Want your
own Fotopage?








 


By: Naz Rinn Chan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 16-Jul-2007 11:53 Email | Share | Bookmark
POTATOE PIE

 
 
Let`s make pie which does not require you to knead a dough. Use potatoe to replace the crust and it`ll add extra good taste in it. I saw this recipe in an old magazine, prepared by our Foreign Minister`s wife, and is believed to be one of their favourite dishes in the house. It`s healthy, nutritous and quite suitable for those who observe their diet but mind you..it`s also good for those who do not !!! I have made a slight adjustment in the ingredients but I guess that does not change the whole treat much.

PIE UBI KENTANG

Bahan-bahan utk kulit pie :
5 biji kentang, direbus dan dibuang kulit
3 sudu besar mentega
1 camca teh lada hitam tumbuk
Sedikit garam
3 sudu bread crumbs
*kuning telur utk disatu di atas pie

Lecek ubi kentang yg telah direbus. Kemudian masukkan mentega, lada hitam, garam serta bread crumbs. Gaul semua bahan hingga adunan sebati.

Bahan-bahan utk inti pie:
1/2 biji bawang besar
2 biji bawang bawang putih
1 sudu besar mentega, utk menumis
300gm daging cincang
1 sudu besar sos black pepper
1 biji ubi kentang, didadu (Kalau nak cepat empuk rebus sekali dgn ubi kulit pie tapi 3/4 empuk)
1 biji buah tomato, didadu
1/2 biji carrot, didadu
1 sudu tepung jagung, dibancuh dgn sedikit air
1/2 kiub ayam
1 camca teh sos lea perrin & wocestershire
1 sudu besar sos tiram

Cara-cara:
1. Panaskan mentega di kuali dan tumiskan bawang besar dan bawang putih hingga layu.
2. Masukkan daging cincang. Kacau rata.
3. Masukkan ubi kentang, kiub ayam, sos-sos dan garam. Kacau perlahan-lahan
hingga sebati dan masak.
4. Seterusnya masukkan bancuhan tepung jagung, tujuan utk memekatkan inti. Tunggu sehingga
kentang benar2 empuk baru angkat.

Assemble pie:
1. Sapukan mentega pada mangkuk kaca atau casserole pilihan anda. Lekapkan kulit pie di
dasar dan sekeliling sebelah dalam mangkuk.
2. Letakkan inti di atasnya.
3. Tutupkan inti sepenuhnya dengan adunan kulit pie.
4. Akhir sekali sapukan kuning telur di bahagian atas pie dan tabur sedikit daun parsley (optional).
5. Bakar pie pada suhu 200 darj cel selama 15min hingga 20min atau sehingga kulit pie bertukar
kuning keemasan.

Some may say it is quite similar to Shephard Pie. It is..in fact I have made comparison between the two and finally came up with this one. In the original both don`t use breadcrumb but I just thought by including it in will give the potatoe pie crust a better texture, and it does. I also use black pepper sauce in the filling instead of the grounded one. After all, it`s you who decide what to put in and what need not. Be creative and make it your own...Enjoy your pie !!!!


Quote:
1.afairus : Alhamdulillah, kalau puding roti tu sedap & kena pada selera afairus..
2.Sabrina : Bekas kaca tu ke??.. Kalau tak silap orang panggil benda tu "RAMEKIN". Dibeli di Parkson Ria..rasanya kat mana2 Parkson Ria pun ada. Harganya RM1.50 aje..murahkan. Kakrinn pun suka dgn design dia..simple tapi menarik, murah lagik. Mula2 nak masuk dalam casserole lutsinar panjang tu aje tapi tak menarik pula utk dishoot...Ha ah, kakrinn pin suka savoury pie. Inti buah pun ok jugak laaa...
3.Ana : Tq, biasa aje gambar2 tu. Mungkin kakrinn bnyk terpengaruh bila tengok food photos kat buku-buku masakan & internet. Kakrinn pun sambil experiment masakan..experiment sekali amik gambo Barulah orang yg nengok pun berselera dan teringin nak cuba. Kakrinn beli mangkuk kaca tu kat Parkson Ria..saiznya elok2 terletak atas tapak tangan..
4.Bonda/RaqynRafiqin : Aiikk...ramai peminat rupanya bekas pie tu ekk. Mcm yg kakrinn habak kat geng2 di atas..kakrinn beli di Parkson Ria. Cubalah cari..rasanya semua cawangan should have the same stock..Alahaai Bonda nii..nak merap kakrinn ekk...meh lah jamu selera di alam maya..
5.Lee Lin : Memang sodap dan mengonyangkan..(Orang nogori pon org Mesia gaakk... )
6.umi-kal : Kombinasi potatoe dan inti daging yg sungguh sedap..nnt auntie try laa ekk..
7.cak : Maap le kak na ooiii...dah tau pose awat yg mai jenguk dapur orang ..Bila-bila cuba laa, lya & laily pun boleh mamam sama..sesuaaaaaai. En Kamal..????..Cak kena buat sessi food tasting laa....baru tau dia suka ke dak
8.yatie : Seboleh-bolehnya mmg kakrinn nak paparkan resipi yg mudah dan sedap. Orang zaman cyber ni kan semua nya nak cepat dan pantas..nnt try ler.
9.fadzliali : Kalau mai dapur kakrinn boleh jamu mata aje..kenalah pi cari kedai makan kalau lapar dek oiii..
10.Roylazim : Adventurous kat dapur sendiri tak pe akak oiii...kalau kat dapur orang tak berani. Bak kata Chef Wan, "kita yg masak dia..sukahati kita lah nak buat macamana.."..right or not ???
11.Mohd Azhari Azizan : Fuiiiyyooo...dahsyat tuu, siap khatam lagik. Heh heh..Alhamdulillah, kalau boleh dimanafaatkan bersama. Kakrinn bab kari kepala ikan ni kureng sikit..tapi InsyaAllah, kalau ada rezeki akan muncullah kari kepala ikan...
12.zana@ros : Dah abih lah zana, nampaknya kena buat sendiri ler. Print aje..mmg utk di share pun tapi jgn tak buat pulak ye..
13.lina@alma : TQ TQ..Itu cuma tengok di gambar. Kena cubalah kalau nak tau kesedapannya..
14.maklang : Alahaaaai maklang ooiiii...normal pace aje ni, tak laju mana pun. Tak yah dok susahkan diri nak hambat rinn..tapi rasanya maklang lagi turbo tuuu....
15.wawa : Laaa...sori la wawa sbb dah buat wawa konpius. Kakrinn dah ammend resipi kat atas. Bawang putih dua ketul aje.Breadcrumb tu gaul terus sekali dgn kentang lecek tu.Tq sbb tolong check..
16.gee : Ha ah, memang kena makan dlm mangkuk tu pakai sudu. Kalau bakar dalam casserole kaca lutsinar yg panjang tu pun ok..nak makan senduklah letak dlm piring kecil. Kalau nak senang lagi bakar dalam mangkuk alumunium foil kecil yg selalu org buat pie or tart tu..abih mkn terus buang bekas
17.MamaFami : Mama...jom la main masak-masak semula seperti dahulu...
18.mommy_d&d : Haiyya...Balik 'ganu nanti dapur berabuk dek oiiii...lamanyer coti Tak de recipe dari Australia kaa???
19.boxhousestudio : Belum start pose rejab puuunnn...boleh saje kalau nak buat juadah bukak pose. Ha ha...to tell u the truth jejak kaki ke IKEA pun tak pernah..beli di Parkson Ria jer...
20.David :
21.sofu : Yg ni mudah..gerenti takkan tak jadik punyer..nanti buat ler jamu family. ..
22.ecah : Tak pe..nanti lepaih bokak posa..boleh buat..Esok esok pun boleh lagi...Selamat Berbuka posa
23.Jie jie : Meh makan sekali...
24.Boxhousestudio : Petuanya lebih kurang begini kot ;
(a) Kalau yg brand mahal-mahal tu for instance pyrex, noritake, corale, vision, arcopal, ikea dan yg sewaktu dgnnya biasanya mmg sesuai utk semua jenis oven...Biasalahkan benda mahal...
(b) Jenis porcelain yg tebal2 dan berat2 tu pun tahan sbb dia dibuat dari clay..tanah liat. Mcm ramekin yg kakrinn guna ni mmg jenis porcelain..tebal dan agak berat sikit.
(c) Kalau yg jenis murah-murah dan unbranded mcm yg selalu dapat hadiah free beli sabun, ubat gigi, milo, horlick ect tu baik jangan sebab dia dibuat dari kaca yg bukan heat resistance.
(d) Yg paling mudah baca instructionnya aje kat belakang pinggan mangkuk atau packagingnya..
(e) Kalau tak confident elok jgn bubuh dlm oven or microwave..kalau pecah..sayaaaaang pinggan mangkuk tuuu...
Harap dapat membantu sedikit sebanyak..
25.nabialishad : Oooiiik..ada lagi sorang peminat ramekin. Alaaa..kalau Nabia pi shopping mana2 esp Parkson Ria or Jusco..selalunya bnyk pinggan mangkuk yg chome-chome mcm tu. Kakrinn mmg suka buat collection just utk food photography kakrinn...Beli sebijik dua aje poooonnnnnn
26Ida Natrah : Kalau makan ni utk bukak posa sekejap aje full..mmg mengenyangkan. Lebih sesuai utk sahur...sbb ubi kentang dan daging tu sebenarnya dapat sustain tenaga utk jangkamasa yg panjang
27.wawa : Wow!! ...dah buat ke??? ...Alhamdulillah kalau sedap di tekak wawa dan anak2. Kakrinn pun lebih gembira kalau fp ni boleh dimanafaatkan oleh wawa dan jadik penghibur di kala diperantauan. Wawa kat mana ekk..??.
28.jeff : Saja ubah selera dgn potato..rinn mmg suka potatoe
29.Madzli and Balkhis : Apa-apa saja dgn potato pasti sedap..Ha ah, saja bubuh dlm bekas kecik, senang nak makan...
30.Real Scifi Admin :
31.Emy-mama Fahim : Tak salah kan menjenguk fp kenkwn & kenalan baru FP..terima kasih juga sbb sudi jenguk dapur kecil kakrinn. Sila sila...memang resipi utk dikongsi bersama...
32.zubye : Tak reti tak reti masak orang pompuan ni pun sekurang2nya boleh buat sambal tumis dan goreng telur kan ?? Tapi..zubye terrer amik gambar.... Itu kelebihan zubye..
33.doubleukayes : Heh heh...masuk dapur mestilah lapar sebab ada makanan...
34.wawa : Uuuuu...bestnyer duduk Egypt. Salah satu tempat yg kakrinn teringin nak pi...Tak pe, mai lah jenguk dapur kakrinn kot la ada resipi yg boleh membantu...Selamat Ber'surirumahtangga'




View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net