telah diayak terlebih dahulu. Adun sebati dan
bulat-bulatkan sebesar guli dan tekan dalam papercup. Bakar pada suhu 175 darj cel
selama 15min - 20min.
2.Untuk topping, cairkan white chocolate dgn menggunakan kaedah double boiler.
3.Tunggu sebentar sehingga agak suam, baru masukkan cornflakes, almond nibs,
dan mixed fruits. Jgn masukkan semasa panas2, nanti cornflakes lembik.
4.Gaulkan hingga coklat tadi betul-betul menyalut semua bahan. Pastikan jgn terlalu banyak cornflakes nanti tidak melekat.
5.Letakkan topping ke atas biskut.
6.Cairkan coklat masakan warna koko dan masukkan dalam piping bag.
Pipe secara drizzle ke atas topping tadi. Biarkan sejuk pada suhu bilik dan simpan dalam
bekas kedap udara.


First, make the base biscuits....


Secondly, prepare the topping and top the biscuits....


Next, drizzle cooking chocolate on top. Let harden....



Here`s the cookies without the papercups...


Half way thru the process of making, I realized that I only had 250gm of white chocolate..half of what is needed. So, to finish up the biscuits, I topped using cocoa cooking chocolate. Same topping ingredients, just changed the chocolate and sprinkled some almond nibs on top. It turned out perfectly good.



IRRESITIBLE CHOCOLATE TREASURES.....

Quote:
1.Cak : Haaa..mama dah ada orang nak order niii !!!!!...Orang bz niiiii...Kalau Cak mesti boleh saja. Kata aje bz tapi memacam jugak dia buat bila tiba hujung minggu..Alaaa nanti sebelum raya amik cuti, buat le kuih raya dgn 2L`s..
2.Sabrina : Quite true..kuih-kuih yg bercoklat ni bahan2nya hampir sama..So, rasanya jugak lebih kurang. Tapi kalau org dah suka coklat ni mata memang takkan terlepas pandang..mulut takkan terlepas merasa..Pantang jumpa..nak telan saja!!! Sure berjela list kuih raya Sab nanti nie... kakrinn tak leh amik order la Sab...
3.zura : Tak payah acuan. Just bulat2kan sebesar guli dan leperkan sedikit. Iye, coklat putih tu bila sejuk dan mengeras dia akan melekat pada base biscuits nya. Cuma jangan letak cornflakes berlebihan sebab nak jimat coklat putih nanti tak melekat elok. Coklat putih mcm gam le fungsinya...
4.mommy_d&d : Kalau nak puas makan kena la buat sendiri Puan Erna oooiii....Kalau malas order aje dari mamazieza ye...
5.kuzi : Sila sila...explore jgn tak explore. Sesekali bercuti seronok gak !!!
6.MaDiHa : Ha ah, resipi yg dipopularkan oleh mamazieza. Kalau tak berapa suka white choc tukar aje kepada cocoa choc..
7.MamaFaMi : Mama pun dah buatkan last year. Sama jer mama rupa bentuknya...
8.mamasya : Tunjuk step by step supaya kenkawan dapat gambaran yg lebih jelas dan mudah nak ikut. Dengan mana2 coklat pun sedap..ikut selera, nak yg white choc or normal choc.
9.Eryne Jasmine : Eryne ahli RNet ke??..Tak pe, guna coklat biasa kalau tak suka white coklat.
10.mummy jam : Silakan....
11.Muna : Absolutely!!..Well, no secret actually. Tak slim mana pooon. I`m a fulltime housewife and a mother of 5..2 still need full attentions, Hubby always outstn..I do all house chores inside out, no maid, I have more than 30 staircases at home..I go up and down everyday..Do groceries all alone most of the time..angkut barang berat2 sendirian..tak sempat lelemak nak berkumpul !!!..Ada laaa..certain parts yg berlemak jugak.
12.mamazieza : Alamak!! Puan Resipi mai daaaaaaah..!! Lariiiii.. ...Taklah mama, tolong promo jer kat sini. Tak mintak upah pooon..Nak makan buat sendiri..terimakasih sebab tak sorok resipi kat gua gunung santubong...
13.CyBeRcAkE : Waaaa....kek pun dah berbatik-batik ye. Semoga berjaya terus dlm perniagaan..
14.maklang : Rinn pun dah berkira-kira nak buat choc treasure ni. Sebelum2 ni kan cornflake madu yg popular..skrng dah tak berapa. Kita ganti dgn choc treasure pulak noooo...
15.Ana : Alaaa..dah kita pun cilok resipi orang..sambil2 tu tolong la promo..Ana, kakrinn nak tolong jawab bagi pihak mamazieza sebab Ana kata Ana tak dpt reply pasal order tu. Mama kata..dia tak dapat pun order Ana. Kakrinn mmg tak amik order laa Ana. Nanti cuba Ana try contx mamazieza lagi sekali ye....
16.inaa : Ala kesiannya orang Saudi niii. Kakrinn nasihatkan inaa cubalah buat sendiri..lebih puashati tau. Sambil2 tu buleh jugak buat jualan kat Saudi..amacam, ok dak idea tuu?? Orang Saudi bukan ada resipi sempoi canggitu..??
17.ida isk : Ida bz siapkan tempahan cookies ida yg berjenis-jenis tu kooot...nanti free free..selit2kan lah choc treasure ni utk meja sendiri...heh heh heh
18.Ibu NF : Sama-sama. Rugi kalau tak cuba nii...
19.masriyah : Ikut selera masing-masing laa. Ada yg suka white choc..ada pulak suka coklat biasa jer...
20.kelly lee : You must be a huge fan of Delia n Martha..!!!..Glad if it`s gonna be of beneficial to you...
21.zatid`hati : Alamak zati. Rinn dah kena tagged awal2 lagi..dan dah dijawab pun. Tak pelah, utk zati, rinn jawab kat FP zati saja..buleh gitu???
22.Bonda : Tauuu bonda sibuk settling down kat tempat baru. Sama-samalah kita masukkan dlm list kuih raya kita...
23.Mohd Azhari Azizan : Sesuatu yg unik..siap soaljawab pantun lagi ekk. Iye lah..skrng ni bnyk kuih-muih raya berasaskan coklat..tapi kakrinn lebih suka carik kerepek2, kacang2 dan kuih2 kering kalau raya. Kek pun suka jugak....
24.Emy mama fahim : Yg mahal tu coklat dan badam. Yg lelain biasa aje. Sesekali berbelanja utk buat kuih raya tak salahkaaaannn. Cubalah buat...
25.Lee Lin : Posa pun dak lagi noooooo...heh heh heh..dah sibuk dgn kuih raya!!!!
26.Roylazim : Lawak laa akak nie.... Ingatkan bebudak aje boleh ngigau...
27.MoMMY Sue : Lagi sorang peminat coklat !!!.. Buat ajelah Sue..tak yah pikir2 lagi.
28.nabialishad : Ha ah..lama dah nak buat cuma tunggu masa yg sesuai..la ni oklah sbb dah nak raya !!! Tunggu intan pulak nak up kat "rumah baru" tuuuu...
29.zakiah z : Heh heh heh..Ni cuma kuih pra-puasa & raya..dah abih puuuuunnn !!! Tapi mmg nak buat lagi utk raya nanti..
30.Butik My Dreams : Hmmm...mungkin tak sesuai dah utk akak....
31.boxhousestudio : Ni mmg resipi tahun2 dulu dan mmg top sale...Tahun ni pun nampaknya mamazieza tak menang tangan nak penuhi permintaan. Jadik kita cubalah buat sendiri since resipi pun dah ada..dia tak simpan pun kat gua santubong !!! Nak pi Siam??...Jom!!!!
32.jeff : Yepp !! Rasanya hidup tak lengkap tanpa coklat!! Ada...MamaFaMi tak berapa suka coklat..cuba tanya...
33.kakmOn : Pinjam tak leh..amik terus tak pe !!!!
34.leezsa : Dapat but yg ni pun kira ok leezsa..Budak2 & org dewasa sure suka sbb ada coklat !!! Satu adunan dapat dlm 140-150 biji.
35.Wiz : Hii Wiz. Nice having u here..Heh Heh Heh..Later let`s confirm with mamazieza if she really needs me or not. For a Pro like you, you can do this with one eye closed!! Keep ur laziness aside and let`s whip..!!!
36.Hajar : Mesti dapat sambutan..Buat lah
37.Ain : Sama-sama..Memang resipi utk dikongsi bersama..Buat le utk raya nnt
38.maisya : Kalau dah terasa-rasa tuuu elok buat saja..Nanti kempunan pulak nak rasa
39.KakLeen : Waalaikummusslm Kak Leen. Laaa...bila pulak rinn dpt title chef tu KakLeen oooiii. Nanti marah pulak orang lain yg susah-payah pi amik course, amik cerificate dsb nya..tapi tak dpt2 jugak title tuu. Kuih raya ni sesapa pun boleh buat..senang jer KakLeen cuma renyah sikit laaa..


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net