Want your
own Fotopage?






 


By: Naz Rinn Chan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 23-Apr-2007 15:56 Email | Share | Bookmark
KARIPAP PUSING (STEP-BY-STEP) & APAM MARMAR

Karipap pusing @ RinnChan`s
Apam Marmar @ RinnChan`s
It so happened that my kidz asked to make curry-puff again for breakfast. I decided to make spiral curry puff and took this opportunity to capture the step-by-step process. In my earlier entry I didn`t get to do this and it seemed that somebody has got problem in getting the spiral properly done . Let me lend a helping hand.. Hope this will somehow or rather help...





The recipe as follows...

KARIPAP PUSING

Bahan-bahan:
1. Doh minyak
300gm tepung gandum
secubit garam
1/4 cawan minyak masak
1/2 cawan air suam
* Campurkan secubit garam ke dalam tepung. Curahkan minyak masak dan gaul mesra tepung dengan hujung jari. Sedikit demi sedikit masukkan air sambil tangan terus menguli sehingga mendapat doh yg tidak melekit di tangan

2. Doh marjerin
150gm tepung gandum
100gm marjerin...sila tambah sedikit demi sedikit sehingga mendapat doh yg tak melekit di tangan.

Untuk inti boleh dipelbagaikan mengikut citarasa masing2. Rinn biasanya menggunakan inti keledek.

Inti keledek
2 biji ubi keledek, dipotong kiub
1 biji bawang besar, dipotong halus
2 ulas bawang putih, dipotong halus
Segenggam udang kering, direndam & ditumbuk ( Guna udang basah pun ok )
3 sudu besar serbuk kari
1 pelepah daun kari
Garam dan gula secukup rasa
Daun bawang dan daun sup secukupnya, dimayang halus
* Tumiskan bawang, masukkan serbuk kari dan tambahkan sedikit air utk mengelakkan tumisan hangus. Masukkan udang, tumiskan lagi sebentar dan masukkan ubi keledek. Tambahkan air sehingga secukupnya merendam keledek. Masakkan sehingga keledek lembut. Perasakan dengan garam dan gula. Masukkan daun daun bawang & daun sup, kacau sebentar dan tutup api.



And not forgetting I have this recipe of Apam Marmar to share here which was introduced by Mat Gebu appeared in myresipi.com. According to him the recipe was originated from Indonesia.

APAM MARMAR

Ingredients:
250gm tepung naik sendiri
200ml santan
160gm gula halus (Original was 200gm)
2 biji telur gred A
1 camca teh esen vanilla
1 sudu makan ovallete
Secubit garam
Pewarna makanan, ikut kegemaran masing-masing

Kaedah:
1. Satukan kesemua bahan dalam mangkuk adunan kecuali pewarna.
2. Pukul dengan speed perlahan sehingga semua bergaul mesra. Kemudian lajukan speed dan putar hingga aduan kembang dan pekat.
3. Bahagi adunan kpd 3 bahagian, satu kekal warna asal dan warnakan dua bahagian yg lain.
4. Dalam acuan yg telah dilengser dgn mentega, bubuh warna secara berselang seli seperti dalam gambar. Diikuti dengan bahagian tanpa warna pada bhg atasnya.
5. Gunakan spatula utk membuat pusingan satu arah sebanyak 1-2 kali. Kukus selama 45 minit. Jangan lupa utk membalut penutup kukusan dengan kain supaya air tidak menitis ke atas apam.

This Apam Marmar has a very fragrant smell of coconut milk and it reminds me of Kuih Puteri Ayu the green colour apam with grated coconut on top.

Apam Marmar may be enjoyed with grated coconut as well and very much suitable for breakfast or teatime...cheers!!!!


Quote:
1.jeff : Kalau diikutkan banyak nama karipap nii..
2.Miss Creativecakes naza2 : Rasanya adunan tepung nak kena betul, itu yg menghasilkan karipap yang rapuh.
3.ilda : Dah selalu buat..boleh la dapat hasil yg cantik dan memuaskan..
4.Lee Lin : Ha ah mmg rapuh dan lembut. Sebab tu rinn kalau anak2 yg makan suruh they stay put kat meja makan..bertabur atas meja senang nak kutip !!!
5.dOd : Tak der mane nye pakar, orang dapur biasa aje...
6.Helli : Laki rinn pun pandai kelim tauu..jgn mare!!!..Sampai jeles adik pompuan dia yg tak gheti...
7.ein : Hai ein, apasal la pulak sampai speechless, kuih2 biasa jer ni..
8.max joey : Hai max joey, orang mana ni??..Hairan ekk sampai tak ada pewarna makanan..tak pelah, next time kalau jumpa pewarna..max joey bubuh mcm2 kaler ekk
9.cendawan : Tu lah, dalam ramai2 yg reti buat buat karipap ni mesti ada jua segelintir yg belum mahir ataupun belum pernah mencuba..Ini sekadar nak permudahkan mereka yg ingin mencuba
10.aureanayz : Dulu2 masa rinn baru belajar buat, kekadang tak menjadi jugak, Alhamdulillah..sekarang dah ok. Nanti akak cuba lah yee...InsyaAllah boleh tuuuu...Apam tu wangi je bau nya..dan sedap juge..
11.MamaFaMi : Hai mama , Nice to see u here again..what else to say..karipap ni all-time-feveret .....
12.Ain : Salam perkenalan buat Ain juga, silakan lah link kakrinn. Semoga step-by-step tu boleh membantu Ain..Selamat mencuba ye!!!
13.Sabrina : Hai Sab, agaknya kalau boleh dingap gambar tu..lama dah hilang dari fp kakrinn ekk.. . Sab cubalah nnt, sure anyang terkejut sampai berpusing-pusing dibuatnya!!! Tak pe..bila free nnt Sab update la fp Sab...
14.cakcibur : Sama2, kakrinn ni dulu2 belajar kelim karipap biasa dari sekolah rendah lagi sebab mak kakrinn dok buat jual kat kantin sekolah..so, skill tu tak hilang le sampai ke tua niii...Heh heh..nak gak tengok karipap buatan cak..takkan lah seteruk tuuuu!!!!
15.mrsjemain@raihan : Alaaa dek ooiiiii...FOC aje berguru di alam maya niii...
16.aunidayini : Kena rajin lee wana..anak2 ramai di rumah nii..dah pandai request nak makan itu ini..karipap biasa pun kalau adunan tepung utk kulitnya kena gaya..boleh jadik rapuh dan lembut juga. Haaa...wana buat le apam tu..be the first to ever make in Brunei...
17.rozzan : Hai Bro : Cantik ke???..Putar ke pusar ke pusing ke...jangan sampai kepala berputar bila makan udahlah yee...Eh, rasanya kat blog Bro dah ada entry epok2 ni... ..Apam tu mmg gebu dan wangiiiii je bau dia...
18.mamazieza : Heh heh mama oiii..kalau dah banyak, goreng-goreng pi jual kat kantin sekolah Bayan Baru heh heh heh ..lawak jer..
19.jeni : Oikkk..jangan la malas2..kalau dah terliur tu cepat2 le masuk dapur
20.Ida Natrah : Heh heh..boleh bayangkan Ida makan karipap panas-panas..sambil melopong mulut meniup-niup kepanasan bila karipap dah digigit masuk mulut..nikmatnya karipap panas!!!
21.Phalinn Oooi : Hai dude...lama tak singgah Sket cukup ke ??..Kalau tak cukup nampaknya kena suruh oghang ghumah buat le...
22.WanZee : Inti karipap ni boleh dipelbagai ikut kesukaan masing2. Sesetengah suka inti ubi kentang, ada yg suka inti sardin, ada pulak suka inti daging cincang, Rinn mmg suka inti keledek. Masa KakRinn kecik2 dulu mak ada buat inti kacang dal..pendek kata mcm2 lah...Bila nak try tu???
23.umi-kal Nasution : Hai auntie, solid sebab rinn suka bubuh inti penuh2 tapi anak2 tak suka..diorang lebih suka makan kulit karipap yg crispy tu..inti syikiiit aje...
24.chendana : Selalunya gitulah, lagi ditangguh lagi malas nak buat..lebih baik kalau dah terasa nak buat..segerakanlah, or else..end up tak buat langsung!!!
25.zana/ros : Kemas ke?? Thnx..sebenarnya rinn dah belajar kelim tu sejak sekolah rendah lagi sebab selalu sgt tengok mak buat utk dijual di kantin sekolah. .
26.ninabahari : Alhamdulillah, kalau entry karipap ni membantu..nanti butlah ye .
27.zura : Betul sangat tu..mkn panas2 sampai terlopong mulut menahan kepanasan HO HO HO..Selalu dok tengok apam satu kaler jer..kita try le pulak yg kaler-kaler....rasa sama je!!
28.sriselasih : Panggil karipap pusar ye?? ..Nnti upload la gambar karipap yg sriselasih buat..Dah pi tengok tudung2 kat FP sriselasih..cantik juga, buatan korea ke??
29.zureen : Alhamdulillah kalau zureen berjaya membuat karipap pusing ni...Rinn lebih dari gembira krn dpt berkongsi ilmu
30.mimielola : Terimakasih daun keladi..senang-senang cuba lain-lain resipi..buat karipap pusing semoga menjadi..baru gembira rasa di hati...








View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2014.

ns4008229.ip-198-27-68.net