Want your
own Fotopage?






 


By: Naz Rinn Chan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 2-Feb-2007 01:24 Email | Share | Bookmark
JAPANESE SOUFFLE CHEESE CAKE

Cara rinn buat water bath baking
Before baking
Baked
Taken out frm tin
Kali ni rinn nak share resipi cheese cake yang rinn dah cuba dan buat beberapa kali. Cheese cake ini jugaklah yang buat rinn tersenyum lebar sebaaabbb...keranannyalah rinn dipuji melambung tinggi oleh hubby dan anak2 kerana kesedapannya.
Rinn ada jugak mencuba beberapa resipi cheese cake yang lain kebanyakannya menggunakan biskut2 sebagai bottom layernya.
Petang kelmarin rinn buat sekali lagi untuk hidangan keluarga dan kali ni rinn tempelkan resepi dan gambarnya utk tatapan kenkawan cyber semua....
Resipi asanya boleh didapati di sini.


JAPANESE SOUFFLE CHEESE CAKE

Ingredients
200gm cream cheese (Room temperature)
50ml fresh milk
3 eggs (Seperated)
100gm castor sugar
30gm cornstarch
2 tablespoon lemon juice
1/2 teaspn cream of tartar

Instruction
1. Preheat oven at 175 deg cel. Line 18cm cake tin with grease proof paper.
2. Soften cream cheese in large bowl. Add milk and continue mixing with med speed.
3. Add 1/2 of the castor sugar, egg yolks, cornstarch, lemon juice and cream of tartar, combined together.
4. whisk egg whites in seperate large bowl until stiff peak formed. Add the remaining sugar little by little until mixture stands in stiff peak. ( Petuanya kalau diterbalikkan bowl pun putih telur yg cukup kembang tu takkan tertumpah..cubalah..tapi kalau terkeluar jugak..heh heh heh....kena buat lain la jawabnya..)
5. Fold half of egg whites mixture into cream cheese as gently as possible. Fold the remaining eggs gently but thoroughly.
6. Water bath bake for 45 mins on the lower shelf.
( Pasal masa baking ni mungkin terpulang kepada oven masing2.. )
7. Leave in the tin until cool enough to handle.

For topping, I used my favourite, LEMON CHEESE FROSTING.

Ingredients
125gm cream cheese
30gm castor sugar
50gm fresh cream
2 tablespoon lemon juice.

Beat till creamy and ready to garnish the cake. Chill the cake before serving.







Sebelum ni pun rinn ada buat cheese cake yang sama utk b`day hubby tapi make-upnya aje berbeza sikit.



* Rata-rata bila rinn baca comments di internet tentang cheese cake ni, ramai yang menyukai texturenya yang lembut dan rasanya yang tidak terlampau cheesy. Rinn pun rasa begitu..Cubalah kalau nak tau perbezaannya dari cheesecakes yang lain.


APA KATA RINNCHAN

Quote:
Ishzah : Cubalah buat yang ini, manalah tau terbukak selera ahli keluarga....Tq for the compliment . Baru nak belajar-belajar ni..test power kata orang..
( Pssst..Ari tu sori ye sbb replied to your comment but terbubuh nama Pn Zakiah )

Zakiah : Haaa..sbb tu lah rinn suka resepi ni..tak bnyk guna cream cheese. Ada resipi yang guna sampai 3~4 ketul tuuuuu..jenuh beli, belum lagi fikir lemak2 yg nak terkumpul dlm body.heh heh heh..And u r right too, bila telur putih dipukul asing..kek mmg jadik gebu..Cubalah ye.

Helli : Tak salah mencuba..tentu akan gembira dgn hasilnya..Gebu mcm pipi Helli...
( Terimakasih jua kerana sudi jadi one of 'My Kitchen Companians'..and the others too..Sesamalah kita share ilmu ye...)

Zana/Ros : Rinn kalau tak elok kek tu tak gamak pulak nak citer kata sedap..tapi ni mmg kes betul punya. Zana/Ros try laaa. Water Bath yg betul punya..dia rendam tin kek tu dlm satu lagi acuan yang lebih besar dan berisi air. Tapi dulu bila rinn buat begitu, rinn punya kek jadik mcm bantat dan laaammmmbat sgt nak naik. So, apa yg rinn experimented lps tu ialah..letak tin berisi adunan kek pada tempat biasa tapi bubuh lagi satu bekas berisi air di bawahnya..tanpa merendam tin berisi adunan kek tu. Alhamdulillah..it turned out puuurrfectly gebu-gebu dan naik elok mcm gambar...

Mamafami : Heh heh heh....Mama tentu boleh buat lebih baik dan cantik dari itu..

Ida : Goda jangan tak goda...Kalau tak tahan godaan cepat2 le buat....

Kak liza : Aik..kak liza pun kene godaan jugak !!! Makan le sikit buat rasa-rasa...
Laaaaa....Awat tak habak awai-awai. samalah kita nyer anibeseri...Ya Allah ya tuhanku...Ha, sedang eloklah tu, asik-asik buat kek span/kek coklat utk big event mcm tu, sesekali try cheese cake kan kelas gitu. Lagi pun warnanye cukup sesuai..putih kekuningan, melambangkan seri....Make-upnye tentu kak liza lebih arif dan pakar..nnt tempek lah gambar kalau dah buat !!!!

Za : Za, bahan2 utk topping beat aje dengan electric mixture. Beat sampai kental, pas tu sapu. Seeloknya sejukkan dulu kek yg dah digarnish tu sebelum dipotong. Bila disejukkan topping tu akan mengeras sedikit dan mudah utk dipotong..Boleh ke tu ???


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2014.

ns4008229.ip-198-27-68.net