Want your
own Fotopage?






 


By: Naz Rinn Chan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 13-May-2007 00:48 Email | Share | Bookmark
BEE HOON SINGAPORE & KUIH PUTERI AYU

Bee Hoon Singapore
Kuih Putri Ayu
Afina`s Bday cuppies
During weekends breakfast is always a little heavy and quite often becomes brunch. Last weekend I cooked my version of Bee Hoon Singapore and one of my favorites kuih which I never make it at home. If you still remember I did mentioned about buying some new moulds for our traditional delicacies in my Blueberry Cheese Tart entry..and about kuih puteri ayu in my Apam marmar entry. Thus I`d like to share this lovely and beautiful kuih puteri ayu recipe as well this time. It is traditionally ours and it feels great if you could homemake them...isn`t it ??


BEE HOON SINGAPORE

Bahan-bahan :
Bee Hoon kering, rendam dgn air panas hingga lembut dan toskan
Bawang besar, dimayang
Bawang putih, dimayang
cili api
Ikan bilis, direndam dan dicincang halus
Serbuk lada putih
Sos tiram
Udang basah
Telur
Taugeh dan sayur2 lain ikut suka
Garam secukup rasa
Daun bawang, daun seleri dan bawang goreng utk hiasan
Sambal kicap cili padi

Cara-cara :
1. Tumiskan bawang besar, bawang putih, ikan bilis dan cili api hingga layu.
2. Masukkan lada putih. Kacau seketika dan masukkan udang dan sotong. Jika suka boleh masukkan fishball dan fishcake.
3. Masukkan sos tiram, kacau2 dan masukkan sesayuran pilihan.
4. Masukkan garam secukup rasa.
5. Pecahkan telur dan kacau2 biar hancur.
6. Masukkan bee hoon dan kacau hingga betul2 lembut dan sebati.
7. Masukkan taugeh dan kacau rata tapi tak perlu terlalu lama.
8. Hiaskan dengan taburan daun bawang, daun seleri dan bawang goreng. Hidangkan juga dgn sambal kicap cili padi.

Next is the beautiful kuih puteri ayu.....

KUIH PUTERI AYU

Bahan-bahan:
3 biji telur
240gm gula
240ml santan
1 sudu besar esen pandan
Sedikit pewarna hijau...Gunakan air daun pandan asli pun ok.
270gm tepung gandum
1 sudu besar tepung ubi
1 sudu kecil ovallette
Kelapa parut muda, digaul dengan sedikit garam dan sedikit tepung jagung

Car-cara:
1. Pukul telur dan gula hingga kembang, gunakan mixer.
2. Masukkan santan, ovallete, esen pandan, pewarna hijau. Putar dengan kelajuan rendah.
3. Sementara itu panaskan kukusan.
4. Sapukan sedikit minyak masak pada dalam acuan kuih.
5. Ambil kelapa parut muda yg telah digaul dgn sedikit garam & tepung jagung dan tekan padat ke dlm acuan.
6.Tuangkan adunan tepung ke dlm acuan dan kukus selama 15 min atau kurang. Jangan terlalu lama.


Meanwhile........
It wuz our eldest daughter`s 15th Birthday last friday 11th May 2007. Poor Afina , she hasn`t got to come back home for celebration coz it wasn`t the alternate week for coming home from hostel. Anyway, just to cheer her day, instead of baking her one big cake I decided to bake her some 40 cupcakes. Easy for her to handle and enjoy them with dormmates and closest friends. Glad that she liked them and was overjoyed
Since Afina loves choc cakes & bright colours, here`s the outcome of the deco. Purposely baked them highmountainly so that I could write her name outstandingly on top of the icing. Half of them I just plainly deco.

Resipi for the cupcakes can be obtained here whereby the icing I used this.

BUTTER CREAM ICING
Ingredients:
1/2 cup vege shortening
1/2 cup butter or margarine
1 teaspn clear vanilla essence
4 cups sifted confectioners sugar (Icing sugar)
2 tblspn fresh milk

Method:
1. Cream butter and shortening with electric mixer.
2. Add vanilla.
3. Gradually add sugar, beating well on med speed. Scrape side and bottom of bowl often. When all sugar has been mixed in, icing will appear dry.
4. Add milk and beat at med speed until light and fluffy.

This icing is a fast drying mixture once applied on cakes. Thus easy to handle and less sticky on hands and fingers.


Quote:
1.CK : Hai CK, Thnx sudi singgah. Biasa-biasa aje FP kakrinn ni, masih bnyk lagi yg perlu dipelajari tapi kalau boleh dimanafaatkan bersama, Alhamdulillah... Puteri ayu dan cupcakes tu sebagai penyeri entry kali ini...
2.mommy)d&d : Hai Erna, thnx for all the wishes for Afina. Sure dia seronok kalau baca wishes tu. Nanti tempek ler Bee Hoon SG Erna tu. Dah pi ngendap dah tart yg Erna buat..Elok aje pun..Sure dah puas makan tuuu.... Thnx for the M`s day wish tooo...
3.Najla : Hai Najla, Thnx for the wishes..Dah pi jenguk FP Najla. Pandai buat biznez ekkk...Good Luck seterusnya...
4.umi-kal nasution : Thnx for the wishes auntie. Mungkin auntie boleh guna acuan kecik yg lain mcm acuan kuih lompang or acuan agar2. McGyver la syikit..Rupa mungkin tak ayu tapi rasanya pasti tetap sama...
5.Sabrina : Thnx for both wishes. Sure Afina seronok kalau dia tahu ramai kenkawanemak dia turut sama ucapselamat kat dia. Cupcakes tu tak lah sehebat chef2 cuppies kita kat alammaya ni..Saja seronok2. Dan Bee Hoon tu, kalau Sab masak jgn lupa hidang dgn sambal kicap cili api..Bagi berasap telinga..heh heh heh
6.kuzi : Kueh tu tak pe la bagi nama puteri ayu sbb tuan asalnya dah bubuh nama begitu..TAPI `kek jelita` ni..heh heh..tak laa sejelita mana punnn...
7.zana/ros : Thnx for both wishes. Deco cuppies tu tak lah secantik mana sekadar melepas hajat nak try..
8.fitto : Kalau dah anak orang Singapore konpem namanya dan asal Bee Hoon tu mmg dari SG oklah...Saja je nak tau. Bunga `sakura` atas cuppies tu boleh makan tau...!!
9.chendana : Rinn kalau goreng Bee Hoon tak pernah tetap ramuannya. Ikut bahan2 yg ada dlm petiais jer..Tapi Bee Hoon SG ni mmg feveret rinn..."Selamat Hari Ibu" buat chendana juga. Masuk dapur ni biasa laah..semua orang pun sama..ada pasang surut rajin nya..
10.MamaFaMi : Hai Mama : Thnx for both wishes. Mama pun everyday "Mama`s day" kannn...Selamat menempuh kehidupan sebagai seorang Mama kepada FaMi seterusnya..
11.zilzal : Bukan setakat bes...Memang bes ganda seribu..heh heh heh
12.jeff : All time recipe nii...silalah, tak yah pinjam2..nnt kena pulang balik pulak !!
13.lynn hassan : Haa tu dia orang yang tau pasal keaslian Bee Hoon SG dah mai explain..Terimakasih krn memberitahu....
14.Ain : Kakrinn ni pun first time buat sebab acuan nyer jugaklah yg tak ada dulu tuuu. Tapi bila dah jumpa..terus beli, takut terus tak beli..terus tak buat. Asyik dok beli kat pasar malam jer....Bila dah ada acuan ni anytime boleh buat...
15.Ain : Oops..terimakasih mai sekali lagi nak wish M`s Day. Heh heh heh..Anak bertuah yer...
16.Cakcibur : Terimakasihlah di atas ucapan utk Afina..Cak sihat ke? Semacam jer bunyi malas tu...Agaknya sebab aritu terlampau pakai enjin turbo kot..Masak during weekends aje tapi mak aaaiiihh...kusss semangat punya bnyk nyer makanan !!!!. Tak pe lah...Bila rindu dah kembali semula pada tepung2, gula, dan yg sewaktu dgnnya..start pelan2 gear satu...
17.kak kham : Terima Kasih di atas ucapan...
18.Lee Lin : Thnx for both wishes..Selamat Hari Ibu juga buat tuan kucingorengemuk niii....Ehhh ehhh..jaga! jaga! cuppies nak tergolek pi kat Lee Lin....Uhh Uhhh..Masa nak bawak pi kat anak aritu `handle with care` sungguh..takut tergolek !!!
19.sofu : Ha ah..dah beso dah anak dara kakrinn ni...Mak aaihh tak pikir le lagi psl nak bermenantu ni. Bagi chan Afina belajar sejauh mungkin dan capai cita2 dulu...Terimakasih di atas kedua2 ucapan..
20.Ouled Kenitra : Aiikk..baru berapa hari ke Korea dah rindu makanan Malaysia ????..Cuba-cubalah masakan Korea pulak....
21.yangmazni : Hmm..Boleh tengok ajelah sbb kalau nak buat kat sana susah nak cari kelapa kann..acuannya lagi. Tu lah kann..kecik aje rupanya dunia ni, tak sangka boleh terserempak kwn cyber kat situ ekk...
22.maya amir : Ayoii..Belum makan lagi kot tuuu..tu yg dan dan lapor bila tengok makanan...
23.hADIE of KM : Mak aaihhh..sepinggan boleh habis makan sensorang... Tu mmg betoi2 feveret namanya...
24.cendawan : Taklah rajin mana, kena time ada mood kita buat ler..kalau dah malas..apa pun tak jadik !!!
25.maklang azie : Mai ler makan kat dapur rinn.....
26.MrsJemain@Raihan : Waalaikummussalam, thnx for your sincere wish. Ala Raihan ni..tak yah lah puji bnyk2 sgt nanti malu kakrinn. Kakrinn akan lebih gembira kalau fp kakrinn ni dpt bagi manafaat pd yg memerlukan...
27.zabariahhassan : Goda jgn tak goda za..puteriku dah ayu..puteramu tampan dak??
28.rozzan : Buat sikit2 cupcakes tu boleh ler menahan sabo..Kalau dah bnyk mcm org dok biznez tu..mau muak nengok


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2014.

ns4008229.ip-198-27-68.net