Want your
own Fotopage?








 


By: Naz Rinn Chan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 2-Jun-2007 07:50 Email | Share | Bookmark
IKAN BAKAR & IKAN PERCIK KELANTAN

Ikan Bakar
Air Asam
Ikan Kembung Percik Kelantan

Oooooppppsss...don`t get me wrong !!! It wasn`t me who caught all these and many more actually. It was my dear hubby who did it. Frankly speaking, he is not a kakipancing...never does he ever like fishing. But just because of a friend he made it until 13hrs of boat journey offshore Kuala Trengganu Jetty. It wasn`t on an island..and it was far from seeing a piece of land during his 3 days 3 nights on fishing boat..hah hah hah..sounds crazy huhh...
Many kinds of fish were brought back..some I didn`t even know the names...like those on pic. His friend did mention but I can`t recall. Not to mention the size..wow..his friend brought back a 3 feet long ???? fish. Tak tau nama gak...I just took those which could fit in my little freezer heh heh heh..
One of them I made Ikan Bakar...

From this.....

Became this...


IKAN BAKAR
Bahan2:
1 ekor ikan bersaiz besar, dilumur sedikit garam dan asam jawa
Bawang Besar, dimayang
Bawang Merah, dimayang
Bawang Putih, diketuk
Halia, diketuk
Serai, diketuk
Lengkuas, dimayang
Cili kering, direndam dan dikisar dgn sedikit air
Santan
Air Asam Jawa
Garam & Gula Merah secukup rasa

Cara2:
1. Tumis semua bawang, halia, serai dan lengkuas.
2. Bila hampir layu, masukkan cili kisar. Kacau seketika, masukkan air asam jawa. Masak sehingga likat dan maik minyak.
3. Perasakan dengan garam dan gula merah.
4. Masukkan sedikit santan dan masak sehingga santan meresap dan hilang warna putihnya.
5. Lapikkan dulang pembakar dengan aluminium foil atau daun pisang.
6. Lumurkan sambal ke atas ikan dan bakar dalam oven sehingga masak. Sesekali lumurkan lagi sambal.

And not complete, without this....Air Asam Jawa.
Air Asam Jawa
* Ramas segumpal asam jawa dengan air masak. Buangkan biji2 dan kulit asam dan ambil airnya shj.. Mayangkan bawang besar, buah tomato dan hiriskan halus cilipadi. Masukkan semua dlm air asam dan campurkan sedikit gula. Siap...

Just look at the flesh. The pic will speak for itself...

Next, is something that I learned from a Kelantanese friend when I was in univ. She just verbally explained the recipe and me.. just ingat2 lupa. So, this is just an estimation...

IKAN KEMBUNG PERCIK ALA KELANTAN

Bahan2:
8 Ikan kembung
1 biji Bawang besar
5 biji Bawang merah
2 ulasBawang putih
1 btg Serai
3 hiris Lengkuas
1 mangkuk Santan pekat
1 sudu besar Serbuk kunyit
1 sudu besar tepung beras
5 tangkai cili kering, direndam
1 asam keping
Garam & gula secukup rasa
* Menurutnya org Kelantan suka manis, so should add extra sugar but I adjusted according to my tastebud.

Cara2:
1. Ikan dibersihkan, dikelar2 dan dilumur dengan sedikit garam. Ketepikan.
2. Kisar semua bawang, serai dan lengkuas.
3. Masukkan santan dalam periuk dan tenggekkan atas api. Masukkan kesemua bahan kisar dan yg lelainnya.
4. Masak dan perasakan dengan garam & gula.
5. Akhir sekali masukkan tepung beras yg sudah dibancuh dgn sedikit air. Masak hingga pekat.
6. Lapik dulang pembakar dengan foil/daun pisang dan susun ikan. Bakar separuh masak baru lumur ikan dengan kuah percik. Ulang melumur ikan dengan kuah sehingga masak sepenuhnya.

Looks like I`m having a fish festival..Next round I shall cook Sup Ikan Merah. Look forward to it.....


Quote:
Semasa rinnchan menjawab comments kenkwn ni, rinnchan sedang cuti2 Malaysia bersama famili di PPangkor.....next update in a few days' time yaaa..
1.Jeni : Bayar posa ekk..Kalau jeni di sini pasti akan kuhulur ikan2 tu..pahala oooo bagi orang yg berposa makanan utk berbuka.....
2.Jeff : Rinn pon serupa gaaak..Kalau ikan yg biasa nampak ok laa, tau namanya..Kalau yg pelik2 ni heh heh heh...kem salam jer lee...
3.zakiah : Ha ah rinn pon baru tau namanya kerapu bara..cantik sangat ikan tuu..sayang nak masak..dan masih membeku dlm petisejuk !!! Ikan sebelah ni pd rinn laa..sedap digoreng jee..
4.fazizaid : Rinn pon sebenonye jarang2 sekali buat percik nii..lebih suka bakar or steam je..mcm kakfazi gak laaa....
5.fitto : Iye lah, kat Jepun tu kalau ikan bakar cuma disalut dgn koshou & shouyuu jer..tapi kakrinn suka ikan saba bakar..Nanti fitto cubalah buat sambal tu sendiri..tak susah sgt punn..
6.ida isk : Goda jangan tak goda...mmg nak gamit ida mai mkn ikan bakar kat sini...
7.umi-kal nasution : Alalalala...bukan KFC pun boleh 'sedap hingga menjilat jari' ?????....Sesekali bakar ikan aunty ooiiiii....
8.chendana : Sila..sila...masuk lab cepat cepat...tumpang tengah rajin tuuu
9.Sabrina : Ada ikan bakar tu memang laaa..tambah dgn cicah air asam..tak de lauk lain pun ok. Heh heh..tulah orang kata rezeki...amatur pun boleh dapat ikan besoooo....
10.WanZee : Alhamdulillah karipap WanZee dah menjadi..sedap ke intinya ..Baguslah kalau gitu...Next, try le ikan bakar pulak ye...
11.Ana suzana raman : Rasanya bakar pakai arang lagi kawwww....tapi kena berjaga-jaga dgn apinya jangan bakar sampai hangus..rentong nnt ikan bakar tuuu...Nasi dagang???..Rinn pun suka gak....tapi tak pernah buat sendiri lagi..tak reti le pulak..heh heh heh...
12.auntie : Dah namanya fp main masak-masak..gambar makanan belaka la auntie ooiii...Auntie pulak biznez baju kurung ke??..Selamat maju jaya....
13.kuzi : Tak perlu pulang utk merasa ikan percik nii..kuzi boleh mencuba nya sendiri walau berada di perantauan....
14.sofu : Heh heh heh ...Ikan bakar ni memang le..Lagi di makan lagi tak mau berhenti selagi tak tinggal tulang !!!!!
15.zana/ros : Iye betoi...Ikan fresh ni memang sedap bila dibakar..Isinya tu...fullamak..enak sungguh!!!
16&17. mrs apple :
18.Ain : Ho ho ho....Merajuk pulak mak mertua nanti..anak menantu makan sampai tak toleh belakang, kiri & kanan...heh heh heh...
19.doubleukayes : Kalau tengok makanan anytime boleh lapar semula...
20.Rfah : Ayooo...lunch dgn ikan bakar??...Mana nak cari tuuu???
21.mommy_d&d : Aiiiiiiii..kalau doh dudok 'Ganu tak make ike segor bugor..tak dudok 'Ganu le namanye tuu...Best kannnnnn tiap-tiap kali dapat mkn ikan segar..
22.mrs jemain@raihan : Heh heh heh mmg dah lama tak cuti2 mesia, hubby & anak2 bz dgn tugas masing2 ...nak ole-ole ke, tak tau nak beli ape aaaarrr.....makanan laut kering bnyk le kot..
23.WanZee : Lain tempat lain cara bakar ikan nya..tapi yg kakrinn selalu jumpa kat kedai2 ikan bakar kat tempat kakrinn lebih kurang mcm tu ler resipinya...power yeee...bagus! bagus!
24.Cak : Cak ni mmg manjang bz tahap gaban laa tahap cipan laa.. macam2, takpe2 pi settle dulu nnt mai singgah lagi. Dah jumpa ke ikan bakar nak lunch tuuu??
25.kak kham : Air asam tu pembuka selera extra heh heh heh...
26.dR Ali : dR Ali pi camping pun sure selalu bakar2 ikan kannnnn....fresh from sungai heh heh heh
27.zilzal : Alaaa ciannya sampai nak balik Mesia ni..tentu dah tahap max punyer rindu masakan mesia..try ler dulu dgn bahan2 tempatan..buat pengubat rindu barang seketika..Balik nnt lepas le geram pueh-pueh!!!
28.Aliza : Waaa cik abg dia kakipancing ekk...bab dpt ikan fresh tu mmg tak dinafikan tapi kesian kat org yg tak biasa pi mancing tuu..dah lah 3 hari 3 mlm atas bot..terputus semua hubungan..balik umah sakit2 habis seluruh badan...Tengok ikan besar2 tu laaa jadik penawar...Rasannya tak pi dah lepas niihh..
29.Lee Lin : Ha ah, sape pun mesti suka dgn isi ikan yg fresh. Eh takkan ler tak de langsung ikan fresh kat KL tuu...hmmm
30.Amy Omar : Kakrinn dah update jwpn kat fp Amy..Cuba yaa
31.Jie_jie : Haaaa...yg ni baru betoi Dapat secret recipe ori lagi..Yg rinn buat tu main cebur-cebur aje, ingat-ingat lupa resipi kwn lama bagi. Terimakasih bebnyk le sbb sudi kongsi resipi..Slm perkenalan juga buat akak (?????...Nak panggil akak ke Aye ni..????) The more friends the merrier
32.Hellikonia : Waaa..ur ex-fiance suka fishing ke? Bagus tuuu...boleh dpt mkn ikan segar selalu. Masak apa Kerapu hitam tu..Ha ah laa..ikan merah tu mmg bnyk suku cuma kita jer yg tak kenal...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net