Want your
own Fotopage?






 


By: Naz Rinn Chan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 10-Apr-2007 15:41 Email | Share | Bookmark
BUTTER PRAWN

Experiment 1
Experiment 2
This experiment really made me go nuts!!! I`ve seen how they made it on TV loooong time ago but just didn`t bother to pay full attention. Then, recently when jeni made it appear again on her blog, I wuz kinda excited to challenge myself cooking it but still hesitating. You know what happened..I ended up trying out two recipes of the same name, just to get the desired appearance of the end product.
It wuz supposed to look like this....( I snapped this direct from the magazine)


Jeni`s one looked like the one on the right. I commented about the supposed-to-be look of the prawn but jeni might have overlooked it. It`s ok then. Anyway, this is how my prawn looked when I used the recipe from jeni`s blog. She did mention about using breadcrumb and nestum in the recipe but I didn`t see any step incorporating it. So, I omited coz I just thought it is butter prawn NOT breadcrumb or nestum prawn.

Quote:
BUTTER PRAWN @Jeni
Bahan A
600 gm udang besar
1 camt. gula
1 camt. garam
1/2 camt. lada hitam
1 camt. minyak bijan

Bahan B
3 camB tepung jagung
1 camB serbuk kari ikan

Bahan C
3 biji kuning telur
1 camB susu cair
1/2 camt. garam
1/4 camt. serbuk lada hitam
2 camB butter

1 camB bawang putih - dicincang
2 camB cili padi - dicincang
1 camB daun kari - dicincang
2 camB butter

Bahan perisa
1 camB sos tiram
1/2 camB gula
1/4 camB serbuk lada hitam

Cara-cara
Bersihkan udang, buangkan kakinya dan keringkan dengan menggunakan kitchen towel.
Perap udang dengan bahan A selama 20 minit.
Campurkan bahan B dan masukkan udang yang telah diperap. Gaul rata.
Goreng terendam udang tadi sehingga masak dan tuskan minyaknya.
Gaul rata bahan C. Ketepikan.
Panaskan kuali, masukkan butter. Kemudian, masukkan bahan C. Kacau campuran C dengan cepat untuk mendapatkan telur goreng yang halus dan rangup. Angkat dari kuali.
Panaskan kuali dengan 2 camB butter. Goreng bawang putih, cili padi dan daun kari hingga wangi. Masukkan udang dan bahan perisa. Gaul rata sebelum dimasukkan telur goreng tadi.
Gaul rata dan hidangkan semasa panas.


Dissatisfied with first trial..I tried another one from a magazine and this is the outcome.

Quote:
UDANG BUTTER
Sumber : Majalah Keluarga & Seri Dewi, keluaran Feb,2007
Bahan-bahan:
4 ekor udang galah

Bahan A:
Mentega secukupnya
1 butir telur
Sedikit susu cair
Sedikit susu pekat
* Kacau sebati kesemuanya

Bahan B
1 batang serai
4 tangkai cili padi
Daun kari secukupnya
* Dihiris halus dan digoreng dgn sedikit minyak

Cara-cara:
1. Panaskan minyak yg telah dimasukkan mentega dan goreng bahan A yg telah dikacau sebati dlm satu bekas tadi.
2. Cara memasukkan ke dalam kuali berisi minyak tadi adalah dengan menuang perlahan-lahan dan terus dikacau sehingga kekuningan. Angkat dan gaul bersama udang yang telah digoreng serta Bahan B yg telah digoreng ketika masih panas.
3. Hias dan hidang mengikut citarasa anda.

Taste wise, I should say that the former was more delicious especially when enjoying it while hot.Thanx Jeni for the lovely recipe and sorry coz I pepandai jer tempek your prawn here..heh heh heh.. The latter hmmm..the aroma of the lemon grass and butter created a little difference anyway. Nevertheless, personally I think in order for you to get good prawn menu, first thing you need to have is fresh prawns and preferably of big size. The external gravy or coating is just to give extra taste and aroma to the prawns. The next thing to consider is the time of cooking..you don`t have to overcook or overfry them coz this will only kill the juiciness and sweetness of the prawns.
In this particular case, I think the technic of frying the butter mixture should be given more attention...Hmm, fine then..no harm trying, even though I ended up with a little failure I could still enjoy the good taste in it. Should give another try next time. How about you...don`t you wanna try???

Quote:
1. cakcibur : Tak ape lah cak...bagi laily sihat betul2 dulu baru cak buat butter prawn ni..kakrinn bukan apa, geram kat telur yg tak nak jadik rerambut halus tu..tapi oklah jugak baunya wangi dan rasanya pedas sbb ada campuran kari dan cili api..kalau dah namanya udang...kena pulak yg segar dan besar, gerenti sodap ehhh..
2. ilda : memang betul..tang rerambut tu yg geram tak brapa nak menjadik..nnt kita try lagi..
3. sahar+zabar=wani&mimi zabariahhassan : Kata nak try..dah buat ke???
4. Sabrina : Ooohhh..ada alergic ke??...Kakrinn pulak alergic kelempong/paru tuu..serupalah jadik kelopak garam..boleh kot kalau nak ganti dgn sotong..jadik butter squid ler pulak, ehek..5.
5. mamazieza : Masak dah lah ni..tunggu mama yg tak muncul-muncul..semua dah ok ke kat umah tu..??
6. qasrinna : mai ler join mkn udang yg yumy niii...
7. ida isk : Ha ah, udang ni kalau fresh dan besar..masak apa pun sodap..buat sushi mentah pun ok, ida makan ke ??
8. jeff : silakan lah..bukan my resipi punnn, nnt dah buat tempek lah kat fp jeff. Buka sejarah fp jeff yg rasanya tak pernah ada entry homemade food...
9. Lan Rasso : Tu laa..time tak pokai Lan tak ingat..time tu nak mkn apa pun tak kisah sbb duit ada..bila dah pokai..jamu mata kat kitchen kak rinn aje lah ekkk..
10. RosLeenda : Oh ye ke?? Ciannyer udang punyer penangan ye...Boleh tahan jugak ramai yg allergic ngan udang nii...rinn allergic kelempong, jadik gatal2 gak tapi selepas amalkan mkn air daun gandum dekat setahun gak..boleh dah mkn semula, Alhamdulillah...
11. Lee Lin : TQ la sbb puji gambar amatur tu..Petua ke?..Kalau tak nak kulit melekat..buang terus aje semua kulitnya tinggalkan ekor jer mcm experiment 1 di atas. Lebih cantik kalau dibelah belakang udang tu, nampak terbuka je belakangnya bila dimasak tapi jgn overcooked. Kalau masih mau maintain kulit pun boleh..belah juga belakangnya guna kitchen scissors. Nak kopek pun senang..Rinn suka cara 1 sbb anak2 mudah nak mkn..diorang malas nak kopek kulit.
12.Edoras : Makan syikit2 tak pe kann... Buat hilang kempunan..
13.WanZee : Tu baru udang sederhana besar..kalau LOBSTER..entahlah..
14.kuzi : Hai kuzi, Nampaknya tak semudah itu ye bila cuma follow written recipe, tambah pulak ada cara yg tricky cam gini..Anyway, wish you best of luck...Nanti tempeklah the outcome yaa..
15&16. MamaFaMi : Mama suka sgt udang ekk..kalau dibuat sashimi..mama makan dak???
17.nabialishad : Lawaklaa nabia nii..mana ada perintis pulak niiiihhh??..Tak de mananya kekuatan la cik adik oiii..cuma nak qadha balik hobby memasak yg tak dpt nak buat masa bz berkarier dulu dan masa tu pun anak2 masih merengek. Bz ngan depa aje..Skrng dah merdeka syikit
18.Meorjay : Peminat udang jugaklah ni ekk. Masa pengantin makan adap-adap mesti ada hidangan `Udang Panjat`..nanti MJ shoot lah satu gambar
19.Ida Natrah : Nak masak malam2 begini?? Abih satu taman nanti bau butterprawn
20.:shahrilramzi @ Km : Tak de proffesional mana dek oiii..I`m just an ordinary housewife but with a little passion for cooking..thnx sbb mai singgah dapur kakrinn
21.kindaichim : Teringin nak makan ekk..Paling senang pi aje restoran..tapi kalau ada sesiapa yg baikhati tolong masak lagi besh kannnn
22.Roylazim : Heh heh..udang pun boleh nampak cantik ekk..ingatkan nampak sedap aje.. Nak sikit boleh..come over
23.RaqynRafiqin : Laa sorang lagi kena penyakit udang...bahaya ni kalau langgar pantang nnt tak renti bersin...aaaachummmm!!!
24.mrs apple : wow weeeeee
25.kakmOn : Masakan mengancam tak pe kakmOn...jangan diancam penyakit disebabkan makanan dah lah
26.Jeni : Dia mai daaaahhhh...Halo madam, ada manyak syibuk ka..apa saja yg dibuatnya kawan kita nih. Tak po lah Jeni...betul katamu ituuu...tak dapat bulu-bulu tu pun tak pe, janji rasanya sodap!!!!..Tapi kalau boleh dapat, I consider that a BONUS!!!
27.Jeni : Sure..sure..don`t worry...
28.Helli : Kaki udang ke..janggut udang ke..selalunya rinn buang abih...unless kalau udang tu betul2 besar mcm lobster heh heh...



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2014.

ns4008229.ip-198-27-68.net