Want your
own Fotopage?






 


By: Naz Rinn Chan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 4-Aug-2007 09:13 Email | Share | Bookmark
APAM JAGUNG KUKUS

 
 
Again, another speedy one. Simple yet delicious and suitable for breakfast or teatime. It wuz about one and a half hour away before maghrib (..breakfasting time ), but I believe I shoud be able to get it ready in time...and I was glad I did.. Here`s sharing with you Apam Jagung Kukus...

APAM JAGUNG KUKUS
Bahan-bahan:
120gm mentega
70gm gula caster
2 butir telur
120ml susu segar atau susu cair
100gm krim jagung
225gm tepung naik sendiri
Kismis hitam utk hiasan

Cara-cara:
1. Pukul mentega dan gula hingga kembang. Gunakan mixer dgn kelajuan tinggi.
2. Masukkan telur sebutir demi sebutir. Pukul hingga sebati.
3. Gaulkan krim jagung dengan sebahagian tepung. Masukkan ke dalam adunan
mentega dan kacau rata.
4. Masukkan susu segar di selang-seli dengan lebihan tepung. Kaup balikkan
menggunakan spatula.
5. Sementara itu panaskan kukusan. Balutkan tudung kukusan dgn kain supaya
air dari bhg dalam tudung tidak menitis ke atas apam.
6. Isikan adunan ke dalam acuan yg sesuai, hiaskan dgn kismis hitam dan
kukus selama 15minit.
7. Sejukkan apam terlebih dahulu sebelum dikeluarkan dari acuan.

The kidz aka my loyal foodtasters simply love the taste, the corn aroma and the soft texture. This was my 4th time making this apam coz I knew I could "sell"...Even myself can`t really help by just looking at it coz I am one corn lover. As far as corn is concerned, I love eating it be it steamed as it is or be it included in any recipes as ingredient. Cucur jagung, bubur jagung, puding jagung, jagung bakar..are just another examples of corn treats.

Make sure you don`t miss this !!! Have a nice day...


Quote:
1.Muna : Wow..what an instant inspiration !!..Looking forward to see yours...
2.Idderes : Iye ke? Jarang org lelaki ni suka makan kueh2 mcm apam..
3.mamasya : Kakrinn dah beberapa kali buat apam ni..sebab teksturnya mmg gebu dan terasa jagungnya. Syok bila tergigit sikit-sikit dalam apam tuu..
4.Ana : Elok benor lah tuu...jangan dibazirkan lebihan krim jagung tuu. Kita buat apam boleh gak buat sarapan pagi ekk..
5.rawcanvas : bab apam balik tu mmg tak leh citer laaa. All time feveret for everybody incl me...Buat sendiri lagi baguskan, boleh add extra cream corn. Apam ni sebenarnya tak berapa rasa apam sebab teksturnya gebu dan lembut..close to steamed cake. Cubalah ye...
6.Sabrina : Iye lah Sab, ikut selera masing2. Kakrinn suka pelbagaikan masakan supaya tak jemu asyik makan yg sama setiap kali. Disukai atau sebaliknya itu selera masing2. Nephew Sab tu mesti suka giler ngan apam makcik tuu sampai sanggup ronda cari...Sab pulak prihatin..rajin layan
7.Roylazim : Gebusss mcm apam2 kukus yg lain gak...cuma yg ni ada jagung!!!
8.MoMMY Sue : Ok, petuanya..kalau guna cawan A..maka utk semua sukatan dalam sesuatu resipi tu Sue kena guna cawan yg sama. Jangan guna lain cawan utk lain bahan. Kakrinn mmg guna cawan sukatan khas yg dibeli di kedai bahan kek. Brown sugar tu sepatutnya yg serupa macam gula caster putih cuma kalernya aje brownish. Ia sudah sedia halus, so tak perlu blend. Ada juga yg jenis kasar mcm gula pasir tu tapi tak hancur ler nanti dan lambat kembang bila dipukul. Jangan guna gula merah yg guna utk buat kueh-mueh melayu tu sudahlah. Brownies pulak ada 2 jenis..sejenis mmg seperti kek. Sejenis lagi teksturnya agak kenyal dan mcm heavy aje. Ikut resipilah..tapi selalunya jenis yg kenyal tu..kita sebut fugdy..Harap dapat membantu Sue...
9.LeeLin : Sepanjang yg kakrinn buat guna bekas tu elok aje apam tu keluar. kakrinn cuma picit-picit sekeliling acuan tu di sebelah luarnya pas tu terbalikkan..keluarlah apam tu. Apam ni ada mentega sbb tu dia tak lekat. Kalau buat kueh-mueh melayu..Lin sapulah sikit minyak masak dlm acuan..InsyaAllah mudah keluar. Ada satu kali tu masa buat apam ni lah( Ni citer "spoils Dept".. ) kakrinn guna papercup biasa konon nak senang ler...tapi melekat dan tak elok bentuknya...tak naik membukit gitu.
10.Kelly Lee : Hai Kelly . The basic measurement is 150gm multipurpose flour + 2 leveled tespn baking powder + a pinch of salt. Sift 3 times ya...biar bercampur sebati. So, in this case, I think 3 teaspn shd be ok for 225gm flour...Let me know the result ok.
11.precious@poknie : Kalau takat nak rasa..amik jer..FOC
12.kamalina : Resipi yg mudah lah kena try...InsyaAllah jadi tuuu..
13.eena : Resipi puding jagung ada..sila rujuk kat link sebelah kiri fp kakrinn ni..
14.Bonda RaqynRafiqin : Alhamdulillah..akhirnya penantian Bonda berakhir jugak ye..Tak pe, selesaikan dulu hal packing mempacking tuu..nanti dah settle down, masuklah dapur balik. Nanti kakrinn e-mail kan..ari tu nak PM tapi tak leh masuk pulak..dekat Cak pun ada...
15.mommy_d&d : gobu mcm pipi erna lah tuuuu...
16.MaDiHa : Jangan kalut-kalut...bila ada kesempatan dan ada bahan..pelan-pelan buat ye..
17.umi-kal : Free nanti buat lah auntie oooiii....mudah aje ni. Auntie dah ok?/ Kan ari tu jatuh dari panjat gunung...speedy recovery yaa
18.cek-de-sam : Selalunya memang orang cari yg mudah dan cepat..apam jagung ni pun salah satunya. Cubalah ye..
19.jeff : Buat apam pun ada bermacam cara..ada yg kena perap berjam2..ada yg tak perlu..ada yg pakai yis, ada yg tak perlu..selalunya yg pakai yis atau tapai nasi tu kalau tak mahir mmg tak jadik. Tapi yg ini mudah..gerenti jadik punya...lawak rinn tgk bila jeff kata tak de rupa apam..abih rupa apa ye??
20.masriyah : Sama-sama..nanti try ler
21.fazizaid : Mungkin kakfazi boleh guna pitted prunes..blend dgn sedikit susu..jgn guna air, sukat lebih kurang 100gm mcm sukatan krim jagung tu. Kurma, kismis, dried balckcurrent pun mungkin boleh jugak..Selamat mencuba Perisa jagung ni pun not bad kakfazi..mcm aiskrim jagung !!
22.Cak : Buat apam ni sat sgt..tak payah masuk dalam waiting list. Tak ganggu diet poon..sbb bukannya fattening sgt. Lya and Laily pun boleh makan jugak sbb lembut. Waaa..lately ni Cak selalu dok ngadu bz..mesti bz betoi tuu. Tak pe..prioritize your work..yg penting didulukan...ok canggitu??
23.Ouled Kenitra :
Solat itu tiang agama,
Tanpa ia runtuhlah iman,
Islam itu mudah pada yg percaya,
Kalau tak nak buat mmg saja cari alasan..
24.kc : How relief to hear that. Buat ye..bagi Ayin n the gang makan...
25.nabialishad : Cepat aje buat apam ni, tak renyah pun. Kakrinn ada tinggal comment kat blog intan. Nanti check ye...
26.sofu : Heh heh heh..mai jer makan terus di umah !!!
27.Mohd Azhari Azizan : Sesuai juga tuuu..
28.zanaz : Tak de hebat mana laa zana ooiii....resipi biasa-biasa aje tuu..
29.Nur : Boleh juga guna jagung fresh yg diblend..resipi2 Nur pun apa kurangnya..
30.Hajar : Gebus macam pipi Hajar kot...
31.mamacollection : nice new collections!!
32.kuzi : Oleh kerana apam jagung ni jarang org buat apa kata kuzi cuba, mudah aje...
33.Ain : Tak jual la Ain..utk makan sendiri jer. Kalau letak sebelah goreng pisang panas..kalah laaaaa apam !!!! Goreng pisang tak leh lawan oooooo....
34.ida isk : Kalau suka apam..dan suka jagung...gerenti sedap saja !!!
35.maklang : Berapa panjaaaaanglah agaknya waiting list maklang nii...rajin sungguh copy resipi dan masak...tapi yg ni mudah jer utk maklang. Buat bekfes....
36.MamaFaMi : I bet you do mama


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2014.

ns4008229.ip-198-27-68.net