Want your
own Fotopage?








 


By: Naz Rinn Chan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 25-Jun-2007 14:29 Email | Share | Bookmark
CHIC-KUT-TEH

Chic-Kut-Teh
Puzzled with the title.. Well, you don`t have to..since it is just a name for a simple dish yet to be shared later. We always switch to this menu whenever we are bored with all the sambals or curries..Everybody in the family loves this and they never complained even if I only cook this without any other side dishes. It`s best had with rice or just on its own...
Here goes the recipe...

CHIC-KUT-TEH
Ingredients:
1 ekor ayam saiz kecil, dipotong dan dibuang kulit & lemak
1 labu bawang putih, jangan buang kulitnya
5 keping cendawan kering, dibersihkan dan direndam dalam 1 cwn air
1 bungkus rempah chic-kut-teh
2 sudu besar kicap cair
2 sudu besar kicap pekat
2 sudu makan sos tiram
1 sudu teh lada sulah
Air secukupnya
Garam, jika perlu

Cara-cara:
1. Isikan air ke dalam periuk dan biarkan sehingga agak mendidih.
2. Masukkan bawang putih, rempah chic-kut-teh, dan cendawan bersama2 air rendamannya.
3. Tambahkan air sehingga ayam terendam secukupnya.
4. Masukkan ayam dan kacau seketika.
5. Biarkan mendidih sehingga 30min menggunakan api sederhana.
6. Akhir sekali masukkan semua kicap, sos tiram dan lada sulah. Tambahkan sedikit garam jika perlu.
7. Didihkan lagi selama 30min. Siap dan sedap dihidang panas bersama nasi putih.

The original recipe is Bak-Kut-Teh and it is actually high in fat because the chinese normally use p**k ribs. But in this case the recipe has been modified and it is low in saturated fat because it uses chicken without skin and fatty parts.
The herbs can be obtained in packed form from any local supermarkets and if you care to go to "kedai Ubat China" or we normally call "Kedai Sensei"..you can buy it in loose form. There the sensei will get you each and every required herb then weigh it using the small "dacing"..(suka tengok aksi ini...) I sometime prefer this loose form herbs since they produce more fragrant aroma.
Try it.... it`s healthy and good for blood circulation.


Quote:
1.Cak : Tak pernah cuba la nak kena cuba..Kalau biasa makan sizzling mee..or hotplate..tentu yg ini tekak boleh terima, cumanya ia sup style tak guna tepung jagung utk memekatkan kuahnyer..
2.Hajar : Nak pos tu boleh alamatnya mana???..
3.leezsa : Menu ni tak de sekali-sekala pd keluarga kakrinn..mmg selalu buat..Kalau pd leezsa elokler sesekali ubah selera..Kalau dgn selera tentu sedap..
4.Harni Safarina : Rupa nampak sedap..rasanya pun sedap juga. Yg ini kalau Harni biasa makan sizzling mee or hotplate..rasanya lebihkurang tu lah..
5.MamaFaMi : Tak nak try ke?? Tu lah mcm yg rinn bagitau kat kwn2 atas tu..rasanya mcm sizzling mee or hotplate punyer kuah..kan dia ada bau2 herb sikit..tapi sebenonyer yg kuat tu bau cendawannya..
6.dOd : Rasanya langsung tak de rasa masak kicap..rasa herb dan bnyk bau cendawan mcm kuah sizzling mee or hotplate...cuma tak pekat kuahnya, sup style...
7.ida isk : Haaa ada pun yg pernah makan...ok ke pada ida??
8.yangmazni : Ha ah mmg ada rempah yg ready packed punyer..senang..Alaaaa mcm sup bunjut tu tp yg ni dia berbentuk kepingan. Yg loose form pun ada kat kedai "sensei". Tak tau pulak sama ada kat nihon ada ke dak...
9.cek de sam : Hmmmm..kalau musim sejuk..sluuurrrrrpppppp time hangat-hangat sup tuu..
10.fazizaid : Langsung tak de rasa masak kicap..Kuah supnya lebihkurang rasa kuah sizzling mee or hotplate..
11.RealScifi :
12.LeeLin : Haaa sekarang ur wondering dah over..tinggal nak kena rasa aje. Kalau nak cepat cari aje rempah dlm packet. Yg loose form pun ada di kedai "sensei" ubat china..Kan ni masakan herb chinese..
13.ilda : Tak tau nak kata..tapi dia bau herba dan lebih kurang macam kuah sizzling mee tuu..cuma tak pekat laa..sup style..
14.Sabrina : Bak-Kut-Teh or Chic-Kut-Teh ke..rempahnyer sama aje..cuma yg Bak tu..selalunya chinese masak P**K....Utk kita guna ayam laaa...daging pun boleh juga tp kakrinn pun never tried yet..
15.Roylazim : Entahlah akak..rinn pun specifically tak tau cara mkn yg betul sebab yg recommend kat rinn dulu abg/kak ipar..mkn gitu aje or dgn nasik...ada sos pulak ekk..Ada cara pulak nak mkn ekkk...tq for the info but I don`t think I`ll eat it that way
16.boxhousestudio : Jaga kesihatan sekadar yg boleh jer sebab kakrinn ni suka makan..Nak jaga usus kenalah tanya pakar. Kakrinn tak pasti pulak..tapi janji tak mkn bnyk yg berlemak sebab benda2 berlemak ni senang melekat kat dinding usus takut tersumbat dan jadi penyakit bila dah terkumpul. Apa2 pun berpada2 lah bila makan sbb "you are what you eat"..Wallahualam
17.sofu : Langsung tak de rasa masak kicap...Rasa mcm kuah sizzling mee/hotplate punyer kuah cuma tak likat..
18.MaDiHa : Ha ah kena selalu tukar menu supaya tak jemu..Alhamdulillah kalau apam tu menjadik. Yis basah pun boleh cuma nak kena pandai estimate..Kakrinn pun tak pernah guna yg basah..Tak pe next time try lagi...
19.aimicollections : Laaa...tak pe, ambik aje resipi tu. Memang utk di share pun...
20.umi-kal nasution : Asalnya mmg Bak-Kut-Teh..sbb chinese masak guna P**K..tapi utk kita guna lah ayam..rasa kuah supnya sama aje sbb guna rempah herba yg sama. Selamat mencuba...
21.kc : Kalau kc suka chinese food yg ini mmg kawww kawwww... Selamat mencuba...
22.muhd shafie : Ada allergic ayam & cendawan kaa..ooooOOOOO
23.jeff : Kalau jeff suka sizzling mee or hotplate tentu yg ini pun tekak jeff boleh terima..Bau rempah herba dan cendawan...
24.kindaichim : Hmmm...rasanya tak de kot dlm mesra.net...Cubalah ye
25.Ana : Alaa..tinggal bubuh rempah dan apa2 lain yg patut..sbb dia style rebus jer. Lagi lama rebus lagi sedap ayam tuu..sebab rempah tu dah meresap. Daging ayam tu pun jadik saaaaangat lembut...Lama tak update hari tu sbb ada masalah dgn photobucket..susah sgt nak log in..sampai give up. write-up lama dah tulis cuma nak upload gambar yg dah edit...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net