Want your
own Fotopage?







 


By: Naz Rinn Chan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 30-Aug-2007 03:37 Email | Share | Bookmark
CUTI CUTI SIAM

 
We were here during last August School Holiday. An adventurous Trip on a 4WD and an MPV of two families with 2 couples, 10 kidz and a mom (My MIL). It wuz a 5D 4N trip..almost all days raining. The road in Thailand was as good as Malaysian Highway but no toll fees incurred during this journey. First destination was Koh Lanta Island. Had to change ferry twice before could reach there. We rented 4 chalets for 500baht each (RM50) which was actually worth 2000 baht (RM200) per chalet. What a saving...!!! All this was with the help of a friend who is the leader of the Islamic community in Koh Lanta. This chalet is owned by his good friend. According to locals, this island wasn`t very much affected by the tsunami as compared to Phuket that many investors came to venture into new biznez here especially in the field of tourism. Adding to the existing hotels, resorts and spas..a lot more are on their way. Halal food wasn`t a problem at all.

The astonishing view of the untouched beach.


2nd destination was Phuket Island. Been here about 13 years ago. Many changes took place especially after the 24th Dec 2004 tragedy. Infact, some recovery developments were still taking place. The beach which was naturally preserved before has been much commercialized with lots of resorts and hotel buildings, shophouses, shopping achades, restaurants etc along the street opposite the beach. Stray dogs were everywhere which spoilt the view.



Weather was all the way gloomy..drizzling on and off, with windy and heavy rain at nights. A little can be photographed as I personally thought that nothing much interesting to be captured..when suddenly this Hawker came our way selling this kind of food. What were they?? Dried squids, bananas and eggs on grills!!

Look at the dark sky. In a split second after I captured this, we were caught in a heavy rain.

Strong wind kept on blowing although heavy rain had subsided.


Later in the evening, the sun was shining again. A man was trying out boat parachuting.

We were at the beach until sunset. Our only son was walking his way along the beach.

The long journey was pretty exhausting, but thankful to Allah for the cool weather. It made the little little kidz on ZZZZZZZZZZ almost along the way. Me and hubby helped ourselves eating fruits..lots of fruits actually so that dear hubby wouldn`t fall asleep while driving. Our last destination was Hatyai..stopped by to have some good rest and good food before returning home the next day. Half of the day the kids enjoying theirselves in pool. Me..just watching from the hotel balcony. Later went down to capture photos of some flowers around the hotel premise.





Meet my youngest..MARISA

Mission accomplished. Thanx to dear hubby for taking us there...Shopping is out of topic at all when in Phuket that we didn`t buy anything except food. Anyway, I still feel our beaches are far more beautiful than theirs..One of it is this Pangkor Island. We were here last May school holiday.. .

Ok, back to Malaysia again and we are celebrating our 50th Independance Day on Friday 31st Aug 2007. To all my dear friends.....MERDEKA !! MERDEKA!! MERDEKA!!...


Quote:
1.mamazieza : Salam Merdeka to u too!!..Tu laaa..orang time holiday gi jenjalan..mama time holiday gi kerja!!..Mai ketuk rumah lagi ekk...Apron lama basuh dah lahhh..Hantar dobi, orang kedai tu reject, sebab dah terlebih hapak
2.MamaFaMi : Tag tu dah lama nak tukar cuma tak ada gambar yg sesuai. Tu baru ada yg kenan di hati. Alaaaa mama ni..rinn tak ada alasan nak nyorokkan diri puuunn. Ikut naluri aje tuu nak reveal...Nak sorok muka pun bukannya lawa tara mana takut orang ngorat...Anak pun berderet dah tuuuu...Sampai hati mama tak nak diri sebelah rinn ekkk..walhal rinn tak kisah pun kenkawan rinn tu tinggi ke, kurus ke, gemuk ke, putih ke, hitam ke....yg penting hati dan semangat setiakawan..Rinn dah merdeka, tak yah main sorok2 lagi !!!
3.jeff : Mana-mana pantai pun sebenarnya tempat favourite my hubby..Dia suka sangat apa2 saja yg berkaitan pantai. Berenang sampai ke Pulau kecil di tengah laut pun pernah. Semua water activity dia involve..Rinn ikut aje.
4.Hajar : Bila-bila nanti pi lah noooooo....soping kat Hatyai !!! Selalunya org suka borong TOTO atau NARITA.
5.ida isk : Ida pun biasa pi ke??
6.cek de sam : Salam Merdeka utk mamaera juga!!
7.inaa : Bila-bila ada kesempatan seronok jugak tengok tempat orang...
8.idderes : Phuket tu seronok laa bagi orang yg suka berfoya-foya. Kalau bawak family nak tengok pantai oklah. Shopping mahal !!!
9.za : Kakrinn & hubby memang kaki jalan-jalan. Tak dapat jalan jauh..jalan dekat-dekat pun ok...janji dapat luang masa kualiti bersama keluarga..
10.mommy_d&d : Heh..Heh..Heh..Termemunculkan diri le pulak!!!.Slim ke??..Biasa aje lah..tak de rahsia ape pun. Cuma agaknya pasal rumah banyak tangga..Asyik kawat turun naik tangga..tak yah susah gi gym or go jogging. Exercise dlm rumah dah cukup !!! Nak gi Thailand kalau ikut package ok sbb dulu masa anak satu kakrinn pi ikut package tour, senang. Yg ni hubby drive sendiri...adventurous sikit. Salam Merdeka buat Erna sekeluarga juga!!!
11.Nur : Hubby suka bawak kami pi jln2 bila ada kesempatan sbb dia pun jarang ada di rumah. Selalu outstation..Kakrin exercise turun naik tangga aje kat rumah ni..Tu yg maintain slim kot... Salam Merdeka buat Nur juga..!!!
12.zakiahz : Memang indah kalau kita betul2 menikmati dan memikirkan kebesaranNya. Isshhh...tak beli puuuunn benda2 yg dibakar tu. Tak konpiden nak makan..tengok jer dia buat...
13.ibi : Waalaikummussalam ibi. Ohh..you`re planning to go to Phuket too?/ That`s nice. BTW, there are a few halal restaurants just opposite the beach. If you go further down the street, there`s one Patani Muslim Restaurant selling halal food too but the dishes, OMG..pedasnya!!!. Just ask people around. I guess halal food shouldn`t be any problem to you..Have a nice holiday then!!
14.boxhousestudio : Kami pi dua famili guna group pass yg boleh guna utk pi kesemua negara Asean tanpa pasport. Satu group pass boleh guna utk 5org-20 org, bayar RM200. Tapi guna utk sekali aje.. pas tu void. Dlm group tu cuma rinn, hubby dan anak bongsu aje yg ada international passport, tu yg kena buat group pass...lebih murah dan cepat.
p/s ..Masa pi Pangkor ari tu duduk kat Pangkor Laut Resort.
15.Roylazim : Akak pun dah sampai Phuket ekk...Ok lah tempat tu kalau takat nak pi ronda2 berdua-berdua ..Kalau nak heret anak2 mcm rinn pi ari tu..letih dengan 1o org budak2..!! Bila nak pi lagi???
16.Jeni : Alhamdulillah...awak jgn lah jeless!!! Jeni pun tak ler gemuk mana....
17.kakmOn : Rinn & hubby mmg kaki ronda..tak kira lah dekat atau jauh. Teringin sangat nak jejak kaki ke Brunei tapi tunggu jemputan tak jugak kunjung datang...Bila agaknya boleh ke Brunei ye???..Balik cuti kena bersilat semula di rumah dan dapur !!!!
18.mama@nis : Bila ada kesempatan nnt mam@nis pi lah nooo....
19.Mohd Azhari Azizan : Tomyam ekkk...Tak tau lah nak muncul kat FP Kakrinn ke idak..Yang ala-ala Siam kot...
20.Jie Jie : Kalau di Siam banyaknya masakan yg pedas-pedas dan masam-masam. Lauk2 goreng biasa macam kat Malaysia susah jumpa...Sotong sumbat tak pulak jumpa
21.Sabrina : Kalau Sab nak tau Kakrinn lah orang yg paling banyak makan kat rumah ni. Kalau makan kat luar pun sama jugak. Agaknya memang dah badan mcm gini..Siam ni kalau bhg sebelah sempadan Kedah & Perlis InsyaAllah ok. Yang selalu ada tembak-tembak & bom-bom tu yg sebelah sempadan dgn Kelantan..Belah-belah Narathiwat tu..Kalau belah Bukit Kayu Hitam & Danok tu tak de kot kes tembak2 ni. Hubby kakrinn kerap jugak berulang-alik ke Danok/Hatyai atas urusan kerja. Kakrinn & famili pun dah bnyk kali ikut sama. Alhamdulillah setakat ni ok..Hubby ada kenal orang kat sana, tu yang senang kalau ada apa-apa hal.
22.SabrinaPssstt... Gambar tag tu bukan Kakrinn laaa..tapi adalah gaya-gaya Kakrinn sikit. So, tak leh lah nak habak beli kat ner apron tuu..ada gambo tengkorak lagi..kalau Sab tak perasan laaaaa....
23.Muna : Tu yang mahal tuu...Kalah Baju mat-mat brutal. Gambar apron rinn lagi brutal kann!!!..Anyway..that`s not me laaa..menyamar jer. Iye lah..other that entertainments and shopping what else to look for at Phuket??..Pantai nya laaa....
24.Daalia : The weather didn`t really allow me to capture more pics, drizzling and raining almost all the time. Anyway..thnx for dropping by. Nice family album you have there..!!
25.mamasya : Sesekali spend quality time ngan family,seronok!! Kalau nak tau, Kakrinn lah org paling bnyk makan kat rumah ni..Terlebih makan sampai tak nak gemuk !!!
26.Ana : Nak cuti2 England tak mampu lag..cuti2 Siam jer laaaa. Masa pi tu mmg musim hujan dan berangin...sejuuuuuk aje persekitaran...
27&28.boxhousestudio : Hubby ada kenal org dlm..duduk situ dpt discount ler ..Tapi area and landscaping dia biasa aje..cuma ianya dekat dgn pantai dan town...
29.rawcanvas : Kalau suka adventure and activity lasak..memang recommend laa pi Siam...Pi naik kereta sendiri lebih mudah utk bergerak. Cntx number nanti rinn bagi...entah kat mana pulak
30.Ain : Alhamdulillah..masih maintain. Waktu ke depan-ke depan ni tak tau ler pulak!!..Tak de lah berdiet giler-giler. Biasa aje..dah memang badan mcm gini kot !!!
31.emy mama-fahim : Ishhh..jangan mengata diri sendiri macam makcik-makcik..Tak baik tau!!..
32.dOd : Kami sekeluarga kalau ada kesempatan memang suka jalan-jalan. Kali ni berpeluang ke Phuket. Dapat juga tengok tempat orang...View kat tepi pantai walau kat mana pun memang sentiasa memukau esp di kala senja begitu. Cuma nak dapat tengok sunset tuu yg kadangkala tak berpeluang...
33.Lee Lin : Tu laaa..itu ari tunggu kat border Lin tak mai-mai..Sori le terpaksa tinggal !!!
34.leezsa : Masa merdeka kakrinn dah balik sini..Masa tu cuti sekolah lagi. Dulu lagi laa kurus cekeding !!!



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net