Want your
own Fotopage?






 


By: Naz Rinn Chan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 18-Jul-2007 04:09 Email | Share | Bookmark
AYAM MADU, NASI TOMATO, ACAR RAMPAI & DALCA DAGING

Nasi Tomato
Ayam Madu
Acar Rampai
Not necessarily need to attend a wedding reception to eat all these. You can actually cook them at home. Again this is an easy peasy one...

AYAM MADU
Bahan-bahan :
1/2 ekor ayam

Ditumbuk lumat:
1 sudu teh serbuk ketumbar
3 sudu makan madu
2 sudu makan kicap masin (Kalau guna kicap manis, sila tambah sedikit garam)
2 biji bawang putih
Perahan sebiji lemon atau limau kasturi

Cara-cara:
1. Lumurkan ayam bersama-sama bahan2 yg ditumbuk dan perap selama sejam atau lebih.
2. Microwave @ HIGH selama 3 minit. Kalau tak microwave pun tak pe, kukus selama 10 minit.
Kalau malas lagi, bakar aje terus. Bakar selama 30min - 40min pada suhu 200 darj cel
sehingga garing.
3. Sesekali siramkan lagi dengan lebihan bahan perap sekirannya ayam kelihatan kering.


I normally see people cook Nasi Tomato using evaporated milk(susu cair) and puree tomato.
But when these two ingredient are not available in our kitchen, just omit them and use this
simple recipe.

NASI TOMATO
Bahan-bahan:
2 pot beras (Rinn punya pot penyukat adalah tin susu pekat), dibasuh dan ditoskan.
2 biji bawang merah, dimayang
2 biji bawang putih, dimayang
1/2 cawan minyak sapi (Kalau tak ada, guna mentega aje)
2 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
2 inci kayu manis
Air secukupnya
3/4 cwn sos tomato
Garam secukup masin

Cara-cara:
1. Cairkan minyak sapi dalam periuk nasi di atas api. Tumis bwg merah dan putih. Masukkan
segala rempah dan tumis hingga naik bau wangi.
2. Masukkan beras dan gaul hingga rata. Tuangkan air secukupnya utk menanak nasi.
Masukkan juga sedikit garam.
3. Biarkan mendidih. Kecilkan api dan bila nasi hampir masak masukkan sos tomato
dan kacau rata. Tutup periuk dan biarkan nasi masak dengan api yg kecil.
4. Selepas 10 minit, buka tutup dan gemburkan nasi. Tutup semula dan biarkan tanak
sepenuhnya.
* Jika guna rice cooker, tumiskan bahan2 di dalam periuk di atas api. Selepas dituang
air masak di dalam cooker seperti biasa.


We already have Ayam Madu and Nasi Tomato. So, let`s just prepare this Acar Rampai to complete
the serving.

ACAR RAMPAI
Bahan-bahan:
1 biji timun, dipotong memanjang
1 batang lobak merah. dipotong memanjang
1 biji cili merah, dipotong memanjang
1 biji cili hijau, dipotong memanjang
2 labu bawang besar, dibelah 4
4 ulas bawang putih, dibelah dua
1 inci halia, dimayang memanjang
2 camca serbuk kunyit
3 sudu cuka makan
Garam dan gula secukup rasa
1 sudu besar bijan

Cara-cara:
1. Panaskan sedikit minyak di kuali dan tumiskan semua bawang dan halia.
Masukkan cili merah dan cili hijau.
2. Masukkan lobak merah dan timun. Kacau sekadar rata. Masukkan cuka, serbuk kunyit,
garam dan gula. Jangan kacau dan masak terlalu lama sehingga timun dan lobak terlalu layu.
3. Taburkan bijan, kacau seketika dan terus angkat.

Feel like "keriiiiiing" jer lelauk tu. Still have some beef in the freezer. So, decided to make dalca daging but without brinjal..kureng ler sikit dalca tanpa terung. Here we go.....

DALCA DAGING
Bahan-bahan :
200gm Daging lembu, dipotong nipis dan direbus empuk
100gm kacang dal, direbus hancur
3 biji bwg merah
2 biji bwg putih
1 biji bwg besar
2 inci kayu manis
Sekuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
2 sudu besar serbuk rempah kari, dibancuh dgn sedikit air
1 batang lobak merah, dipotong panjang
Kacang buncis atau kacang panjang, dipatah2
Terung..(Tak de laaaaa...)
Sebiji ubi kentang, di belah 6
sebiji buah tomato, dibelah 4
1 mangkuk santan

Cara-cara:
1. Tumiskan bwg merah dan bwg putih sehingga agak layu. Masukkan segala rempah ratus sehingga
naik bau. Masukkan rempah kari dan kacau.
2. Masukkan daging dan kacang dal yg telah direbus empuk. Terus tambah air dan biar mendidih.
3. Masukkan ubi kentang dan masak hingga kentang empuk.
4. Masukkan lobak, kacang buncis dan bawang besar. Kalau ada terung bubuh sekali.
5. Tuang santan dan masukkan garam secukup rasa. Terus kacau dan masukkan buah tomato
sebelum diangkat.

Fuuhhh...sweating full of bucket. Need to rush coz kidz would be back home from school in no time and they were just arriving the moment I finished up all chores in the kitchen. Daaaaa for the time being... Need to prepare the table while they were changing clothes..


Quote:
1.Emy-mama Fahim : Heh heh..praktis dari skrng laa..by the time anak2 dah ramai, mama nya dah terrer masak macam2. Masak skrng pun ok..hidang kat suami..
2.nabialishad : Ni megheka la ni..ada bahan2 tak cukup tapi nak buat jugak tapi Alhamdulillah sedap dan anak2 gembira memakannya. Hmmm..belajar dari mcm2 sumber tapi bnyk yg rujuk resipi sana-sini dan semestinya belajar sambil tengok dari mak kakrinn sendiri
3.doubleukayes : Heh heh..mai dapur lagi...lapar laa. Nasihat free aje tuu..dari yg unprofessional. Sesungguhnya hanya Jauhari yg mengenal manikam..Hanya jurufoto mengenal kamera Tapi part yg kena kejo anjing tu yg nak tergelak..
4.Ana : Tak semudah yg difikir utk memulakan catering services. Kakrinn buat ni semua semata-mata kerana hobi dan adalaaaa sikit2 minat nak cuba itu dan ini. Kakrinn pakai Nikon D40 dan Canon S3-1S.
5.Maisya : Ayam madu simple aje tuu..Perap2 bakar !!!..Ooooo...dah try apam gula merah tu ke?? Alhamdulillah dah menjadi dan disukai...Kekadang rasanya yg mudah2 tu lebih sedap kannnn...
6.Mama@mamacollection :
7.jeff : Ooohhh..baru tau yg jeff kurang gemar mkn ayam..kuranglah sorang pemakan KFC...Silalah cilok, no hal....
8.cek de sam : Tu lah..mula2 cuma nak buat ayam madu makan dgn nasi putih tapi last2 melalut-lalut sampai buat dalca..tu yg jadik complete set mcm makan kenduri kawin..cuma tak ada bunga telur aje
9.Lie.syahmi12 : Ha betul tu..makan sorang-sorang mana sedap..tak laju. Kena carik gang ramai2 menghadap..baru berselera...
10.Madzli and Balkhis : Hmmm..tu yang kena bakar sampai berkilat baru nampak memanggil-manggil...
11.Boxhousestudio : Silalah buat bagi menjamu selera si suami dan anak2 Tun.
12.Ain : Kalau dok hostel memang ler boleh hafal menu...dah tau setiap satu hari punyer makanan sama aje. Tu yg kena masak selalu..baru tangan tu mahir dan yg penting lidah pun kena pandai merasa. Kakrinn pakai samada Nikon D40 atau Canon S3-1S..Ikut suka.
13.rose batrisya : Alaaa..biasalah mata kita dah dimainkan dek gambar tapi apa yg kakrinn paparkan disini InsyaAllah bukan kes bohong sebab kakrinn tak gamak nak bagi resipi tipu. Cuma mungkin apa yg sedap pada kakrinn mungkin tidak pada org lain. Selera masing-masing kan berbeza.. Hu hu...ada volunteer food tester laa..welcome! Welcome!
14.lina@alma : Hmm..ayam madu tu mudah saja. Anytime u can try...
15.LeeLin : Kakrinn duduk di utara tanahair. Dekat dgn rumah Eric Chia kaya-raya yg baru terlepas dari segala tuduhan pecah amanah juta-juta tuuu. Tapi umah kakrinn tak de la mcm mahligai dia. Mai ler kalau nak berjiran...
16.nieta : Tu lah part yg paling best bagi org bekerja ni, teringin nak makan apa2 time lunch boleh pi carik..tinggal bayar jer laaa..
17.Sabrina : Zaman bunga-bunga dah perlu ditamatkan ke? Heh heh heh...Mau ler bunga ngan oven sekali barulah ummmmphhh bday tuuu...Tak yah tunggu bday kooooott....Lebih cepat dapat oven, lebih cepat boleh bakar ayam madu !!!
18.kc : Tengah lapar kot....tu yang everything looks appetising
19.Roylazim : Alahaaaaii...mendayu-dayu la kakroy nie. Isshh...kalau ler boleh..dah lama orang dok lawan cekup makanan kat monitor screen..Akan ada kah zaman itu????
20.hadiena : Tgh lapar kalau tgk makanan mmg ler mengecurkan air liur... . Sila lah rujuk sekiranya boleh dimanafaatkan...
21.leezsa : Berbau ayam madu ler dapur lezzsa lepas ni...
22.sofu : Aikk..naper nak kecilkan badan lagi. Kan dah sedia kecil molek tuuu..nanti kecik sgt , melayang pulak ditiup angin. Ikan bawal pun kalau digoreng garing2 mmg sedap..tambahpulak kalau di sweet sourkan...ngam ler dgn nasi tomato...yum yum yum
23.Cak : Dah abih bayar pose ke??..Oh..ye ke, pernah dgr org rendam dgn air kapur tu tapi tak pasti ler pulak kenapa..nak bagi rangup rupanya. Ok..kena take note nii..tq for the tips. Hujung2 minggu ni buat ler..jamu lya & En Kamal. Laily???...Boleh ke mkn nasi tomato lagi?? he heh he...
24.maklang : Oh maklang yg rajin lagi laju menghayun senduk...makan nasi tomato ler weekend ni ye..Buat jgn tak buat !!! Ayamadu tu pu simple jer...Boleh ditokoktambah kalau nak tambah rasa...
25.wawa : Alamak..kalau dapat tiket kapalterbang free..la ni kakrinn pi jenguk wawa kat sana sambil bawak nasi tomato ngan ayamadu tu..heh heh heh
26.myperiukbelanga : Daripada tengok gambo yg pelik2 baik tengok gambo makanan yg sedap2, iye dak?? ..Alaaaaa, peanut jer..u pun boleh buat sendiri. Don`t burn ur kitchen dah laaaa...
27.Phalinn : Restoran maya jer ni. Tak leh place order puuuunnnn....
28.Hajar : Lawak la Hajar ni.Dah sedia maklum ni kan FP main masak-masak..mestilah kena tgk makanan. Bila tgk makanan mestilah teringin nak makan..Bila teringin nak makan kenalah pi masak..Kalau malas nak masak kenalah pi beliiiiiiiiiiiiii......
29.jeff mezzaforte : Masuk dapur mestilah lapar sbb ada makanan...
30.rawcanvas : Cool ekk..??..Tapi kalau makan kena makan while hot or warm, unless if it is a dessert !!!
31.fazizaid : Memang kakfazi, resipi2 biasa ni kalau kita tak nampak kat mana2 kekadang sampai kita terlupa..Bila dah tengok baru teringat nak masak..
32.dOd : Dah masuk ke dapur memang ler lapar sbb nampak makanan..buat apa tunggu depan pintu jer, meh ler masuk...
33. gee : Sila lah mencubanya..simple jer
34.umi-kal : Mula2 tu tak plan nak buat kari dalca tu punn..tapi tgk lelauk tu keriiiing jer tak berkuah tu yg terbuat sekali tuuu...
35.ida isk : Hisshh..awat pulak surrender. Bukannya susah pun masak semua2 tu ..Oh ye, mungkin maksud ida yg ida lebih suka baking dari cooking ekkk...
36.H&H Boutique : Great shopping items u have there..
37.d/u/s/y/u/m : Mai dapur kakrinn pun cuma boleh jamu mata jer laaa...Kalau boleh sua ikut screen tu boleh jugak pelawa makan
38.doubleukayes : Bagus..bagus, ada wife boleh tolong masakkan lagi elok!!
39.za : Tak bubuh susu & puree tomato tu sbb tak de stok tapi kakrinn rasa ok aje, lebih bagus sebab kurang lemak dan tak melekit-lekit. Sos tomato tu pun orait jer walau bubuh lewat.
40.ScHoePenToeTer : Irama Melayu asli tu ok lagi..Jangan kena hard rock heavy metal dah lah..
41.kakmOn : Oh..maka nya kakmOn kenalah pergi ke Restoran Insaf...Kalau tak..kenalah masak sendiri
42.kak kham : Hidangan yg tak cukup bahan tuu.. Rinn tak edit apa pun gambar2 kat FP rinn. Sekadar bubuh frame sikit dan bubuh signature sikit aje kat bawah tuu. Rinn tengok kat entry nasi minyak hujung minggu tu elok aje pun editting nya. Rinn pun tak reti nak buat canggitu...heh heh heh..Personally, rinn lebih suka gambar yg raw tanpa editing yg bnyk...nampak semak rasanya kalau dibubuh macam2.
43.MaDiHa : MaDiHa boleh mencubanya sendiri di dapur..Mudah aje tuu..
44.RosLeenda : Sekali sekala Kak Leen oiiii...utk rinn makan anak-beranak aje...Kalau org dewasa, 5 org lepas lagik dgn hidangan bnyk tu tapi kalau nak tambah2 kena lah masak lebih...
45.rai : Jangan di tahan2 dek oiii...nanti kempunan. Lekaih pi cari kat mana2 dulu...
46.chendana : Naik densha biasa aje ni..tak laju mana poooonnn..Rinn guna kamera Nikon D40 jer..


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2014.

ns4008229.ip-198-27-68.net