Want your
own Fotopage?






 


By: Naz Rinn Chan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 28-Jul-2007 13:56 Email | Share | Bookmark
GRILLED TANDOORI CHICKEN

Grilled Tandoori Chicken
It has the taste..it has the aroma...but not the colour. That`s all I can say about this Grilled Tandoori Chicken @ food.yahoo.com. I am such big fan of this Indian Punjabi originated cuisine but I`m not sure why so far I never had that effort to try it out until I came accross this one.
Perhaps because this one is a kinda short-cut version and easier to prepare than other tandoori recipes I`ve bumped into before. Let`s take a look...


GRILLED TANDOORI CHICKEN

Bahan-bahan:
500gm ayam, dipotong dan dibuang kulitnya
3 sudu besar jus lemon
1 1/2 camca teh garam
1/4 camca teh serbuk kunyit
1/2 cawan plain yogurt
3 biji bawang putih, ditumbuk
1 inci halia, ditumbuk
1 1/4 camca teh serbuk ketumbar
3/4 camca teh serbuk jintan putih
1/2 camca teh serbuk cili/paprika
1 biji cili merah, ditumbuk
minyak masak utk percikan

Cara-cara:
1. Ayam dikelar-kelar atau dicucuk-cucuk supaya bahan perapan boleh meresap
dengan sempurna.
2. Dalam satu mangkuk besar campurkan jus lemon, garam dan serbuk kunyit.
Gaulkan ayam di dalam mangkuk itu dan perap selama 10min - 15min.
3. Di dalam mangkuk yg lain, campurkan pula yogurt, bawang putih, halia, cili dan
semua serbuk-serbuk rempah.
4. Gaulkan ayam yg telah diperap sebentar tadi dgn campuran yogurt ini pula.
Perap lagi selama 1/2 jam.
5. Bakar ayam di dalam oven pada suhu 200 darj cel. Sesekali percikkan minyak
masak utk mengelak dari kering. Gunakan serai utk memercik minyak mcm orang
bakar satay...

Maybe next time I should add red coloring and marinate a little longer to get the red color effect on the chicken. It`s best to enjoy tandoori chicken with Naan plus the various dippings that will be served along if you eat out.
I always thought that we actually need a huuuuge clay tempayan to cook tandoori. That`s why I never bothered to try it. Anyway, let me share with you this interesting story about Making Tandoori Chicken ..which I found after I have cooked my Tandoori (..and finished them up tooo ..) but still in the process of updating this entry. I should have came accrossed it earlier so that my chicken tandoori would have the right look and color, then appear as appetizing as this.. .Fine then, there`s always a 2nd..3rd..4th try!!.... Hu hu hu...tak sabar pulak nak cuba lagi..


Quote:
1.Nur : Hai Nur, u r right!!..That red color actually distinguishes tandoori from the rest...
2.Boxhousestudio : Saffron ???..Uuuuu..antara bahan masakan yg mahal. Tapi bukan ke dia bagi kaler kuning/oren ke??.. ..nanti kita carik dan cuba..sama-samalah kita cuba. Pas ni tak yah dah pi beli kat restoran...
3.mamasya : Kakrinn selalunya beli jer mkn di luar..ni first time buat tapi terguna resipi yg sedikit lain. Lain tang warnanya tuuu...
4.idderes : Resepi kek yogurt oren dah kakrinn bagi url nya kat fp idderes. Cubalah dulu...
5.rawcanvas : tq for the advice. Nanti kakrinn cuba dgn saffron...
6.Emy Mama Fahim : Iye ke kalau tgk gambar makanan aje pun boleh menggemukkan. Uuuuu..bahaya tuu..
7.mommy_d&d : Entahlah tapi kat article/resipi yg kakrinn jumpa tu, dia guna food coloring jer..but our two frenz up there advised guna saffron..Nanti kakrinn experiment lagik !!
8.globalshopping : Nice collection you have there...
9.ida isk : Yang rinn pulak dok aim nak buat pecal..tgk2 ida dah buat dulu..macam ada telepathy pulak ekk..
10.yah : Silalah mencuba di dapur sendiri..asyik makan yg dari dapur Pakistan jer..
11.rawcanvas : Aik...pantun pulak dia ye
Menatap ia aku tergamam,
Gayanya lentok sungguh bersahaja,
Ayam Tandoori akak tu kena demam,
Tu yang rupanya pucat sahaja............boleh gitu

12.lynnhassan : Tak pernah tau pun ada instant rempah tandoori...ha ah, dalam seminggu mesti ada masak ayam. Diselang seli juga dgn ikan, sotong, udang, ketam, daging dan lauk2 lain jugak...
13.Hajar : Nanti kakrinn buat yg lagi best dgn warna yg mengancam..tungguuuuuuu
14.cak : Mulanya tak plan pun nak buat tandoori cak ooiiii..tapi bila dah terjerembab dgn resipi tandoori matsalleh..teringin pulak nak buat. Bila dah buat tu baru teringat..kenapa lah kakrinn tak cari resipi tandoori yg asal dgn kaler merah..tak pe, nanti cuba lagi.
Cak..sebelum En Kamal tegur baik Cak buat sesuatu dgn oven tu.. ..Try le apa2 kek..
15.LeeLin : Tu lah pasal..masa ikut ikut resipi tu tak teringat pulak Tandoori asal yg kaler merah. Mat Salleh tu dah alter Tandoori tu jadi Tandoori Kuning pucat...apa2 ajelah..tapi rasanya masih maintain.
16.Syuhada Wahi : Cuba nak teka tapi tak pasti kuih apa tu.. Bukan kuih koci ke??..Kalau betul just browse jer kat internet..macam2 sumber ada paparkan resipinya..Kalau salah maaf ye. Cuba jelaskan dgn lebih terperinci..
17.sofu : Resipi ayam ni banyak boleh dipelbagaikan..Kalau ikan..kakrinn masak macam2..anak2 tak berapa makan. Suka digoreng atau buat sweet sour aje...Heh heh..ayam tandoori versi mat salleh, tu yg kalernya keemasan. Kalau indian punjabi punyer baru lah merah !!..Anyway, rasanya lebihkurang sama aje..
18.Roylazim : Heh heh..macam gula-gula Nano-Nano pulak..ada masam..manis..masin..tapi ni ada pedas!! Jangan lah geram-geram..nanti bertambah chomei kakroy kita ni nnt!!!
19.Mohd Azhari Azizan : ..Kakrinn pun sejak macam2 citer timbul pasal restoran nasik kandar dulu, meeeemang dah lama tak jejak restoran nasi kandar..Dulu kalau nak makan tandoori kena pi restoran nasi kandar ler. Skrng dah boleh masak sendiri..lagi bagus kan
20.maklang azie : Tak pe maklang...susun bnyk2 resipi dlm waiting list. At least nanti kita tak kehabisan idea nak masak apa..biarpun terpaksa bertangguh2...janji buat..lepas ni rinn nak try resipi maklang pulak..tunggguuuuuuuu
21.za : Waaa..rugi ooo kalau tak pernah rasa tandoori. Try ler..lemon tu antara yg wajib ade. Tapi kalau dah tak ade sangat limau nipis/limau kasturi pun boleh ler...Kalau nak tau rasa tandoori yg sebenar kenalah cuba mkn dulu di mana2 restoran..sedap di makan dgn roti Naan yg selalu diorang masak dlm tempayan tanah liat yg besaaaaar tu.
22.nabialishad : Bukannyer kakrinn tak aware yg tandoori should be red in color. Saja nak try yg versi omputih ni sebab ringkas dan tak perlu perap terlau lama. Kalau versi Indian punyer kena perap sampai 4jam.. Alamatnya kena start masuk dapur dari subuh!!!! Roti Naan tu sudah semestinya.
23.Sabrina : Ya betul tuu..Ayam tandoori mmg kena pair dgn roti Naan..kalau dak mmg tak cukup syarat memakannya. Ehh Sab...dak lah susah mana. Kakrinn rasa chicken chop pun Sab pandai buat..inikan pula yg ni..lagi mudah. InsyaAllah, nnt kakrinn buat yg kaler merah pulak....
24.jeff : Rasanya memang sama mcm yg kat restoran tu..cuma kalernyer aje tak merah. Agaknya mat salleh tu saja nak ubah bagi tak de kaler..so taklah mcm Indian Punjabi punya tandoori..meraaaahhhh menyala !!!
25.gee : Fuuuyoooo..tak sangka begitu kuat penangan tandoori..org yg dah kenyang pun teringin nak makan lagi !!!
26.fadzliali : Tak dinafikan..tandoori mmg sedap !!!
27.mrs apple : Setuju, tapi kekadang kaler pun mainkan peranan juga utk mengumpan selera
28.Glownana : Ayoyoo..mentah2 jangan makan oooo walaupun nampak sedap..bakar dulu ye dek oiii
29.ida : Hai ida, I`m just an ordinary housewife who loves to cook but if this fp if of a beneficial to u and others I`m more than grateful !!! Thnx ..I`ve visited ur kitchen as well..and..WOW!!!!..that`s all I can say about it. Though u r just a weekend chef..you still do perform unbelievably nice and appetising dishes..nice pics tooo!!
30.zanaz : Tu laaa...next time kita boh kaler ekkk...
31.Misliha : Tak pandai masak tandoori takpe..tapi pandai buat kek yg cantik2 dan tentunya sedap. Masak tandoori tak perlu seni mcm buat dan hias kek..setiap orang ada kelebihan dan kekurangan tapi rinn masih terbayang2 seninya hiasan kek kak miss..**Boleh buat dalam mimpi poonnn jadiklah !! **
32.doubleukayes : Iye..boleh kalahkan dari segi keyakinan terhadap kehalalan dan kebersihan..Home make jer lagi bagus kaaannn... Wife dah sihat???


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2014.

ns4008229.ip-198-27-68.net