Want your
own Fotopage?








 


By: Naz Rinn Chan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 21-Jun-2007 17:38 Email | Share | Bookmark
APAM GULA MERAH

Apam Gula Merah
This Apam Gula Merah is the one my late father used to make and sell at school during his tenure as a primary school teacher in an estate. In the old days where school canteen didn`t sell much food, my father simply got this idea to sell kuih-muih to the children. During that time I can still remember that each piece of Apam Gula Merah was sold at 5cent...yeah...just 5cent !!! Apart from this apam he also got to sell Aiskrim Malaysia..(Uuuuuu...I just lurve this part.. ...makan aiskrim free tiap-tiap hari.. )But abah said, "nak makan boleh tapi kena tolong buat..."


Ingredients and preparation are as usual simple.

APAM GULA MERAH
Bahan-bahan:
3 cawan air
1/2 cawan gula merah
1/2 cawan gula pasir
*Ketiga-tiga bahan di atas hendaklah dimasak, ditapis dan dibiar sejuk.

500gm tepung gandum
1 pkt (11gm) Yis Mauripan, dibancuh dengan 1 cwn air dan sedikit gula pasir

Cara-cara:
1. Panaskan kukusan.
2. Masukkan tepung gandum ke dalam sebuah mangkuk besar ( Bila dia naik taklah
melimpah2 nanti !!!)dan tuangkan bancuhan yis dan bancuhan gula. Gaul rata, seelok-eloknya menggunakan tangan.
3. Tutup bekas selama 1 jam. Dibiar adunan naik 3 kali ganda.
4. Sapu loyang pengukus dengan sedikit minyak.
5. Tuangkan bancuhan tepung ke dlm loyang dan kukus selama 40minit.
6. Biarkan sejuk sebelum dikeluarkan dari loyang dan dipotong.
7. Sedap dimakan dengan kelapa parut muda yg digaul dgn sedikit garam.

What I like about this apam is that I didn`t have to proof the mixture for long hours and we don`t need to include tapai nasi or eno like we make apam tepung beras. It`s a little 'heavy' as compared to apam tepung beras though. This apam has almost been forgotten since the apam tepung beras or some other modern apam which is more colourful and cute in size became popular. But personally I still like it


Quote:
1.Sabrina : Yang malas nyer dgn kelapa parut ni sebab nak kena buang kulit ari nya yg gelap tu..baru la bila diparut nampak putih melepak...Tapi mmg sedap pun kalau mkn dgn kelapa parut ni tambah kalau kelapa yg masih muda..Kalau beli kekadang diorang cheat..bagi kelapa yg dah diperah santannya..pehhh
2.Ana : Mmg cepat kenyang sbb dia heavy sikit...
3.Zana/Ros : Iyelah..namanya pun apam orang lama..rupa pun tak de..mana nak lawan dgn apam-apam sekarang yg colourful dan chomel2 merekah belaka..Tapi aku tetap cintakan yg klasik nihh
4.dOd : Lepaih ni Dila bole try sendiri..gerenti tak kereh punyer..maintain lembut sampai abih di makan!!
5.cek de sam : Ha ah senang sebab tak yah guna eno and tapai nasi segala...Tu yg buat kakrinn suka
6.Penyulawa : Harap2 kalau Anim cuba lepas ni tak lah apam tu merajuk jadik bantat...
7.Fazizaid : Apam orang lama ni kak fazi...
8.mama collection : menarik fp mama collection..tapi kakrinn jamu mata jer lah ye..Sila lah jika sudi nak cuba resipi ni
9.ZabariahHassan : Tu diaa..sampai nak kena balik Kota Tinggi dulu baru boleh mkn apam. Lepas ni try ler buat sendiri..boleh bagi mak rasa pulak !!!
10.aunidayini : ..
11.MamaFaMi : Hmmm simple aje ni mama...anytime mama boleh buat
12.idderis : Alamak..tak de la nasi kerabu. Kalau buat takut satu rumah tak makan...kitaaaa jugak nak kena perabih nanti..
13.jeff : Ada jugak org makan apam ni tanpa kelapa ekk..How about kuih buah Melaka..without kelapa jugak ke???
14.lynnhassan : Aikkk...lynn pun mkn tanpa kelapa gak ke???..Owww...you miss the heavenness of it laaa beb.. Tak pe laa ..ikut selera masing2..
15.cak : Ho ho ho...serupalah mcm mak kakrinn dulu..tak bagi kitorang mkn kelapa bnyk2 nanti cacing..Ada betoi ka ituuu???? ..Kakrinn sapu semacam aje kelapa parut tuuu...
16.LeeLin : Memang pun..arwah abah dulu mmg buat extra..yg di rumah tu dah tadah mulut dulu...
17.ct-nor : ct-nor pun mkn tak yah kelapa ke.. Kakrin jarum dua tak reti..cuma reti buat mafla jer sebab kait straigggghhhhhhttt jer. Kalau benang putih halus pakai jarum satu tu..zrooooooooomm jer..
18.Roylazim : Ha ah lah akak, kekadang ada gak resipi mudah yg kita boleh fail sbb jarang buat dan tak paham lagi tips & tricks dia..tp yg InsyaAllah jadi. Akak try ler dulu...
19.razi : Mai ler jamu mata lagi...
20.sofu : Tak nak try ke...apam orang lama nih..
21.MaDiHa : Hu Hu Hu...apam glemer ye..nanti MaDiHa try ler..Boleh buat sarapan & minum petang
22.The moments of truth : Jgn sampai basah keyboard tu dah laaaa...
23.Ouled Kenitra : Selalunya mcm gitu lah, benda tak minat pun bila dah kemaruk..belasah jugak!!
Berikan ku si pinggan leper,
Hendak ku taruh si buah laichi,
Dah lidah mu itu si lidah tempe,
Mana kan mau terima kimchi...

24.Real Scifi :
25.maklang : He he he..tersgt lah betulnyer...apam org lama yg telah dilupakan oleh org baru
26.kuchai : Masih ada juga generasi baru yg suka apam ni ekk mcm kuchai laa.. Thnx for the Bday wish
27.mun : Dah namanya pun fp masakan..kalau tgk makanan sure ler lapar...
28.umi-kal nasution : Baguslah kalau di kg auntie masih da org menjual apam nie. Kat tempat rinn
sorry laa..Apam tepung beras yg kaler2 tu bnyk lah. Nanti auntie try ye...
29. ida isk : Sama laaa citer kita nie..dari pagi sampai ke petang dok bedal apam..selagi tak habih!!!
30.kuzi : Haaa..dah ada resipinyer ni anytime kuzi boleh try...Selamat mencuba
31.lieza : Dah buat ke??... Uuuu...tentu seronok tu sbb menjadik..tapi yg lebih seronok lagi dapat maaaaaaakan!!!... Share resipi tu no problem at all...lebih gembira krn org sudi cuba
32.ScHoePenToeTer : Tentu makcik pandai buat kueh niii...hingga anak sedara ingat sampai ke besar..
33.WanZee : iyelah..Suka mencuba tapi kekadang ada masalah nak dapat bahan. Tu yg kena carik resipi yg bahan2 dan cara buat nyer mudah...Sama-sama


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net