Want your
own Fotopage?






 


By: Naz Rinn Chan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 19-Jun-2007 14:49 Email | Share | Bookmark
KERAPU KUKUS DAN SAWI BAK CHOY BERKUAH SOS TIRAM & CENDAWAN

Sawi BakChoy Bersos Tiram & Cendawan
Sebelum dikukus...
Dah siap dikukus..microwave jer
These are our menu for lunch today. Just thought of something not hot nor spicy..a little chinese in style to accompany some other side dishes. Since the kidz were going to have their music class after school, so I just simply cooked an easy peasy vege and microwave the fish to get the thing fast done. Using the usual steamer is also ok.. .
Meantime, sempat lagi make apam kukus for us to have right after we get home. These kidz are normally in full of hunger after "jamming"....in a formal manner, of course..!!!
The apam kukus will appear..hopefully..in next..next..entry. Something is coming about in between.. .

KERAPU KUKUS
Bahan2:
Seekor Ikan Kerapu Bara, dibersihkan dan diperap dgn air asam jawa
2 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili
1 camca teh lada sulah
1 sudu besar gula
1/2 camca teh garam
Dua inci halia, dimayang halus memanjang
Daun seleri, dipotong halus
Daun bawang, dipotong halus
Lobak Merah, dimayang halus memanjang
limau kasturi

Cara-cara:
1. Satukan kesemua bahan2 sos, garam, gula dan lada sulah. Kacau sebati.
2. Letakkan ikan di dalam pinggan tahan microwave atau loyang kukusan.
3. Curahkan campuran sos ke atas ikan. Biarkan seketika utk bahan2 sos meresap.
4. Taburkan halia dan daun-daun hiasan.
5. Kukus on HIGH selama 8min - 10min. Sekiranya ikan belum sepenuhnya empuk
boleh microwave semula selama seminit dua.
6. Bila siap, hiaskan dgn lebihan carrot, daun seleri dan daun bwg. Perahkan asam limau kasturi.


This Sawi Bak Choy is something that you cannot cook too long. So, I just boiled it and served with Oyster Sauce and Mushroom Gravy. Simple yet delicious that I even had it first without rice...

SAWI BAK CHOY BERKUAH SOS TIRAM & CENDAWAN
Bahan-bahan:
3~4 pokok sawi Bak Choy, dicelur dgn sedikit minyak
5 kuntum cendawan kering, direndam dan dihiris memanjang
2 ulas bwg putih, diketuk
1 camca teh lada sulah
2 sudu besar sos tiram
1/2 kiub pati ayam
1 cawan air
1 sudu besar tepung jagung, dibancuh dgn sedikit air
Beberapa titik minyak bijan

Cara-cara:
1. Sawi yg telah dicelur ditoskan dan disusun di atas pinggan.
2. Tumiskan bwg putih, masukkan lada sulah. Masukkan cendawan dan tumiskan lagi.
3. Masukkan sos tiram. Kacau rata.
4. Masukkan kiub pati ayam dan tambahkan secawan air. Titiskan minyak bijan. Kacau rata.
5. Masukkan bancuhan tepung jagung utk memekatkan kuah.
6. Bila siap curahkan ke atas sawi Bak Choy.
*Tidak perlukan garam kerana sos tiram dan kiub pati ayam telah memberi cukup rasa
kepada kuah sos ini.
Have A Nice Day...Smile Always


Quote:
1.jeff : Masakan mcm ni cepat dan ringkas. Kalau dah jemu dgn pedas or curry, selalu switch to this kind of menu..
2.madzly and family : Salam buat madzly and family. TQ kerana sudi menjenguk dapur saya yg tak seberapa ini..Ini sekadar hobi dan andainya dapat dimanafaatkan saya akan berasa lebih gembira..
3.dOd : TQ..Tak marbeless mana pun Dila ooiiiiii...sekadar ikut selera kakrinn jer nii....
4.ilda : Hai ilda...bz kot, tu yg lama tak muncul. Masuk most fofular tu Alhamdulillah..seandainya fp humble ni diterimapakai..itu bonus utk hobi tertunda kakrinn niii...
5.Roylazim : Tak payah nasi putih akak ooiii...rinn ratah canggitu jer heh heh heh
6.alim : Salam alim, terimakasih mai jenguk dapur kakrinn..Silalah mencuba mana2 resipi seadanya..
7.cak : Ha ah, sebab apa tau..sayang tgk ikan tu sbb dia yg paling lawa dan cun !!!! ..Abih dah, takde stock lagi. Pas nih, kakrinn pulak kena pi mancing kat pasar...
8.sofu : Boleh saja..apa2 saje ikan yg org biasa stim..mcm kerapu, siakap, bawal, senangin..even ikan mabong pun ok. Laaaaa...ciannya, pukul cheese sampai meletup mixer!!! ..Kakrinn nak bagi tip, lenkali kalau nak pukul cheese kena biarkan dia lembut dulu pada suhu bilik. Jgn keluar dari dari petiais terus pukul..keras lagi tuuu, tu yg buat mixer tak larat. Lebih elok lagi kalau hancur2kan dulu dgn spatula atau senduk baru beat...Tak pe lah next time cuba lagi yee...
9.Wan Zee : Ikan kerapu tu masak stim or sweet sour pun ok. Nanti cubalah yee...
10.diyana : Hai Diyana, tq mai jenguk dapur kakrinn. Masakan pun cun ekk..hmmm..dah kena make-up
11.Sabrina : Mari..mari..join kami makan...
12.zana/ros : Iye lah..sawi tu mmg mudah layu bila dimasak. Tu yg kena masak canggitu..Hmmm, cicah sambal belacan pun ok gak ekk... ..kek sponge biasa aje mcm yg kat kedai..cuma garnishing jer yg tak se cun mcm yg kat kedai
13.ida isk : Ye la ida..ikan kerapu ni masak apa pun sedap..Rinn cuma teringat nak stim kan aje ari tu..Next time leh wat 3rasa pulak...
14.babysofea : Salam babysofea, thnx to you too..mai singgah sini. Dah namanya pun fp main masak-masak...kena lah bagi nampak delicious.. ..Resipi simple-simple aje...
15.LeeLin : Skrng ni la baru boleh main masak2 canggini. Dulu masa masih kerja..haaa..tunggang terbalik gak..Tambah masa tu anak berderet kecik2 pulak tuu..Skrng dah besar2..boooooleh lah main masak2 full time !!!
16.Real scifi : Di sebalik itu semua adalah kekuasaan Allah SWT..Anyway, quite informative
17.mrsjemain@raihan : Tak pe..masak jer utk hubby tersayang walaupun raihan tak leh nak enjoy sgt..Itu lebih bahagia buat kita bila hubby berselera mkn kaannnn... ..Kakrinn pun ada alergi gak..kelempong lembu..kalau mkn abih naik kelopak garam.. Dulu laaaa...skrng dah berani2 curi makan benda tuu sebab sedaaaaaaap sgt, tak leh tahan...
18.Bonda/RaqynRafiqin : Makan di kedai sudahnyer yee...tak pe next time kalau jumpa siakap boleh homemake pulak...
19.cek de sam : suak vege ni ekk.. Jarang org suka ni...
20.Ain : Sesekali tukar selera ke chinese style Ain oooiiii....Mai ler singgah makan nanti..
21.ujie : Salam ujie, alaa ciannyer ikan ujie tak berteman...Benda2 hiasan tu pun utk dimakan juga. Tak dibuang...
22.addyaholix : Salam, nak tau sedap tak sedap apa kata dicuba dulu...
23.operahidup : Kalau lapaq..makaaannn


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2014.

ns4008229.ip-198-27-68.net