Want your
own Fotopage?






 


By: Naz Rinn Chan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 3-Jul-2007 14:47 Email | Share | Bookmark
REMPEYEK

Rempeyek
Never thought that I would be making rempeyek some day but I did a couple of days ago. The idea emerged all of the sudden but I guess it could be due to the kuih-kuih kering Melayu that I saw at pasar malam last friday, which I usually never bother to look at. Browsed thru the net and made comparison between recipes until I finally satisfied with this adjusted one. My aunt used to make rempeyek in the old days but I can`t really remember the ingredients. All I can remember is the way she spread the batter in the frying wok. Ada gayaaaa.....


REMPEYEK
Bahan-bahan:
100gm tepung beras
100gm tepung jagung
200ml air, mungkin perlu ditambah utk adjust kecairan adunan
Dikisar kering:
1 sudu besar udang kering
1/2 sudu bear ketumbar
1/2 sudu besar jintan putih
1/2 sudu besar jintan manis

2 ulas bwg putih, ditumbuk lumat
Garam dan gula secukup rasa
Kacang tanah, secukupnya
Ikan bilis, jika suka

Cara-cara:
1. Ayak tepung beras dan tepung jagung.
2. Satukan kesemua bahan lain ke dalam tepung kecuali kacang tanah dan ikan bilis. Kacau
hingga sebati.
3. Panaskan minyak secukupnya dengan api yg besar.
4. Ambil sesenduk adunan dan leretkan di tepi dinding sebelah dalam kuali tetapi jangan masuk
kan terus ke dalam minyak. Segera taburkan kacang dan ikan bilis jika suka sebelum kepingan
mengeras.
5. Biarkan sehingga kepingan rempeyek lekang dan meluncur sendiri ke dalam minyak gorengan.
6. Goreng hingga kacang masak dan kepingan rempeyek garing.
Note:
a) Rinn tak ada acuan senduk bulat yg ramai pengusaha-pengusaha rempeyek
gunakan utk mendapatkan bentuk rempeyek yg bulat. So, I just used the old style
of doing it. Mujur pernah tengok makcik buat masa kecik2 dulu...ingat-ingat lupa.
b) Pastikan minyak betul2 bnyk utk deep fry dan betul2 panas.



Since this is my very first time trying hands at rempeyek, the outcome wasn`t that bad at all. It`s just that I still find some area on the rempeyek a little bit thick and less crispy. Need to practise more on how to properly spread the batter. Perhaps some of our dear cyber friends who have tips on this could share with me..would really appreciate it. I also like those with kacang hijau which they call "Tumpi" and those with kacang dal. Krup Krap..Krup Krap...


Quote:
1.chendana : Tak cuba tak tahu macam rinn laaaa niiii....
2.kak kham : Rinn pun masih lesen "L" lagik nii..sat gi kena reject ngan customer..
3.Hajar : Hmmm...first time dengar rempeyek bubuh daun limau purut..mcm mana rasanya???
4.cek de sam : Kak rinn ni pun trial and error..jadik tapi ada sekeping dua yg ter tebal di bhg2 tertentu...
5.Sabrina : Memang pun Sab..Kakrinn pun kalau pi raya, cari yg krup krap krup krap aje..selalunya muruku, kerepek, rempeyek dan yg sewaktu dgnnya..kuihraya pilih2 kalau nak makan..
6.cak : Ni yang sayang lebih kat cak..siap bagi resipi arwah ibunda lagik !! Nantilah next time bila nak dekat raya kakrinn cuba lagi. Kita buat tumpi pulak..wokeh !!!..Tak pun cak buat lah dulu..nanti kakrinn follow...
7.Lee Lin : Wuissshhh...dak lah Lee Linn ooiiiiii..Ni takat nak cuba-cuba aje nii...
8.Ouled Kenitra : Oh acara berjadual rupanya..pantun tuan saya dah jawab di ruangan tuan sana..
9.jeff : kalau time tak tengok bola tak makan rempeyek laaa... lawak jer..
10.Roylazim : Kena yg rangup krup krap krup krap..Kena yg dah masuk angin..hmmmmm
11.Busana Cun : ..Semoga berjaya di bidang niaga anda..
12.ct : ..
13.kuzi : Rasanya kena improve lagik laa resepi ni..Masih tak puashati dgn kerangupannya...Nak kena berguru dgn yg arif.
14.Real Scifi :
15.lina@alma : Tu yg nak kena try gak..selalu beli or org kasik jer..Jadik penkek masih boleh dimakan kalau jadi lain... Buat sendiri baru tau thrill nya
16.Bonda/RaqynRafiqin : Apa-apa saja snack yg rangup sinonim dgn TV viewing...
17.Maklang : Alamak awalnya ucap raya...Tak leh lah pinggan kosong..maklang pun kena pass pinggan ada isi..Kita sama-sama lawan bina badan
18.kc : Selamat mencuba...
19.zana/ros : Itu sudah kira kreatif..pakai tudung MILO lagik..Nak suruh saper jadik mc gyver rinn ni..hmmm
20.nn : Hai noni..lama tak jenguk. Bz lah tu..takpe. Memang laa, setengah org suka extra kacang, ada pulak yg suka extra bilis...ikut selera masing2
21.fitto : Tu lah pasal..semangat nak buat tu ada tapi tak de senduk leper. Ikut jer la cara lama..tak kisah lah bulat ke tidak..janji rasanya sedap dan rangup. Fitto nak cuba kat sana kaa...Lupa la pulak nihonjin guna senduk tu utk apa ekkk..??
22.mami : Ni cara lama...orang sekarang pakai acuan senduk leper..tu yg standard jer bentuknya. Mini rempeyek pun ada..sebesar duit lima posen.. kacangnya adalaaa 2-3 ketul:-D
23.Mazrul : Memang kegemaran ramai..disebabkan kerangupannya. Uhu huuuu...tak ambik order la dek oii...
24.awa : Sedap sampai tak sedar dah habis sebalang..krup krap krup krap...



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2014.

ns4008229.ip-198-27-68.net