Want your
own Fotopage?








 


By: Naz Rinn Chan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 30-Jul-2007 03:13 Email | Share | Bookmark
DAGING MASAK HITAM MANIS & SUP PETOLA

Sup Petola
Daging Hitam Manis
As promised to Maklang Azie I tried a menu from her dapur but I hope she wouldn`t mind my slight changes to the recipe. Many delicious recipes appear there and everything is no doubt telling you phsycologically to give it a try and I chose to make this.

DAGING MASAK HITAM MANIS @ MAKLANG AZIE
Bahan-bahan:
500gm daging lembu, dipotong dan direbus bersama 1/2 cawan kicap

Bahan2 digoreng tanpa minyak dan dikisar kering:
2 sudu besar jintan manis
2 sudu besar jintan putih
1 sudu besar biji ketumbar
1/2 sudu besar lada hitam

Bahan kisar basah:
3 Bwg putih
4 Bwg merah
1 inci halia
7 tangkai cili kering, direndam dulu

Rempah-rempah:
1 kuntum bunga lawang
2 inci kulit kayu manis
3 kuntum buah pelaga
Sekeping asam gelugur
Garam dan gula secukup rasa
Minyak masak utk menumis

Cara-cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar basah. Masukkan rempah-rempah.
2. Masukkan daging yg telah direbus empuk. Kacau hingga mesra.
3. Masukkan bahan2 kisar kering dan asam gelugur. Tambah kicap jika perlu.
4. Masak sehingga kuah agak pekat. Siap dan boleh dihidang.

Even it took me quite sometime to cook this after I saw it the first time, I always told myself don`t worry..me is sure gonna like it coz it has all the spices that I like most. But I have added blackpepper and coriander to give extra aroma and taste. Believe me it`s not dissappointing at all...
And since this dish I made extra hot and spicy, it`s best eaten along with vege soup. Let`s deviate from the usual ingeredients like cabbage, cauliflower and carrot..I chose to cook sup petola.


SUP PETOLA
Bahan-bahan:
1 batang petola, dibuang kulit kerasnya dan dipotong ikut suka
1 packet fish balls
2 biji bawang merah, dimayang
1 biji bawang putih, dimayang
sedikit ikan bilis
sedikit serbuk lada putih
Air secukupnya
Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara:
1. Panaskan kuali dan tumiskan bawang merah dan bawang putih. Masukkan ikan bilis.
2. Masukkan serbuk lada putih dan tumis hingga naik bau. Masukkan fishball dan
tumis sehingga fishballs kembang dari saiz asal.
3. Masukkan petola dan kacau seketika sehingga petola agak layu.
4. Tuang air secukupnya. Perasa dgn sedikit garam dan gula.

Okey...serve with rice and lunch is ready !!!


Quote:
1.Hajar : Dipandang manis..Dimakan lazat!!
2.cek de sam : Sila sila...jgn tak cuba
3.umi-kal : Kat sana ada ke petola ??..
4.masriyah : Masak pun kena berpasang-pasang lauknya...
5.lynnhassan : Biasa dgr rendang dendeng dan rendang tok..masakan oghang perak ..Ish sebut pasal rendang ni teringat raya ler pulok..!!
6.Sabrina : Tak pe..tembam2 pun chomeiii..jgn sampai jadik mcm Manjalara dah ler..Petola rebus2 pun ok tuu
7.lina@alma : Kalau beli daging kena cari yg cepat dimasak..selalunya daging "batang pinang"..Adalah juga beberapa petua nak cepat empukkan daging...a) Setelah daging dihiris lumurkan dengan nenas yg dah dihancurkan dan perap sat baru masak cam biasa...b)Masa msk masukkan sekali btg & akar pokok daun pandan...c)Masa masak masukkan pucuk betik muda..atau yg mudah sekali kat kat supermarket ada jual "meat tenderizer"..selalunya diletak kat bhg rempah2 dlm botol2 kecil mcm McCormick..tuuu rempah herba nak buat sos spaghetti and pizza tuu..brand lain pun ada gak...
8.Cak : Cak tu mmg reti masak cuma masa aje yg tak mengizinkan bukannya malas pooonn..Buat sementara ni masih bz ngan commitment lain buat yg mana utama dulu..Makan ni masak cincai2 pun ok janji sodap...
9.fazizaid : Kalau tak de kena tanam petola ler di blkng rumah kakfazi...
10.Real Scifi :
11.Lee Lin : Good idea gak tuu...
12.Syuhada Wahi : Memang jarang org masak petola ni dan tak ramai yg suka. Tentang kuih tu..mintak maaaf le Su memang tak leh nak figure out apa dia..nanti laa kot dapat wahyu dlm mimpi
13.maklang : Kalau bubuh kerisik jadik rendang ler pulak tuu...Oooohh..baru ler terbongkar rahsia hari perkahwinan maklang ekkk..Biasalah pengantin mmg kena control ayu time makan adap-adap...nanti comot pulak muka dah mekap lelawa Kalau kat dapur sure terkam habiss tuuu !!!!
14.idderes : Time bukak poser apa pun sedap..dah seharian berlapar!!
15.RosLeenda : Waalaikummussalam KakLeen.. Masakan sup or air-air ni mmg ler kena pair dgn sambal belacan ngan ikan masin...hu hu hu..terangkat tuu KakLeen oiii....
16.Rfah : Syookk abih tuuu...
17.sofu : Ayoyo..istilah "menggiurkan" telah digunakan dlm masakan...
18.MaDiHa : Boleh saja masak dgn hati lembu...equally sedap !!
19.Harni Safarina : Adalaaa syikit-syikit tapi rasanya haq nasi kandaq tu kekadang terlebih manis..sampai hilang sedapnya. Ciannya..tak de petola ye..nak kena tanam sendiri ler nampaknya tuu
20.H&H Boutique :
21.mamasya : Seronok ler kalau satu keluarga suka petola..Jarang2 org suka makan ni..
22.zanjalan : Nanti kita buat lain ekkkk....
23.ida isk : Nanti kita tua-tua pun makan jenis2 ni jer laaa...masak air-air ye ida....dah tak lalu nak makan masakan yg renyah2...
24.Ana : Makan macam2 tak pe tapi kena rajin exercise dan makan yg seimbang..Jangan exersice mulut dan perut aje...
25.rawcanvas : Lain orang lain cara masak..terpulang pada masing2 ikut selera sendiri janji sedap kaaann Memang ler...kalau ada org lain masakkan dan kita tinggal makan lagi syioookkk...kena pulak sedap..hmmmmm heaven
26.iNaa : Orang tua-tua mmg suka masak petola air-air ni...O O..lagi sorang tak de petola ..kena tanam ler dek oiiii...
27.MamaFaMi :
28.Mohd Azhari Azizan : Iye tak iye jugak..cuti bnyk kenduri kawin..bnyk ler makan daging dan ayam
29.Roylazim : Ha ah lah kalau ada su`un lagi besh kan...
30.boxhousestudio : Hasil kerastangan adalaaahhh..
31.maklang : Janji sedap ye maklang....
32.Ouled Kenitra :
Setelah penat mendengar ceramah,
Ringankan tulang lakukan riadah,
Sambil bermain beramah-tamah,
Jadikan semua kenangan indah.

33.Feiz : Macamana agaknya situasi Salhi skrng ni, harap-harap beliau sentiasa dilindungi Allah walau di mana jua dia berada.
34.zura : Kalau ada lauk pedas, kena ada pulak sayur jenis sup or masak air-air...Nak terangkat lagi goreng ikan masin dan buat sambal belacan..amacam???..ok dak tuuu..


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net