Want your
own Fotopage?






 


By: Naz Rinn Chan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 1-Jul-2007 01:08 Email | Share | Bookmark
MORNING GLORY MUFFIN

Morning Glory Muffin
What a glorious way to start off your morning with..As the name suggest, this muffin has a great combination of flavours..apples, raisins, coconuts, walnut and cinnamon while the carrot creates a chewy textures to the whole treat. Not only for breakfast..they are also suitable for any other occasions.
Since this is my third time making these muffins, I believe there`s something in them that make my family adores them. I made a little adjustment to the recipe but you can view the original here.

MORNING GLORY MUFFIN
Ingredients:
2 cups all purpose flour
3/4 cup brown sugar (Originally used 1 1/4 cups of white sugar)
2 teaspn baking soda
2 teaspn ground cinnamon
1/4 teaspn salt
2 cups shredded carrots
1/2 cup raisins
1/2 cup chooped walnuts
1/2 cup dessicated coconut (Originally used unsweetened flaked coconut)
3/4 cup canned lychee, chopped and drain the syrup (Originally used 1 apple)
3 eggs
1 cup vegetable oil
2 teaspn vanilla essence

Method :
1. Pre-heat oven to 175 degree cels. Prepare 12 muffin paper cups.
2. In a large bowl, sift together flour, sugar, baking soda, cinnamon and salt. Stir in the carrot, raisins, walnuts, coconuts and lychee.
3. In a seperate bowl, beat together eggs, oil and vanilla essence. Stir in egg mixture into flour mixture and mix just until moistened.
4. Scoop batter into prepared muffin cups.
5. Bake for 20mins to 30 mins depends on your size of muffin cups, until a toothpick inserted into a muffin comes out clean.

For those who used to eat and like carrot & walnut cake should find these muffins taste wonderful to them. You can also substitute some of the ingredients with anything you have in stock. Like myself, I have substituted the apple with lychee. Peach, longan, prunes or mixed fruits should fix well with this muffins too. Once in a while..let`s go rich in muffins !!!!


Quote:
1.Ana Suzana : Thnx
2.korok : Nak tengok resipi ke.. nak tengok yg lain ???
3.Hajar : Dah lama beli papercups tu tapi taaaak jugak dipakai..elok yee??
4.Sabrina : Ha ah laa..orang yg duduk rumah ni pun boring kalau hari2 roti, nasi goreng, roti canai, nasi lemak dan yg sewaktu dgnnya..saja jer try muffin ni. Tak tengok pulak drama tu....best ekk???
5.ida isk : Haiiii...tauke papercups pun lama dah tak buat muffins..meh lah sini kalau tak guna papercups tuu..
6.aunidayini : Most welcome dear..u r right, really stomach filling and nutritious too..
7.babysofea : Be my pleasure..
8.WanZee : Senang2 cubalah, cuma bahannya agak banyak...tapi sekali gigit macam2 rasa ada...
9.Rfah : Heh heh heh...
10.boxhousestudio : Sila lah cuba
11.Roylazim : Rinn pun tergoda masa mula2 tengok namanya..tu yg terus cuba..Berseri bak "Seri Pagi"..Bahan2 pun boleh tahan berkhasiat..Pekena sebijik kenyang akak ooiiii..
12.lina@alma : Yeap..absolutely right. Lagipun my muffin tray cuma ada 6 holes...lambat laaa if I use the tray..
13.dR ali : Saya pun tertarik pasal namanya tuuu..bukan saja menarik tp mmg berkhasiat
14.MaDiHa : Jangan tertipu..baca dulu..Agaknya bersempena dgn bahan2 nya yg bnyk dan meriah tuu depa bagi nama morning glory..berseri2 bak "Seri Pagi"...Memang betul, makan sebiji pun dah kenyang tp dear hubby makan sampai 3 bijik !!!
15.jeff : Tertariknya saya nak buat tu pun pasal namanya yg menarik..
16.syahidmorocco : Alahaaaii..dah terjangkit penyakit ustaz ke ni..siap pantun-pantun lagik, kakrinn cuba jawab..
Batang padi jadi jerami,
Mari diletak di tepi perigi,
Maksud hajat sudah difahami,
Izinkan ku bersama menjelajah lagi..
17.fazizaid :
18.cak : Cak selalu kata bab kek fail tapi yg ni muffin..u should try. Good for the 2L`s..
19.MamaFaMi : Rinn rasa kan Mama should start sth commercial laaa..drpd duk melengung mengenang anak2 bnyk kesempatan yg ada..ambik ler order syikit2..Tak glemer ler niaga bwh payung depan umah. Nanti tanned kulit tu..FaMi tak kenal pulak mama depa.. ..Joking jer ma...
20.azurahakim : Boleeeehhh...tapi saper yg nak buatkann muffin kat zura???
21.RosLeenda : Pastiii....
22.Bonda/Raqyn \""Rafiqin : Kakrinn pun rasa mcm tu jugak..Muffin kalau tak menggunung dan ada crack syikit nampak less tempting laaaa
23.leezsa : Bukan saja namanya menarik..tapi kita pun kena carik resipi yg berkhasiat...
24.dOd : Kalau makan pun buleh buat pipi dan kulit lebih gebussss !!!
25.umi-kal nasution : Rinn kalau buat muffin tak naik canggitu mmg kira failed lahh...suka tgk muffin tu membumbung..cups tu dah lama terperap dlm kabinet baru teringat nak guna sbb selalu guna cup yg biasa aje tuu..Kalau rindu kat morning glory nnt bawak le dari mesia tanam kat sana..boleh hidup ke??


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2014.

ns4008229.ip-198-27-68.net