Want your
own Fotopage?







 


By: Naz Rinn Chan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 9-Aug-2007 02:31 Email | Share | Bookmark
POTATO SOUP

 
I prepared this potato soup during one fine morning when some of us were not in good health. Some just recovered from fever while some just caught flu including me. Food didn't look much appetising. Thought of making mushroom soup but I think I need to get one good recipe before I can present it here. Tried once but aaa aaarhhh....wasn`t as tasty as that at pizza hut. Anyway, this potato soup recipe in one of my mags just caught my eyes. Simple and I thought this could be nice to be dipped with garlic bread. Made some alterations here and there and this is how I cooked it.

POTATOE SOUP
Bahan-bahan:
2 biji ubi kentang, direbus empuk dan dilecek lumat
2 cawan santan
1/2 bwg besar, dicincang halus
sedikit serbuk lada hitam
3 sudu besar tepung jagung, dibancuh dgn sedikit air
1/2 kiub ayam
Garam secukup rasa

Cara-cara:
1. Tuangkan santan ke dalam periuk atau casserole dan panaskan di atas api sederhana.
2. Bila agak mendidih masukkan kentang lecek dan semua bahan2 lain kecuali
tepung jagung.
3. Kacau dan masak sehingga sup nampak agak pekat dan menggelegak.
4. Masukkan bancuhan tepung jagung utk memekatkan sup.
5. Masak hingga sup pekat, adjust masin garam dan bolehlah diangkat dan dihidang
bersama homemade garlic bread.

For those who like eating garlic bread with mushroom soup, this potato soup could be the next best if you couldn`t get the former. As an option you may add some chopped celeries or chicken fillet. Or maybe some other things that you think would add extra slurrrrpiness to the soup. Good Day all.... ..Me??? Still suffering from a running nose..leceh betoi laa


Quote:
1.Lee Lin : Garlic Bread mmg ramai peminat.. . Tak pe, kakrinn dah ok..hidung pun tak lari jauh. Dah balik pooonnn
2.mamasya : Dah ok flu kakrinn, ada sikit2 jer lagi. Hmm..betul juga ye..boleh jadi soup ini sesuai utk anak2 sya yg kurang gemarkan nasi...
3.MaDiHa : Memang ringkas..sesuai utk dip garlic bread. Garlic spread tu kalau ada yg beli siap kakirnn guna yg tu jer. Kalau tak de, boleh buat. Balut 2 ulas bawang putih dgn aluminium foil dan bakar dlm oven sampai layu/lembut. Tumbuk lumat dan gaul dengan mentega & sedikit garam. Sapu pada roti. Kalau tak de roti peranchis, guna roti biasa pun boleh. Tabur sedikit daun parsley..dan bakar. Thnx for the well wishes..Alhamdulillah, dah ok flu kakrinn.
4.efkay : Sesekali DIY not bad jugak..Kakrinn takpernah rasa yg dalam tin tu. So, tak boleh nak compare rasanya. Yg kakrinn buat ni mmg rasa homemade punya lah..No problem sharing....
5.leezsa : Memang ler senang mkn yg dlm tin esp utk org yg bekerja..sentiasa nak kejar masa. Tak pe..bila ada kesempatan tak salah mencuba !!
6.cek de sam : Itu lah keistimewaan ubi kentang..boleh dipelbagaikan resipinya..lagipun ia mmg salah satu bahan masakan kegemaran kanak2...
7.Idderes : Sup cendawan mmg tak leh lawan..Sup kentang ni cuma satu pilihan yg lain...
8.zanaz : Bnyk resipi yg kakrinn refer. Setelah adjust sana-sini..saja try yg guna santan sebab kakrinn kurang gemar kalau guna susu sbb ada bau susu..kalau guna cream orait jugak. Kakrinn introduce jer..kalau sesapa nak adjust lain..terpulanglah. Jangan takut-takut nak ubahsuai...Hmm, dah kurang selsema kakrinn, tq for the well wishes ya.
9.Nur : Nama aje potatoe soup dan ada bunyi mat salleh..tapi kakrinn guna santan. Kalau mat salleh diorang suka guna cream atau susu kannn.. . Kakrinn pun tekak org melayu..sesekali makan style cenggini boleh laaaaaa...Kalau selalu heh heh heh...tak jalan jugak!!!
10.Sabrina : Biasa lah kakrinn ni..always look for a simple one !..Memang sedap kalau pekena dgn garlic bread or toast...Kakrinn is recovering, thnx for the well wishes ya..
11.masriyah : Sesekali kena homemake juga...mudah aje ni..
12.Jie Jie : Aiiiiik..seronok semacam tuuu...No problem sharing
13.MamaFaMi : Ayoyoo...boleh terasa rasa pulak ekkk...boleh ler buat semangkuk dua..utk bekfes mama
14.jeff : No doubt you are right...itulah dia teman setia garlic bread !!!
15.boxhousestudio : Dah jodoh kita Tun ooooiiiiii...nak wat camner. Terima ajelah dengan hati terbuka..heh heh heh..Sesama lah kita saling bertukar-tukar resipi seadanya..selagi tangan ini masih larat nak kayuh senduk
16.lynnhassan : Mmg la garlic bread ni ramai peminat !!!..Potato soup tu saje-saje rinn cuba sesuatu yg baru....
17.Rizan : Jauh perjalanan luas pengalaman..ramai kenalan..bnyk dpt ilmu pengetahuan..suka visit umah org walaupun tak kenal di alam maya ni..Thnx for the well wishes & thnx for dropping by
18.Mohd Azhari Azizan : Tu lah..kalau sorang demam selalunya yg lain pun akan ikut sama. Kebetulan kakrinn org yg last kena..Time kurang sihat begini mmg sup lah yg boleh bukak selera. Ooooh..ada petua pulak ye..kalau ada kolam sure berendam lama2 tu. Wow tunggu sampai 3 hari baru cari ubat..???
19.MoMMY Sue : Tak pe bertanya. Kakrinn dah jawab cepat2 ari tu kat fp Sue..tak dan nak update di sini. Harap Sue dah faham ye.. Selamat mencuba...
20.serrina : Garlic bread mmg sudah pasti kesedapannya..tapi kalau ada peneman mcm sup tu lagi sedap kan...
21.za : Kalau bubuh mushroom dah jadik mushroom sup laaa..Yg tu kena try resipi lain tapi kakrinn belum dapat lagi yg sesedap di pizza hut. Mungkin kena keje kat pizza hut dulu baru bole cilok secret resipi diorang...
22.kamalina : Dah memang pasangannya garlic bread bread ngan potato or mushroom soup...nak kata apa lagik!!!
23.Roylazim : Alhamdulillah dah beransur pulih..bila dah nak baik ni mulalah teringin nak makan macam2. Nanti rinn share resipi lain lagi ekk...sup & garlic bread tu makanan org demam ni !!!
24.Rosleenda : Not bad jugak rasanya..mungkin ada sikit perbezaan sbb resipi ni guna santan. Selalunya org guna susu or cream..Saja nak cuba yg lain...
25.icatcher :
26.Bonda RaqynRafiqin : Nantiboleh ler anak beranak masak sup ni berdua di dapur..Anak dara tu kan rajin ke dapur. Boleh tolong bonda lecek kentang nanti....
27.kak kham : Sup begini mmg kena pekena dgn roti bakar !!
28.umi-kal nasution : Uuuuu...memang tu, musim sejuk mmg sedap kalau pekena sup panas2 ni...
29. ..dah ok....
30.ida isk : Nak buat macamana kannn....mmg fp ada masalah tuu. Ni dah ok...
31.hairulabubakar : Sesedap mata memandang
32.Eryne Jasmine : Sabor..Eryne saboo....dah ok dah la ni. Waaa sekali cuba 2 resipi..Terimakasih sudi mencuba. Gembira kakrinn mendengarnya bila Eryne suka...
33.mOk nDa : Uuuuu...dia dah buat ke?? Tentang choc chunks yg tenggelam tu kakrinn pun mengalaminya juga sebahagiannya. Mungkin betul kata mOk nDa..sebab kita guna cooking choc yg dipotong2. Saiznya terbesar kot sebab tu dia berat..Maybe next time kita boleh guna choc chips aje...Kira ok lah kalau anak mOk nDa suka....tak sia-sia mama dia masak !!!
34.mamacollections :
35.zatid`hati : Tak pe...kita masih belum terputus hubungan sepenuhnya. Masih ada cara lain utk berkomunikasi..
36.kuchai : Tak paham maksud kuchai laaa...
37.dOd : Terimakasih....
38.gee, mama@nis : Pasangan makanan yg sehati sejiwa..Memang FP ada masalah ni. Masa kakrinn reply ni pun setakat boleh update kat existing entry..tapi masih gagal nak buat new entry..kena sabar la sekejap
39.fazizaid : Tuu laa..ingat nak buat mushroom sup tapi masih tak dapat lagi rasa yg betul2 sedap..so, terpaksa berpuashati dgn potato soup ni dulu...
40.jeff : Dah ok jeff, at around 7.30pm today..thnx 4 ur concerns



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net