Want your
own Fotopage?








 


By: Naz Rinn Chan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 13-Jul-2007 14:08 Email | Share | Bookmark
COFFEE BUTTER CAKE

 
 
Coffee is just another flavour to add into the various flavours that we use in bakings. When it comes to coffee I believe most of us are more familiar with coffee sponge cakes, coffee chiffon cakes or maybe coffee cheese cakes but the word coffee often replaced with mocha..
I must say this coffee aroma simply produces pleasant fragrance. Just walk by Coffee Beans and Star Buck..all you can smell is coffee..Well, I`ve been wanting to try out coffee chiffon cakes..but the guts is just not there yet. So, I just make do with this coffee butter cake which I came accross here. Thanks to Aunty Yochana for sharing this lovely recipe. I am really amazed with her kind of baking..almost flawless when I look at each and every piece of it...


COFFEE BUTTER CAKE
Ingredients:
200gm butter (I used margarine)
150gm caster sugar
3 eggs
200gm cake flour (I used superfine flour)
1 tspn baking powder
1 tblspn nescafe coffee granules + 1 tblspn hot water
1 tblspn kahlua liquer (Omited)
1 tspn coffee emulco/paste (substitued with a packet of 3 in 1 coffee mix..ada-ada aje laa si rinn ni.. )
5 tblspn buttermilk or UHT milk (I used fresh milk)

Method:
1. Cream butter and sugar until pale and creamy.
2. Add in eggs one at a time making sure it`s properly mixed before the next addition.
3. Add in coffee mixture and milk.
4. Fold in in flour which has been sifted with baking powder. Mix well.
5. Pour into 6" square tray or into loaf pan and bake at 175 deg cel for about 45mins or till skewer comes out clean.


So for those coffee lovers..no matter be it drinking coffee or be it eating coffee flavoured cakes, just enjoy it the way you like....I think this cake tastes better the next day laaa..Dear hubby and kidz treated themselves over and over again....


Quote:
1.jeff : Tq, makin lama makin seronok dgn food photography ni walaupun tak de ilmu tp melalui sedikit pembacaan dan rajin tengok gambar sana-sini rinn harap gambar2 food kat sini akan menggamit lebih ramai kenkawan utk mencuba resipi yg tak seberapa...
2.za : Banyak pun boleeehh...
3.yangmazni : oishikute tamaranai jya nai kaa?..Tsukutte mite..
4.Sabrina : Kalau tak suka kopi jgn cuba-cuba apatah lagi Sab kan ada migraine, kopi ada cafein..sikit2 mungkin ok kot..Kek kopi ni jenis butter cake..kalau sponge/chiffon coffee mungkin lebih light sikit...mungkin sesuai utk Sab..kat kedai2 kek selalunya ada...
5.boxhousestudio : Ala cian nyer..tak pe, minum kopi bayangkan tengah makan kek kopi...
6.idderes : kalau bulan pose pun boleh makan gak..lepas bukak pose laaa...
7.fitto : Not bad jugak sebenarnya rasa kopi kek nii...nnt try laa..kata nak bodek sensei
8.umi : kek kopi + air kopi = tak lena ke pagi !!!!
9.lynnhassan : Betul tuu..butter cake ni dia heavy sikit, tak yah frosting pun sodap..waaahh lynn ada secret recipe wan jang rupanya..agaknya yg dlm fp lynn semua tu kot..ok, boleh buat referance nnt.
10.zabariah : Hmm..nanti bila dah buat tempek ler kat fp ekk....
11.chendana : Tak yah tunggu hari petang dan hujan..sekarang kalau dapat pun boleh makan kaannn..
12.hanieliza : Sila..sila...cuba jgn tak cuba
13.Hajar : Ummm good idea..jarang-jarang ada org sedia kek kopi time raya...
14.Ana : Memang pun..masa kek ni dah hampir masak..satu rumah bau kopi !! Macam lalu depan Star Buck !!
15.kakmOn : Salam buat kakmOn juga...Bikin aja apa-apa kek pun..kalau air tangan kakmOn pasti semuanya sedap. . Nama anak2 kakmOn pun ringkas tapi unik dengan maknanya tersendiri..mudahkan nama pendek2 gitu..Itupun nak panggil lagi pendek...ye dak???
16.ida isk : Meh..meh..kita minum pth sama-sama..ida bawak ler cookies ida tu, baru meriah meja
17.syawal-echa : Sesamalah kita saling lawat-melawati..Dlm gambar memang sesekali ada kelainan..termasuk pelangi tuu...
18.Siti Ruzaimah : Jom join minum ptg sekali...
19.Nazra Z. : Uuuu...got reaction against cafeine..bahaya tu. Go and see doctor laa to be on the safe side. But this coffee cake has somehow caught ur attention aaar...
20.zana@ros : Boleh saja..be creative and make it yours !!!
21.izza : Hii izza, sedap tapi tak leh nak pelawa laa..boleh jamu mata jer. Ohhh...kat Bt Tinggi ke..tq fir the info.
22.Edoras : Heh heh heh..
23.Cak : Ikut selera masing-masing lah Cak oiii..macam kawan kakrinn lagi sempoi, telur tak makan tapi kalau buat kuih ada telur tak pe wakakakakaka...
24.LeeLin : Huk Aloh...bazir dakwat printer jer dek oiii..lenkali kalau tak nak buat jgn print..Lepaih ni buat ler..bagi satu rumah bau kopi..sedap..tambah2 bila dah perap semalaman..
25.Ain : Alaa Ain oiii...buat sendiri kan senang..simple aje resipi ni...tapi hasilnya, tengoklah nanti..
26.Ouled Kenitra : Nanti saya pi selongkar peti besi gambar Tuan..mintak izin nii
27.kak kham : Mai sua pinggan kat screen..nanti rinn bubuh lah sepotong dua..
28.Mohd Azahri Azizan : Salam, masak-masak harian aje ni..nak dekat raya nanti mungkin lebih bnyk entry kek & kuih2 raya..mai ler jenguk lagi..
29.Rosleenda : Walaupun tak pernah mkn sebelum ni, not bad jugak rasanya...tak rugi mencuba
30.Bonda/RaqynRafiqin : Alahai cik adik oiii...jangan biasakan tinggal bakes dalam oven..kesian kek tu terbiar sendirian...seb baik masih boleh makan, kalau hangus terbakar tak ke naya...Nanti Kakrinn PM yer..
31.fitto : Ooooiiikkk...buat dah ke??..Mak aiihhh..lajunyer dia. Alhamdulillah sebab hasilnya disukai..siap tambah walnut lagik. Bagus sbb lebih kreatif...nanti bubuh ler coklat ganache kat atasnya...pasti menjilat jari & pinggan...
32.leezsa : Ooopppss...kalau pose elakkan dari masuk fp masak2 sebelum waktu berbuka pose heh heh ..Nanti perut mengamuk dek oiiii....
33.gee : Kalau lapar ya perlu diisi kembali perut tuuu...
34.Mazrul : Tq, boleh tgk gambo jer laa...nak pelawa pun tak leh
35.yatie : Boleh saja kalau nak bubuh icing coffee..mesti lebih ummpphh..



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net