Want your
own Fotopage?






 


By: Naz Rinn Chan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 26-Aug-2007 06:48 Email | Share | Bookmark
TUTTY FRUITY ROCK BUNS

 
Just a quick one before this FP goes bonkers again. This Tutty Fruity Rock Buns was introduced to me when I was in secondary school. My younger sister was actually in Home Science stream whereby me, was in Commerce stream. And one of the thing she learnt was this recipe. As usual, I altered here and there but still the outcome was as great as it supposed to be...

TUTTY FRUITY ROCK BUNS

Bahan-bahan:
340gm tepung gandum
2 tspn baking powder
1/4 tspn garam halus
1/4 mix spices
1 biji lemon, parut kulitnya
180gm butter
180gm gula merah (Bukan brown sugar yaa..)
500gm mixed fruits (Buah-buahan kering dalam kotak)
1 biji telur gred A
2 tblspn sususegar

Cara-cara:
1. Panaskan oven pada suhu 195 darj cel. Alas loyang pembakar dgn grease proof paper.
2. Di dlm mangkuk yg besar, ayak tepung gandum, baking powder, garam dan mix spices.
Campurkan juga butter, gula merah dan parutan kulit lemon. Gaulkan kesemua bahan sehingga
menjadi seperti serbuk roti.
3. Masukkan mixed fruits dan gaul rata.
4. Di dlm mangkuk yg lain, pukul telur dan susu sehingga sebati.
5. Buat lubang di dlm adunan tepung dan curahkan bancuhan telur & susu ini. Gaulkan semua
secepat mungkin menggunakan garpu. Jangan terlebih mengadun kerana ini akan menghasilkan
cookies, bukan rock buns !!!!!
* Petua pentingnya adalah tidak terlebih mengadun sebab tekstur rock buns sepatutnya adalah
seperti di antara cookies dan kek... Gimana yaa ituuuu.....
6. Menggunakan tangan atau 2 garpu, buat longgokan2 seperti batu di atas loyang yg sudah dialas
tadi.
7. Bakar selama 15min - 20min. Tidak lebih dari itu .Jika terlebih bakar akan
jadik cookies. Walaupun telah dikeluarkan dari oven, rock buns will continue to cook. Sejukkan
di atas penderai.

You may be wondered how would the texture be when I mentioned it as between cookie and cake. To cut the story short..my sister said it`s like "biskut masuk angin" or "lemau". I don`t really think so. Oh No!!! ..nobody wants a lemau cookie ....but I tell you, eating this Tutty Fruity Rock Buns will give you the feeling of eating fruit cakes. The mixed fruits in it really saved the day.. I believe not many of us favour mixed fruits in their bakings but you can further improvise this recipe to suit your taste bud. Say..by adding more fruits like prunes, sultanas or dates..but no chocolate chips please !!!!.coz this is a tutty fruity treat..!!! So, let`s rock the buns gang...

Quote:
1.Nur : Macam makan fruit cake sebab bnyk isi mixed fruits nya...
2.masriyah : Mmg mudah sebab main campur gaul jer..Campur gaulnya pun tak yah lama2 nanti jadik cookies pulak !!!
3.Sabrina : Ni mesti peminat terbesar choc chip cookies ni...Tu lah mcm yg kakrinn kata tak ramai yg gemar dgn mixed fruits ni, tak kiralah sama ada dlm kek, biskut atau buns..
4.mamasya : Memang betul pun..budak2 tak suka sgt mixed fruits ni...tapi kalau choc chips lajuuuu jer..
5.Lee Lin : Eventho my lil sis said it`s like biskut lemor..tapi biskut lemor ni sedap sebab ada bnyk mixed fruits. Sebenarnya boleh tambah lagi dried fruits lain kalau ada..sure lagi terangkat..!!
About the fp tu, I do pre-post sbb nak senang keje but I don`t publish ler until certain date..tapi kalau dah fp down yg pre-posted tu pun tak leh nak update/save. Do you call that cheating?? Tak lah..not necessarily we need to do realtime posting of entries..Anyway, tq for ur kind word.
6.boxhousestudio : Ha ha ha..lawak yg tersangat lah betulnya..kalau org tak tau mmg kata scone tu roti bantat ekk..padahal mmg canggitu ghopa dan rasanya... So, rock buns ni boleh panggil biskut lemor..
7.jeff : Rupanya aje rock mcm batu..tapi rasanya lembut mcm buns. Sebab tu kot namanya "rock buns"..Mcm "biskut masuk angin"


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2014.

ns4008229.ip-198-27-68.net