Want your
own Fotopage?







 


By: Naz Rinn Chan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 23-Jul-2007 09:39 Email | Share | Bookmark
AYAM MASAK KURMA

Ayam Masak Kurma
Kerang Masak Lemak Serai Pedas
Ayam Masak Kurma is not really a favourite in the house but once in a while serving it...plate polishing gaaak... . Here`s how I cooked it.


AYAM MASAK KURMA
Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam, dipotong ikut suka

Dikisar:
3 biji bwg merah
3 biji bwg putih
1 biji cili hijau

1 inci halia
1 inci kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 kuntum bunga lawang
1 pkt kecil serbuk rempah kurma adabi, dibancuh dgn air
1 btg serai, dititik
Sekeping asam jawa
2 biji buah keras, ditumbuk
1 biji kentang, dibelah 4
1 biji bawang besar, dibelah 4
1 biji buah tomato, dibelah 4
1 biji cili hijau, dibelah
1 mangkuk santan
Minyak utk menumis
Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara:
1. Panaskan minyak. Tumis bahan kisar, rempah ratus, halia dan serai hingga naik bau.
2. Masukkan rempah kurma dan buah keras. Tambah sedikit air dan kacau.
3. Masukkan ayam dan kacau hingga ayam disaluti rempah dan bertukar warna
agak keputihan. Tuangkan santan dan kacau sesekali hingga mendidih. Masukkan
kentang dan masak sehingga kentang lembut.
4. Masukkan asam keping dan perasakan dengan garam dan gula.
5. Masukkan bawang besar dan cili hijau yg telah dibelah. Kacau sebentar dan bolehlah
dihidang dgn nasi.

Since Ayam Masak Kurma is not at all hot..I cooked another dish which is reaaaaaal hot with lots of ciliapi. More or less like masak lemak cili api but I put lots of lemon grass. You know why...because, early in the morning I did some gardening on the backyard and cut clear almost all the bushy bushy old lemon grass tree but re-planted them. I went back with a handfull of lemon grass, then I cooked this Kerang Masak Lemak Serai Pedas.

KERANG MASAK LEMAK SERAI PEDAS

Bahan-bahan:
1 kg kerang, direbus dan dikeluarkan isinya
7 batang serai dan 1 in lengkuas, dikisar
1 biji bwg besar, 3 biji bwg putih, dikisar
1 inci halis diketuk
Cilipadi dikisar, ikut suka kepedasannya
Sedikit serbuk kunyit
1/2 mangkuk santan pekat
1 keping asam gelugur
Garam dan gula secukup rasa
Daun kunyit, dipotong kasar

Cara-cara:
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan kisar dan halia.
2. Bila dah naik minyak dan agak masak, masukkan kerang dan serbuk kunyit. Kacau sekadar
mesra kerang dan bahan2 tumis tadi.
3. Tuang santan dan masukkan asam gelugur.
4. Perasakan dengan garam dan gula. Masak sehingga kuah agak pekat.
5. Masukkan daun kunyit. Kacau sebentar dan angkat.


Quote:
1.Sabrina : Dulu2 pun kakrinn tak terrer buat kurma ni. Pd yg tak biasa masak mmg susah nak dptkan rasanya walaupun rempah kurma tu dah sedia ada. Kena praktis ler selalu. Kerang tu mmg pedas !!!
2.MamaFaMi : Warna pembangkit selera...
3.ida isk : Rinn pun masak sekali-sekala jer..
4.cek de sam : Kurma tak pedas, utk bebudak ok laa..tu yg kena masak kerang pedas2..
5.lynnhassan : Selalunya masak mmg ikut selera anak2..kalau pedas ikut selera kita hmmmm....
6.fitto : Selalunya mmg rebus aje kerang tu mkn dgn sambal kicap..lebih sedap. Kali ni saja buat masak lain..nak ubah selera, janji pedas !!!!
7.jeff : Rinn dan anak kedua pun mcm tu..suka carik kentang dalam masakan...
8.Ana : Masak orang kita..rencah-rencah semua lebihkurang sama..cuma ubah sikit-sikit jadiklah resipi baru...
9.rose : Taklah pandai mana pun..setakat boleh masak ditambah dgn sedikit minat, InsyaAllah experiment di dapur tak mengecewakan..You can do toooo...
10.Penyulawa : Sememangnya kurma ni antara kegemaran budak2 sbb tak pedas..Cuma kita2 ni jer yg tak berapa minat..Betul tu, rinn pun suka pilih kentang, tomato, cili hijau dulu sebelum ayamnya. Kerang ni sedap direbus n cicah jer..Kalau nak dimasak mmg kena pedas...baru menyengat!!!
11.Cak : Ada saja petua mak Cak ekk..Mak kakrinn pun ada gak petuanya. Selepas parut kelapa, lebihan yg kecik2 tu ditumbuk dan dimasukkan dalam kuah masa memasak sbb nak pekatkan kuah. Selamt mkn nasi tomato n kurma di hujung minggu!!..Tak melebar mana laaaa Kak Na oiiiiii....
12.LeeLin : Kopek satu2 senang nak makan... Kalau dak satu meja makan penuh dgn air rebus kerang dikerjakan bebudak niii...
13.unnamed : Masakan jarang buat..sesekali mmg ok. Trifle tu mudah dan boleh dipelbagai ikut bahan yg ada, selera dan kreativiti masing2..Anda pun boleh buat jugaa...
14.nabialishad : Ooooo...nak buat pakatan ngan Cak ekk??? ..Tak pe nnt kakrinn pi ngendap dapur korang !!!
15.leezsa : Tak yah ler tunggu hubby request..masak aje, buat surprise..tentu dia suka !!!
16.idderes : Kurma mmg best..tapi kerang kena pedas!!!
17.ct : Kalau ct masak lagi best...
18.mummyjam : Oooo...nnt boleh try guna yogurt, tq for the tips. Heh..heh..kalau ada pajeri nenas, kat sini kena ada ikan gelama masin pulak!!!!
19.Suhada Wahi : Hmm..Alhamdulillah kalau kena dgn selera. Biasalah kakrinn ni...selagi boleh dipermudah nak aje resipi yg simple..asalkan sedap !!! Thnx for trying...
20.mrsjemain@raihan : Tak pe..kakrinn sudah sedia maklum dgn org2 berkerjaya yg sentiasa sibuk..Dapat mai jenguk sekali-sekala pun kakrinn dah berbesar hati and so sweet of you yg begitu rajin buat compilation..jgn compile aje ye...dapur pun kena berasap juga sekali-sekala !!!
21.RosLeenda : Apa daaa KakLeen ni..masuk dapur mmg ler terasa lapar...tp kesian ekk, cuma dpt jamu mata...
22.Bonda/RaqynRafiqin : Maap le dek oiiii..tak de niat pun nak siksa batinmu...Seumur hidup kakrinn tak pernah masak siput sedut . Kalau umah MIL..mmg kerap ada.....
23.MaDiHa : Serupa la dgn kakrinn, kalau masak suka bubuh kentang, bwg besar, cili hijau & buah tomato bnyk2..Penambah selera Kerang tu mmg kena pedas, baru ngancam !!!
24.Mamasya : Bila nak masak pulak ???
25.Kak Kham : Pagi tu kan rinn pin tebas pokok serai dah semak dan tua..Potong daun2 yg dah merimbun. Pastu cantaslah serai..cantas punya cantas dapat bnyk, tu yg bubuh bnyk dlm masakan kerang tu..wangiii jer..
26.Hajar : Kerang yg sungguh pedas hingga berapi !!!
27.glownana : Ehh..dari muda2 ni lah elok belajar masak..by the time nana kawen, dah terrer daaahh..tambah cayang lah ci abg nnt !!!
28.MoMMY Sue : Tak pakai mesin pun tak pe sebab brownies bukan perlukan adunan yg dipukul kembang dan naik bila dimasak. Setakat kacau bagi kembang sikit2 dah ok. Gula dikisar pun boleh saja.
29.RoyLazim : Alaa..biasa2 aje KakRoy oiii....time nak cepat, .. campak2 jugak !!!
30.maklang : Anak2 maklang pun tak suka kurma ekk...Cuba hidang kerang pedas tu ..Sure terangkat sebab yg rinn buat ni meeeeemang extra pedas ciliapi !!!
31.Mummy Indah : Seindah namanya..Tak semestinya kena makan nasi. Nak makan roti dan kentang pun dah cukup bagus. Sebenarnya roti dan kentang pun termasuk dalam group makanan yg sama..karbohidrat utk tumbesaran. Boleh pelbagaikan hidangan dgn bahan lain mcm ubi keledek, mee, beehoon, pasta..semua tu adik beradik nasi jugak. Lepas tu kena seimbangkan dgn sayur dan buah. Carrot, bayam, labu kuning dan betik adalah antara yg terbaik. Ada a few FP yg sediakan makanan baby contohnya http://nienafaiz.fotopages.com. Pn Erna ni rajin masak utk baby2nya tapi skrng dah besar2..Kalau rajin cari FP mommy2 ni sure ada bnyk yg sertakan resipi baby..Cuba ye
32.mummy jam : Betoi jugak noooo....
33.doubleukayes : Isshh...tunggulah wife abih pantang dan sihat sepenuhnya baru boleh memasak. Sure dia akan sibuk dengan baby Wan Ainin Sofia...
34.Mohd Azhari Azizan : Kakrinn pun biasa susah masa kecik2 dulu..makan ayam kampung biasa lah!!
35.umi-kal : Pedas tau auntie !!
36.Syuhada Wahi : Masak kerang mmg bole dipelbagai..Sedap ye apam tuu
37.hadiena : Biasalah kan kalau tgk makanan mmg teringin...
38.Jie Jie : Gang makan pedas gak niiiii....
39.mama dina : Menarik juga koleksi tudung ArenaBoutique ni. Selamat Majujaya..
40.rawcanvas : Hebat tu kalau every week kena masak kurma..Tapi baguskan dapat masakkan utk anak sendiri. Rempah tu terpulanglah pada individu. Mungkin next time kakrinn boleh cuba Baba`s..



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net