Want your
own Fotopage?








 


By: Naz Rinn Chan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 23-Mar-2007 05:48 Email | Share | Bookmark
ORANGE BUTTER CAKE

Orange Butter Cake@RinnChan`s
Chef Alex Goh originated it...then was tried out with a little alterations by some of our e-friends like Bro Rozzan, MamaFaMi, Mummy Jam and mamazieza for her cupcakes just to name a few..and maybe by some others that I haven`t come accross. Orange cakes come in several versions and ways of making them. I am too..one of those who loves orange cakes..I tried many recipes and this time I don`t want to be left behind too..Alex Goh is one great name in cooking and baking world and I`m pretty sure he came out with great recipes too. So, just for the purpose of recording, I`m posting this entry of what I baked a few days ago...following exactly as the original recipe of Chef Alex Goh..thank you for your courtesy.

Ingredients:
200gm multi-purpose flour, sifted
1/4 teaspn baking powder, sifted tgthr with flour
1/2 teaspn milk powder, sifted tgthr with flour
250gm butter, thawed
5 eggs
175gm caster sugar
2 tblspn orange juice
Orange rind
1 tespn vanilla essence

Method:
1. In a large bowl beat flour, baking powder, milk powder and butter till thick, light and smooth.
2. In a seperate clean and dry bowl, beat eggs and sugar till thick and light on high speed for 5-7 mins. Add in vanilla essence, orange juice and orange rind. Mix well.
3. Pour mixture into flour mixture. Mix well.
4. Pour into a greased baking loaf tray and bake for 40-50 mins at 170 deg cel.
5. Take out and cool on wire rack. Serve on its own or with frosting of your favourite.


[url]
Quote:
1.hanieliza : Teruja kak liza jgn tak teruja...buat cepat. Rinn kerap gak buat kek oren ni cuma resipi nyer berbeza2 sikit..basically, rasanya lebih kurang sama jer..
2.MamaFaMi : Alaaa mama..jauh panggang dari api..sape lah rinn ni nak disamakan dgn sis rossya..tp kalau sikit sebnyk bisa mengubat rindu..Alhamdulillah, semoga rinn akan lebih berusaha utk yg lebih baik..
3.Sabrina : Mintak maap le bebnyk Sab oiii...apakan daya kak rinn. Secanggih2 teknologi IT skrng ni pun masih tak mampu nak antar makanan thru PC..*Dlm hati..memangla tak leh..*. Jamu mata aje lah...
4.cakcibur : Kak rinn dulu pun sama gak..tak semua kek yg dibuat menjadik..tapi bila kerap membiasakan diri dgn experiment di dapur..Booooooleh lah syikit-syikit
5.Lee Lin : Yang tepek cream tu cuma 1/4 dari kek tu jer...tu yg make-up tebal2 mcm wayang opera heh heh...Oikk, jilat jari dah lah tak yah lah jilat pinggan!!!
6.mummy jam : Rinn pun bubuh extra rind tu..tapi taklah over nnt pahit pulak....suka gigit-gigit bits tu
7.zakiah : Nak tau sedap tak sedap, zakiah buat dulu. Bau masa hampir siap dibakar..marvellous!! Rasanya sudah pasti sedap sbb tu ramai yg buat...
8.ida isk : Samalah..copy dan print resipi mmg selalu..nak buat nya aje..waiting list berjela-jela...
9.qassrinna : Oren dan dirimu tak dapat dipisahkan gituuuu
10.syahidd shahcpoot_morocco : Kalau teknologi IT ni boleh berbuat begitu..dah lama kak rinn send to syahidd.
11.jeff : Orange cake ni berada di mana2 jeff ooi..ramai yg dah cuba dan ramai yg tepek gambo..kak rinn lebih suka oren drpd pisang. Pisang.. makan saja OK...
12.nabialishad : Harus kau buat juga..jangan ditunggu lagi buuu..nanti ketinggalan keretapi...Heh heh ada penyokong MamaFaMi pulak...masih terlalu jauh perjalanan kak rinn niiii utk disamakan dgn Sis Rossya..
13.wanda wandalina74 : Wanda pun minat juga kee???
14.RaqynRafiqin : Anytime bonda ooiii.....
15.mrs apple :
16.AUNIDAYINI : Adei cikgu..itu macam punya syibuk kaa?? Tak pe tak pe..masak aje the amik gambo..bila2 free upload laaa..kami tunggu...
17.cakcibao : IT masih tak cukup canggih sehingga kita boleh NGAP apa saje food on screen..Akan tiba kah waktu itu???
18.meorjay : Aroma dia yang buat tak tahan tuuu....
19.aishifu : Kawan mana yang nak kena buat tu ???..Girlfriend ekkkk???
20.mamazieza : Topping cream cheese kaluuu...mama lalu blakang pun tak sedaq...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net