Want your
own Fotopage?








 


By: Naz Rinn Chan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 7-Apr-2007 11:25 Email | Share | Bookmark
ORANGE MOCHA BROWNIES

Before...
After..not too dark coz less cocoa powder..
Deco a bit....
This is just another confusion..between cakes and brownies. That`s why I keep on postponing the experiment for quite a long time and am trying to at least understand and know how to differentiate them two. At one look, cakes are cakes..while brownies are always at the height of about 1.5cm and are in the shape of squares. As such, nowadays we can easily find baking tray with a built-in but detachable cutters. This is to ensure that brownies are cut in proper and of the similar size. I also notice that brownies surface are quite shiny like steamed cakes, surface often not cracked and almost not rised in the process of baking. Most of the time brownies are dark brown in colors due to the consumption of cocoa powder or chocolate in the ingredients, plus always choco frosting for topping. Well, just to clear my doubt about all this and maleh nak pikiaq lagi , I tried out this recipe. Found at the left side bar of mamazieza`s fp "nak, mau, mesti try..bila????"column, under Orange Mocha Brownies by fatboy and also here at RESIPI MCIK PTD LTD. I think both are from the same source but wasn`t sure the root. Ok, just take a look at the following. The outcome looks okey to me but it`s more like a cake..well, I don`t know..and it`s no longer important to me by the time this brownies was out from the oven, as long as it wasn`t burnt..and still edible..


ORANGE MOCHA BROWNIES

Ingredients:
1 1/2 cups plain flour, sifted
2/3 cups cocoa powder (used 1/2 cup)
1 tblspn coffee powder
1 1/2 cups caster sugar (used 1 cup)
250gm butter, thawed (used margarine)
4 eggs, lightly beaten
1 tblspn vanilla essence (used 1 tespn..ran out of it)
1 orange, juiced abt 1/2 cup and rind grated
1 cup of dark & milk chocolate chips mix (used 3/4 cup of choc chips)

Method:
1. In a bowl mix all ingredients except orange juice, orange rind and choc chips. Beat using mixer at med speed until well combined.
2. Chuck in orange juice and rind. Mix again.
3. Stir in choco chips.
4. Pour into baking tray, pre-lined with baking paper overhanging from both sides.
5. Bake for about 25mins @ 170 deg cel.
6. Take out from oven, leave in tin for 5 mins and take out to cool on wire rack.
7. Pour and scrape choc frosting evenly on surface. Cut into squares.

Frosting:
200gm dark choc bar
1/4 cup whip cream
1 tblspn coffee powder
* Combine all in a casserole and microwave for 1 min on HIGH. Take out and stir well until u get a lovely choc frosting. Or just double-boil over medium heat

This brownies experiment is not gonna just stop here. Not until I get satisfactory result. Infact there are still a few brownies recipes print-outs in my file...just need some gaps before I start another sweet-tooth treat....see you soon

Quote:
1. Lee Lin : Yumm yumm saje kalau dengan coklat ni yer...
2. yangmazni : Oisshhiii sou ni mieru???..Ohhh..no wonder lah kak mazni ronda abih satu Jepun, rupanya dah mendapat panggilan pulang...
3. WanZee : Jibun de tsukuttara..yoppodo oishiii yoooo.. Deco tu main hentam aje..benda tu aje yg ade poonnn...Nak buat icing, kami sekeluarga tak berapa minat...
4. Ouled Kenitra : Oohhh..pohon rambutan ke?? Ingatkan buat longgokan kayu untuk masak memasak khenduri besar...
5. MK : Boleh jamu mata aje lah...sedap di mata...
6. ilda : Hmmm..baru nak belajar2 buat brownies, deco tu main hentam aje..chomei ke??
7. mummy jam : Same with me...nak buat camner kann..dah suka
8. Roylazim : Looks good??..Hmmm..sure I will...
9. cakcibur : Tengok orang lain buat nampak sedap, kak rinn pun nak jugak try buat..tapi kak rinn tak de loyang yg ada cutter tu laaa..potong freehand tak berapa lawa..cak pun baru buat brownies kan aritu..tgk kat fp cak..
10. sofu : Saja bagi meleleh nak goda sofu suruh buat pulak..
11. za : Za nak ke?? Macamana nak bagi ekkk???
12. aunidayini : When I wuz working I didn`t quite have ample time to cook/bake..now that I am a fulltime housewife..anak2 pun dah besar..qadha balik hobby yg tak terbuat dulu tq for the info on brownies. I suggest you try kak hanieliza coz I don`t have direct access to mama, we only communicate thru PM in the fp. Sounds important..Sorry dear...
13. jeff : Jgn geram & renung lama2 gambo tuu..nanti tembus screen...Jamu mata aje lah jeff ooiiii...
14. hanieliza : Yeeyy..ada gang yg suka oren & coklat... Sila kan lah kalau kakliza nak ikut teknik amik gambo tuu..rinn pun bukan expert sgt, tak de knowledge on paper pun psl amik2 gambo nii..just guna instinct dan amik ikut gerak hati...
15. arrembawi isneen_ahmidy : Nampaknyer kena mintak sesapa tolong buat lah kat adik niii...
16. RaqynRafiqin : Nak yg tang meleleh aje ke...brownies nyer tak nak ke???
17. Edoras : They`re at ur front door now..cuba tgk..Kalau tak de, sure dah kena bawak lari kucing
18. mommy d&d : Iye lah rasanya mmg begitu kot rupa brownies..nnt kakrinn nak try mamazieza or kakliza punyer resipi pulak..Secret recipe tu selalu lalu tapi tak pernah teringin nak singgah, mcm x konpiden jer..betoi lar, lebih baik wat sendiri..
19. KakLeen : Kalau dah lapar, cepat2 ler masuk dapur..masak sesuatu nnt tempek lah kat fp KakLeen..B`day along heh heh heh..Along rinn lahir 11hb jugak tapi next month..
20. Meorjay : Mintaklah orang umah buatkannnn....
21. Ouled Kenitra : Terima kasih di atas undangan tapi tak upaya nak memenuhinya kerana jauh..Salam buat keluarga Madihah
22. helli : Tq for the info. Waahhh..interesting serving suggestion tuuu...
23. Ain : Hai Ain..Selamat dtg ke dapur kak rinn...sedap??..cuba buat dulu dan rasa, baru tau rasanya...
24. syahidd shahcpoot_morocco : Tak de apa petua yg specific, cuma ikut aje arahan mcm kat atas, InsyaAllah jadik. Cuma jgn termasuk walau setitik air pun ke dalam campuran coklat utk toppingnye tu..Dah pi lawat dah kapet...tak mampu ler kalau ribu2 mcm tuuu..
25. Sabrina : Alahaaaii Sab ooiiii...maafkanlah kakrinn sekiranya brownies ini telah mengganggu gugat projek mendietmu ituu...Takpe, montel2 pun anyang sayang...
26. MamaFaMi : Hai mama, dlm bz2 pun sempat singgah sini..thanx for the thought. Psycho lah tu ma, dah mama mmg kurang suka coklat dan manis. Kalau teringat nak cuba kurangkan ajelah cocoa powder dan gulanya..rinn pun lessened the cocoa & sugar utk recipe ni.
27. mamazieza : tq mama, rinn cilok dari page mama..walau tu recipe org lain punya..


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net