Want your
own Fotopage?








 


By: Naz Rinn Chan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 16-May-2007 02:26 Email | Share | Bookmark
BLUEBERRY VANILLA SPONGE LAYERED CAKE

Blueberry Vanilla Sponge Layered Cake
Sambal Macang
After a couple of tries and errors, I finally managed to bake a cake I can call sponge cake. Terharu nya..Already identified the mistake..that was during cutting in flour into the egg & sugar mixture. I overmixed it that the cake became stone hard !!..Senang lagi buat butter cake ekk. That`s another reason why, I`ve been contemplating to make chiffon cake too. Takut tak naik pulak chiffon tuu. Bab-bab kek chiffon ni Bro Rozzan seems to get a good hold of it..!! Not to mention his layered cakes..Bravo!..bravo!..Nak kena berguru pulak lepas niii...
Let me share with you the result of my latest experiment. I must thank Akak Roylazim for her morale support and her special entry for me..Really apppreciate it.



I only managed to cut into 3 layers coz I don`t have the long sharp knife to do the purpose. Looks terrible haah. Bab frosting tu don`t laugh yaaa..coz I`m no expert at all, just did it for the sake of frosting it. Don`t have a Scraper either to smooth or level along the surface. Just used my spatula. Well, as long as the whole taste is there, fair enough for an amateur like me. Hmm..actually this is one of my favourite cake when I was a teenage, apart from Black Forest Cake. The recipe as follows. I just copied and pasted from Akak RoyLazim`s FP, Domo..Domo..

Quote:
Untuk Rinn...
Akak suka gunakan recipe Sponge Cake ini. Tapi mesti gunakan telor yang terbesar sekali yang terdapat di pasaran...asal jangan gunakan telor dinosour aje dah ler..

Ingredients :-
5 biji telor (big ones anggaran 85gm each)
190g tepong gandum (ayak)
190g gula kastor
40g minyak jagung

Cara :-
Pukul gula dan telor sampai kembang.
Fold in tepong dan minyak perlahan lahan (sedikit demi sedikit.
Part ni mesti hati2. Jangan over gaul. Nanti kek tak gebu.)
Tuang adunan into a 9" acuan yang telah di alas kertas minyak dan bakar immediately pada oven bersuhu 165deg selama 40 ~ 45 mins.
Bila dah masak, keluarkan dari oven and biar hingga betul2 sejuk sebelum decorate atau potong.

* Adunan kek tak mengunakan sebarang raising agent seperti baking powder ataupun ovelette. Kek tetap gebu ...because of the big eggs
* For chocolate sponge cake, larutkan 30g cocoa powder in minyak jagung. Tepong guna 165g, Gula kastor guna 200g. Cara sama seperti diatas.

Selamat mencuba



Ok next, let me just with share with you my collection of daily dishes....enjoy

















Kepada yg kehabisan idea nak masak lauk apa, harap ini dapat membantu sedikit sebanyak. Happy cooking and baking !!!!


Quote:
1.MamaFaMi : Hai mama, masih main CILUP BAA lagi ke ??..Ramai dah rindu mama nii...
2.CK : Ayoyo...Jangan puji lebih2 le kc oooiiiii...mcm kena smash drop shot lagik.. . Boleh teruskan diet dan juga boleh teruskan selera nak makan macam2..cuma kena balance ler, InsyaAllah tak ganggu your diet heh heh heh..Kakrinn guna mcm2 camera yg ada kat umah ni, but lately suka guna Nikon D40..
3.Ana suzana_raman : Meleleh ayaq liuq jgn sampai banjir umah dah lah ye.. Sambal macang tu nak bagi boleh tapi camner ekkk ???
4.Roylazim : Hai Akak, Terimakasih baaaaaanyak la bagi tips tu. Suspen gak masan nak buat tu takut jadi kek SPONGE BOB lak!!! Rinn mmg suka buat meriah-meriah..kalau dak nnt orang jemu..sendiri pun jemu..
5.Aza : Hai Aza, kakrinn dulu pun dua kali kek jadik bantat..mula2 tu give up tapi dlm hati masih nak cuba gak lagi. Alhamdulillah, kali ni ok pulak. Aza pun jgn putus asa yee..
6.mknace : TQ...
7.lynnhassan : Ahaaaa...dapat tips baru, teknik emulsier tu macamana ekk..mungkin boleh dapat tunjuk ajar di FP lynn nanti...
8.ilda : Dah dikumpul bnyk nampak meriah ler lelauk tuuu...Setakat yg kakrinn tau..kalau tak nak bagi sotong liat jgn masak terlalu lama. Sebab tu kalau masak sambal sotong..pastikan cili/sambal tu dimasak sepenuhnya, last sekali baru masukkan sotongnya. Kacau-kacau seketika, jgn sampai sotong tu kecut dan jadik kecik. Sotong kembang ke..sotong hidup ke..tips nya sama. InsyaAllah ok... .Kakrinn guna microsoft powerpoint aje. Tak suka edit bnyk2 macam selalu org dok buat kat photoshop..Tak asli dah gambar. Gambar2 kakrinn semuanya raw tanpa di edit. Cuma bubuh frame sikit2 jer and add tulisan2 yang fancy sikit
9.Ain ladyain80 : Hai Ain, biasa jer lelauk tu..Bukan semua dimasak sekaligus. Kakrinn kalau masak lauk selalunya 2~3 jenis aje..yg simple2. Sesekali tu baru buat yg renyah2....
10.zana/ros : Tu la, ingatkan sampai ke tua tak akan berjaya buat sponge kek..at last berhasil jugak...Rinn ni apa2 aje dgn blueberry semuanya suka.
11.mrsjemain@raihan : Nanti Raihan buat ler salah satu drpd resipi2 mudah tuuu...
12.RosLeenda : Tak de laa kak Leen oiii, normal pace aje rinn update FP ni. Tak le laju tara mana pun...InsyaAllah selagi ada bahan, rinn akan paparkan. Bila dah kehabisan idea..dok sengap !! Bila-bila masa...silakan ke rumah..kita masak sama-sama, ok dak ???
13.Sabrina : Amboi Sab...siap bagi numbering lagi, tapi kalau semua ada depan mata sure kena sapu habis kot
14.leezsa : Tu lah akibatnya kalau mai makan di kedai makan alam maya..heh heh heh...cian dia yee, lapar pulak tu, tak pe tak pe lepas ni pi makan..
15.umi-kal nasution : Hai aunty umi, Seronok nya bnyk buah macang kat kampung. Rinn tu dapat buah macang sebijik tersesat dalam timbunan buah mempelam harum manis yg dibeli ari tu. Apa lagi...menyambal ler kita !!!
16.mummy jam : Tu laa dok habak kat aunty umi di atas tu, rinn pun dpt buah macang sesat heh heh...Mangga pun ok gak esp kalau yg maniiiisssss dan terlalu masak ranum gitu..boleh saja dibuat sambal... . Adik ipar yg ajar mkn ulam daun kari muda..wangiii kari dan sedap. Cuba lah nnt...
17.jeff : Hai jeff, so far jeff dah tunjuk kebolehan cooking. Bila lagi nak baking...suka blueberry kann?? Apa kata buat sth yg guna blueberry..
18.Siti Ruzaimah : Iye iye...ada buffet la kat sini. Tak salah lagi..Sila! Sila!....
19.fazizaid : Sesekali makan ala-ala mat salleh gitu kak fazi oiii..buat le daging black pepper simple tuuu...
20.Lee Lin : Alamak...ada pensyarah mai bagi markah A+...yahoooooo...!!!!
21.cakcibur : Mmg ler..buah macang tu bukan semua orang suka. Kakrinn pun dulu tak suka gak...tiba2 pulak jatuh cinta heh heh heh...Kalau tak suka macang, tukar aje dengan mempelam yg dah masak terlalu ranumm tuu. Drpd dibuang boleeee gak menyambal !!!
22.zura_zura1827 : Alamak jgn ditelan PC tu dek oiii...nanti nak view FP camner ????...Blueberry tu mmg feveret. Tu bukan icing dek ooii...Kakrinn tak suka icing sbb manis sgt..Yg itu Whipping Cream...
23.chendana : Iye iye...buat ler kek blueberry tuu. Pasti menarik hati cik abang nnt..
24.fitto : Ayoiii...Kalau nak buat ada ke buah macang kak Jepun tuuu???..Kakrinn tak reti la buat tempe..makan tempe kalu..mentah2 pun kakrinn NGAP !!!
25.sofu : Kakrinn tak pakai icing, kakrinn guna Whipping Cream aje...Sedap sebab rasanya macam ice-cream. Whipping Cream tu mcam susu tapi pekat. Bila nak guna just pukul dgn high speed pakai mixer sampai kental. Pas tu sejukkan sekejap dlm petiais. Then, sapu terus atas kek...siap !!!
26.sofu : Tu laa...MamaFami ada kat Mesia skrng ni, balik kg...Mungkin ada kerumitan yg guna PC or sth like that..tu yg dia berehat seketika dari aktif mcm selalu. Nanti bila dia balik Malawi...zrooooommm le balik tuuu !!!
27.diba : Bagus! bagus!...Sama-sama kita cuba resipi yg hebat...
28.kuchai : Suka sambal bacang gak yee....bagus! bagus!
29.za : Tapi boleh tgk jer lah ye..Kalau live boleh gak ajak makan sekali...
30.Penyulawa : Naper lah sampai nak get rid of food..mogok lapar ke?? Makan syikit-syikit jer ok lah tuuu...
31.aunidayini : Tu laa..lama dah tak dgr kabar. Cuba nak masuk ur blog but sth seemed to block my way. Anyway, smlm dah ok pulak...
32.Ida Natrah : Mai mai...kita berjiran, boleh bertukar-tukar pinggan..pinggan yg berisi laa..yg kosong tak mau !!!
33.Jeni : Jeni..kat Riyadh tak ada buah bacang ekk. Apa kata Jeni rekacipta sambal kurma..
34.maklang : Ha ah..tukar apron baru, yg lama dah kotor sbb ari-ari masak!! ..Kalau rinn yg pakai apron tu..tobat tak ku letak gambo tu kat atas..gambar cilok jer tu...cantik kaki dia..
35.hellikonia : Tuuu laaaa, asyik dok memerap kat umah aje. Selalu-selalu le mai jenguk umah kita..jamu mata !!!
36.Anida : Boleh saja guna telur 65gm tu..tapi pastikan yg putih telur tu dipukul secukupnya sampai betul2 kental dan bila diterbalikkan bowl tu..putih telur tu takkan tumpah..masih melekat kat bowl..


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4007038.ip-198-27-81.net