Want your
own Fotopage?








 


By: Naz Rinn Chan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 11-Jun-2007 09:45 Email | Share | Bookmark
PUDING ROTI

Bread Pudding
Frankly speaking, this is my second time trying my hands..or should I say my luck.. at making bread pudding. Not because that I don`t like it. In fact, once in a while I do buy Bingka Roti which taste almost alike at food stall but the rest of the family members never show interest to eat it. The first time I made it..uuuurgghhh they just looked at it indifferently.
Well, this time I just persuaded myself..it`s okay..it`s me who really wanted to eat it...so I just made half of the ingredients. It`s among the easiest recipe I guess, chilok from KakLiza`s wonderous kitchen..check it out here....

PUDING ROTI

Bahan-bahan:
8 keping roti, rinn guna gardenia yg dah expired but belum berkulat sbb duduk dlm petiais
500ml susu segar

4 sudu besar gula halus
2 sudu besar mentega
1 camca teh esen vanilla
2 biji telur
1 sudu besar tepung jagung

Cara-cara:
1. Roti dicarik-carik dan direndam dalam susu selama 1/2 jam.
2. Pukul sedikit mentega dan gula. Masukkan esen vanilla.
3. Masukkan telur dan pukul sebentar hingga rata.
4. Masukkan tepung jagung dan kacau rata.
5. Campurkan kedua-dua adunan. Tuang adunan dalam loyang yg sesuai dan bakar
pada 180 darj celsius selama 30 minit.



It could be the smell..it could be the look..the minute I took it out from the oven my 3rd daughter, son and dear hubby were busy interrogating me as if I was making something really different from always. Later, when the pudding was cold enough to be cut, I square-cut out all and served. My pre-assumption slipped..they liked the pudding !!!..
Which means..there`ll be more bread pudding after this.....

It looks more like BINGKA to me and when it comes to bingka I just love the crust especially at the top and the sides. It tastes extra delicious at that area..


Quote:
1.Cak : Kakrinn pun buat 1/2 adunan je sbb dulu org2 kat umah buat derk aje tak mau mkn..Kali ni dimkn pulak. Org lelaki ni selalunya mmg kureeeeng sikit kalau benda2 manis..Tak pe Cak buat, mkn le ngan lya & Laily...sesuai utk bebudak juga!..Ooooppppss..nak buat appointment ke???..Nnti lepas raya kita citer lain ok..
2.hanieliza : Alamak cikgu sudah mari... ..TQ ler kakliza sbb bg laluan utk rinn cuba resipi ni..Sedap tp rinn tak buat sos kastardnya sbb tak nak menambah2 lagi manis org yg dah manis niihh..
3.WanZee : Walaupun nama puding roti ni ada di mana2 tapi resipinya tak sama. Tak salah kalau kita mencuba ikut selera kita..
4.unnamed : Nak puding roti tu boleh..tapi teh tariknya enggak ada laaaa...
5.rozzan : Hii Bro, takut tak cukup pulak nnt kalau rinn bagi sepotong..cukup ke???
6.sofu : Tak nak cuba buat ke??
7.gadis : Hai si gadis...Mkn dgn sos kastard ye..bagus! bagus!...ikut selera masing2.
8.Ain : Heran jugak ye Ain tak gemarkan roti. Jarang orang tak suka roti ni...Hmmm, tak ada oven ye. Boleh cuba kukus Ain...cuma tak ada crust dia laaa....
9.Rfah : Kalau dah feveret mesti Rfah rajin buat di rumah niii...bagus! bagus!
10.MamaFaMi : Tu la pasal..Kita ni rajin nak cuba buat mcm2 kuih tapi tu lah dia..tak semua dlm rumah yg suka..last2 kita yg kena perabih..pelaaaann-pelaaannn makan..Lama2 kita yg jadik mama bear !!!
11.Sabrina : Nampaknya bila roti tak habis or bnyk lagi bolehlah kakrinn proceed buat puding roti lagi sbb dah gang nak mkn. Issshhhh..Sab ngan Ayang ni...main sindir2 sayang gitu tak pe...Jgn gurauan jadik kenyataan udahlah...
12.smudgy : Maybe the one you ate was bingka roti kot...Even so, I think bingka pun taklah keras mana. This pudding mmg lembut...No harm trying. Kalau takut tak habis just make 1/2 adunan. Raisin tu tak letak pun ok..Let me know if you make it. Nak exam ekkk???..Best of luck !!!
13.kuchai : Hmmm.. bau pelik yg macamana tu??...Kakrinn rasa biasa aje...Tak pasti la, tu selera masing2 kan...
14.jeff : Heh heh jeff jatuh cinta dgn gambar puding roti???...Makan tak kenyang, tidur tak lena pulok si jeff ni kang....
15.mummy jam : Memang le mummy..tak semua benda kita suka makan, ikut selera masing2. Rinn ni pun jenis suka try to cook anything, at least once walaupun mungkin tak kena dgn selera...Sekurang2nya tau cara nak buat..
16.gee : Hai gee, hmmm..tq dtg jenguk dapur kakrinn ni. Koleksi peribadi ni..tapi suka nak kongsi dgn kenkwn yg punya minat yg sama. If beneficial..Alhamdulillah..
17.yangmazni : Haaaaiii...masak makanan pun kena gamble jugak ekk..Rasanya sume ibu2 pun canggitu bila nak masak. Kalau ikut selera sendiri nnt org lain tak mkn pulak..Tu lah kita kena pepandai mempelbagaikan masakan....Hmmm mungkin sos kastard tu akan mengubah selera nnt, good luck!!!


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net